Skocz do zawartości

Zdjęcie

Medium

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
206 odpowiedzi w tym temacie

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.01.2005 - |18:35|

W zeszłym tygodniu NBC rozpoczęło emisję nowego serialu pt. Medium.

Posted Image

Główna bohaterka Allison DuBois, posiada zadziwiający dar dzięki któremu widzi i rozmawia z osobami zmarłymi.
Jej mąż - jak przystało na sceptycznego naukowca i budowniczego rakiet - początkowo podejrzewa u swojej żony chorobę psychiczna. Ona sama również jest tym zadziwiona ale postanawia wykorzystać niespodziewany dar do czynienia sprawiedliwości w imię tych, którzy już głosu nie mają.
Rozpoczyna współpracę z policjami w różnych stanach USA aby wyjaśniać i demaskować sprawców najgorszych zbrodni. Zbrodni przy których policja utraciła już szansę na wyjaśnienie.
Początki są niezwykle trudne ale na szczęście, Allison ma wielkie poczucie humoru wraz ze swoim szóstym zmysłem. Nawet mąż Joe, którego cała kariera jest oparta na logice i fakcie, staje się jej oszołomionym zwolennikiem.

Nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzic czy jest to serial SF. Oczywiście ma elementy fantastyki - widzimy zmarłych, główny bohater rozmawia z nimi, są różne "zjawiska naprzyrodzone".
Niestety pilot jest bardzo przegadany i bez tłumaczenia polskiego wiele watków mi umknęło B) Jakże więc się ucieszyłem gdy zobaczyłem, że HATAK zabiera się za tłumaczenie. :clap:

Odcinki emitowane są w poniedziałki (i do tego w hdtv). Na razie zapowiadane jest 6 odcinków ale oglądalność jest bardzo duża: premierę oglądało 16.1 mln (skala porównywalna z LOST) telewidzów więc prawdopodobieństwo dokręcenia większej ilości odcinków jest bardzo duże.

PS.
Torrencik do pierwszego odcinka jest na stronie http://www.btefnet.net/

Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |12:00|

::. GRUPA TARDIS .::

#2 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 09.01.2005 - |21:57|

Jestem już po seansie pierwszego odcinka i polecam go wszystkim fanom zjawisk paranormalnych. Fabuła serialu oparta została na filmie „6 zmysł”(I see dead people:)), a główną postać Allison DuBois gra Patricia Arquette znana z fimu Stigmata. ;)

PZDR Y B)

Użytkownik Yoek edytował ten post 09.01.2005 - |22:22|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#3 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 09.01.2005 - |22:41|

Może to troche nie w temacie, ale są już przetłumaczone napisy do pierwszego odcinka na napisy.org TUTAJ.
  • 0
Zawsze po grudzie

#4 fantomik

fantomik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 10.01.2005 - |14:44|

Jestem świeżo po seansie(w końcu, bo zabierałem się za niego od 5 dni). Pilot rzeczywiście jest(tak jak zauważył psjodko)przegadany. Mimo to zapowiada się całkiem niezły serial. Oby w kolejnych odcinkach było więcej akcji, niż paplania.
  • 0

#5 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 11.01.2005 - |11:04|

Na http://www.btefnet.net/ pojawił sie torrent do 2-giego epizodu :)

------------------------------------

Właśnie przed momentem obejrzałem 2 odcinek. I w moim odczuci wypadł sporo słabiej niż pierwszy. Jeszcze więcej gadania i chyba już tak zostanie w końcu ona jest medium i konsultantom. Więc raczej nie ma się, co za wiele spodziewać jakiejś akcji. Serial potwierdza moją poprzednią opinie, że jest on raczej skierowany do amatorów zjawisk paranormalnych. Poczekamy zobaczymy może się rozkręci. Na przyszłości dobrze rokuje wprowadzanie przez scenarzystów zagadek i wątpliwości, które nie zostały rozwiązane w tym odcinku.

PZDR Y
PS: Dostępne są też już napisy Hesusa, który tym razem przyłożył się do pracy i od razu się lepiej ogląda.

Użytkownik Yoek edytował ten post 13.01.2005 - |21:39|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#6 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 13.01.2005 - |23:46|

Musze powiedziec ze serial mi sie podoba :) ..narazie obejrzałem 1 odcinek i zaraz zaczne ssac 2 :hyhy:
Nie wiem co mi sie w nim podoba,po prostu FA JNY jest :P
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#7 fantomik

fantomik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 14.01.2005 - |02:02|

Nie wiem co mi sie w nim podoba,po prostu FA JNY jest :P

View Post

Krótko, zwięźle i na temat. :D
  • 0

#8 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.01.2005 - |22:58|

Musze powiedziec, że długo zastanawiałem się co napisać (odcinek obejrzałem
kilka dni temu) i czy wogóle pisać. :D
Niewątpliwie jest to odcinek - szczególnie jego pierwsze kilka minut - dla ludzi o
silnych nerwach. Widocznie twórcy serialu doszli do wniosku, że pokazywanie
coraz bardziej przerażających i ohydnych zbroni i zboczeń może wpłynąć na
podniesienie oglądalności.
Cały serial steruje raczej w kierunku seriali sądowych - tak ulubionych przez
Amerykańców. Okraszony jest tylko nutką tajemniczości przez panią Allison.
A zjawisk "paranormalnych' było niewiele okazało się bowiem, że
Allison nie tylko widzi i rozmawia ze zmarłymi ale również śni o rzeczach przeszłych i przyszłych - czyli coś tak niby bardziej zbliżonego do normalności.
Do znudzenia powtarzany wątek słabej pamięci głównej bohaterki, nagle wyjaśnił
się pod koniec odcinka. Co ciekawsze nauka wzięła górę nad uczuciami.
Zadziwiające pytanie do męża: To jak to jest z tymi badaniami DNA?
I jak gdyby nigdy nic .... A już myślałem, że nagle wyskoczy nam problem
pomyłki sądowej - szkoda.

Właśnie przed momentem obejrzałem 2 odcinek. I w moim odczuci wypadł sporo słabiej niż pierwszy. Jeszcze więcej gadania i chyba już tak zostanie w końcu ona jest medium i konsultantom. Więc raczej nie ma się, co za wiele spodziewać jakiejś akcji. Serial potwierdza moją poprzednią opinie, że jest on raczej skierowany do amatorów zjawisk paranormalnych. Poczekamy zobaczymy może się rozkręci. Na przyszłości dobrze rokuje wprowadzanie przez scenarzystów zagadek i wątpliwości, które nie zostały rozwiązane w tym odcinku.

W serialu raczej nie należy się spodziewać jakiejś żywszej akcji. Typy dobranych
bohaterów nie predystynują ich do jakiejś strzelanki czy mordobicia.
Raczej będzie to ciągłe (w pozytywnym sensie) "przynudzanie" i dla ludzi jak my
słabo obeznanymi z niuansami prawa amerykańskiego dość trudny w odbiorze
patrz - stan Arizona i sposób "wybierania" członków ławy przysięgłych.

Jednak serial ma w sobie "coś" nieuchwytnego, coś co każe mi nadal czekać
na kolejne odcinki.

PS: Dostępne są też już napisy Hesusa, który tym razem przyłożył się do pracy i od razu się lepiej ogląda.

View Post

Wielkie dzięki za błyskawiczne tłumaczenie. To pomaga w odbiorze filmu.
Jednak tak błyskawiczna akcja powoduje, że przemykają się liczne błędy.
Stąd pytanko: Czy i komu ewentualnie podesłać nieco oczyszczone z błędów
ortograficznych i interpunkcyjnych napisy? (do ewentualnej publikacji na stronie)

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.01.2005 - |22:59|

#9 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 15.01.2005 - |00:29|

Stąd pytanko: Czy i komu ewentualnie podesłać nieco oczyszczone z błędów
ortograficznych i interpunkcyjnych napisy? (do ewentualnej publikacji na stronie)

Zbieram się do tego serialu już od kilku dni odcinki czekaja na dysku :)
wyslij na napisy@gwrota.com i pewnie trafią do mnie i przejdą przez korekte głównie techniczną ;) a może i jakiś tłumaczenie też, ale licze, że ty już to zrobiłsz:D

PEACE ;)
  • 0

#10 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 15.01.2005 - |00:40|

Odcinek 2 ogladniety i ...hmmm nie wiem co napisac ,mam mieszane uczucia
Ale jednak mi sie podoba bo mam zamiar obejrzec 3 odcinek jak wyjdzie

apropo wkurza mnie ten Mąż jej :P
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#11 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.01.2005 - |17:41|

Odcinek trzeci....
Hmmm, nieco spokojniejszy (poza jak zwykle początkiem).
Zaczynamy się przyzwyczajać do wizji i snów Allison.
Ona również... i już nie wierzy tak natychmiast we wszystko co wyśni...
Powoli, pan prokurator zaczyna budować zespół śledczy.
Całkowicie sceptycznie nastawiony detektyw i nasze medium.
Początki są bardzo trudne ale zakończone sukcesem.
(Co prawda ja dawałem 70:30, że sie uda - nie byłem do końca przekonany).
Mniej jest rozmów ze zmarłymi, ale pojawiają się inne "zjawiska".
Odcinek nadal utrzymuje widza w napięciu niemal do końca.
Poza dziwnymi "zwyczajami" w życiu rodzinnym głównej bohaterki.

Czekam na kolejny tydzień :)

#12 Hamster

Hamster

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 23.01.2005 - |00:55|

Trzeci odcinek za mną więc przyszedł wreszcie czas na małe podsumowanie tego odcinka jak i poprzednich. Muszę przyznać że serial jak na razie nie trzyma równego poziomu, ale mam nadzieje że to się zmieni. Oto moje podsumowanie:

Odcinek pierwszy - jak to pilot każdego nowego serialu był dobry. Poznajemy bohaterów, otoczenie... . Wcześniej jak już ktoś wspomniał odcinek może i jest nieco troche przegadany, ale chyba właśnie na tym ten serial polega. Rozmowy z duchami, sny, wizje, dużo gadki co wreszcie doprowadza do rozwiązania trudnej sprawy kryminalnej. A nie strzelaniny pościgi i temu typu podobne akcje.....

Odcinek drugi - dużo gorszy od pierwszego .Odbiegnięto od głównej koncepcji serialu. Zamiast rozwiązywać kolejną sprawe szukać winnego zbrodni, skupiono się na wybieraniu odpowiedniej ławy przysięgłych która ma skazać mordercę na karę śmierci. Z pewnością chciano nieco urozmaicić serial, ale niestety dobrze to na niego nie wpłyneło. Już sam fakt o jakiej sprawie mowa była w odcinku może nieco zniesmaczyć. A napewno źle wpłyneło na ten odcinek to że właściwie nie boło w nim zakończenia(przynajmniej mi się tak wydawało).

I wreszcie odcinek trzeci - który niewątpliwie był o niebo lepszy. Po pierwsze nie kontynuował on poprzedniego odcinka co jest jednak plusem. Przedstawiono nową sprawe, poznajemy nowego detektywa który nie wierzy w zdolności paranormale a musi współpracować z Allison(cóż za ironia :) ). Ponadto ten odcinek był dobry ze względu na sporo humoru. Organizacja przyjęcia niespodzanki i niezłe dowcipy męża Allison robią swoje.

Cóż niewątpliwie serialik jest niezły i czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek.

Użytkownik Hamster edytował ten post 23.01.2005 - |01:30|

• 0

#13 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 24.01.2005 - |11:09|

W skali do 10 jak na razie serial ma u mnie 7 po pierwszym odcinku miał 8,5 po drugim spadł do 5,5 ten trzeci trochę nadrobił. Do końca pozostały jeszcze trzy oby trzymały poziomy bo możemy więcej nie zobaczyć.
PZDR Y
  • 0

#14 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.01.2005 - |19:50|

Puknąłem dwa pierwsze odcinki razem.
Przyznam, że na tle "Pleasant" (1-go odcinka) serial wydał mi się jakiś żwawszy i jakiś taki "prawdziwszy".
Serial może być bardzo nierówny. (Oby nie!)
1-szy odcinek był b.dobry, a drugi już taki sobie.
Dociąga się 3-ci. Jeśli reguła się sprawdzi, to będzie b.dobry, a jak nie - płakać nie będę.
Zobaczymy, napiszemy :)
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#15 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 26.01.2005 - |19:55|

Gmerku twoje liczenie jest prawidłowe :hyhy: ...3 odcinek był bardzo dobry :D
I to w sumie tyle :afro:
Przekrojowo narazie mozna sobie ten serial ogladac...nie jest to jakies super ale dobre momentami nawet bardzo dobre :]
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#16 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.01.2005 - |21:31|

Odcinek czwarty.

Nieco odmienny od innch.
Rodzinna idylla zakończona niezwykłym odkryciem.
Jest dramatyczna ucieczka i schwytanie mordercy.
A jednocześnie odcinek - jak dla mnie - niezwykle spokojny w porównaniu
z poprzednimi.
I Allison pokazuje swoje zalety, jest czułą matką i dobrym psychologiem
dziecięcym...
Biedny mąż, który jednak nie bardzo sobie daje radę z dziwnymi "zdolnościami" żony...

Hmmm, nie potrafię powiedzieć czy odcinek mieści się w "teorii" gmereka :D

Mnie się podobał.

#17 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 29.01.2005 - |22:10|

Hmm spoko odcinek...faktycznie nieco spokojniejszy od pozostałych.Natomiast zastanawia mnie jedno,ten serial nie ma za bardzo fabuły,tzn nie widac punktu w ktorym serial moze sie skończyc...a to raczej źle <_<
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#18 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 30.01.2005 - |20:55|

Jeśli jeszcze nie wiecie NBC złożyło zamówienie na kolejne epizody, w sumie 16 w sezonie pierwszym. Bardzo prawdopodobny jest także sezon 2., tym razem z pełną liczbą 22. odcinków.
  • 0

#19 Hesuspl

Hesuspl

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoDesperacja

Napisano 31.01.2005 - |00:33|

A ja sie zamartwialem, ze na kilku odcinkach sie skonczy;)
Brakuje mi jednej osoby...murzynki z 1 odcinka...pamietacie ja? Mialem nadziej, ze bedzie swego rodzaju przeciwnikiem Allison w pracy.
  • 0

~I rather be dead than cool~

(\ /)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.

Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

#20 fantomik

fantomik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 31.01.2005 - |01:30|

Jeśli jeszcze nie wiecie NBC złożyło zamówienie na kolejne epizody, w sumie 16 w sezonie pierwszym. Bardzo prawdopodobny jest także sezon 2., tym razem z pełną liczbą 22. odcinków.

View Post

I bardzo dobrze. Serial jest naprawdę fajny. Oby tylko poziom się utrzymał. albo jeszcze lepiej - wzrósł.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych