Skocz do zawartości

Zdjęcie

Captain America: The First Avenger (2011)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 18.04.2011 - |22:38|

Posted Image

Opis:
Kapitan Ameryka /właściwie Steve Rogers/ to pierwsza postać stworzona przez Marvel Comics. Steve przed wojną był studentem sztuki, który w 1940 postanowił zaciągnąć się do wojska. Nie został przyjęty z powodu słabego zdrowia, ale dostał propozycję uczestniczenia w tajnym eksperymencie. Został poddany terapii, która zwiększyła jego inteligencję i siłę. Przemienił się w super bohatera nazwanego Kapitan Ameryka. Zostaje wysłany do walki z nazistami, jego największym wrogiem jest Red Skull.

Reżyseria: Joe Johnston
Scenariusz: Stephen McFeely, Christopher Markus
Produkcja: USA
Gatunek: Przygodowy, Akcja, Sci-Fi

Obsada:
Chris Evans - Steve Rogers/Kapitan Ameryka
Hugo Weaving - Johann Schmidt/Red Skull
Richard Armitage - Heinz Kruger
Tommy Lee Jones - Pułkownik Chester Phillips
Sebastian Stan - James 'Bucky' Barnes
Toby Jones - Arnim Zola
Dominic Cooper - Howard Stark
Neal McDonough - Dum Dum Dugan
Stanley Tucci - Dr Abraham Erskine
Patrick Monckeberg - Menedżer Velt

Zwiastun:

Polska premiera: 5.08.2011 r.

#2 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 03.08.2011 - |15:21|

Jak dla mnie dobry film przygodowy, efekty mogły być trochę lepsze (szczególnie w czasie skoków).
Evans jako kapitan Ameryka bardzo dobrze się spisał. Wogóle świetnie go przerobili na chuderlaka.
Gagi udane, muzyka..hmm.. pamiętam może jeden kawałek.
Red Skull wyszedł ciekawie, na każdym ujęciu aktor miał zrobione blizny koło uszu.
Ciekawe zakończenie, trochę inne od typowych superbohaterskich filmów.
Co mi się nie podobało:
- efekty specjalne, niektóre (skakanie, wybuchy)
- nowe technologie

Ogólnie bawiłam się bardzo dobrze, nawet załapałam się na napisy i trailer Avengers'ów.

Dla mnie 8/10.

Użytkownik Jinn edytował ten post 03.08.2011 - |15:25|

• 0

#3 rogue_ruda

rogue_ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 13.08.2011 - |13:31|

Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona tym filmem. Nie wiem dlaczego, ale spodziewałam się czegoś dużo gorszego. A okazało się, że siedziałam w kinie przez te dwie godziny i dobrze się bawiłam. Może nie był to najlepszy film jaki widziałam, ale z pewnością nie był zły.
Podobała mi się przemiana Kapitana z małego, chudego chłopca i wysokiego, umięśnionego mężczyznę. Jako kobieta mogę jedynie ubolewać nad faktem, że za krótko chodził bez koszulki :)
Szkoda mi było przyjaciela Kapitana, który zginął. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się czegoś takiego. Byłam przekonana, że jednak uda się go uratować. A on tymczasem spadł w przepaść. Szkoda chłopca.
Zakończenie było w sumie do przewidzenia. To się nie mogło skończyć romantycznym happy endem. Ale i tak było dobrze. Wybiegł zdezorientowany na ulicę i teraz będzie musiał się nauczyć żyć w nowym świecie.
Na początku myślałam, że Evans nie będzie mi pasował do tej roli. Byłam zdziwiona, że wybrali akurat jego. I mimo, że jeżeli chodzi o Marvela to chyba jeszcze na długo pozostanie u mnie Johnnym z Fantastycznej Czwórki to jako Kapitan Ameryka poradził sobie bardzo dobrze i przyjemnie oglądało mi się go w tej roli.
Jako, że byłam na ostatnim seansie, który skończył się koło pierwszej panowie z kina prawie nas wyprosili z kina (bo tylko ja i moje przyjaciółki zostałyśmy na scenę po napisach o której chyba nikt nie wiedział). Zwiastun Avengersów mi się spodobał, chociaż Thor moim zdaniem wyglądał lepiej w swoim filmie. Nie wiem, może to tylko w jednej scenie charakteryzatorom poszło coś nie tak :)
Na pewno plusem tego filmu było to, że nie skupił się na samych walkach i wybuchach. Pojawiły się wątki humorystyczne jak i mały romans z którego niestety nic nie wyszło. A szkoda...
  • 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.10.2011 - |13:59|

Kawałek dobrego kina, Biorąc pod uwagę, że i Thor i CA mają trafić do Avengersów, to Kapitan ma o wiele lepsze wejście.

Jak zwykle szkolenie było jednym z najlepszych fragmentów filmu. Aż dziw bierze, że ktoś jeszcze nie zrobił serialu tylko o szkoleniu z jakimiś innymi wątkami w tle (np misjami. ;)).

Trochę szkoda mi Hugo, dostaje tylko role szaleńców. Lubie aktora, mógłby wreszcie zagrać jakąś pierwszoplanową POZYTYWNĄ postać, a nie ciągle tylko główny zły.

Miło było też zobaczyć Tommy Lee Jonesa, co prawda krótka rola, ale idealna dla tego aktora.

No i jeszcze podobały mi się samoloty Hydry, te małe, ciekawy napęd, mogli by to jeszcze gdzieś rozwinąć i wykorzystać w jakimś filmie.

Ogólnie, kawałek dobrego kina akcji, który śmiało można obejrzeć w zimowy wieczór (w końcu się zima się zbliża ;)).

#5 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 23.10.2011 - |21:54|

Szkoda mi było przyjaciela Kapitana, który zginął. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się czegoś takiego. Byłam przekonana, że jednak uda się go uratować. A on tymczasem spadł w przepaść. Szkoda chłopca.

Spoiler

Użytkownik johnass edytował ten post 23.10.2011 - |22:54|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#6 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 24.10.2011 - |00:36|

Wpisz w google Winter Soldier... jedna z najlepszych historii jaka pojawiła się na łamach CA.
Posted Image

Użytkownik Krusty edytował ten post 24.10.2011 - |00:37|

• 0

#7 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 22.11.2011 - |19:33|

Dziwny film jak na film akcji, bo moim zdaniem akcja to kulała w tym filmie i była jego słabą stroną pod względem fabularnym jak i graficznym natomiast reszta była w porządku. Zazwyczaj jest na odwrót.
  • 0

#8 rogue_ruda

rogue_ruda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.01.2012 - |21:27|

No proszę, nie wiedziałam :) Czyli jest jeszcze dla niego nadzieja.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych