Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Debt (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 22.09.2011 - |20:28|

Posted Image

Opis:
Film jest adaptacją izraelskiego filmu z 2007 roku pt. „Ha-Hov“. Historia rozpoczyna się w 1997 roku, kiedy do byłych agentów Mossadu, obecnie na emeryturze - Rachel (Mirren) i Stefana (Wilkinson) dociera szokująca informacja o ich byłym współpracowniku Davidzie (Hinds). Cała trójka od lat podziwiana była przez obywateli Izraela za sprawą misji przeprowadzonej w 1966 roku, kiedy trójka ta wytropiła nazistowskiego zbrodniarza Vogela (Christensen) w Berlinie Wschodnim. Przy ogromnym ryzyku i znacznych osobistych kosztach misja zakończyła się sukcesem. Tak przynajmniej się wydawało. Napięcie w filmie buduje się na przecięciu dwóch linii czasu, z zadziwiająca akcją i wychodzącymi na jaw nieoczekiwanymi faktami. (www.filmweb.pl)

Reżyseria: John Madden
Scenariusz: Peter Straughan, Matthew Vaughn, Jane Goldman
Produkcja: USA
Gatunek: Dramat, Thriller

Obsada:
Helen Mirren - Rachel Singer
Jessica Chastain - Młoda Rachel Singer
Ciarán Hinds - David Peretz
Sam Worthington - Młody David
Tom Wilkinson - Stephan Gold
Marton Csokas - Młody Stephan
Jesper Christensen - Doktor Bernhardt / Dieter Vogel

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=RFp28r9sqUw

Polska premiera: 21.10.2011 r.

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.12.2011 - |15:42|

Uwaga spoilery !!!

Film dobry, ale bez rewelacji. Mamy dwie linie czasowe jedna w 1966, a druga w 1997 roku. O ile to co dzieje się w 1966 jest niezłe, mamy sporo akcji, fajnie pokazane planowanie porwania i wywiezienia Potwora z Birkenau z Berlina Wschodniego do Izraela, ciekawe pokazanie sytuacji po tym kiedy akcja nie do końca się powodzi, czy poszczególnych relacji między bohaterami, o tyle akcja w 1997 już mnie nie zachwyciła. Prawie 60. letnia Paniusia ugania się po europie w poszukiwaniu 80. letniego dziadka mimo że od 30. lat nie jest już w Mosadzie. Wszystko daje jej się zbyt łatwo przez co jest niewiarygodne.
No i zakończenie z rodzaju tych, które nie lubię, bez żadnych konsekwencji. No i prawdzie musiało stać się zadość.
Oceniając 6,5-7/10, ale w większości za dobry początek (tak do połowy filmu) bo potem jest już tylko gorzej. Może nie jest jakoś tragicznie, ale rewelacji nie ma.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 02.12.2011 - |15:58|

• 0

#3 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 02.12.2011 - |15:54|

Film dobry, ale cały seans męczyła mnie jedna rzecz. Dla mnie fizycznie bardziej pasowałoby: Tom Wilkinson-Sam Worthington jako Stephan i Ciarán Hinds-Marton Csokas jako David.

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.12.2011 - |16:00|

Miałem to samo i nawet na początku z tymi flashbackami się trochę pogubiłem kto jest kim.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych