filmweb.plDoug MacRay (Ben Affleck) jest niereformowalnym kryminalistą i przywódcą szajki bezwzględnych złodziei okradających banki, których nikt nigdy nie złapał jeszcze na gorącym uczynku. Nie zdarza mu się również wchodzić w zażyłe relacje z ludźmi, co sprawia, że nie obawia się utraty bliskich mu osób. Sytuacja zmienia się, kiedy podczas jednego z napadów zakładniczką zostaje dyrektor banku, Claire Keesey (Rebecca Hall), którą przestępcy puszczają wolno. Kobieta żyje w ciągłym strachu, wiedząc, że złodzieje znają jej adres i nazwisko. Oczarowana jednak skromnym mężczyzną o imieniu Doug szybko zapomina o swoim strachu, nie wiedząc jednocześnie, że to ten sam człowiek, który zaledwie kilka dni temu przetrzymywał ją jako zakładniczkę. Zauroczenie od pierwszego spotkania stopniowo zmienia się w pełen namiętności romans, który może mieć dla pary niebezpieczne, a nawet śmiertelne, konsekwencje.
Świetnie zrobiony dramat kryminalny z motywami kina akcji i gangsterskimi klimatami. Do tego świetna IMO gra aktorska. Generalnie nie przepadam za Benem Afleckiem i kojarzy mi się on raczej z komediami romantycznymi, ale tutaj wypadł na prawdę dobrze. Jednak najlepiej prezentuje się IMO Jeremy Renner jako James Coughlin. Chyba najlepiej obsadzona i zagrana rola w całym filmie. Również Pete Postlethwaite bardzo dobrze wypada w roli Kwiaciarza.
Generalnie film wessał mnie na maksa swoim klimatem, ogląda się dosłownie jednym tchem. Miał delikatny moment przynudzenia w początkowej części filmu, ale nie zmienia to całego wrażenia o tym dziele.
Dobrze i w miare realnie nakręcone strzelaniny i pościgi. Fajnie pokazany sposób działania grupy przestępczej Douga oraz w miare interesujący wątek miłosny. Ciekawie pokazany bostański światek złodziei (a właściwie jednej z jego dzielnic Charlstown, zamieszkałej głównie przez Irlandczyków), gdzie jak była mowa na początku w co drugim domu jest jakiś złodziej, a fach jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Jak dla mnie jedna z ciekawszych propozycji jakie dane mi było oglądać w ostatnich latach z tego gatunku. Polecam wszystkim!
Ocena 8,5/10.

Logowanie »