Skocz do zawartości

Zdjęcie

Green Zone (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.01.2011 - |12:23|

Dołączona grafika

Opis:

Matt Damon i reżyser Paul Greengrass ponownie połączyli siły w dramacie wojennym "Green Zone", którego akcja rozgrywa się podczas pierwszych chaotycznych dni wojny w Iraku, kiedy to nikomu nie można było ufać, a każda decyzja mogła skończyć się nieprzewidywalnymi konsekwencjami. Podczas prowadzonej przez Stany Zjednoczone okupacji Bagdadu w 2003 roku, starszy chorąży Roy Miller (Damon) i zespół inspektorów wojskowych zostają wysłani w celu odnalezienia broni masowej zagłady, która jak wierzono miała być składowana na irackiej pustyni. Przemieszczając się z jednego zabezpieczonego minami miejsca – pułapki na drugie, żołnierze w trakcie poszukiwania śmiertelnych odczynników chemicznych natykają się na zawiłe próby zatajenia prawdy, które zmieniają cel ich misji. Działając wśród agentów wywiadu kierujących się sprzecznymi motywami, Miller szuka odpowiedzi, które albo zniosą reżim, albo doprowadzą do eskalacji działań wojennych w tym zapalnym rejonie. Znajduje najbardziej zawodną broń - prawdę.

Reżyseria: Paul Greengrass
Scenariusz: Brian Helgeland
Na podstawie książki: Rajiv Chandrasekaran - "Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone"

Obsada:
Matt Damon - Roy Miller
Greg Kinnear - Clark Poundstone
Brendan Gleeson - Martin Brown
Amy Ryan - Lawrie Dayne
Khalid Abdalla - Freddy
Jason Isaacs - Major Briggs
Yigal Naor - Generał Al Rawi

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=iSX7LaFtwIU

Polska premiera: 04.06.2010

Wczoraj obejrzałem i jestem zdziwiony, że nikt jeszcze nie założył tematu bo film jest po prostu genialny. Jeśli ktoś lubi klimat kospiracji z akcją non-stop to powinien to od razu obejrzeć. Pokazanie początku konfliktu i wojny w Iraku z innej perspektywy daje sporo do myślenia.
Dynamiczny montaż, świetne zdjęcia dające wrażenie bycia w środku akcji oraz wysoki budżet, który czuć w każdej scenie, to zalety, dzięki którym film ogląda się z zapartym tchem. Jest to typowo męskie kino, gdyż brak jest w nim elementów romansowych co tylko sprawia, że film jest bardziej realny. Warto dodać, że w filmie występuje zaledwie jedna kobieta, ale i tak na drugim planie.
Ja daję z ręką na sercu 10/10 i polecam każdemu kto lubi takie klimaty.
  • 0

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.01.2011 - |16:43|

Delta przesadziłeś, film się dobrze ogląda, akcja poprowadzona jest spójnie. Ale 10 na 10 to przesada. Tak maksymalnie 8. Ale jest to pierwszy film z tych które oglądałem przez ostatnie dwa tygodnie, którego nie przewijałem (i nie przerywałem) a jego data produkcji to 2010+. :)

Najwiekszym minusem, jest próba oczyszczenia sumienia Amerykanów. Że oni próbowali... taa, poszli dla ropy i teraz niby pojedyncze jednostki nimi manipulowały. Po co to widzowi?

#3 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 03.01.2011 - |16:51|

Byłem na nim w kinie, więc już jakiś czas temu go widziałem, jednak ponownego seansu nie planuję. Film solidny, ogląda się go bez problemów, czas szybko mija, ale jakoś niczym szczególnym mnie nie zachwycił. Na jeden raz. 7/10

Użytkownik johnass edytował ten post 04.01.2011 - |00:35|

#4 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 04.01.2011 - |00:28|

Delta przesadziłeś, film się dobrze ogląda, akcja poprowadzona jest spójnie. Ale 10 na 10 to przesada. Tak maksymalnie 8.

O gustach podobno się nie dyskutuje. Dla mnie 10 i zdania nie zmienię. Wyrosłem na tego rodzaju kinie, a to jest na dodatek świetnie zrobione. W ostatnim czasie nic nie przykuło mojej uwagi bardziej. Jak masz do zaproponowania coś lepszego o podobnej tematyce (z ostatnich kilku lat) to możesz mi polecić, z checią obejrzę i wyrażę opinię. A tak póki co to jest mój nr 1 jeśli chodzi o kino akcji z tego roku.
  • 0

#5 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 06.01.2011 - |12:34|

W tym roku Green Zone i Town zdecydowanie 9/10
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych