Skocz do zawartości

Zdjęcie

Game of Thrones

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 29.12.2010 - |17:37|

Dołączona grafika

Opis:
"Game of Thrones" to adaptacja pierwszego tomu jednego z najlepszych cykli fantasy ostatnich lat autorstwa George'a R.R. Martina. Akcja książki, wydanej w Polsce pod tytułem "Gra o tron", rozpoczyna się na północnych rubieżach Siedmiu Królestw, gdzie w odwiedziny do Lorda Eddarda Starka przybywa król Robert, by mianować go swoim namiestnikiem. Stark, któremu honor nie pozwala odmówić, zostaje w ten sposób wplątany w intrygi i zdrady królewskiego dworu. Jego rodzina zostaje rozdzielona, a każde z dzieci rozpoczyna podróż, która odmieni los całego kontynentu. Tymczasem za Wielkim Murem na północy rośnie w siłę nowa potęga, która już wkrótce może ruszyć na podbój Królestwa, a za morzem pretendent do tronu i jego siostra rozpoczynają własną batalię z przeznaczeniem.

Obsada:
Mark Addy - King Robert Baratheon
Alfie Allen - Theon Greyjoy
Sean Bean - Eddard "Ned" Stark
Emilia Clarke - Daenerys Targaryen
Nikolaj Coster-Waldau - Ser Jaime Lannister
Peter Dinklage - Tyrion Lannister
Michelle Fairley - Catelyn Stark
Aidan Gillen - Petyr "Littlefinger" Baelish
Jack Gleeson - Joffrey Baratheon
Iain Glen - Ser Jorah Mormont
Kit Harington - Jon Snow
Lena Headey - Cersei Lannister
Isaac Hempstead-Wright - Bran Stark
Harry Lloyd - Viserys Targaryen
Richard Madden - Robb Stark
Rory McCann - Sandor "The Hound" Clegane
Sophie Turner - Sansa Stark
Maisie Williams - Arya Stark

Zwiastun:

Premiera: kwiecień 2011

#2 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 29.12.2010 - |22:27|

No i oto moja największa nadzieja wiosny 2011. Oby to było coś klimatycznego, oddającego nastrój książek. Ciekawi mnie czy twórcy przyjmą zasadę 1 tom - 1 sezon?
Materiału jest sporo, mnóstwo intryg, walki o władzę, wszechobecny strach i śmierć, powinno być pięknie. Jedynym problemem jest to że HBO chyba nie nakręciło jeszcze serialu, dziejącego się w tak odległych czasach, w dodatku z elementami fantasy i magii. Nie jest to łatwa sztuka.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#3 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 29.12.2010 - |22:37|

Winter is coming... Tylko tyle mam do powiedzenia :D.
  • 0

#4 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 29.12.2010 - |22:46|

A co w tym serialu jest fantasy? Chodzi tylko o miejsce akcji czy w połowie wyskoczą jakieś wilkołaki? Bo tego bym nie zniósł a zapowiedź jest dość obiecująca.
  • 0
don't try

#5 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 29.12.2010 - |22:53|

A ja jestem w trakcie czytania pierwszego tomu :D Słodycz ahhh dawno się tak nie wczytałem w książkę;) A co do serialu to będę mógł na świeżo ocenić serial na podstawie książki :)
  • 0

#6 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 29.12.2010 - |23:05|

A co w tym serialu jest fantasy?

To takie pseudo-średniowiecze z odrobiną magii. Tak dla niepoznaki.
NAjlepiej przeczytaj pierwszy tom ksiażki.

Cóż to chyba pierwszy wysoko budżetowy serial fantasy. Oczekiwania olbrzymie i mam nadzieję, że będzie to wyznacznik dla kolejnych produkcji tj. 24 czy BSG.
A jako że Martin jest scenarzystą jest szansa że pozamyka w końcu wszystkie wątki książkowe.
  • 0

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.12.2010 - |23:22|

Również wiążę spore nadzieje z tym serialem, lubię klimaty sredniowiecza. Tutaj mamy jeszcze domieszkę magii, oby to jakoś fajnie wyszło . Książek nie czytałem (nie mój klimat) więc odniesienia nie mam, ale i tak czekam z utęsknieniem.
Miało być w styczniu, teraz jest mowa o kwietniu, zaraz się okaże, że będzie w czerwcu albo jeszcze później. No ale lepiej niech to dopracują jak ma wyjść słabo.
  • 0

#8 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 30.12.2010 - |08:00|

A jako że Martin jest scenarzystą jest szansa że pozamyka w końcu wszystkie wątki książkowe.

Jednego odcinka... Nie myśl sobie, że on ich tam nadzorował nad scenariuszem, pewnie czytał je i dawał uwagi, ale na tym jego rola się kończyła. I tak naprawdę w momencie kiedy autor sprzedaje swoje prawa dla filmu/serialu to oni mogą mu w sumie pokazać środkowy paluch i robić to po swojemu.
  • 0

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.12.2010 - |13:24|

Martin zapowiada ujawnienie waznej wiadomosci w poczatku 2011. Zapewno bedzie to zapowiedz wydania dwoch kolejnych, a byc moze ostatnich tomow cyklu.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 30.12.2010 - |13:25|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 Maewa

Maewa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 30.12.2010 - |18:45|

Jeden z seriali (zaraz obok jest nowy BSG: Blood and Chrome :)), na ktore czekam. Przeczytalam czesc z dostepnych na rynku ksiazek i Martin (chociaz osobiscie chyba i tak wole Sapkowskiego ;)) podniosl bardzo wysoko poprzeczke. Mam jednak sporo zaufania do ludzi z HBO jesli o kwestie realizacji GoT chodzi.
Bo jakkolwiek milo sie od czasu do czasu odmozdzyc przy seriala takich jak "Legend of the Seeker" (w Polsce znany pod tytulem "Miecz Prawdy") to uwazam, ze niewatpliwym plusem powstania GoT mogloby byc i dostrzezenie potencjalu, jaki jest w fantasy i odkrycie, ze nie zawsze musi byc to bezmyslna sieczka mieczem.
  • 0
Adama: Captain Adama and Colonel Tigh are working on the plan now and I need some serious "out-of-the-box" thinking.
Starbuck: "Out-of-the-box" is where I live.

#11 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 30.12.2010 - |18:53|

Właśnie ja odniosłem wrażenie, że seriale fantasy poszły w złym kierunku i nie chodzi tu o rąbanine mieczami. Ale jakoś to co ostatnio jest na rynku niespecjalnie do mnie przemawia. A zwiastun Game of Thrones ma fajny klimat i jak w takim zostanie utrzymana seria to może być całkiem ciekawie.
  • 0
don't try

#12 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 30.12.2010 - |19:37|

Też czekam na ten serial, mam nadzieję że chociaż w 50% spełni moje oczekiwania.
Bo przecież historia w książce jest dość prosta, a potrafiła przykuć uwagę praktycznie wszystkich. Siłą książki było to, że pokazywała różne strony konfliktu, każdy rozdział był pokazywany z perspektywy innej osoby i nie było praktycznie postaci krystalicznie czystych i całkowicie złych. Było też pokazano, co myśli dany, główny bohater danego rozdziału.
I tutaj jestem bardzo ciekawy, jak taki sposób narracji książkowej zostanie ukazany w serialu. Jak będzie za dużo przemyśleń i pokazywania co się dzieje w głowie bohatera to znudzi widzów, jak pójdą za bardzo w stronę sieczki i biegania z mieczem i magią to pewnie się fani książki odwrócą. Tutaj wielkie wyzwanie dla scenarzystów, bo jak oni z książki nie wycisną tego co najlepsze, to świetni aktorzy i nawet najlepsze efekty i charakteryzacje nie uratują serialu.

@Tom_Logan - wbrew pozorom I część cyklu z fantasy ma bardzo mało wspólnego, raczej to jest opowieść rycerska. Magia praktycznie jest na wymarciu i dopiero w kolejnych częściach się pojawia, a i tak w szczątkowych ilościach.
A tak ogólniej o serialach fantasy - cierpią one na jeden wielki defekt, który dotyczy nie tylko tego gatunku - bardzo słabe scenariusze. A bez scenariusza to żaden serial nie pociągnie długo.
  • 0

#13 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 30.12.2010 - |22:28|

Może to nawet i lepiej, że mniej tego fantasy. A co do obecnych seriali w tym stylu to momentami wydają mi się zbyt cukierkowe. Wszystko jest za ładne jak na opowieści o wilkołakach czy demonach i ciężko wczuć się w klimat.
  • 0
don't try

#14 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 31.12.2010 - |09:18|

Może to nawet i lepiej, że mniej tego fantasy. A co do obecnych seriali w tym stylu to momentami wydają mi się zbyt cukierkowe. Wszystko jest za ładne jak na opowieści o wilkołakach czy demonach i ciężko wczuć się w klimat.

Martin zatem na pewno będzie ci się podobał.
Odnośnie porównania Martina do Sapkowskiego - bez żartów, ten drugi to przy nim totalny amator.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#15 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 01.01.2011 - |15:23|

Hej ostrożnie z tym, że to nie jest fantasy bo odnoszę wrażenie, że niektórzy to właśnie wmawiają młodemu Tomowi. ;) To jest FANTASY tylko że u Martina konwencja służy by opowiedzieć świetna historię a nie jak np. u większości innych gdzie jest główna atrakcją książki. Jedno mnie martwi ale jest to typowe zachowanie nerda rozkochanego w swoim świecie że nagle zjawi się masa ludzi którzy oglądali serial ale nie czytali książek.
  • 0

#16 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 01.01.2011 - |15:38|

Na tym forum czy gdzie?
  • 0

#17 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 01.01.2011 - |15:39|

Wszędzie. ;)
  • 0

#18 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 01.01.2011 - |17:44|

Fani książek Tolkiena przeżyli, to i fani książek Martina przeżyją ;)

Po zobaczeniu kilku filmików o serialu mam odrobinę wątpliwości co do klimatu. Trochę za jasno i za kolorowo jak dla mnie. Liczę na odpowiednie podrasowanie obrazu, a przynajmniej fragmentów w Winterfell. O treść jestem spokojna. Szkoda tylko że musieli postarzyć dzieciaki względem książki.
  • 0

#19 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 02.01.2011 - |17:32|

Co do postarzenia trochę dzieciaków zbytnio nie mam pretensji .

Kilkanaście minut temu skończyłem czytać 1 tom i przeklinam siebie że nie zmówiłem drugiego tomu z chwilą dostania pierwszego do ręki ;/ Ale zaraz zamówię ;]

Rozumiem że serial ten będzie opowiadał tylko o wydarzeniach z pierwszego tomu ? A co do twórczości Tolkiena ... wydaje mi się jakaś teraz dziecinna i śmieszna . Dobrze że mi poradzili ludzie z Hataka aby zapoznać się z dziełami Martina ;]

• 0

#20 Czesiek_PL

Czesiek_PL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 03.01.2011 - |15:40|

1 tom = 1 sezon. Jednak jak będzie to się dopiero okażę. Wystarczy spojrzeć jak Alan Bell zamieszał z historią z True Blood więc nie zdziwiłbym się gdyby już w pierwszym sezonie przewijały się wątki z dalszych.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych