Opis:
Michael Bluth, wdowiec z 13-letnim synem George'm Michaelem, musi ratować swoją dużą i dysfunkcyjną rodzinę po tym, jak jego ojciec zostaje aresztowany za podejrzane działania księgowe w prowadzonej przez niego korporacji a środki finansowe rodziny zostają zamrożone, wprawiając w przerażenie wszystkich członków owej ekscentrycznej rodziny...
Obsada:
Jason Bateman ... Michael Bluth
Portia de Rossi ... Lindsay Bluth Fünke
Will Arnett ... George 'Gob' Bluth II
Michael Cera ... George-Michael Bluth
Alia Shawkat ... Mae "Maeby" Fünke
Tony Hale ... Byron "Buster" Bluth
David Cross ... Tobias Fünke
Jeffrey Tambor ... George Bluth Sr.
Jessica Walter ... Lucille Bluth
Ron Howard ... Narrator
Powstały 3 sezony, pierwszy miał 22 odcinki, 2 - 18, a 3 przerwany niestety w połowie emisji - 13.
Postanowiłem założyć ten temat, bo jak zobaczyłem że swoje tematy mają takie "hity" jak "Halo Hans" czy "Bogaci i grzeszni" to aż strach się bać.
Od razu zaznaczam, że nie widziałem całości, parę lat temu obejrzałem kilkanaście odcinków, podobało mi się, ale całkowicie zapomniałem o tym serialu. Pod wpływem impulsu i przypomnienia przez @cliffhangera w temacie o "Running Wilde" postanowiłem jeszcze raz się z nim zmierzyć.
Wczoraj na szybko obejrzałem 3 pierwsze odcinki (szybko, bo zaledwie 20-kilkuminutowe) i uśmiałem się po pachy:) - genialny, bardzo inteligentny humor. Doskonale wykreowane postacie, dla mnie jak narazie numer 1 to Tobias (nieznany przynajmniej dla mnie David Cross), prześmieszna postać.
Jest to typowa satyra na Amerykanów i Amerykę, ale ma też wiele innych smaczków. Podobno jeszcze lepiej się można bawić na tym serialu znając doskonale angielski (wiele różnych potyczek słownych, nawiązań itp) i oglądając w oryginale.
Podkreślę tylko, że humor jest bardzo często totalnie absurdalny, więc może jak ktoś nie lubi tego typu klimatów nie przypadnie mu do gustu. Może dodam jeszcze, że twórcy serialu (Hurwitz, Vallely) myślą o ekranizacji i filmie pełnometrażowym w 2012 r.
Więcej opinii i odczuć na pewno dodadzą osoby, które widziały całość, ale zachęcam wszystkich, którzy nie widzieli do obejrzenia i skomentowania.
Użytkownik johnass edytował ten post 13.12.2010 - |15:23|