Skocz do zawartości

Zdjęcie

Powrót do domu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 KerbenII

KerbenII

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24.02.2011 - |22:48|

Witam,
Jak już wszyscy wiedzą serial SGU kończy się na 2 sezonie.
Aktorzy zostali uwięzieni na Destiny, które błąka się po najdalszych (znanych) zakątkach Universum Stargate w nadziei ocalenia. Zapraszam Was, drogich forumowiczów do w pewnym sensie "zabawy" mającej na celu wymyślenie w pełni logicznego i realnego powrotu do domu.

Pisząc ten temat pragnę zaznaczyć, że najlepsze rozwiązanie zostanie przedstawione wytwórni MGM wraz z pomysłem na nowy squel, a także użyte w kampanii reklamowej (wykorzystującej w głównej mierze social network) mającej na celu nakłonienie wytwórni do niebanalnego pomysłu wysłania obsady SGA & SGU w... przeszłość. Pomysł wymyślony, w pełni logiczny z jednym drobnym niedociągnięciem... nie potrafię odesłać ekipy SGU na Ziemie.

Proszę sobie darować komentarze w stylu "nie dasz rady", "na co się porywasz" i td.

//edit dodano nowy post

Użytkownik KerbenII edytował ten post 25.02.2011 - |19:46|

• 0

#2 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.02.2011 - |03:21|

A moznaby tak dokladniej wyjasnic co to jest i po co to? Brzmi troche tak jakbys chcial wyslac koncept do MGM liczac z jakiegos powodu ze nie dosc ze go przeczytaja to jeszcze wybiora. Oczywiscie, Moore zaczal kariere w Star Treku bo wreczyl skrypt komus z ekipy TNG, ale on przynajmniej mial kontakt bezposredni z ludzmi i pewnie znal kilka innych robiacych dla Bermana. Co sprawia ze jestes taki pewny siebie? I skoro jest dobry powod to czy nie sadzisz ze proszenie o pomoc za friko i jednoczesnie przynawanie sie ze wyslesz to do MGM to nieco zbyt oczyiwsty sposob oszustwa?

Juz pomijam fakt ze glowne punkty historii SGU sa ponoc opracowane, zas tworcy sa tak dumni z swojej koncepcji ze nawet po cancelu chca go w jakis sposob zaprezentowac fanom.

Zreszta caly ten pomysl jest chybiony nawet jesli jest szczery bo to, co MGM by potrzebowalo by rozwazyc w ogole robienie SGU dalej to raczej kilkadziesiat milionow zielonych a nie kolejne scenariusze. Zakladajc ze to sa scenariusze a nie koncept na dwoch stronach doca. Malo tego, oprocz tych walizek zielonych potrzebny bylby jeszcze chetny dystrybutor, najlepiej stacja telewizjna. Masz te dwie rzeczy?

Poza tym Stargate nigdy nie mowil o wysylaniu w przeszlosc czy przyszlosc, zawsze byl o tu i teraz. Proponowanie czegos innego to strzal w kolano franczyzy, cos jak propozycja "okej, zrobmy prequel Star Treka", cyzli zaproszenie do uznania takiego tworu za Dork Age.

Jesli zas faktycznie masz na mysli jakas intrygujaca kampanie pro-SGU (choc trudno mi sobie wyobrazic jak to mialoby dzialac) oparta o "social network" to moze pokazesz to na forum i poddasz dyskusji?

Wykonanie takiej akcji jest banalnie proste, wiec watpie by "nie dasz rady" z ust kogokolwiek padlo. Pytanie tylko czy ktokolwiek tym sie zainteresuje i czy w ogole jest tego sens, skoro jak wspomnialem pomysl calkowicie rozmija sie z istota problemu ktory spowodowal kasacje SGU. Tym bardziej ze cala akcja wychodzi od internautow (zero wplywu na SGU) z kraju w ktorym SGU nie blyo w ogle emitowane (zero wplywu na SGU). Juz pomijam fakt, ze nawet jakby bylo to nic to nie zmienia bo fakty sa takie ze jesli nie kupuje tego stacja amerykanska to nigdzie sie nie pojawi, kropka.

BTW czegos takiego jak napisales w zyciu bym nie chcial ogladac. To juz wole cotygodniowych wiesniakow w tej samej wiosce albo gumoryje.

Ale moze jestem Pan Negatywny. Pokaz co masz to moze kogos przekonasz.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 25.02.2011 - |03:35|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#3 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 25.02.2011 - |11:43|

Nie chce wyręczać modów z ich zadania, ale ja bym proponował zmianę tematu. Syfy uśmierciło SGU ale MGM nie, wciąż mogą trwać jakieś negocjacje nad przyszłością SGU dlatego temat jak najbardziej ale może trochę w innym kontekście.
A i jeśli jesteś osobą bezstronną to nawet bym się nie fatygował z wysyłaniem do MGM - nawet tego nie przeczytają (w ogole miałeś zamiar wysłać to w języku polskim? :rolleyes::D )

Użytkownik rasdel edytował ten post 25.02.2011 - |11:55|

• 0

#4 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 25.02.2011 - |18:40|

Twórcy seriali i producenci unikają twórczości fanowskiej jak OGNIA! Zastępy prawników tylko czekają, aby wówczas tylko wydoić jak najwięcej dolarówków za plagiaty i pogwałcone prawa autorskie.
  • 0

#5 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.02.2011 - |18:48|

Z rzadka jednak kupuja prawa do uzytku, ale chyba tak bylo tylko przy Star Treku. W sumie nie widac jednak by fanowskosc pomogla ST i uczynila z niego genialne uniwersum. Jesli pominac Moora i DS9, bo tam to jest jeden wielki fanfic rozmijajacy sie z sednem tego o czym ST w ogole jest. A poniewaz Moore byl fanem Treka i dlatego zostal scenarzysta no to jest to taka nauczka na przyszlosc: autorzy niech pisza swoja historie, a fani niech ja zostawia w spokoju.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#6 KerbenII

KerbenII

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 25.02.2011 - |19:46|

A moznaby tak dokladniej wyjasnic co to jest i po co to?

Rozpoczęcie nowego squela SG, tak aby:
1)Odpowiadał on zarówno widzom SG jak i SGU
2)Powrócił do motywu SGA
3)Trudno było go zepsuć xD

Co sprawia ze jestes taki pewny siebie?

Zapraszam tutaj: http://www.goldenlin...ogdan-wegrzynek

I skoro jest dobry powod to czy nie sadzisz ze proszenie o pomoc za friko i jednoczesnie przynawanie sie ze wyslesz to do MGM to nieco zbyt oczyiwsty sposob oszustwa?

Czemu?
1)Robię za darmo
2)Wysyłam za darmo
3)Promuję Polskę

Masz te dwie rzeczy?

Pragnę zauważyć, że ja NIE WYSYŁAM scenariusza MGM, ja tylko promuję go w sieci. Z doświadczenia wiem, że w ten sposób odnoszę najlepsze rezultaty. Wysyłana korespondecja często jest albo ignorowana, albo nierealizowana.
Kiedy superprodukcja MGM upadła studio MUSI postawić SERIAL NA NOGI, a jak najlepiej podrzucić pomysł MGM?
Wrzucasz go na internet dodając przyciski typu like, poleć innym, system plusów i minusów i td.
Pomysł mający najwięcej plusów zostanie zrealizowany.

Poza tym Stargate nigdy nie mowil o wysylaniu w przeszlosc czy przyszlosc, zawsze byl o tu i teraz. Proponowanie czegos innego to strzal w kolano franczyzy, cos jak propozycja "okej, zrobmy prequel Star Treka", cyzli zaproszenie do uznania takiego tworu za Dork Age.

Cóż, ja tylko podrzucam pomysł kto i jak go uzna i czy zostanie zrealizowany zależy tylko od MGM. Dla mnie to dobry pomysł czy oni to uznają? To nie moja sprawa!

Jesli zas faktycznie masz na mysli jakas intrygujaca kampanie pro-SGU (choc trudno mi sobie wyobrazic jak to mialoby dzialac) oparta o "social network" to moze pokazesz to na forum i poddasz dyskusji?

Wszystko w swoim czasie :) Najpierw pomysł, materiały promocyjne, a potem marketing. Jeszcze raz odsyłam do kwalifikacji.

BTW czegos takiego jak napisales w zyciu bym nie chcial ogladac. To juz wole cotygodniowych wiesniakow w tej samej wiosce albo gumoryje.

Pragnę zauważyć, że jeszcze nic nie napisałem... lol

Syfy uśmierciło SGU ale MGM nie, wciąż mogą trwać jakieś negocjacje nad przyszłością SGU dlatego temat jak najbardziej ale może trochę w innym kontekście.
A i jeśli jesteś osobą bezstronną to nawet bym się nie fatygował z wysyłaniem do MGM - nawet tego nie przeczytają (w ogole miałeś zamiar wysłać to w języku polskim?)

Po pierwsze: "teraz już wiemy, że kontynuacja SGU nie wchodzi już w grę." zadziwia mnie to, że osoba z hataka (współtworząca) portal sguniverse.pl nie wie co sie dzieje na stronie

Po drugie: Odsyłam do kwalifikacji.

Twórcy seriali i producenci unikają twórczości fanowskiej jak OGNIA! Zastępy prawników tylko czekają, aby wówczas tylko wydoić jak najwięcej dolarówków za plagiaty i pogwałcone prawa autorskie.

Cóż, wypowiedź całkowicie nie na temat,

Jeżeli chodzi o ostatnią wypowiedź Sakramentosa to cóż, w najbliższym czasie dodam szczegóły projektu, może to trochę pomoże, a także udowodni, że jako tako pomysł mam. :)
  • 0

#7 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 25.02.2011 - |20:02|

Po pierwsze: "teraz już wiemy, że kontynuacja SGU nie wchodzi już w grę." zadziwia mnie to, że osoba z hataka (współtworząca) portal sguniverse.pl nie wie co sie dzieje na stronie

To co cytujesz to nie są moje słowa, to słowa Josepa Malozziego nie wytwórni MGM, więc powinieneś wiedzieć, że nie jest to decyzja ostateczna, wiem bo sam pisałem tą informację.
  • 0

#8 Gally

Gally

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 25.02.2011 - |21:32|

Uh, do diaska, w swoim fanfiku też w pewnym momencie odwiedzę przeszłość - aż z ciekawości zapytam, do którego momentu bohaterowie się cofną ;)

Co do samego pomysłu - do momentu, w którym na projekcie nie będzie się kroiło kasy nikt nie powinien się przyczepić do tego, że sobie wisi w sieci. Ot, fanfik jak fanfik, trochę bardziej popularny. To nie Square, więc nikt nie będzie bawił się w gaszenie fanowskich projektów, które na dobrą sprawę robią serialowi dodatkową reklamę.

Z chęcią rzucę okiem na rozwinięcie idei, może nawet pokombinuję nad odsyłaniem, ale tymczasowo muszę nadrobić drugi sezon SG:U - hurtem obejrzę, jak wszystko będzie dostępne na uczciwych, chińskich serwerach.
  • 0

#9 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.02.2011 - |21:32|

Ja nie wspoltworze tego portalu. Jestem zwyklym uzytkownikiem. sledizlem info o SGU. I uwazam to samo co radesl.

Poza tym jakiej reakcji sie czlowieku spodziewales. Wchodzi jakis nikomu nieznany typ i opowiada bajki w pieciu zdaniach bez konkretow, bez wyjasnien i oczekuje achow i ochow. To sa jaja jakies. Jesli szczegoly dopiero beda to po co byl ten falstart? i ja mam uwierzyc ze jestes osoba zdolna do poderwania n-liczbowego tlumu zapalencow i pokierowania nimi w akcji promocyjnej? Przeciez tak jak post otwierajacy tak samo ten drugi sa niepowazne. Wszystko powinno byc wylozone od razu jak kawa na lawe-a na razie to rownie dobrze mozesz byc 12-latkiem ktormeu sie nudzi. w sumie tak zalozylem na poczatku. I nie widze powodu by te zalozenie zmienic. Bo jak inaczej wylumaczyc iz z jednej strony twierdisz ze opracowales jakas uber-hiper fabule laczaca elementy wszystkich seriali w spojna calosc, ale nie wiesz jak odeslac bohaterow z powrotem do domu i chcesz by ktos inny za ciebie to zrobil? Pytam sie: JAK? Jak mozna cos takiego zaproponowac, przeciez to jakas schizofrenia. Jak ktokolwiek ma wymyslic ten element nie znajac reszty?

Poza tym to nadal nie ma najmniejszego sensu. Problemem nie jest brak pomyslow, tylko niemoznosc ich realizacji. MGM nie szuka konceptu, bo go juz ma. Nie szuka rynku, bo go juz ma. Szuka posrednika bo sam nie jest w stanie udzwignac ryzyka finansowego zwiazanego z systemem dystrybucji produktu. Czyli: nie am stacji gdzie to wyswietlac. Robienie nowej produkcji nie ma wiec sensu. Nawet promocja tez nie ma sensu, bo to mozna robic ile wlezie co z tego skoro nie ma telewizji ktora chcialaby to kupic?

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 25.02.2011 - |21:39|

• 0
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych