Skocz do zawartości

Zdjęcie

Weekend (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.12.2010 - |15:50|

Posted Image

Opis:
Świat dużych pieniędzy, przebiegłych mafiozów, cwanych policjantów i przystojnych gangsterów, a w tym świecie: błyskotliwy Max (Małaszyński), jego narwany brat Gula (Lewandowski), zabójcza Majka (Socha), dwie tajemnicze walizki i hektolitry sztucznej krwi, których nie powstydziłby się mistrz Tarantino.

Reżyseria: Cezary Pazura
Scenariusz: Lesław Kaźmierczak

Obsada:
Małgorzata Socha - Maja
Bartłomiej Myca - Ochroniarz
Paweł Małaszyński - Max
Paweł Wilczak - Norman
Jan Frycz - Komisarz
Michał Lewandowski - Gula
Anna Karczmarczyk - Młoda, dziewczyna Guli
Antoni Królikowski - Malinowski
Radosław Pazura - Borys

Zwiastun:

Polska premiera: 6.01.2011 r.

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.05.2012 - |10:39|

Ło matko, takiego dna dawno nie widziałem. Skusiłem się bo film w całości chyba dzieje się w Łodzi, a nawet kręcili u mnie na osiedlu. Zamknęli całkiem spory kwartał na kilka godzin, a w filmie jest całe jedno 2 sekundowe ujęcie ;)
Ogólne wrażenie to jakby ten film nakręcili jacyś amatorzy, którzy o tworzeniu filmów nie mają bladego pojęcia, a przecież za kamerą stał Czarek Pazura, który w biznesie jest od kilkudziesięciu lat więc powinien wiedzieć jak się kręci filmy. Ja wiem, ze to jego debiut reżyserski, ale powinien to zrobić o wiele lepiej, w końcu doświadczenie filmowe ma spore.
Efekty a la Matrix porażka po całości.
O dialogach nie wspominam, po prostu szkoda słów. Sporo wulgaryzmów chyba po to, żeby przyciągnąć młodzież do kin i żeby załapali o co chodzi. To zawsze się dobrze sprzedawało. W swoim czasie takie Psy to był film kultowy chyba tylko dzięki właśnie wulgaryzmom bo jak patrzę na ten film z perspektywy czasu to fabuła też do najlepszych nie należy.
Humor bardzo słaby jakiś taki śmietnikowy, w który zostały wplecione dowcipy z brodą, które słyszane po raz enty zupełnie nie śmieszą, a niektóre to wręcz nigdy nie śmieszyły.
Sporo znanych nazwisk przewija się przez ekran i aż się im dziwię, że godzą się na grę w czymś takim. Ja wiem, że pewnie Czarkowi się nie odmawia, no i pewnie zadecydowały względy koleżeńskie oraz spora kasa. No ale szacunek do samego siebie to trzeba mieć.
O ile jeszcze gra aktorska tych znanych jest całkiem poprawna, o tyle aktorzy, których widzę chyba po raz pierwszy zagrali jakby w szkole aktorskiej chodzili non-stop na wagary. Dno straszne.
Podsumowując, omijać szerokim łukiem.
  • 0

#3 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 23.05.2012 - |23:45|

Wytrzymałem 20 minut.

Miała to być chyba taka parodia gatunku kina akcji ale robiona na serio. Nie wyszło zupełnie - coś porażającego nagromadzeniem idiotyzmów, pseudodialogów i wydumanej stylizacji efektów.
Jak ktoś chce zobaczyć jak się robi parodie gatunku ale kręcone w konwencji na serio to polecam Księcia Persji, gdzie można się rozbawić "gatunkowym" podejściem do kina familijno-przygodowego albo nawet Salt z Olbrychskim, gdzie również taki zabieg parodystyczny zastosowano w kinie szpiegowskim.
Weekend omijać szerokim łukiem.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 23.05.2012 - |23:46|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych