Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 006 - S01E06 - Bylaw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (17 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (0 głosów [0.00%])

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (1 głosów [5.88%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.88%

5. 6 (3 głosów [17.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 17.65%

6. 5 (3 głosów [17.65%] - Zobacz)

7. 4 (3 głosów [17.65%] - Zobacz)

8. 3 (3 głosów [17.65%] - Zobacz)

9. 2 (3 głosów [17.65%] - Zobacz)

10. 1 (1 głosów [5.88%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.88%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 27.09.2011 - |21:41|

Zapraszamy do dyskusji.

Użytkownik johnass edytował ten post 12.10.2011 - |21:15|

#2 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 01.11.2011 - |19:34|

a o czym tu dyskutować... zrobił się z tego serial kryminalny- na dodatek końcowa scena kojarzy się tylko z ostatnią sceną filmu "2012" (po której pół kina tarzało się ze śmiechu)
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#3 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.11.2011 - |01:57|

Po nieco lepszym odcinku, kolejny knot. Ten serial nie nadaje się do oglądania. Ciągle daję mu szanse, ale nie mam wielkich nadziei.

Użytkownik johnass edytował ten post 02.11.2011 - |09:13|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.11.2011 - |05:26|

Hm... kolejny odcinek i wciąż a wręcz coraz bardziej mam ochotę odstrzelić wszystkie durne nastolatki w tej fabule.
A po tym odcinku doszła jeszcze kretyńsko idealnie naiwna pani doktor która przybyła do tej dziczy z jak wiemy "koszmarnej i zbiurokratyzowanej" przyszłości. I której to zachciało się urządzać proces przestępcy który się dobrowolnie przyznał jej mężowi do winy. OMG Co to ma być? :blink: :wacko:
I jeszcze te sceny rodem z teleranka z jajem i ich małą córeczką.
Niech skończą z tymi wątkami dla 12 latków i ich miłostkami tylko zaczną pokazywać w końcu coś ciekawego.
Niech skończą w końcu robić ten serial dla wszystkich bo w tej chwili jest dla nikogo.

Za podsumowanie tego serialu, jego poziomu, niezwykle "rozbudowanej i wciągającej" a przede wszystkim jakże "oryginalnej" fabuły oraz jego scenarzystów niech wystarczy zdanie pani doktor które powiedziała w kłótni z mężem o proces:
- Nie pomyślałam.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#5 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 718 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 02.11.2011 - |11:11|

Oj słabiutko.
Jakoś to wszystko nie do końca mnie przekonuje. Pani doktor marnuje czas na ratowanie prehistorycznego gada, który najprawdopodobniej zostanie ich zwierzątkiem domowym. Żona przyprawia mężowi rogi, ale natychmiast się w nim zakochuje, gdy ten bierze na siebie winę za jej rzekomą zbrodnię. No i pan detektyw przyprowadza w sam środek obozu dopiero co wygnanego człowieka ( gdzie te straże do licha). No i młody, który gotów jest narazić całą kolonię dla ratowania swojej dziewczyny. Słowem sielanka prawie jak w "Doktor Quinn ".
  • 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#6 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 02.11.2011 - |14:44|

serial ma być dla wszystkich, więc nie mogli podpaść zarówno zwolennikom, jak i przeciwnikom kary śmierci - a więc wygnanie. Z jednej strony "przecież go nie zabili", a z drugiej na pewno umrze. Krwiożerczych dinozaurów zabijać nie wolno, bo się Zieloni obrażą - trzeba je usypiać. Ktoś musiał też zażądać długiego procesu mordercy, bo by się legaliści obrazili, że serial promuje bezprawie (swoją drogą - dlaczego upływ czasu sam w sobie "ulepsza" proces? Rozumiem, że można żądać jakichś dodatkowych procedur, przesłuchań, obrońcy, niezależnego sędziego, ale "wydłużenia procesu"? Może nie skapowałem skrótu myślowego.). Aha - żeby nie obrazić religijnych konserwatystów zostało potępione cudzołóstwo :D.
  • 0

#7 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 02.11.2011 - |17:37|

2/10
Tu nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. Western miał lepsze i gorsze filmowe i serialowe wcielenia, ale to co tutaj zaserwowali to przyprawia o sercową pikawkę :)
Tu się aż prosiło trochę odbrązowić postaci. Nasz dobry ojciec powinien kropnąć tego żołdaka - dając niezły hak na siebie dowódcy. Synalek pracujący powinien nadgorliwie samemu podwędzić te "papierowe rachunki". Ojej ile tu można opchnąć pomysłów przy zachowaniu nawet głównych wątków fabularnych takimi jakie one tu są. Jakiś szóstak powinien wepchnąć karteluszkę-lojalkę-TW pretendence do serca synalka pracującego, chcąc zostać wtyką TN, bo mu się Szefowa Nadrzewnych opatrzyła.
No błagam - a my tu - gadzika z jajeczka wykluwamy - no żeby go jakoś jeszcze ktoś genetycznie zmodyfikował celem uknucia zakonspirowanej bioeksterminacji. A tu nic. I Naczelna Nadrzewna na gębę dobija targu z synem gliny - brakowało tylko plunięcia w łapska jak na końskim targu. A jedynym trwałym i ponadczasowym osiągnięciem cywilizacji anglosaskiej jest było i będzie szeryfowanie i banicja. Allleeeeeeluuuuujaaaaaaaaaa!

Ten serial ma potencjał fabularny, ale leży on na dnie ... tej dolinki-kotlinki a scenarzyści mają chyba ambicję stukać o to dno i to od spodu. Jak tak alej pójdzie do zacznę oceniać odcinki w skali ujemnej :) za uporczywe szydzenie z inteligencji widza.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#8 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 02.11.2011 - |20:33|

Nie oglądam tego serialu, a jak jeszcze czytam świetne komentarze @xetnoinu, gdzie szydzi na całego z tego "hitu" to tym bardziej się cieszę, że dałem sobie spokój po pilocie. Z drugiej strony może jednak warto by było zerknąć by się pośmiać z głupoty scenariusza, mnie często śmieszy jak ktoś chce poważnie opowiedzieć kompletnie oderwane od rzeczywistości sprawy.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#9 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 02.11.2011 - |21:43|

Ja się z kolei cieszę, że nie wpadłem w kolejną pułapkę w stylu FlashForward czy The Event jaką się wydaje być ten serial.
  • 0

#10 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 03.11.2011 - |14:26|

Pomarudzić i poszydzić sobie pozwoliłem :), ale proszę mnie mylnie nie zrozumieć, że odradzam oglądanie. Należy zawsze samemu wyrobić sobie zdanie. Cała frajda z Forum polega też na tym, że każdy swój osąd może tu przedstawić do czego bardzo zachęcam. A co do mnie to będę oglądał, bo może to jeszcze rozbiegówka przedstawiająca postacie i akcja jakoś się uinteligentni. Szansa zawsze jest. Może oczekiwania miałem zbyt wysokie, sądząc po zaangażowanych zasobach. PZDR:)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 03.11.2011 - |14:28|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#11 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 03.11.2011 - |17:37|

5/10 uwaga może być troszkę spoilerowo
O dogoniłem zacne forumowe grono z odcinkami Terra Nova, zaskakuje mnie wasze podejście do filmu, po pierwsze to nie SG więc niema co oczekiwać dobrego sci-fi. Serial nie jest najlepszy to fakt, ale ma kilka fajnych wątków przede wszystkim szóstkowcy , sama osoba Taylora nie mogę wyjść z dziwnego przeczucia że ten koleś ma coś poważnego na sumieniu, niestety w tym odcinku skupili się bardziej na banalnym wątku śmierci jakiegoś tam X to już jest nudne w każdym odcinku ginie co najmniej jedna osoba i od czasu do czasu jakiś dinek... Nie rozumiem też tekstów typu "nie zabijemy go prawda?" greenpeace był by bardzo dumny z Jima, ale czy w budowaniu koloni nie chodzi przypadkiem o to by wybić zagrażające kolonii drapieżniki dinozaury i tak zdechną wiec.
Na początku serialu mówili że nie można wysłać sygnału zwrotnego czyli że jak się kontaktują z przyszłością? ryją kamienne tablice i starannie je konserwują czy jak?
Wyjście z kolonii już raz dzieciaki uciekły przez dziurę w płocie a oni zapomnieli o tym skoro nie chcą wysłać strażnika wzdłuż murów to nieć chociaż założą drut kolczasty, bo niby jaki problem dla dinka wleźć do obozu. ten "rekin z zębami" ( jak oni go tam nazywali?) w kilka sekund był na szczycie drzewka, wiec myślę że jakby zobaczył jakieś apetyczne dziecko przeszedł by przez ten ich "płotek" porwał krwistego steka i zniknął w zaroślach zanim dzielni koloniści po niego wyjdą
No i Mira ( czy jak tam tej czarnulce z której na sile robią raz złą a raz mniej złą) w tym odcinku była zła w mniejszym stopniu, nie zabiła dziewczyny i nawet pozwoliła im odejść odstawiając ich pod drzwi ta to ma gest...
no dobra już pomarudziłem co mi się podobało:
Mamy hazard, mamy cała bandę ludzi przyznających się do drobnych przestępstw dla mnie bomba pokazuje że człowiek zawsze robi to co jemu pasuje. Mimo że mieszkają w drewnianych domkach mają technologie z przyszłości podobała mi się scena sekcji ( choć zabrakło mi techno bełkotu ja chce McKaya) pomijając scenę z jajkiem ( która nie tylko mi nie przypadła do gustu) mieliśmy kilka fajnych dinozaurów nigdy nie słyszałem o żadnych z tych dwóch. Ogólnie dało się ten odcinek oglądać można było wyjść z pokoju i wrócić po 5 minutach i odrazu wiadomo że akcja stoi w tym samym monecie w którym go zostawiłem
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#12 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 04.11.2011 - |00:17|

Na początku serialu mówili że nie można wysłać sygnału zwrotnego czyli że jak się kontaktują z przyszłością? ryją kamienne tablice i starannie je konserwują czy jak?

ale to nie jest proste przełożenie przeszłość/przyszłość, przecież sondy nie odnaleziono w przyszłości, więc założenie jest że to inny wymiar przeszłości.
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#13 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 04.11.2011 - |16:19|

ale to nie jest proste przełożenie przeszłość/przyszłość, przecież sondy nie odnaleziono w przyszłości, więc założenie jest że to inny wymiar przeszłości.

Tak ale sonda mogła ulec zniszczeniu w jakimś wybuchu wulkanu, trzęsieniu ziemi, nie wiem tornado mogło wywiać ją gdzieś w stronę oceanu, jakie stopy i materiały przetrwały by taki okres czasu ? nie bardzo się znam na tym i być może plotę bzdury ale mi się wydaje że ta wielka stalowa rzecz powinna zostać pożarta przez rdzę. Uszkodzenia mechaniczne zmiany klimatyczne powinny dostatecznie zadziałac aby zniszczyć coś takiego. I dlatego według mnie teoria o innym wymiarze czy innej czasoprzestrzenni powinna być odrzucona, ktoś tu po prostu nakombinował i skłamał.

Nie jestem do końca pewny ale te ich podróże w czasie zależały od układu planet czy coś w tym stylu, być może wczasach terra nova można natrafić na taki układ planet że da się wysłać sygnał zwrotny a może i nawet przedmioty i istoty w przyszłość
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#14 Crusier

Crusier

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoMarki

Napisano 06.11.2011 - |11:50|

Nic się nie dzieję w tym serialu. Kolejny odcinek, który prawie nic nie wnosi. Pewnie dopiero w finale coś się będzie działo.
  • 0

#15 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 07.11.2011 - |18:43|

serio? ogolnie ogladajac czlowiek z odcinka na odcinek dochodzi do wniosku ze to kolejny niewypal USA. wielkie plany zapowiedzi a robi sie z tego prostu nudny serial. zero akcji.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#16 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 09.11.2011 - |11:24|

Gdyby dało się ryć tablice i je zostawiać to na początku serii nie mówiliby o tym, że jest to zupełnie nowy świat i że sondy nie znaleziono nigdzie. Nie kojarzę również aby gdzieś było mówione, że z przyszłością nie da się komunikować!
  • 0

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.12.2011 - |01:19|

Tak czytam wasze opinie i dziwię się, że nikt nie wspomniał tym dinku, co zabił żołnierza na dzień dobry. Jak oglądałem scenę polowania, to pękałem ze śmiechu. To hasło o niezabijaniu... A potem operacja na żywym zwierzęciu, polegająca na wyciąganiu mu z żołądka niestrawionych resztek, kości ludzkich i nieśmiertelnika. Co to ma być? Bajka dla dzieci?
Po pierwsze jacy idioci otwierają zwierzę na terenie pełnym drapieżników, przecież to istne zaproszenie na ucztę.
Po kolejne, otwarcie i zamknięcie gada w warunkach polowych to chyba ździebko niewykonalne zadanie, czym go potem zszyją, spawarką? I jeszcze sam fakt rozcięcia bebechów, to w końcu jedna z gorszych ran, jakie można mieć. Ja się nie znam, weterynarzem nie jestem, zresztą ta kobieta też nie, co najwyżej sanitariuszka, ale chyba najhumanitarniej byłoby palnąć gadzinie w łeb i operację przeprowadzić na martwym stworzeniu...

Ale pomijać wszystkie idiotyzmy, zwłaszcza wypunktowane wyżej wyjście dzieciaków na zewnątrz do Szóstek i ta umowa: "Kiedyś będę coś od ciebie chciała i zrobisz to bez szemrania, ok. OK". Ludzie, co to w ogóle miało być? I jaką ona ma niby dźwignię na niego? Jego strach przed ojcem? Dobra, po co się denerwować. Najlepszą częścią odcinka było wyklucie się malucha i reakcja małej. To był jedyny logicznie i spójnie poprowadzony motyw od początku do końca. I był taki sympatyczny.

Swoją drogą zauważyłem że brama to belki oparte na łączach, które łączą tylko sąsiadujące belki, czyli dolna wisi na belce powyżej, czyli by wyłączyć bramę z użytku wystarczy rozwalić najwyższą belkę, lub jej łączenia z tą poniżej.

System obronny kolonii z odcinka na odcinek prezentuje się coraz bardziej mizernie, muszą mieć tam naprawdę mało drapieżników...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych