Skocz do zawartości

Zdjęcie

Saving Private Ryan (1998)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 27.11.2004 - |19:20|

Po ostatnim moim "poleceniu filmu" okazało sie, że tylko mi sie owy film podobał więc dzis opis pewniaka :)

Dołączona grafika

Mały oddział po dowódctwem kapitana Johna Millera ydaje sie na poszukiwania jedynego z ocalałych braci - żołnierzy Jamesa Ryana. Jego trzej bracia zginęli na róznych frontach i tylko on żyje, jednak zaginął gdzieś we francji....

Reżyseria : Steven Spielberg który tworząc film oddał hołd swojemu ojcu który uczestniczył w Lądowaniu w Normandi. Warte odnotowania jest też autorem zdjęc jest nasz rodak : Janusz Kamiński

Tradycyjnie kilka linków: IMDB i FILMWEB
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |13:16|

To dziwne. Dziwne. I to bardzo, ze nikt się nie wypowiedział na temat tego filmu. Tym bardziej, zę jest to jeden z ciekawszych obrazów ukazujących oblicze wojny. I to bardzo realistycznych. Pierwsze 20 minut filmu - to doskonałe ukazanie prawdy o wojnie. A dalej - dalej to akcja pod wieloma względami ukprzewyższająca wszystko co pokazuje się na ekranach o wojnie. Psychologia, uczucia, walka z samym sobą, poświęcenie i ... ostawy człowieka.
Chyba najlepiej to pokazują pierwsze i ostatnie sceny na cmentarzu poległych. Tekst - wypełniłem i chyba jestem godzien tych, którzy oddali za mnie życie - mówi sam za siebie
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.05.2006 - |19:19|

Film jest genialny, nie dziwię się za co te Oskary. Lepszego filmu przedstawiającego realia II wojny światowej nie znam. Doskonała gra aktroska a zwłaszcza mojego ulubionego aktora Toma Hanksa. Doskonałe zdjęcia i co tu więcej pisać? Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie widzieli, jest to produkcja warta obejrzenia.
  • 0

#4 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.05.2006 - |20:04|

Ten film jest po prostu SUPER! A Tom Hanks to mój ulubiony aktor :]
  • 0

#5 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 08.05.2006 - |17:28|

Ludzie to jeden z moich ulubionych filmów wojennych ( i oczywiście szyfry wojny). W sumię nie ma co o nim pisać, ten film jest poprostu perfekcyjny i kropka, chyba bym po nocach nie mógł spać jakbym go nie kupił na dvd, te lądowanie na plaży omaha rozwala mnie do dziś plus kapitalna ścieżka dźwiękowa, jeszcze jakby dorzucili DTS to byłby już totalny odjazd. :D
  • 0

#6 michalgrucha

michalgrucha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupca

Napisano 13.05.2006 - |12:40|

jak najbardziej sie zgadzam z wami chlopaki i z pania :)
Film jest genialny, jeszcze nie widzialem takiegoo filmu wojennego. Doskonala gra aktorska Toma Hanksa. jezeli jest osoba ktora tego nie ogladala to niech sie wstydzi!!
  • 0

#7 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 29.05.2006 - |19:57|

W pełni popieram powyższe komentarze. Jeśli ktoś chce zobaczyć wojnę, a nie wystarczają mu opowiadania dziadka powinien to zobaczyć. Zaden film o tej tematyce się z nim nie równa. Zdjęcia polaka z plazy Omaha - prawdziwy majstersztyk. No, równiez reżyseria oraz obsada (albo przede wszystkim one) zrobiły swoje :-)

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 29.05.2006 - |19:57|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#8 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 30.05.2006 - |09:36|

Ludzie to jeden z moich ulubionych filmów wojennych ( i oczywiście szyfry wojny).

Jejku, stawiasz Szyfry obok Ryana? Albo inaczej... uważasz że szyfry to był dobry film? Jako bezsensowna rzeźnia to może tak. Tam było zero realizmu. Moje skromne zdanie.;)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#9 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.05.2006 - |09:54|

Trochę przesadzasz. Fakt, iż film zrobiono w iście amerykańskim stylu (czyt. dramaturgia i emocje a la Hollywoooooood :/ ) to jednak sam pomysł filmu odnosi siędo rzeczywistych wydarzeń jakie miały miejsce w wojnie o Pacyfik. Amerykanie "używali" indian Navaho jako swoisty sposób kodowania wiadomości. Bano się, że Japończycy znając język angielski szybko rozszyfrowali by Amerykanów. Zresztą Indianie nie tylko służyli w piechocie, ale praktycznmie na nich oparty był szyfr w całej armii
  • 0

#10 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 30.05.2006 - |10:48|

pomysł filmu odnosi siędo rzeczywistych wydarzeń jakie miały miejsce w wojnie o Pacyfik.

Nie, no spoko. Nie mówię o takim braku realizmu. Chodziło mi o to, że sceny batalistyczne były nierealne. To co mi się najbardziej rzucało w oczy to np. strzelają z potężnego działa, wybucha 2 metry od biegnącego żołnierza, a ten dalej biegnie. I to nie był pojedyńczy przypadek. Sporo było takich kwiatków w tym filmie.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#11 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 30.05.2006 - |13:02|

Doskonały film wojenny-po prostu wbił w mnie w fotel :) Moja ulubiona operacja Second World War czyli "Overlord" , została przygotowana doskonale ! Świetny montaż ( ograniczona ilość klatek - dynamizm) , dźwięk i REALIZM wojenny ^_^ Krótko mówiąc - cudo !

Użytkownik Surin edytował ten post 30.05.2006 - |13:03|

• 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#12 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.05.2006 - |13:40|

Nie, no spoko. Nie mówię o takim braku realizmu. Chodziło mi o to, że sceny batalistyczne były nierealne. To co mi się najbardziej rzucało w oczy to np. strzelają z potężnego działa, wybucha 2 metry od biegnącego żołnierza, a ten dalej biegnie. I to nie był pojedyńczy przypadek. Sporo było takich kwiatków w tym filmie.

A, to się nie zrozumieliśmy :). Z tym się zgodzę, dlatego też pisałem o tym, że został zrobiony w stylu Hollywoooooood :/ , co trochę dla widza bardziej obiektywnego jest - mówiąc trochę delikatnie - podejściem mizernym. Ale to Ameryka właśnie i ich zabawki.

Ps. Właśnie zobaczyłem, ze zostałem łypem. Hm.... co to może oznaczać ????
  • 0

#13 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 30.05.2006 - |13:45|

W sumie " Band of Brothers " miał być taką alternatywą dla Ryana , moim zdaniem ten serial jest jeszcze lepszy od Szeregowca :) Ale żeby nie było że nie na temat to powiem że nawet pomimo faktu że Spielberg konsultował cały film ze stowarzyszenie " Medal of Honor " - czyli najbardziej zasłużonych weteranów U.S.A odznaczonych tym najwyższym orderem , to i tak hollywood musiało w jakiś sposób " wsiąknąć " do jego fabuły ;)
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

#14 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.05.2006 - |14:05|

W sumie " Band of Brothers " miał być taką alternatywą dla Ryana , moim zdaniem ten serial jest jeszcze lepszy od Szeregowca :) Ale żeby nie było że nie na temat to powiem że nawet pomimo faktu że Spielberg konsultował cały film ze stowarzyszenie " Medal of Honor " - czyli najbardziej zasłużonych weteranów U.S.A odznaczonych tym najwyższym orderem , to i tak hollywood musiało w jakiś sposób " wsiąknąć " do jego fabuły ;)

O ile pamiętam Kompania Braci nie była alternatywą, tylko rozwinięciem wątku. Była kontynuacją tego, co zostało powiedziane w Szeregowcu. Szeregowiec w głownej mierze odnosi się do kilku dni po D-Day. Kompania jest obrazem ukazującym życie żołnierzy z jednej kompanii spadochroniarzy, których poznajemy przez inwazją i towarzyszymy im (w kolejnych odcinkach) w kilku bitwach i kampaniach przez następny rok. Więc jaka to alternatywa???? :/ Równie dobrze można by powiedzieć, że serial SG1 jest alternatywą dla filmu Gwiezdne Wrota :> :P
  • 0

#15 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 30.05.2006 - |14:40|

Owszem "Band of Brothers " jest ALTERNATYWĄ dla Szeregowca gdyż jak sam Spielberg mówił iż pragnie ukazać drugi front ( aliancki , który rozpoczynała operacja " Neptune " - dla niewtajemniczonych synonimiczna nazwa dla " Overlord" ) w nieco innym świetle - ukazać działania grupowe a nie jak w szeregowcu - pozory działania w zespole , schodzące w praktyce do osoby Toma Hanksa ......

Nie martw się , wiem o czym mówię ;)
  • 0

#16 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 30.05.2006 - |15:57|

Nie martw się , wiem o czym mówię ;)

Nie wątpiłem w to :D . Po prostu wydawało mi się dziwne Twoje stwierdzenie.
  • 0

#17 Vasco

Vasco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 31.05.2006 - |20:22|

Moim zdaniem film kapitalny pod względem wszystkiego. Dżwięk, oprawa muzyczna, fantastyczna gra aktorów no i to co podkreśliliście wszyscy: REALIZM. Cały czas mam w pamie ci obraz człowieka któremu pocisk rozwalił brzuch i wnetrzności wychodziły na zewnątrz :wacko:
  • 0

#18 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 31.05.2006 - |20:31|

Moim zdaniem film kapitalny pod względem wszystkiego. Dżwięk, oprawa muzyczna, fantastyczna gra aktorów no i to co podkreśliliście wszyscy: REALIZM. Cały czas mam w pamie ci obraz człowieka któremu pocisk rozwalił brzuch i wnetrzności wychodziły na zewnątrz :wacko:

Wiesz , to w końcu wojna jakby nie patrzeć ;) To właśnie odróżnia Ryana od reszty podobnych filmów ze do konca nie możesz być pewnie kto przetrwa a kto zginie.......
  • 0

#19 Vasco

Vasco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 01.06.2006 - |16:40|

Jednak po raz pierwszy w filmie wojennym spotkałem się z pokazaniem losu pojedyńczych żołnierzy.

A scena z wywalonymi wnętrznościami to był majstersztyk. Bardzo dokładne odwzorowanie fizjonomii człowieka :hyhy:
  • 0

#20 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów

Napisano 01.06.2006 - |16:47|

Jednak po raz pierwszy w filmie wojennym spotkałem się z pokazaniem losu pojedyńczych żołnierzy.

A scena z wywalonymi wnętrznościami to był majstersztyk. Bardzo dokładne odwzorowanie fizjonomii człowieka :hyhy:

Wogóle Normandia świetnie skręcona , szczególnie wyjście z barek desantowych ( pogrom ) , wprawdzie nie zawsze kończyło się na koszeniu z mg-42 całego oddziału marines-ów jeszcze na pokładzie barki , ale twórcy pokazali te najbardziej ekstremalne momenty ............ no i Niemcy mówiący nareszcie po niemiecku a nie jak dawniej - w poprawnej angielszczyźnie ;)

Użytkownik Surin edytował ten post 01.06.2006 - |16:48|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych