Skocz do zawartości

Zdjęcie

American Horror Story

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.08.2011 - |13:00|

Dołączona grafika
Opis:

Ben Harmon i jego żona Vivien przeprowadzają się z Bostonu do Los Angeles, aby pogodzić się z dawnym cierpieniem. Ben jest wrażliwym terapeutą, a Vivien twardą żoną.Pierwszy sezon będzie miał 13 odcinków. Twórcami są Ryan Murphy i Brad Falchuk (obaj Nip/Tuck).

Obsada:

Connie Britton - Vivien Harmon
Dylan McDermott - Ben Harmon
Taissa Farmiga - Violet Harmon
Jessica Lange - Constance
Denis O'Hare - Larry Harvey
Frances Conroy - Laura O'Hara
Alexandra Breckenridge - Moira
Evan Peters - Tate
Riley Schmidt - Rubber Man

Premiera: 5.10.2011

Mało co wiadomo o tym serialu. Nie ma oficjalnego trailera, pojawiły się zaledwie 2 krótkie teasery, które nic nie mówią o serialu. Mimo wszystko zapowiada się mocno klimatyczny serial. A że dodatkowo jest to od stacji FX plus od twórców Nip/Tuck to łykam go w ciemno.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 11.10.2011 - |10:45|

• 0

#2 Sham-Tu

Sham-Tu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 08.08.2011 - |22:33|

Zapowiada się nieźle, krytycy którzy już mieli okazję zapoznać się z pilotem są nastawieni optymistycznie. Ma to być coś w stylu "Dziecka Rosemary" Polańskiego. Sami twórcy opisują swoje dzieło jako 'psycho sexual thriller', co w połączeniu z faktem, że serial będzie leciał w FX, daje nadzieję na naprawdę ciekawą i świeżą produkcję.

Jest tylko jeden problem - twórcą jest Ryan Murphy, czyli można się spodziewać świetnego pierwszego sezonu i późniejszego spadku jakości (vide Nip/Tuck i Glee).

A dla zainteresowanych - artykuł z EW przybliżający serial i pilota:

Instant reaction to American Horror Story
  • 0

#3 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 09.08.2011 - |08:13|

Sham-Tu właśnie większość krytyków nie jest przekonana, podobno tyle się dzieje w pilocie, że obdzieliłbyś tym cały sezon serialu, pilot podobno ma 8 cliffhangerów. Zobaczymy, plus jest taki, że zatrudnili scenarzystów, do trzeciego sezonu Glee też wreszcie zatrudnili.

Większość krytyków twierdziło, że serial jest "over the top", jeden stwierdził, że każdy serial Murphy'ego z roku na rok staje się bardziej pokręcony, ten pilot to podobno cały sezon szaleństwa Murphy'egp wciśnięty w jeden odcinek.
  • 0

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.08.2011 - |08:44|

Oby tylko nie wyszło tak, że pilot miazga, a potem przez resztę sezonu nuda.

Jest tylko jeden problem - twórcą jest Ryan Murphy, czyli można się spodziewać świetnego pierwszego sezonu i późniejszego spadku jakości (vide Nip/Tuck i Glee).

Co do Glee to się nie wypowiem bo nie oglądam chociaż gdzieś tam czytałem że to jakaś rewelacja podobno jest i powiew świeżości.
Natomiast Nip/Tuck (akurat wczoraj skończyłem oglądać 4 sezon) jest po prostu świetny. Pierwsze 3 sezony to istna rewelacja, 4 sezon minimalnie słabszy, ale i tak nie mam mu nic do zarzucenia.
Generalnie jeśli AHS da radę utrzymać poziom przez kilka sezonów to ja się na to piszę. Chociaż patrząc na to co robi FX ostatnimi czasy czyli anuluje większość dobrych imo produkcji po 1 sezonie (Terriers, Lights Out) to możemy nie doczekać kontynuacji i dostać tylko 1 sezon.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 11.10.2011 - |10:45|

• 0

#5 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 09.08.2011 - |09:25|

@Sham-Tu jesteś chyba pierwszym, który twierdzi, że 1 sezon N/T jest najlepszy, wszyscy twierdzą, że dopiero w drugim zaczyna się prawdziwa jazda, no ale cóż kwestia gustu. Co do AHS to dość ciekawie podchodzą do tematu niewiele mówiąc i pisząc na jego temat, to może być duży plus, bo może nas mocno zaskakiwać i być przez dłuższy czas serialem z wieloma niewyjaśnionymi i tajemniczymi wątkami. Ja pierwszy raz usłyszałem o tym serialu wczoraj:)
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#6 Sham-Tu

Sham-Tu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 09.08.2011 - |13:45|

Co do Nip/Tuck to faktycznie trochę źle się wyraziłem, chodziło mi właśnie o to, że pierwsze 3 sezony świetne, ale później następuje tendencja spadkowa, mimo że dalej oczywiście była to ponadprzeciętna produkcja. Za to z Glee poszło znacznie szybciej, bo serial wyraźnie obniżył loty już po połowie pierwszego sezonu.

A wracając do AHS i tego, że ma być "over the top", to właśnie to mnie do niego zachęca. Mam nadzieję na coś świeżego, a nie kolejny serial o lekarzach/prawnikach/policjantach. A co do tego, że dużo się dzieje w pilocie, to też nie jest źle. Pilot jak to pilot, wprowadza do historii, często jest przez to trochę chaotyczny, jeśli chce zachować klimat późniejszych odcinków. Tak naprawdę nie da się oceniać samego pilota bez obejrzenia późniejszych odcinków.

Chociaż patrząc na to co robi FX ostatnimi czasy czyli anuluje większość dobrych imo produkcji po 1 sezonie (Terriers, Lights Out) to możemy nie doczekać kontynuacji i dostać tylko 1 sezon.

Z tym właśnie ciekawa sprawa, prezydent FX John Landgraf stwierdził ostatnio, że te dwie produkcje zostały anulowane, żeby zrobić miejsce m.in. na American Horror Story. Stacja ma po prostu ograniczony czas antenowy dla takich seriali i zdecydowała się zaryzykować potencjalną wyższą oglądalność AHS, poświęcając średnio tylko popularne Terriers i Lights Out.
  • 0

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.08.2011 - |13:55|

Z tym właśnie ciekawa sprawa, prezydent FX John Landgraf stwierdził ostatnio, że te dwie produkcje zostały anulowane, żeby zrobić miejsce m.in. na American Horror Story. Stacja ma po prostu ograniczony czas antenowy dla takich seriali i zdecydowała się zaryzykować potencjalną wyższą oglądalność AHS, poświęcając średnio tylko popularne Terriers i Lights Out.

Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to AHS musi być hitem bo inaczej gość ostro oberwie ;) Chociaż z drugiej strony może chyba spać spokojnie bo ostatnio chyba przedłużyli z nim umowę o 3 lata.
Wypada mieć tylko nadzieję, że AHS będzie bił tamte 2 produkcje na głowę to wtedy na pewno będzie trochę mniejszy żal o anulację.

• 0

#8 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 09.08.2011 - |14:32|

Chyba go jednak trochę źle zrozumiałeś Sham-Tu. Skasowali Terriers i Lights Out, bo stwierdzili, że nie ma szans na to, że serial urośnie w oglądalności robiąc miejsce na takie seriale jak AHS, a nie konkretnie na ten serial. Po prostu FX ma tyle seriali w produkcji, że stwierdzili iż walka o widza i wydawanie kasy na marketing jest zbędne.

Ogólnie czasami informacje podawane przez Landgrafa są niespójne. Ogólnie FX jest stacją chętniej oglądaną przez facetów, The Shield, Rescue Me i Nip/Tuck były chętniej oglądane przez facetów, więc FX zrobiło eksperyment i wypuścili seriale bardziej skierowane do kobiet czyli Dirt, Damages i The Riches, wszystkie u nich poległy, Damages uratowali. Zatem teraz zrobili eksperyment i seriale dla facetów, ale nie w ciężkich klimatach, Terriers i Lights Out poległy. Podobno teraz wracają do pierwszego modelu seriali. Z kolei kilka dni temu czytałem wywiad z Landgrafem to twierdzi, że podział ludzi oglądających kanał FX wynosi 52% vs 48% dla mężczyzn, więc...
  • 0

#9 Sham-Tu

Sham-Tu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 09.08.2011 - |16:04|

Skasowali Terriers i Lights Out, bo stwierdzili, że nie ma szans na to, że serial urośnie w oglądalności robiąc miejsce na takie seriale jak AHS, a nie konkretnie na ten serial.

Napisałem przecież, że FX chciało zrobić miejsce między innymi na AHS.

A tu konkretny cytat wypowiedzi Landgrafa:

“If I hadn’t canceled Lights Out and Terriers, American Horror Story wouldn’t exist,” he said. “I can’t have an infinite portfolio of shows.”

Z pozostałymi wnioskami się oczywiście zgadzam, FX faktycznie zdaje się wracać do sprawdzonego modelu, stawiając na bardziej "męskie" produkcje. Bliski akceptacji jest np. Powers, czyli (w dużym skrócie) mroczny serial policyjny o superbohaterach w klimatach filmu Siedem, na podstawie komiksu o tym samym tytule.
  • 0

#10 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 09.08.2011 - |16:24|

Na Powers czekam, jestem fanem komiksu, pasuje ten serial do FX. Jeszcze ciekawe może być to Port Royal.
  • 0

#11 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.08.2011 - |09:08|

Skoro już doszło do lekkiego offtopu to powiem, że na Port Royal czekam z utęsknieniem bo wątki o piratach łykam w ciemno. Tylko żeby to były takie bardziej mroczna klimaty, a nie jakieś bajki w stylu Piratów z Karaibów, które i tak mi się podobają :) Ciekawe czy produkcja już dostała zielone światło czy jeszcze czekają z tym.
A co do Powers to jakoś póki co mnie to nie przekonuje (czekam na jakiś zwiastun żeby oblukać co to w ogóle ma być), ale że to FX to na pewno sprawdzę.
  • 0

#12 pnwc

pnwc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 22.08.2011 - |08:59|

Nowy produkcja Murphy'ego - czekam, nowa produkcja FX - czekam jeszcze bardziej. A tu jednym z głównych bohaterów jest Dylan McDermott :/ Ja pierdziele, kolesie nie trawię ale może w końcu go polubię.
  • 0

#13 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.08.2011 - |10:20|

W końcu pojawił się jakiś dłuższy teaser, który moim zdaniem prezentuje się całkiem nieźle.

• 0

#14 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.08.2011 - |12:28|

Plastycznie bardzo dobrze, natomiast nic z tego nie wynika i w dalszym ciągu nic nie wiadomo, czy to thriller? horror? dramat? sf? czy też wymieszanie wszystkich gatunków? Ten październik jest już pewny? I ktoś coś wie - czy mają już nakręconą całość czy cały czas produkują?
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#15 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.08.2011 - |12:36|

Dziś pojawił się też oficjalny plakat serialu (mój pierwszy post) i tam jest info, że premiera 5 października 2011.
Co od teasera to faktycznie nic z niego nie wynika, ale myślę, że niedługo powinien już się pokazać jakiś dłuższy trailer ze scenami z odcinków.
A co do gatunku to mam nadzieję na jakiś strasznie mroczne połączenie horroru z thrillerem. Taki żebym musiał spać przy włączonym świetle ;)
  • 0

#16 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 13.09.2011 - |12:16|

Serial ten na początku listopada (drugi tydzień) pojawi się na kanałach należących do Fox International Channels. Jest zapowiedź, że chodzi o wszystkie rynki gdzie są dostępne kanały FIC. Czyli w Polsce serial powinien polecieć albo na FOX albo na FOXlife.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#17 neo1910

neo1910

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów
  • MiastoWidzew Łódź

Napisano 06.10.2011 - |17:28|

I ktoś oglądał pierwszy odcinek? Jakie wrażenia?
  • 0
- widzew lodz - simple the best -

#18 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 06.10.2011 - |23:29|

Straszne ? Nie. Interesujące ? Owszem. Podoba mi się specyficzny klimat, a także sposób narracji. Historia jest ciekawa, zarówno jeżeli chodzi o rodzinę głównych bohaterów jak i o cała otoczkę związaną z domem który kupili, wliczając w to inne osoby pojawiające się w serialu.

8/10
  • 0

#19 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.10.2011 - |19:45|

I.01
sam nie wiem co napisać, tak naprawdę jest to serial, który każdy musi zobaczyć sam i ocenić czy to dla niego. Jest sporo pomieszania z poplątaniem.
Chyba od czasów "Carnivale" nie widziałem nic równie pokręconego, gdzie jawa miesza się ze snem, gdzie do końca nie wiemy z czym mamy do czynienia, czy są to istoty nadprzyrodzone, czy pokiereszowani przez los ludzie, czy jeszcze coś innego?
Momentami zbyt ciężkie i trudno strawne klimaty jak dla mnie, ale na pewno będę oglądał dalej, Ryan Murphy nie sądzę, żeby nie miał na tą historię ciekawego pomysłu, pytanie jak to kupią widzowie? - 6,5/10.
  • 0

#20 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 07.10.2011 - |20:13|

Bardzo mnie urzekło. Świetny klimat, perfekcyjnie zrobione + dobra stacja na której emitowany jest serial.
Jak dla mnie 9/10. Każdemu radzę najpierw zobaczyć pilot bo każdy ma swój gust. Liczyłem, że będzie trochę upiorniej, ale mamy za to ciekawe postacie i interesującą fabułę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych