Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 010 - S01E10 - Smoldering Children

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (9 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (1 głosów [11.11%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.11%

2. 9 (6 głosów [66.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 66.67%

3. 8 (2 głosów [22.22%] - Zobacz)

Procent z głosów: 22.22%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 09.11.2011 - |22:19|

Zapraszamy do dyskusji.

Użytkownik johnass edytował ten post 17.11.2011 - |16:26|

#2 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 08.12.2011 - |13:24|

Uh! To dopiero odcinek!
Wątki się ładnie pozamykały. Niewiele było o bliźniaku z piekła rodem, za to duuużo o mieszkańcach domu.
W końcu wyjaśniły się relacje Constance - Tate - Larry. Aż mi trochę żal Larrego, że taki był zaślepiony. Constace z jednej strony załamana, a z drugiej zimna i cyniczna była rewelacyjna.
Cała sytuacja z Violet zaskoczyła mnie całkowicie. W ogóle nawet nie brałam tego rozwiązania pod uwagę. Kto tu kogo chronił? (Powiało "Szóstym zmysłem")
Ben już wie, kto kryje się pod lateksem, ale kiedy dowie się całej prawdy o nim i o swojej córce?
Fantastyczny odcinek. W następnym oczekuję prawdziwych fajerwerków.
9/10
  • 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#3 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.12.2011 - |18:05|

Odcinek rewelka. Mało, który serial trzyma taki poziom jak AHS. Chyba nikt się nie spodziewał tego w jakiej sytuacji znajdzie się Violet jak dla mnie to mistrzostwo świata zagrać w ten sposób w tym momencie. Szkoda tylko, że nie skończyli w tym odcinku wątku Ben'a w końcu nie wiemy do końca co się z nim stało.
  • 0
don't try

#4 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 10.12.2011 - |09:37|

Gesty i groteska

Bardzo dobry odcinek, tytułowa zbutwiałówna była fantastycznym zwrotem - chyba najlepszym jak do tej pory - nie było szans wpaść na takie rozwiązanie. Wyjście przez furkę ...na korytarz domu - genialne w prostocie i jakże skuteczne w pokazaniu jej nieświadomości i zbudowania klimatu tej sceny. Retrospekcje z psiarni - to chyba najlepsze jakie do tej pory były w AHSie i jedne z celniejszych jakie ostatnio widziałem w serialach - krótko, na temat i dosłownie mięsiście.
Rekompensata za robienie nas widzów w konia przez kilka ! odcinków w postaci czarnej groteski była urzekająca - od pogaduchy co robisz z moimi rzeczami po angielską herbatkę i katharsis człowieka z blizną. Ubaw po pachy.
Lange ponownie koncertowo zagrała techniką przejaskrawienia najtańszych teatralnych gestów fantastycznie wpasowując się w klimat odcinka - jej strząchanie ręki, wycieranie słuchawki, pozy w więzieniu, na komisariacie - przezabawne.
"Kolorowy" humor dialogów w wątku policyjnym i jakże autoironiczna koreańska! Hiroszimia ;) w połączeniu z dowcipem muzycznym Hymnu Bojowego w wykonaniu nieomal Terminatora - aż brakuje słów :) Nawet hiperekokawa w ...papierowym kubku była zabawna.

Aż się zastanawiam, co wyczarują w następnym odcinku - bo poziom zaskoczenia w tym był mocny.

9/10

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 10.12.2011 - |12:02|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#5 Forceman

Forceman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 11.12.2011 - |23:23|

Odcinek boski, jak poprzednie. Czasami się zastanawiam na ile starczy im tej historii, na dwa, trzy sezony? Szkoda by taki serial stracił za czasem impet z powodu braku pomysłów.

Szkoda tylko, że nie skończyli w tym odcinku wątku Ben'a w końcu nie wiemy do końca co się z nim stało.

Przecież został uśpiony przez Tate'a, sam mówił że maja tylko godzinę na popełnienie "samobójstwa".

Ja mam jednak inną rzecz, która mi się nie zgadza. Widać było że duchy osób które tam zginęły, mogą wychodzić poza dom (np. Tate czy Moira), dlaczego wiec Violet nie mgła opuścić granic domu?

Użytkownik Forceman edytował ten post 11.12.2011 - |23:43|

• 0

#6 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 12.12.2011 - |09:34|

Ja mam jednak inną rzecz, która mi się nie zgadza. Widać było że duchy osób które tam zginęły, mogą wychodzić poza dom (np. Tate czy Moira), dlaczego wiec Violet nie mgła opuścić granic domu?

Ta sprawa już kilkakrotnie powracała na forum, a wyjaśnienie jej jest bardzo proste. Duchy mogą opuścić dom tylko w Halloween. Wtedy Tate wybrał się na wycieczkę na plażę, a Moira odwiedziła swoją matkę. Inne duchy też wtedy spacerowały po mieście, ale przed nastaniem świtu wszyscy do domu powrócili.
Pozdrawiam.

Użytkownik cooky edytował ten post 12.12.2011 - |09:34|

• 0

F. Nietzsche

#7 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.12.2011 - |09:39|

No z tym wychodzeniem z domu to faktycznie trochę polecieli w przypadku Violet, która wybiegając jednymi drzwiami wpadała przez drugie. Przykładem może być Hayden, która spotkała narzeczonego Constance w bramie czyli mogą się poruszać po posesji.
  • 0
don't try

#8 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 12.12.2011 - |12:41|

Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Za pierwszym razem Violet dobiega do bramy i dopiero gdy wybiega na ulicę, zostaje przeniesiona z powrotem do domu. (W odcinku Rubber Man siedzi z matką w samochodzie) Najbardziej utkwiło mi w pamięci, że krzyczy, a nikt poza psem nie zwraca na nią uwagi. Potem rzeczywiście od razu pojawia się w drugich drzwiach. Może biegnie w stronę ulicy, a my tego nie widzimy, a może dom w jakiś sposób reaguje na jej wzburzenie i więzi ją jeszcze bardziej? Może to też być sztuczka scenarzystów dla podkreślenia poczucia osaczenia, bezcelowości działania i bezradności.
  • 0

F. Nietzsche

#9 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.12.2011 - |12:52|

Fakt mi też to umknęło, że dobiegła do bramy.
  • 0
don't try

#10 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.12.2011 - |11:08|

IMO najlepszy epizod jak do tej pory. Poziom rośnie nam z odcinka na odcinek, a dodatkowo zaskoczka ze śmiercią Violet po prostu genialna. Czytając powyższe posty widzę, że faktycznie nikt się tego nie spodziewał. No i teraz skoro Violet nie żyje, a zarówno Ben jak i Vivien ją widzą to na bank nie będą się chcieli wyprowadzić. Więc z pewnością w kolejnym sezonie znów zobaczymy tą samą obsadę.
Lange w swojej roli jest genialna, jakaś nagroda jej się za to należy, a nominację to ma imo murowaną. To wszystko co wypunktował @xetnoinu na temat jej gestów podczas przesłuchania czy wizyty w więzieniu u Larry'ego, po prostu klasa.
Constance zakopująca ciała w ogrodzie od razu przypomniała mi serial Appropriate Adult (właśnie jestem świeżo po seansie), w którym poruszony został temat seryjnych morderców Rose i Freda West, którzy zakopywali swoje ofiary również w przydomowym ogródku.
No i co będzie z tym pogromcą robali? Dołączy do wesołej trzódki zamieszkującej dom. Strasznie tłoczno się tam zaczyna robić.
Aż się boję co szykują nam twórcy na 2 ostatnie odcinki. Jak się okaże, że Ben i Vivien też są duchami to dopiero będą jaja.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych