Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykl Demonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.02.2011 - |21:09|

Brett Peter V - Trylogia Demonów, jak to piszą często jest "najbardziej błyskotliwym debiutem fantastycznym ostatnich lat".

Jak na razie ukazały się 2 części "Malowany Człowiek" i "Pustynna Włócznia" podzielone w Polsce na 2 tomy każdy.

Sam przyznaję że sięgnąłem po niego po rekomendacji mojego profilu na biblionetce.

I jak ?

Naprawdę jest co najmniej bardzo dobrze.
Jest to literatura fantasy przeznaczona dla dorosłych co nie znaczy że epatuje nadmiernie seksem czy przemocą.
Niemniej nie ma tutaj lekkości i infantylności, którą spotkamy w młodzieżowym głównym nurcie.

Seria ukazuje świat który nocą nawiedzają demony by atakować odizolowane od siebie osady będące po ochroną runów.
Całość skupia się na kilku bohaterach od ciężkiego dzieciństwa aż do czasu walki z demonami.

Nie chcę zdradzać fabuły ale nie ukrywam że warto sięgnąć po tą serię.
Pustynna Włócznia jest najlepiej ocenioną książką 2010 na biblionetce, która ma ponad 100 głosów.

Użytkownik Quendi edytował ten post 02.02.2011 - |21:10|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 kenaz

kenaz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoEłk, Białystok

Napisano 04.02.2011 - |21:03|

kupiłem pierwszy tom, zacząłem i jakoś nie moge. czemu wydaje mi sie wtórna i nudna? no nie wiem, może dalej będzie lepiej. i mam wrażenie, że wcale nie jest "przeznaczona dla dorosłych". początkowe wrażenie: kolejna książka fantasy zarówno dla młodzieży, dzieci jak i dorosłych.
  • 0

#3 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 04.02.2011 - |21:55|

Zakochałam się w tym świecie, demony, runy :D To jest seria od której ciężko się oderwać.
Jak dorwałam Pustynną włócznie to 2 dni nie spałam żeby skończyć.
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 04.02.2011 - |22:53|

Przy standardowej infantylności książek fantasy wszystko co napisane jest bardziej realnie jeśli chodzi o zachowanie się ludzi i realia społeczne podciągam do "dorosłych", choć przyznaję że jest to w wersji light zwłaszcza na początku.

Niemniej jest kazirodztwo czy gwałty co w stoi w opozycji do aseksualnego lub niemrawego standardu, czego osobiście nie lubię.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 kenaz

kenaz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoEłk, Białystok

Napisano 05.02.2011 - |10:59|

z większą ochotą przysiąde teraz do tej książki na troche dłużej. może wciągnie :)
szkoda tylko że podzielona każda część na dwie części, z tego co widze wersja angielska wydana została w dwóch tomach przez co dużo taniej to wychodzi kupić.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych