Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 064 - S06E04 - A Horse of a Different Color

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (6 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (1 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

2. 9 (2 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (2 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

4. 7 (1 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 16.09.2011 - |14:38|

Zapraszamy do dyskusji.

Użytkownik johnass edytował ten post 12.10.2011 - |21:09|

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.10.2011 - |13:11|

W końcu odcinek, który mnie usatysfakcjonował prawie w 100%. Śledztwo w sprawie naszego duetu morderców ciekawie się rozwija, chociaż sami mordercy jakoś kiepsko imo wypadają. Olmos pojawia się na ekranie po 2 minuty i na kolana swoją rolą specjalnie nie rzuca. Do Trójkowego się nie umywa.
Brat Sam jednak chyba będzie służył jako taki nazwijmy to duchowy pomocnik Dextera. Btw, fajna opowiastka o swoim ojcu.
Debra i jej wywiad dla tv dobry. Po prostu była sobą ;)
A końcówka z aniołem przypomniała mi od razu Jigsawa i jego różne metody zabijania. Ta szarańcza też fajnie wyszła. Nie wiem czy to były jakieś efekty bo wyglądały naprawdę realnie, a ostatnio w wielu serialach mocno ten aspekt kuleje.
Asystentka Masuki chyba faktycznie jest tylko dla cycków. Myślałem że wpadnie na jakiś trop Dexa czy cuś, a tu takie lipne rozwiązanie nam zaserwowali. Chociaż teraz nasz zboczuś może mieć pewne problemy, a panienka w głowie mu miesza i problemów może być jeszcze więcej.
Czyżby Batista i Quinn zostali koleżkami? Nie wiem do czego w tym wypadku ma to doprowadzić.
Ogólnie byłoby fajnie gdyby reszta sezonu podtrzymała poziom tego co mamy dotychczas, a zwłaszcza tego odcinka.
  • 0

#3 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 28.10.2011 - |14:45|

Ta szarańcza też fajnie wyszła. Nie wiem czy to były jakieś efekty bo wyglądały naprawdę realnie,

efekty były. Widać to było pod koniec sceny- gdy szarańcza wyleciała poza szklarnie (?). Co do brata Sama- Dex chyba zbyt wcześniej skreślił go ze swojej listy- moim zdaniem pod tą fasadą nawróconej owieczki/pasterza kryje się jednak mroczna tajemnica...
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#4 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 28.10.2011 - |19:10|

Czyżby Batista i Quinn zostali koleżkami? Nie wiem do czego w tym wypadku ma to doprowadzić.

Uśmiechnąłem się jak to przeczytałem - chyba kochankami nie zostaną?:) Palą lolki, bawią się razem dobrze, pewnie mają stanowić odskocznię od mroku i zabójstw, do tej parki dołącza Masuka ze swoimi niewybrednymi żartami i jest symbioza między krwią, brutalnością i żartami, śmiechem.
Co do odcinka było bardzo dobrze, ale nie rewelacyjnie, wywody brata Sama schematyczne, dziecko, zabrane przez ojca na wykonanie wyroku śmierci, później sam zaczął zabijać, znalazł Boga, też mam nadzieję jak @gregohr że coś z nim będzie nie tak.
Coś szybko wpadli na trop profesorka, czyżby teraz przez 8 odcinków go ścigali? - 8/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#5 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.10.2011 - |19:34|

Coś szybko wpadli na trop profesorka, czyżby teraz przez 8 odcinków go ścigali?

Spoiler

Użytkownik johnass edytował ten post 28.10.2011 - |19:35|

#6 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 28.10.2011 - |20:18|

Właśnie miałem napisać to co johnass ma w spoilerze.
  • 0

#7 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 28.10.2011 - |20:50|

Nie bardzo rozumiem, to Travis najpierw się kochał z tą kelnerką, a później nie wiedział że ją związał? Przecież jak wstał z łóżka to ona była już związana, czyżby wobec tego zupełnie nie kontrolował swojego postępowania? Obejrzę jeszcze raz tą scenę.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#8 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 29.10.2011 - |07:13|

W kawiarni było podejrzane, że tylko Travis pił kawę a Geller był całkowicie ignorowany. Z reguły kelnerka by się obu zapytała czy czegoś jeszcze nie chcą zamówić.
  • 0

#9 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 29.10.2011 - |09:41|

I generalnie jak się prześledzi wcześniejsze sceny, wychodzi na to, że wszystkie istotne czynności wykonuje Travis, więc dlatego ta teoria ma szansę, chociaż nie twierdzę, że na pewno tak będzie. A kelnerkę mógł związać między kochaniem a spaniem. Potem bił się z myślami i przekonaniami profesora, bo bardzo ją lubił.

#10 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.10.2011 - |11:46|

Zachowanie profesora kilkukrotnie mnie dziwiło, jednak nie zastanawiałem się dokładnie nad tym. Ogólnie to albo ktoś dostał "inside info" albo analizował konkretny sceny i doszedł do takich wniosków. A więc, po obejrzeniu scen z Olmosem widać że jest on stroną bierną, z wyjątkiem 2 odcinka w którym trzyma głowę manekina i mówi "Hello", a także kiedy to przypieka się metalowym prętem. To co zwróciło moją uwagę to jego swobodna rozmowa w kawiarni i fakt że kelnerka go kompletne zignorowała. Potem, gdy kelernka jest związana profesor mówi "wiedziałeś że to się stanie", trochę dziwnie to zabrzmiało, tak bezosobowo. Tym samym myślę że ta teoria na dzień dzisiejszy jest wielce prawdopodobna. Byłby to bardzo ciekawy rozwój wydarzeń, czyniący naszego nowego zabójcę interesującą personą (ze względu na ciągłe odniesienia ludzi do poprzednich i Trójkowego). To by również tłumaczyło dlaczego tożsamość Gellar'a tak szybko została ujawniona publicznie. Bedą go szukać, ale go nie znajdą z oczywistych powodów. Dodatkowo, porównanie do tego że ojciec Dexa jest tym samym co Gellar dla Travis'a, uważam za nietrafione. W przypadku Travis'a byłoby to rozdwojenie jaźni, gdyż nie zdaje on sobie sprawy z tego że profesor tak naprawdę nie żyje.

Poza tym profesor podobno zniknął 3 lata temu, a jedna z liczb w zwłokach to 1242. Dexter wywnioskował że to dni, a więc ta liczba może być tak wysoka, właśnie ze względu na fakt że profesor zginął trochę ponad 3 lata temu. Miałoby to sens.

Użytkownik no1special edytował ten post 29.10.2011 - |11:48|

• 0

#11 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 29.10.2011 - |12:27|

Dodatkowo, porównanie do tego że ojciec Dexa jest tym samym co Gellar dla Travis'a, uważam za nietrafione.

A kto napisał, że tym samym? Napisałem odpowiednikiem w takim sensie, że nie żyje jak Harry Morgan, tylko Travis go widzi i profesor jest kimś w rodzaju jego "przewodnika życiowego".

W przypadku Travis'a byłoby to rozdwojenie jaźni, gdyż nie zdaje on sobie sprawy z tego że profesor tak naprawdę nie żyje.

A tego na razie nie wiemy.

Użytkownik johnass edytował ten post 29.10.2011 - |12:27|

#12 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 29.10.2011 - |12:52|

A kto napisał, że tym samym? Napisałem odpowiednikiem w takim sensie, że nie żyje jak Harry Morgan, tylko Travis go widzi i profesor jest kimś w rodzaju jego "przewodnika życiowego".

Ty napisałeś, może nie dosłownie, ale teraz w zasadzie to potwierdziłeś. Jeżeli faktycznie Geller nie żyje, to jedyne podobieństwo z ojcem Dexa będzie to że obaj nie żyją. Z tą różnicą że ojciec Dexa jest stroną całkowicie bierną i nasz bohater wie że rozmawia ze zmarłym, natomiast w przypadku Travis'a będzie to jego drugie ja (rozdwojenie jaźni), gdzie Travis nie jest świadomy tego że profesor nie żyje. Zostało to wyraźnie pokazane i jeżeli teoria faktycznie okaże się faktem to właśnie tak to będzie wyglądać. Tym samym różnica pomiędzy Harrym i Gellerem będzie znacząca, przez co nie będzie można tego nazwać tego że jeden jest odpowiednikiem drugiego. Zresztą niepotrzebnie odpowiadałeś na mój post, nie widzę sensu łapania się za słówka, po prostu skomentowałem tylko część teori, która z tego co zostało pokazane, jest oczywiście nietrafiona.
  • 0

#13 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 29.10.2011 - |14:37|

Te liczby to akurat z apokalipsy są, a odliczają do 1260. Więc zapewne do czegoś co się blisko finału zdarzy/ma zdarzyć. A Travis i Geller mają być dwoma świadkami też w biblii wspomnianymi.
  • 0

#14 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.10.2011 - |21:12|

No to w końcu jestem na bieżąco - wyleżenie grypy wybitnie pomogło ;)
Już myślałem że w tym sezonie porucznikiem zostanie "stary porucznik" Martin Castillo z Miami Vice alias Admirał Adama z BSG :lol: Edward James Olmos powrócił na stare śmiecie, jeszcze tylko Sonny Crockett i Rico Tubbs i już by nasz Dex mógł zacząć trząś porami ;)
"Nowy" detektyw obiecujący. Łoł, rozlany wyrostek robaczkowy u młodego - miałem w wieku 7 lat, operowali mnie w wigilię, do dzisiaj rodzice wspominają te "radosne" święta, ja pamiętam jak po powrocie do podstawówki pokazywałem laskom po 30 śladów wkłuć od kroplówek na każdej ręce - byłem wtedy gościu :D - po czsie sobie człowiek uświadamia że był na krawędzi. Tak się zastanawiam gdzie przykleić nawróconego kaznodzieję od warsztatu samochodowego - zobaczymy co wyjdzie w praniu.. Niezła ostatnia sekwencja - chyba nasz Dex'io złapie trop :rolleyes:
  • 0

#15 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 30.10.2011 - |17:22|

A ja jeszcze nie miałem wycinanego wyrostka, więc to doświadczenie przede mną, zapewne w najmniej odpowiednim momencie. ;) Ale wracając do odcinka...

Myślę, że ta teoria się nie sprawdzi. Bodaj Dexter przy którejś z ofiar stwierdził, że cięcia są zupełnie inne. Wcześniej one były dokładne, z chirurgiczną wręcz precyzją zadane, a tam cięcia były niechlujne, poszarpane. Stąd doszedł do wniosku, że musi być dwóch morderców. Raczej wątpię, żeby jeden i ten sam Travis szlachtował swoje ofiary na dwa różne sposoby, by np. zmylić organy ścigania. (_organy_, heheheh :D ) Aż o taką błyskotliwość bym go nie posądzał.

Nadal nie mam pojęcia po co Quinn w serialu. Marnuje tylko czas widza w serialu, ani on Dexa nie przyskrzyni, ani raczej nowej zagadki nie rozwiąże. Deb do majtek już zdążył się nie raz dobrać, to może chociaż zostanie ofiarą nowego serial killer? Byłoby miło...

Reszta jak najbardziej trzymała poziom, jak dla mnie 9/10 za odcinek.
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#16 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 30.10.2011 - |17:44|

...
Myślę, że ta teoria się nie sprawdzi. Bodaj Dexter przy którejś z ofiar stwierdził, że cięcia są zupełnie inne. Wcześniej one były dokładne, z chirurgiczną wręcz precyzją zadane, a tam cięcia były niechlujne, poszarpane. Stąd doszedł do wniosku, że musi być dwóch morderców. Raczej wątpię, żeby jeden i ten sam Travis szlachtował swoje ofiary na dwa różne sposoby, by np. zmylić organy ścigania. (_organy_, heheheh :D ) Aż o taką błyskotliwość bym go nie posądzał.

z tym tropem chodziło mi o to że zobaczył Travisa na miejcu zbrodni - jako jedynego który raczej nie był zdziwiony lotem szarańczy - instynkt kilera zapalił mu chyba czerwoną żarówę w baniaku ;)

...
Nadal nie mam pojęcia po co Quinn w serialu. Marnuje tylko czas widza w serialu...

obejrzałem poprzednie sezony w ciągu ostatnich trzech tygodni, na początku odniosłem to samo wrażenie, ale im dalej w las tym nabrałem do tej "łajzy" nawet sympatii, chciałbym by odegrał jakąś istotniejszą rolę - może niekonecznie w roli ofiary, a już jak się ujarali z Batistą - moje ziomy :D
  • 0

#17 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 30.10.2011 - |19:18|

Jeżeli teoria jest prawdziwa to wszystko będzie pasować i nie będzie ważny jaki jest i czego chce Travis. Tak jak pisałem, w przypadku rozdwojenia jaźni będziemy mieli doczynienia z 2 osobami w jednym ciele, dlatego też cięcia na ofiarach się różniły i wszystko będzie ładnie pasować. Mam nadzieję że dzisiejszy odcinek da nam trochę więcej informacji na temat profesora i jeżeli nadal jego bierność będzie widoczna to zbliży nas to potwierdzenia teorii o której pisał johnass. Zresztą na chwilę obecną wydaje się to chyba najlepsze i najrozsądniejsze wytłumaczenie i bardzo dobry ruch z punktu widzenia scenarzystów, którzy zapewne chcą czymś widza zaskoczyć w tym sezonie.

Nadal nie mam pojęcia po co Quinn w serialu. Marnuje tylko czas widza w serialu, ani on Dexa nie przyskrzyni, ani raczej nowej zagadki nie rozwiąże. Deb do majtek już zdążył się nie raz dobrać, to może chociaż zostanie ofiarą nowego serial killer? Byłoby miło...

Quinn odgrywał całkiem istotną rolę w poprzednim sezonie, więc może i tutaj czymś się wykaże.
Tak czyn inaczej, moim zdaniem jest to interesująca postać i jak najbardziej pasuje do serialu.
  • 0

#18 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.10.2011 - |01:26|

Niby Quinn w poprzednim sezonie był o włos od odkrycia kim jest Dexter i jego zdemaskowania, ale w końcu zaniechał i w tym sezonie kompletnie mu to zaczęło zwisać. Tak więc wróciliśmy do punktu wyjścia, wątek poszedł do zlewu i całe to zamieszanie okazało się zwykłym zapychaczem.

Jeśli mamy do czynienia z dwoma osobowościami w jednym ciele, to kto maluje te obrazy w zrujnowanym kościołku? Też Travis?

Już nie mogę się doczekać kolejnego odcinka. :)

Użytkownik sZakOOu edytował ten post 31.10.2011 - |01:26|

• 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#19 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 31.10.2011 - |11:52|

Teoria @johnassa odnośnie naszej parki ciekawa i powiem szczerze, że nawet mi do głowy takie rozwiązanie nie przyszło. W sumie jak sobie pewne rzeczy z dotychczasowych odcinków przeanalizowałem to jest ona bardzo prawdopodobna. Standardowo wszystko wyjdzie w praniu.
  • 0

#20 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 31.10.2011 - |12:39|

Jeśli mamy do czynienia z dwoma osobowościami w jednym ciele, to kto maluje te obrazy w zrujnowanym kościołku? Też Travis?

W takim przypadku wszystko to co widzi Travis (postać Gellar'a) nie jest prawdziwe. A drobne szczegóły takie jak malowanie obrazu, przypalanie prętem, czy podnoszenie głowy manekina to jedynie zabiegi ze strony scenarzystów, wszystko po to aby dawać złudzenie tego że profesor jest prawdziwą osobą. Jeżeli uważnie obejrzysz sceny z Olmosem to zauważysz że są teoria z tego tematu jest wielce prawdopodobna.

Nowego odcinka jeszcze nie oglądałem, ale liczę na że coś się w tej sprawie powoli zacznie wyjaśniać :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych