A może macie inne propozycje co do literatury podmiotu? Co mógłbym wybrać do literatury przedmiotu? Interesują mnie filmy S-F, więc wybrałem ten temat, żeby sprawdzić czy wciągną mnie i powieści. Dzięki za każdą pomoc
Różne wizje przyszłości w literaturze S-F
Napisano 09.12.2010 - |22:43|
A może macie inne propozycje co do literatury podmiotu? Co mógłbym wybrać do literatury przedmiotu? Interesują mnie filmy S-F, więc wybrałem ten temat, żeby sprawdzić czy wciągną mnie i powieści. Dzięki za każdą pomoc
Napisano 09.12.2010 - |23:06|
O wiele lepszy na wizję przyszlósci z Lema jest Powrót z Gwiazd. Gdzie człowiek z naszych czasów ląduje w przyszłości, ze względu na podróż kosmiczną.
A co jeszcze mógłbyś wybrać, Fundację Asimova, Diunę Herberta.
Bardzo wykreowany świat ma Weber w Cyklu Honor Harrington, ale nie sądze by to podeszło pod maturę.
Napisano 10.12.2010 - |00:33|
Bardzo wykreowany świat ma Weber w Cyklu Honor Harrington, ale nie sądze by to podeszło pod maturę.
Ja do swojej matury użyłem Honoru Królowej, podeszło idealnie. Kwestia wyboru odpowiedniej rzeczy z całego wykreowanego świata.
Użytkownik Nom edytował ten post 10.12.2010 - |00:36|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Napisano 10.12.2010 - |10:11|
Polecam "Nagie słońce" Asimova. Przedstawiono tam ciekawą wizję społeczeństwa, które jest utrzymywane przez roboty. Ludzie mieszkają samotnie w wielkich domach, a kontaktują się ze sobą tylko za pomocą holografii.
Moim zdaniem książka zdecydowanie nadaje się do tego tematu.
Napisano 10.12.2010 - |10:34|
Użytkownik Magnes edytował ten post 10.12.2010 - |10:35|
Napisano 10.12.2010 - |13:18|
Hejka. Na maturę ustną wybrałem sobie temat "Różne wizje przyszłości zawarte w literaturze fantastycznonaukowej. Przedstaw je, analizując wybrane powieści". Wstępnie do literatury podmiotu wybrałem: "Wehikuł czasu" Wellsa, "Raport mniejszości" Dicka i "Solaris" Lema.
Przy tym temacie na maturę proponuje ci wybrać:
"Wehikuł czasu" Wellsa jako spojrzenie 19-sto wieczne
"Rok 1984" nie pamiętam kogo ale znana rzecz jako spojrzenie z połowy 20-tego wieku
Cały cykl "Hyperion" Dana Simmonsa(chyba tak się piszę nazwisko) jako spojrzenie z końca 20-tego wieku
Jak to sobie ładnie poskładasz to wyjdzie ci niezła prezentacja i zdasz na conajmniej mierny
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor ''Malazańska Księga Poległych''
Napisano 10.12.2010 - |16:35|
Orwella, ale podobnie jak Folwark Zwierzęcy, to bardziej strach przed komunizmem, niż wizja przyszłości, jeśli już to wybierać, to tylko z zestawieniem z pisarzami zza wschodniego muru, jak Lem czy Strugaccy (tu np Przenicowany Świat), gdzie pokazany jest ten sam komunizm, ale kiedy wszystko się już sypie."Rok 1984" nie pamiętam kogo ale znana rzecz jako spojrzenie z połowy 20-tego wieku
Napisano 10.12.2010 - |22:11|
Naiwnie napisane, ale jest wiele opisów z różnych dziedzin życia.
Napisano 11.12.2010 - |02:22|
Wells jest nienajlepszy, przynajmniej jego Wehikul. Od biedy moze jednak byc - w sumie z tego okresu nic innego nie przychodzi mi na mysl, choc autor ten popelnil kilka innych tytulow, np. "Przyszlosc w Ameryce". W sumie jednak lepiej tutaj Wellsa sparowac z Verne. Pisarstwo SF tamtego czasu mialo kilka cech wspolnych. Przyszlosc tam nalezala do indwyidualnych konstruktorow-naukowcow bohaterow, tworzacych wspaniale dziela inzynierskie I to one tworzyly przyszlosc czy byly do niej kluczem. To daje obraz czasow w jakich pisarze ci tworzyli i w zwiazku z tym jakiej przyszlosci sie spodziewali. Verne nie pisal raczej o przyszlosci, ale wrzucenie wzmianek o nim pozwoliloby ujac Wellsa w jakas klamre.
Znacznie lepszym wyborem, ale niestety duzo poznijeszym jest Huxley z "Nowym wspanialym swiatem" ale to temat zerzniety do imentu, ja bym sie zanudzil gadajac o nim. Odradzam wszelkie wynalazki w stylu Orwell, bo to tworczosc nie traktujaca o przyszlosci, tylko bedaca swoista przypowiescia o przeslaniu politycznym, odpada.
Ale to wszystko nudy, obowiazek dosc przykry. Prawdziwa zabawa zaczyna sie przy swiezych tytulach z ostatnich lat. Mozna wybrac cos z Dukaja (np. "Perfekcyjna niedoskonalosc"-samo zreferowanie pomyslow z teh ksiazki rozwaliloby lby komisji bo polonisci to w 95% misiaczki czytajace Murakamich, Layose, Litteli, Prousty czy Houllebe-costamy i innych grzdyli). Poniewaz to nasz pisarz, to plus (nie trzeba wtedy brac Lema) a po drugie-walkuje Osobliwosc Technologiczna rowniez, a to taka nowa moda w SF. "Modyfikowany wegiel" tez jest swietnym wyborem.
W sumie jednak zamiast isc slepo latami lepiej zrobic po kolei: wybrac cos z XIX stulecia (maly wybor, ale jest-mozna cos z Poego, to by sie spodobalo, no ale moze tez byc ten Wellsz wehikulem), potem cos z lat 30-40-tych XX wieku (mozna Huxleya, abwet pindy z komisji powinny go znac) nastepnie cos z ery podboju kosmosu ("Powrot z gwiazd"), by nastepnie przejsc do cyberpunku (np."Neuromancer")a stad do osobliwosci ("Perfekcyjna Niedoskonalosc"). W ten sposob wyglada to mniej wiecej rowno latami: 1890-1900, 1930-40, 1960, 1980, 2000. I widac wyraznie zmieniajaca sie charakterystyke poszczegolnych wizji, ale zawsze pozostawalbys w widelkach tematycznych: zmian czlowieka w przyszlosci. Wells-ewolucja: jednoczensie biologiczna i spoleczna, Huxley-inzynieria genetyczna, choc wtedy to jeszcze sie tak nie nazywalo, Lem-zmiany w ukladzie nerwowym, Gibson-sprzezenie z maszyna, Dukaj-eksplozja inteligencji i wyginiecie czlowieka. Wszystko ladnie sie komponuje z rozwojem nauki danego okresu.
Winchell Chung
Napisano 21.12.2010 - |22:22|
-Wehikuł czasu
-Nowy wspaniały świat
-Powrót z gwiazd
-Neuromancer
-Perfekcyjna niedoskonałość
Aczkolwiek, nie znam ich i dopiero po przeczytaniu będę mógł powiedzieć coś więcej.
Wciąż jednak liczę na jakieś propozycje, zwłaszcza, jeśli chodzi o literaturę przedmiotu
Dzięki wielkie za pomoc
Napisano 23.12.2010 - |20:19|
Napisano 24.12.2010 - |01:31|
To nie są wizje przyszłości, to są wizje końca teraźniejszości.2. Stephen King ,,Bastion'' (1993) .To wizja gwałtownego kataklizmu (pandemia supergrypy) powodującego całkowity upadek cywilizacji jaką znamy i całkowicie zaskakujący rozwój cywilizacji .Całość cudownie opisana i sfilmowana ( powstał miniserial ). 3. John Wyndham ,,Dzień Tryfidów'' (1951). Również wizja gwałtownego końca cywilizacji i koleje losu ludzi ocalałych po katastrofie.
Ps Bastion jest zdaje się ciut starszy.
Napisano 24.12.2010 - |22:02|
Napisano 24.12.2010 - |22:44|
W powieściach zresztą wizja przyszłości jest często tylko tłem - w Ramie, czy Odysei kosmicznej albo Hyperionie. W opowiadaniach częściej jest tematem. Na pewno też tematykę poruszał Asimov.
Przypomina mi się opowiadanie Asimova, gdzie ludzie w Ameryce brali udział w loterii zmniejszającej zaludnienie (było pewne prawdopodobieństwo, że los był zatruty). Ale nie znam tytułu niestety. Last Question pokazuje trochę przyszłości ludzkości aż do końca wszechświata, ale nie wiem czy pasuje do tematyki (bo zajmuje się raczej przyszłością wszechświata niż ludzi).
Użytkownik Magnes edytował ten post 24.12.2010 - |23:03|
Napisano 25.12.2010 - |14:45|
Jak nie znamy, jak ciągle ci wymieniamy?Kurcze, nie znacie nic, co mogłoby się nadawać do literatury przedmiotu?
Innym szczegółem jest to, iż z reguły pisarze pisząc o przyszłości, opisują teraźniejszość lub przeszłość, bo najłatwiej się pisze to co się znać. Np sytuacja polityczna w Honor Harrington to zbitek naszych przeszłości politycznej, co prawda nie ewoluuje inaczej, niż to miało miejsce u nas, ale jednak podobieństw można się dopatrzyć. Np Manticore to coś na wzór Wielkiej Brytanii, Liga Solarna, coś na wzór Nato, czy Unii Eurepejskiej, Republika Havem, to komunistyczna Rosja z Francją, Erewhon to Włochy itd. itp.
Bardziej szczegółowe wizje (ale jednego problemu) często opisane są w opowiadaniach, np Asimova, czy Dicka. U Dicka, to np Odmiana Druga, Zautomatyzowane fabryki. W obu przypadkach masz ludzkość po wojnie i w obu przypadkach ludzkość w czasie wojny stworzyła technologię, która co prawda wojnę skończyła, ale ludzkość na tym zbyt dobrze nie wyszła...
No ale jak napisano powyżej, z reguły by poznać wizję ludzkości, trzeba się przebić sporo materiału, który nie będzie miał znaczenia dla twojej pracy. Książek, które wprost będą opisywać ci różnice, jak Powrót z Gwiazd, jest naprawdę mało. Ale zdaje mi się, że w zbiorach Lema (Fantastyka i futurologia) są jego listy i eseje o wizjach przyszłości i to zdaje się nie tylko jego, ale też jego przemyślenia o wizjach innych pisarzy. Inni pisarzy pewno też pisali podobne eseje, tylko trzeba poszukać. Ale musisz też pamiętać, że to będą wizje sprzed kilkudziesięciu lat i mogę być różne w odbiorze.
Napisano 02.01.2011 - |00:16|
Napisano 02.01.2011 - |00:28|
Literatura przedmiotowa z mojej pracy:
1. Jerzy Jarzębski: Wszechświat Lema, Wydawnictwo literackie 50-lecie, 2003, s. 10-68,
ISBN 83-08-03343-1.
2. Wojciech Orliński: Co to są sepuliki?, Wszystko o Lemie, Wydawnictwo Znak, Kraków,
2007, s. 205-208, ISBN 978-83-240-0798-1.
3. Zdzisław Lekiewicz: Filozofia Science Fiction, Krajowa Agencja Wydawnicza, s. 119-137,
ISBN 83-03-01038-7.
4. Stanisław Lem: Fantastyka i futurologia, TOM I, Wydawnictwo literackie Kraków, 1973,
s. 174-192.
5. Sapkowski & Bereś: Historia i fantastyka, Wydawnictwo Supernowa, Warszawa, 2005,
s. 206-207, ISBN – 83-7054-178-X.
Myślę, że coś z tego wyciągniesz.
Użytkownik sephia edytował ten post 02.01.2011 - |00:28|
Napisano 08.01.2011 - |14:13|
Inna metoda jest przechadzka do biblioteki miejskiej-jak mieszkasz w duzym miescie, takim jak Poznan, Wroclaw etc. to na pewno znajdziesz tam ksiazki traktujace o SF z czasow komuny z wyborem tekstow, ich opracowaniami, esejami na temat i tak dalej, np. "Spór o SF: Antologia szkiców i esejów o science fiction".
Winchell Chung
Napisano 10.01.2011 - |18:49|
Napisano 11.01.2011 - |14:12|
Winchell Chung
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »