Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Take (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.12.2011 - |15:13|

Dołączona grafika

Opis:
Adaptacja bestsellerowej powieści Martiny Cole. Jest to czteroodcinkowy trzymający w napięciu dramat o miłości, władzy, zazdrości i zdradzie.

Obsada:
Tom Hardy - Freddie
Shaun Evans - Jimmy
Charlotte Riley - Maggie
Kierston Wreing - Jackie
Margot Leicester - Lena
Brian Cox - Ozzy
Jane Wood - Maddie
Steve Nicolson - Lewis

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=sS67eyh8yuM

I kolejna pozycja do obejrzenia w wolnej chwili.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 07.06.2012 - |17:35|

• 0

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.12.2011 - |15:45|

Po niewypale jakim był Hidden zabierałem się za ten kolejny serial brytyjski z lekką obawą, ale zupełnie niepotrzebnie. Serial jest po prostu świetny jeśli nie genialny. Obejrzałem całość za jednym zamachem.
Napiszę może trochę o czy jest serial bo opis z pierwszego postu o niczym za bardzo nie mówi.
A więc historia zaczyna się w 1984 i kończy w 1994. Głównym bohaterem jest Freddie (w tej roli Tom Hardy, który gra po prostu wyśmienicie, dawno nikt mnie tak pozytywnie nie zaskoczył odtwarzaną rolą, ruchy, gesty, mimika coś pięknego w jego wykonaniu, aż dziw bierze, że nie dostał za tę rolę żadnej nagrody), który wychodzi z więzienia i ma zająć się nielegalnym biznesem Ozziego, który z więzienia trzęsie całym Londynem. Pomaga mu kuzyn Jimmy, który z czasem przechodzi metamorfozę i z cichego chłoptasia staje się groźnym zawodnikiem, a z czasem odsuwa od steru Freddiego co będzie miało swoje tragiczne konsekwencje.
Ale nie jest to tylko serial o gangsterach z londyńskiego półświatka, ale i dramat rodzinny i z kolejnymi odcinkami to właśnie staje się główną osią serialu, a konsekwencje pewnych posunięć i to w dosłownym tego słowa znaczeniu :D mają swoje konsekwencje w finale.
Kolejna świetna rola to żona Freddiego - Jackie, poniżana, zdradzana, szukająca ukojenia w alkoholu. Myślę, że też jakaś nagroda się należała. Nie wiem co tam w tym samym roku jeszcze było dobrego w Anglii skoro ten serial nie został zupełnie doceniony. Jakieś śmieszne nagrody za charakteryzację zgarnęli.
Pierwszy odcinek lajtowy, Fred wychodzi z pierdla więc są imprezki, dziewczynki, ciupcianie wszystkiego co się rusza, kilka drobnych porachunków, rozkręcanie interesu, ale z odcinka na odcinek staje się coraz mroczniejszy i bardziej dramatyczny, no i krew zaczyna się lać.
Serial naprawdę godny polecenia, do tego fajna muzyczka w czołówce, jakby ktoś wiedział kto to wykonuje to niech da znać.
Oceniając 8,5/10, a momentami to nawet i 9/10.
  • 0

#3 TomHaverford

TomHaverford

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 30.12.2011 - |13:31|

Zachęcony powyższym postem delty1908 oraz obecnością w tym serialu Toma Hardy'ego znalazła się ta produkcja u mnie. Przewijając 1szy odcinek zauważyć można, że jest tam wiele świetnych ujęć. No i sam Hardy. W każdym momencie prezentuje się fenomenalnie (sądząc po tych fragmentach).

ps Mocno liczę, że jest to kolejna brytyjska perełka (dlaczego o tym serialu nie słyszałem wcześniej?). Dzięki wielkie za gorącą zachętę :D
  • 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.12.2011 - |15:19|

Myślę że się nie zawiedziesz. Serial ma niezłe tempo, ciekawe dialogi, jest trochę akcji w gangsterskim stylu, sporo dobrego dramatu więc jest naprawdę nieźle. Jak obejrzysz to skrobnij parę zdań jakie wrażenia.
  • 0

#5 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 07.06.2012 - |16:24|

Jakiś czas temu natknąłem się ten serial. Zachęcony przez deltę zobaczyłem pierwszy odcinek. I nie wiem czemu, ale odłożyłem go „na później”. Niedawno zabrałem się za drugi odcinek... I nim się obejrzałem, leciały już napisy końcowe całej serii. Naprawdę świetna produkcja!
Nic odkrywczego nie napiszę. Podpisuję się pod tym co napisał delta :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych