Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiary Wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kret69

Kret69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoTrojmiasto

Napisano 05.08.2011 - |15:46|

Szanowni Fani,

jako że jestem tu od niedawna staram się głównie czytać, ale napotkałem ostatnio problem nie do przejścia dla takiego umiarkowanego (w sensie zaangażowania czasu) fana jak ja.

Jestem hobbystycznym modelarzem. Zabrałem się ostatnio za budowanie dioramy w skali 1:72 - wrót, DHD i okolicy. Nie jest dla mnie problemem odwzorowanie oporzadzenia zespolu SG, DHD na razie w ogole jeszcze nie ruszylem, ale w przypadku wrot trafiam na powazny problem.

Otoz jedyne dane techniczne, jakie znajduje o tym urzadzeniu, to srednica i masa. Problem ze srednica polega na tym, ze nie wiem - czy wewnetrzna, czy zewnetrzna. Mysle, ze warto by znac obie, bo zewnetrzna jest wazna dla modelarzy, ale wewnetrzna juz np. chocby dla przepustowosci wrot.

Nie znam tez grubosci pierscienia zarowno w rzucie osiowym jak i poprzecznym.

Szukalem tych danych na kilku duzych forach SciFi i Stargate'owych na swiecie, na jednym byl taki watek ale przedstawiono tam tylko jakas aproksymacje. Mnie by interesowaly wymiary zebrane przez kogos blisko produkcji filmu - na pewno takie wsrod fanow kraza.

Czy ktos z Was ma jakas wiedze w tym zakresie? Moze np. budowniczowie warszawskich Wrot na tamtejsze scenariusze ASG mogliby sie wypowiedziec, na czym opierali plany swojej konstrukcji?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Krzysztof
  • 0

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.08.2011 - |16:38|

There are no official specifications or blueprints on the stargate and SGC etc and what we know has been pieced together.

We believe that the diameter of the stargate is about 21ft (6.4008m) and that the width of the rings is about 3ft wide, making the event horizon or puddle 15ft or 4.572m in diameter.
So looking at pictures of the SGC gate and ramp, we know that the ramp fits across the width of the event horizon making it 15ft wide. We know that the ring on the stargate is about 3ft so if it was to lay flat to the floor the ramp would be 3ft high, however it sits in a base. This is guesswork but with the base the ramp looks to be about 5ft high where it sits at the gate's event horizon, this then angles down to the foot of the ramp where there are three steps.
The average height of steps are around 7 inches or 17.78cm or 0.1778m or 0.58333ft. So the height of the foot of the ramp, from the floor to the top of the three steps is about 1.74999ft.

#3 Kret69

Kret69

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoTrojmiasto

Napisano 05.08.2011 - |17:05|

Bardzo dziekuje, to juz cos daje.

Pozdrawiam

Kret
  • 0

#4 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 07.08.2011 - |23:52|

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie - wg. wiki wrota mają ~ 7 metrów średnicy , wydaje mi się że więcej skoro parę razy był pokazany lot Glidera przez wrota ( odcinek z Cassandrą z sezonu 1 ) czy Needle Threaderz początku sezonu IV który ma ok. 6,5 m średnicy , sam Glider ma szerokość 45 m i wysokość 15 m .

Skoczek z Atlantis ma wysokość ~ 5 m .

Dane z SG Wiki .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#5 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.08.2011 - |06:13|

Needle Threaderz początku sezonu IV

III sezon.

Można próbować liczyć na podstawie proporcji, jeśli Skoczek ma 4,7 metra:
http://stargate.wiki...:Jumper.jpg.jpg

#6 Mary777

Mary777

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoKanie

Napisano 08.08.2011 - |11:48|

parę razy był pokazany lot Glidera przez wrota ( odcinek z Cassandrą z sezonu 1 )

On nie przeleciał przez wrota, tylko nad nimi. Długo nie mogłam tego rozgryźć, ale jak się bardzo rozjaśni ekran, to można to dostrzec.
  • 0
Maria Kłeczek „Shol'va” – pierwsza polska książka o „Gwiezdnych wrotach”

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych