Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Chicago Code

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.12.2010 - |21:08|

Posted Image

Opis:

Nadkomisarz Teresa Colvin (Jennifer Beals) chce wyczyścić swój wydział i całe Chicago z korupcji i przemocy. Ma jej w tym pomóc jeden z najtwardszych gliniarzy w mieście, o jakże swojsko brzmiącym nazwisku Jarek Wysocki (Jason Clarke). Aby tego dokonać może urzyć wszelkich potrzebnych mu metod.

Obsada:

Jennifer Beals
Jason Clarke
Delroy Lindo
Matt Lauria
Devin Kelley
Todd Williams
Billy Lush

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=mgb5e7zrymM

Premiera: 07.02.2011

Autorem serialu jest Shawn Ryan, twórcy kultowego "The Shield". Już samo to mówi za siebie. Każdy kto oglądał ten serial choćby z ciekawości sięgnie po nową produkcję Ryana. A zapowiada się nieźle. Jedyny mankament jest taki, że jest to Fox, a nie stacja kablówkowa, na której można by pokazać o wiele więcej. Mam nadzieję, że Clarke dorówno Chiklisowi, jeśli to w ogóle możliwe.
Co sądzicie o tej nowej policyjnej produkcji? W sumie seriali o podobnej tematyce jest sporo, ale może ta będzie sie w jakiś sposób wyróżniać na ich tle. Zwiastun prezentuje się nieźle. Ja na pewno obejrzę.
  • 0

#2 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 16.12.2010 - |21:49|

Pytanie zasadnicze brzmi czy to procedural? Jeśli tak to już na starcie jest u mnie spalony, bo procedural w stacji ogólnodostępnej to kolejny klon CSI. Ja spokojnie poczekam na Wasze recenzje, w przypadku dobrych pewnie po niego w przyszłości sięgnę.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#3 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 14.02.2011 - |13:55|

Nie jest źle. Wiadomo - kolejny serial o gliniarzach i trudno o oryginalność, ale daje się oglądać i czas szybko zlatuje. Przynajmniej nie było sielankowych rodzinnych scen, które drażnią mnie w Blue Bloods. Oceniając piloty trzech nowości: Blue Bloods, Detroit 1-8-7 i The Chicago Code, TCC zapowiada się najlepiej.

W pilocie widać mocno zarysowany główny wątek i pomysł na cały sezon. Sporo się działo na różnych frontach, bo trzeba było przedstawić bohaterów i potencjalnych złych. Zapowiada się walka z korupcją i politykami, a do tego mamy gangi i mafię. W sumie standard. Kilka scen daje nadzieję na trochę ostrzejszy przebieg akcji niż to zwykle bywa w ogólnej telewizji, ale na razie to obiecanki cacanki. Niejeden serial wiele obiecywał, żeby potem nic ciekawego nie pokazać i dostać cancel ;)

Na razie trudno powiedzieć czy to będzie procedural (i w jakim stopniu) czy nie. Będzie wiadomo więcej po drugim odcinku, który zamierzam zobaczyć. Póki co ani nie polecam, ani nie odradzam.
  • 0

#4 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 14.02.2011 - |14:22|

Delroy Lindo, muszę zobaczyć, ale poczekam do końca sezonu, ten aktor jest mocno niedoceniany.
  • 0

#5 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.02.2011 - |14:43|

W sumie sporo przerobionych już pomysłów. Główny glina twardy, woli pracować bez partnera. Jego brat policjant zginął na służbie. Główny bierze córkę brata pod skrzydła i pcha ją do policji. Ojciec braci próbował zwalczyć głównego bad guya w mieście, ale zawiódł, więc teraz syn (główny glina) sam się za to zabiera wraz ze swoją szefową (eks-partnerką ze służby). Bad guy oczywiście jest politykiem wysokiego szczebla, obstawionym ze wszystkich stron. Do tego główny bohater jest po rozwodzie i ma na głowie jeszcze wychowywanie syna. I mimo tego oklepania całkiem przyjemnie się to oglądało ;]
Szkoda tylko, że wygląda na to, iż bohaterowie będą tylko dobrzy lub tylko źli z szerokim pasem ziemi niczyjej pomiędzy. Ryan w The Shield pokazał, że wie, jak tworzyć postacie, do których ma się mocno ambiwalentny stosunek i które ciężko jednoznacznie zaszufladkować. Tutaj albo mu się nie chciało, albo wypłynie to dopiero w kolejnych odcinkach.
  • 0

#6 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 14.02.2011 - |15:35|

yungar, jak ostatnio FOX spróbował z Lone Star, gdzie bohater nie był biały, ani czarny to serial poleciał po jednym odcinku :D.
  • 0

#7 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 14.02.2011 - |17:12|

Przypoomina mi troche Blue bloods, anie po pilocie nie jest az tak tragicznie. :rolleyes:
  • 0

#8 koloman

koloman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14.02.2011 - |22:35|

Właśnie obejrzałem pilota i szczerze mówiąc serial zapowiada się bardzo dobrze. Bardziej mi się spodobał po pilocie niż Blue Bloods. Czekam na kolejne odcinki.
  • 0

#9 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2011 - |02:13|

yungar, jak ostatnio FOX spróbował z Lone Star, gdzie bohater nie był biały, ani czarny to serial poleciał po jednym odcinku :D.

Hehe, czyli czasem sprawdzone patenty się opłacają ;]
Jason Clarke, którego kojarzyłem tylko z Brotherhood tutaj pokazuje klasę :)
  • 0

#10 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 15.02.2011 - |14:14|

Po pilocie jest nieźle. Co do tego że zapowiada się iż bohaterowie będą tylko źli lub dobrzy, to myślę że wcale tak nie musi być. Osobiście liczę tutaj na jakieś zaskoczenie. Ciekawe tylko czy serial się utrzyma na antenie FOX.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#11 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.02.2011 - |10:19|

01x01 Pilot
Seriali policyjnych nie oglądam w ogóle (kiedyś jakieś 15 lat temu oglądałem Adam 12, ale to stare dzieje, no i Miami Vice oczywiście chyba jeszcze dawniej :)). Wyjątkiem jest The Shield, który jest serialem genialnym i jak dla mnie obok SoA najlepszym serialem jaki w życiu widziałem. Więc kiedy zapowiadano produkcję Ryana, twórcy właśnie The Shield, musiałem to obejrzeć.
Po pilocie stwierdzam, że jest to zupełnie inny serial, bardziej lajtowy. Mamy korupcję w najwyższych szeregach, jakieś wątki z gangami, są pościgi, strzelaniny czyli akcja, a to właśnie lubię najbardziej, dodatkowo mamy trochę humoru i to jest to czego od tego serialu oczekiwałem. Nie zawiodłem się.
Fajni bohaterowie, Dżarek Łysoki :) swój chłop z Polskimi korzeniami, daje radę podobnie jak pani super intendent, która btw jest całkiem niezła jak na kobitkę, która ma prawie 50 lat na karku, normalnie myślałem że ma ze 30, a przynajmniej na tyle wygląda.
Jeśli to nie będzie typowy procedural, a akcja będzie w głównej mierze skoncentrowana na głównym wątku to będzie na prawdę nieźle.
Oglądam dalej. Za pilot dają 8/10.
  • 0

#12 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.02.2011 - |22:04|

1x01
To jest Chicago czy jakieś Gotham City ja się pytam - bad guye robią co chcą, trochę naciągane. "Nasz" Jarek Wysocki mógłby wypluć te żelki czy co tam żuje w gębie i zacząć mówić normalnie. "delta" jak chcesz zobaczyć panią nadkomisarz w akcji to luknij kilka epizodów z "L Word" - daje czadu w scenach łóżkowych ;)
Popatrzymy i zobaczymy co z tego wyjdzi dalej.
  • 0

#13 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 16.02.2011 - |23:52|

Po 2 odcinku nie jest az tak zle. jakos mi podszedl ten serial. :D
  • 0

#14 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.02.2011 - |23:05|

01x02
Jest dobrze, ale mogłoby być lepiej. Odcinek trochę słabszy od pilota, nie było tyle akcji. Zastanawia mnie konstrukcja serialu. Niby wątek zakończony, śledztwo zakończone. Czyli w następnym odcinku nowy wątek? Myślałem, że jednak pociągną to trochę dalej.
Nie jest jakoś źle, ale zawsze może być lepiej. W sumie ogląda się miło i przyjemnie i do tego bez dłużyzn. Czas w miarę szybko leci.
Jak dla mnie 7,5/10.

Napisano 27.02.2011 - |20:26|

01x03
Jest na prawdę dobrze. Zdecydowanym atutem serialu jest szybka akcja. NIe ma czasu na zbędne gadanie czy jakieś wątki obyczajowo-psychologiczne, po prostu czysta akcja. Nie mamy wątków rodzinnych, próblemów domowych i to jest plus.
Mamy dochodzenie policyjne w sprawie jakiegoś przestępstwa, w którym mamy masę pościgów, strzelanin. Do tego dochodzą różnego rodzaju nieczyste zagrywki, machinacje w najwyższych kręgach władzy w mieście. Jest tu wszystko to co charakterystyczne dla dobrego serialu akcji.
Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubią tego rodzaju rozrywkę. Nie trzeba się nad niczym zastanawiać, po prostu się ogląda i to nawet na bardzo przyzwoitym poziomie.
No i nie jest to kolejny procedural. Niby kolejne śledztwo, ale wątek główny cały czas się pojawia i przeplata z dochodzeniem.
Odcinek 8/10.

Użytkownik johnass edytował ten post 01.03.2011 - |17:15|

• 0

#15 koloman

koloman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01.03.2011 - |10:34|

delta1908 dokładnie to ujął co miałem napisać, także również polecam i czekam na kolejne odcinki.
  • 0

#16 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.03.2011 - |17:13|

I.01
zrewanżuję się @delcie za temat o Firefly, nie miałem specjalnie przekonania do oglądania tego serialu, ale widzę, że @delta ocenia pozytywnie, więc obejrzałem 1 epizod i rzeczywiście jest bardzo dobrze.
Dużo akcji, szybko posuwającej się do przodu, ciekawe postaci i interesujący główny wątek, choć nie da się ukryć, że pomysł wtórny.
Polskie akcenty jak najbardziej na plus, jednak jak zawsze amerykanie musieli dodać swoje: imię Vonda,
czy też Jarek jako "Dżarek" wymawiane przez jakby nie było Polkę trochę gryzło.
Ale ogólnie Polak w Ameryce przedstawiony wreszcie z klasą i szacunkiem, ale wiadomo Chicago:) - 8/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#17 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 01.03.2011 - |17:38|

No i nie jest to kolejny procedural. Niby kolejne śledztwo, ale wątek główny cały czas się pojawia i przeplata z dochodzeniem.

Największa zaleta serialu. Nie marnują czasu na głupoty tylko trzymają się najważniejszego. Wykorzystują fakt, że "główny zły" jest ważną osobą w mieście i knuje na wielu frontach. W efekcie mamy jednocześnie różne dochodzenia w stylu procedurali i ciągłość wydarzeń. Jak już aresztować taką personę to nie za przejście na czerwonym świetle, tylko coś większego. Ciekawe czy go dopadną, czy facet się wykręci.
Zdaje się, że ma być 13 odcinków. W sam raz żeby porządnie rozwinąć i dokończyć wątek.
W 1x03 najbardziej ujęła mnie odpowiedź na przeprosiny pod koniec. Szczera i dobitna :D
A reszta uwag jak wyżej.
Dobrze się ogląda, szczególnie że mamy odrobinę polskich akcentów.
  • 0

#18 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.03.2011 - |23:06|

I.02
całkiem dobrze, choć wszystko skupiało się raczej na prowadzeniu śledztwa i zakończeniu wątku morderstwa przyjaciela pani komisarz. Mniej o głównym wątku i zniszczeniu radnego NY, trochę na minus, fakt iż całość jest raczej przewidywalna - 7.5/10'
  • 0

#19 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.03.2011 - |09:32|

zniszczeniu radnego NY

chyba Chicago, jak sam tytuł wskazuje? ;) btw ujęcia miasta równie ładne jak NYK w Castle :)
  • 0

#20 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.03.2011 - |15:57|

Naprawdę niezły ten serial. Przyjemnie się patrzy na grę Lindo i Clarke'a, a twórcy nie traktują widza jak idioty. Fabuła raczej dość przewidywalna, ale jak pisał delta, w tym serialu chodzi o akcję, a jest ona na całkiem przyzwoitym poziomie. Na razie oglądam dalej.

Zauważyliście w 1x4, że jak radny gra z chłopakiem w szpitalu na konsoli, to grają w The Shield?
Fajny motyw, ale to by oznaczało, że radny się nie wykosztował, bo The Shield na konsolę jest tylko na PS 2 :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych