Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podsumowanie roku 2004

• Zamknięty Temat jest zamknięty
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 26.11.2004 - |14:24|

Dobra by nie robić zametu w tym temacie postanowiłem załozyc nowy wątek...

Wyszło to odemnie że fajnie by było zrobić konkurs w którym wybralibyśmy najlepszy serial w roku 2004. Brały by udział wszsytkie seriale i zwycięsca byłby królem 2004 :) - mniej więcej tak to miało brzmiec.... więcej info poszukajcie sobie w powyższym linku który podałem....

Pierwotna idea była taka, ze każdy by podawał 10 najlepszych seriali swoich i by sie podsumowało punkty i bysmy wybrali zwyciesce.... Potem nagle zrobili z tego co poniektórzy top miesięczne.... :) Ale do rzeczy - mysłałem o tym już dosyć dawno ale tak sobie myśle, ze reczne liczenie by troszke czasu zabrało więc tutaj apel: moze ktos by zrobił jakis prosty formularz pod htmlem gdzie mozna by było głosować... Na pewno by było prościej i szybciej. Jeśłi nikt sie nie zgłosi od htmla to spróbuje "pociągnąc ten wózek" sam :). Co o tym sądzicie ?. Zgłaszajcie seriale, ale z umiarem i takei popularne....

Druga sprawa to chciałbym zrobić też taki "ranking" czy ankietę najlepszego wydarzenia w 2004 roku. Prosił bym o propozycje. Oczekiwał bym jakis rozsądnych propozycji. Z moje strony to by były np takie: Serial SGA, serial Lost, wydanie Voyagera na DVD (jakie sezony to nie wiem ;)), Farscape: Peacekeeper war... itd... Rozsądne by było by nie było tego więcej niz 10 wiec mysłe ze propozycje potwierdzone przez wieksza ilosć osób będa miały większa szanse pojawić sie we ankiecie :)

Zapraszam do dyskusji :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 26.11.2004 - |15:04|

Tu tylko jeszcze raz przypomne jak ja bym to wszystko widzial :police:
"Jestem jak najbardziej za projektem nieustajacej TOP LISTY WSZECHSWIATOW (gdzie notowania byly by publikowane co miesiac i dzieki temu mozna by bylo obserwowac zmieniajace sie gusta forumowiczow na przestrzeni czasu - taki watek bylby sila rzeczy wiecznie zywy, a to dla forum stan blogoslawiony), z tym ze ograniczylbym liczbe oddawanych glosow do maksymalnie 5 na osobe i to z wyszczegolnieniem ich kolejnosci (tzn. pierwszy glos za 5pkt. a kolejne o oczko nizej - wtedy bylo by widac jaki wzbudza w nas najwieksze emocje... tyle ze wowczas ankieta w takiej automatycznej formie jaka stworzyl Castror u siebie byla by bezuzyteczna i nalezaloby po prostu podliczac wszystko recznie, ale przy przejrzystosci swoich rankingow i fukcji edytowania watku z podsumowaniami nie powinno to stwarzac najmniejszego problemu)

Z tego by wynikalo ze jestem za glosowaniem raz na miesiac do konca swiata i o jeden dzien dluzej
Ale mam propozycje by nie ograniczac tej calej ankiety tylko do seriali - niech od razu beda dwa odrebne dzialy: 5 roznie nasilonych glosow oddajemy na swoich liderow serialowych, jak rowniez 5 dodatkowych swoich glosow na faworytow filmowych, ale rzecz jasna z gatunku sci-fi - dlatego nie ma sensu wyszczegolniac uprzednio tych perelek i posrod nich jedynie wybierac swoich pupilow, ale niech kazdy ma wolna droge wyboru i sam przywoluje swoje typy, a wtedy bedzie wieksza roznorodnosc".

I teraz moje typy serialowe:
1. VOY - 5pkt.
2. TNG - 4pkt.
3. BSG - 3pkt.
4. B5 - 2pkt.
5. DS9 - 1pkt.

I typy filmowe:
1. STX: Nemesis - 5pkt.
2. T2: Judgment Day - 4pkt.
3. SW2: Attack of the Clones - 3pkt.
4. Equilibrium - 2pkt.
5. Solaris - 1pkt.

:piwo:

I na zakonczenie najwieksze wydarzenie br. w swiecie sci-fi: Battlestar Galactica :clap:

Użytkownik cosmo edytował ten post 26.11.2004 - |15:11|

• 0

#3 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 26.11.2004 - |16:07|

hmmm ok to podaje seriale.a własnie a co jak ktos 10 nie ogladal :D ?

1.Farscape
2.Stargate Atlantis
3.Stargate
4.Lost
5.Smallville
6.Andromeda
7.Buffy

najwieszke wydarzenie to premiera :Farscape:The Peacekeeper wars
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#4 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 26.11.2004 - |16:22|

No wlasnie dlatego wydaje mi sie, ze najbardziej optymalna liczba typow bedzie 5 (ani malo ani duzo - po prostu w sam raz ^_^ ) - wiec to juz Wam daje pod rozwage B)

P.S.
Od razu tez typujcie tu najlepsze Waszym zdaniem filmy, zeby wszystko bylo za jednym zamachem, a nie zeby pozniej tworzyc jeszcze na ten cel dodatkowe watki :>
  • 0

#5 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.11.2004 - |16:36|

1. Nie podejrzewam, żeby było tak strasznie duzo głosów, żeby tego nie można było policzyc ręcznie.
Tym bardziej że jest ograniczona liczba uczestników forum.

Więc zgłaszam sie na głównego liczacego (żeby odciążyc mmisieka - on ma i tak za dużo "na głowie")

2. Pomysł cosmo co do zmniejszenia ilości zgłaszanych seriali/filmów jest słuszna.
I tak ogłoszone zostana wszystkie, które brały udział wraz z ilościa punktów jakie otrzymały.
I z tego wyłoni się pierwsza 10.

3. Proponowałbym głosowanie co miesięczne. Więc nalezy juz uzgodnic dzień miesiąca w którym kończy się głosowanie. Zgłaszam propozycję aby był to 25.
Trzeba uzgodnic dzień ogłoszenia wyników (kilka dni na liczenie) więc proponuje aby był to 28 kazdego miesiąca.

4. W grudniu każdego roku - ogłaszac będziemy zwycięzce roku.

5. Wyjątkowo w tym roku głosowanie bedzie jedno i tym samym bedzie to głosowanie roczne.

6. Oczywiście każdy zarejestrowany uczestnik forum głosuje TYLKO raz w kazdym miesiącu.

PS.
mmisiek jeżeli to wypali czy nie lepiej bedzie przenieść ten temat na główna strone forum?
Wtedy można by robić w tym dziale co miesiąc kolejny, nowy topik do głosowania i oddzielny
topik z comiesięcznym rankingiem.
Pomysl o tym.

PS2
Oczywiscie pierwsze głosy już zliczone :clap:

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.11.2004 - |19:07|

::. GRUPA TARDIS .::

#6 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 26.11.2004 - |17:16|

Podpisuje sie pod powyzszym postem psjodko - oby tak sie stalo :afro:
  • 0

#7 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.11.2004 - |18:58|

Projekt regulaminu

SCi-Fi - TOP LISTA WSZECHŚWIATÓW 2004

1. Głosują wyłącznie zarejestrowani członkowie Forum.

2. Każdy zarejestrowany członek Forum głosuje wyłącznie raz w miesiącu.
W toku głosowania można dokonać korekty swojego głosu po wcześniejszym zawiadomieniu
o tym fakcie osoby zliczającej głosy przez PM.

3. Głosowanie odbywa się w następujących działach:
- Top lista: seriale
- Top lista: filmy kinowe
- Top lista: największe wydarzenie w świecie Sci-Fi

4. Głosuje się poprzez wskazanie w działach: seriale i filmy kinowe 5 propozycji,
a w dziale wydarzenie 1 propozycji.

5. a) Każde wskazanie w działach: seriale i filmy kinowe otrzymuje ilość punktów
w zależności od miejsca zajmowanego w zgłoszeniu. I tak pozycja 1 - 5 pkt., poz. 2 - 4 pkt.,
poz. 3 - 3 pkt., poz. 4 - 2 pkt., poz. 5 - 1 pkt.

b)Każde wskazanie w dziale wydarzenie otrzymuje 1 pkt.

6. Głosowanie odbywa się od 1 (godz. 0:00) do 25 (godz. 24:00) dnia każdego miesiąca
w utworzym wcześniej odpowiednim do tego topiku Forum.

7. Ogłoszenie wyników następuje 28 dnia każdego miesiąca.

8. 30 grudnia każdego roku następuje ogłoszenie wyników Top listy roku (ANNUAL ORION-TOK'RA AWARDS).

9. Top lista roku w każdym dziale jest tworzona na podstawie sumy punktów uzyskanych
w ciągu całego roku kalendarzowego.

Proszę o uwagi i dyskusję. Co jeszcze dopisac lub co usunąć z regulaminu ?
Jak sądze regulamin zostanie przyjęty przez aklamację :P Oczywiście nie wsztrzymuje to procesu głosowania.

PS.
Prosże mmisiek'a i Michała o odpowiednie przeredagowanie swoich postów abym mógł poprawnie zliczyć Wasze głosy.

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.11.2004 - |19:02|

#8 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 26.11.2004 - |19:08|

Znakomicie - sam bym tego rozsadniej nie z komponowal :clap:

Na potrzeby glosowania w br. ten watek wystarczy, a najwyzej od przyszlego powola sie do zycia kolejne by ustrzec sie pomieszania co miesiecznych ankiet (praktycznie jestem wlasnie za utworzeniem odrebnego dzialu na ten cel na stronie glownej forum i by kazdy miesiac mial w nim odrebnie przydzielony watek) B)

Użytkownik cosmo edytował ten post 26.11.2004 - |19:13|

• 0

#9 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 26.11.2004 - |20:24|

co miesięczne top... troszke nie podoba mi sie.... i tak co miesiac bym głosował na B5 :)

- Można inaczej.... najlepszy odcinek w danym miesiacu ale to też nie bardzo bo nie wszyscy tak jak np ja :) ogladaja 4 bierząco emitowane seriale ... :)
- Dalej jestem za jakims zautomatyzowaniem głosowania

Miały być propozycje a nie juz podawanie swoich TOP :)

Seriale:
- SG1
- SGA
- Babylon 5
- Fatscape
- Angel
- Buffy
- Andromeda
- Lost
- Roswel
- Sliders
- Smallvil
- ST: Voyager
- ST: Deep space 9
- ST: Enterprise
- ST: Yhe next generation
- X-files
- Battlestar Galalctica
- .... i tutaj wy reszcie wypiszcie bo to co powyżej to z pamięci wypisywałem :)
  • 0

Dołączona grafika

#10 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 26.11.2004 - |20:52|

Okey... miesiac to faktycznie zbyt krotki przedzial czasu by Nasze gusta ulegly nawet drobnym zmiana, ale juz 3 wydaja sie odpowiednia granica (nie nalezy przy tym zapominac, ze tu caly czas trwa spora rotacja: jedni wchodza, a inni wychodza - a stalych bywalcow jak bedzie 30% ogolu zarejestrowanych to gora) ^_^

TOPowe podejscie do bierzaco wychodzacych odcinkow bedzie zbyt malo obiektywne z tego prozaicznego powodu, ze niewielki procent forumowiczow bedzie wogole w nim uczestniczyl z przeroznych powodow :unsure:

Co sie zas tyczy automatycznego glosowania to uwazam je za jedno wielkie nieporozumienie akurat w tym watku, gdyz tu chodzi o sumowanie punktow tylko indywidualnych pieciostopniowych rankingow (by na zakonczenie wybrac z nich 10tke najbardziej popularnych), a nie o sporzadzenie wykazu wszystkich tytulow jakie sie tylko w historii sci-fi pojawily na przestrzeni czasu (a do tego by sie wlasnie ten automatyzm sprowadzil, bo kazdy nowoprzybyly moglby zawsze od siebie dodac na dalszych pozycjach jakis nowy serial - wiec gdzie tu sens?) :censored:

Użytkownik cosmo edytował ten post 26.11.2004 - |20:55|

• 0

#11 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.11.2004 - |20:56|

co miesięczne top... troszke nie podoba mi sie.... i tak co miesiac bym głosował na B5 :)

Więc co miesiąc B5 byłby na topie topu :D

- Można inaczej.... najlepszy odcinek w danym miesiacu ale to też nie bardzo bo nie wszyscy tak jak np ja :) ogladaja 4 bierząco emitowane seriale ... :)

Hmmm i ty też? - nie jestem więc jedyny ? co prawda ja oglądam sześć nowych odcinków w tygodniu -
Zawsze można dołożyć kolejny dział w top liście.

Zreszta zastanawiam sie np. nad działem powieści i opowiadania czy tez działem komiksy.

- Dalej jestem za jakims zautomatyzowaniem głosowania

Powiedzmy, że na początek ręczne liczenie wystarczy. Gdyby sprawa sie rozkręciła faktycznie trzeba się będzie rozejrzeć za jakimś automatem, który przy okazji na bierząćo podawałby wyniki.

I jeszcze jeden pomysł gdyby sprawa ANNUAL ORION-TOK'RA AWARDS wypaliła to może nasi wspaniali koledzy - graficy od okładek opracowaliby jakiś ładny wzór dyplomu i możnaby faktycznie wręczać dyplom twórcom seriali i filmu. Pomyślcie jak by to rozpropagowało nasze Forum ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 26.11.2004 - |20:59|

#12 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 27.11.2004 - |11:56|

Ten watek ginie w tlumie i proponuje, by go umiescic bezposrednio na stronie glownej forum w specjalnie uwtorzonym na ten cel dziale "TOP LISTA WSZECHSWIATOW SCI-FI" z dodatkowym opisem "Co miesieczne podsumowania ankietowe" (najodpowiedniejszym miejscem wydaje sie wg mnie dzial z innymi serialami i filmami sci-fi jako trzecia podsumowujaca pozycja na ich liscie) - zgadzacie sie? :>
  • 0

#13 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.11.2004 - |12:11|

Obawiam się, że ten pomysł skończy się pyskówką :
fani SG1 vs SW vs ST vs B5 Vs Farka itd.
I cała para pójdzie w gwizdek.
Może lepiej najlepszy film pełnometrażowy i to raz na 2,3 miechy nie częściej.
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#14 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 27.11.2004 - |12:15|

Jak ograniczymy sie tylko do swoich sluchych typow bez zbednego krytycznego komentarza do nich, to nikt na nikogo nie wsiadzie, bo tutaj dymy zawsze sie braly nie z rankingow a raczej niewybrednych opisach do nich - dlatego mysle, ze niepotrzebnie przesadzasz, robiac z igly widly :>

Użytkownik cosmo edytował ten post 27.11.2004 - |12:16|

• 0

#15 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.11.2004 - |23:54|

fani SG1 vs SW vs ST vs B5 Vs Farka itd.

SW to nie serial :D .

Przynajmie jeszcze :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.11.2004 - |10:13|

SW to nie serial :D .

A jakie kryteria wg ciebie o tym decydują?

Ja byłbym skłonny uznać wszystkie filmy kinowe, które maja więcej niz jeden odcinek za seriale kinowe.
W tym mieszczą się: SW, Matrix, Terminator, Alien czy LOTR.
Jest wszystko to co w serialach Tv, te same postacie, ciąg przyczynowo-skutkowy itp.
No i tak naprawde nie bardzo wiadomo o co chodzi jeżeli się nie oglądało wszystkich odcinków.
Niby mozna oglądac ale czegos brakuje...

#17 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 28.11.2004 - |12:30|

Tu sie jednak psjodko zagalopowales za bardzo wrzucajac do jednego worka seriale telewizyjne z paromoaczesciowymi filmami kinowymi - jesli chcesz juz koniecznie by i ta kategoria zostala uwzgledniona to stosowniej byloby powolac obok TOP LISTY seriali tv i filmow kinowych wlasnie ja ale juz w odrebnym rankingu (ja proponowalbym tylko jednego lidera zamiast 5 tj. z najwiekszym wydarzeniem miesiaca/roku - i jednak sci-fi nie mieszalbym z fantasy, bo to jednak nie ta pulka, wiec np. taki LotR nie powinien sie w tym zestawieniu znalezc) :>

I wtedy moim najlepszym wieloczesciowym hiciorem kinowym bedzie: nowozytni Star Trek (czesci 7-10 z zaloga kpt. Picarda) B)

P.S.
Heh... jak na razie jako jedyny z tu obecnych daje swoje typy w tym calosciowym zestawieniu topowym... a co z reszta - spia ??? :blink:

Użytkownik cosmo edytował ten post 28.11.2004 - |12:39|

• 0

#18 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 28.11.2004 - |12:42|

ten wątek jest do przedyskutowania warunków i formy konkursu, ja na razie czekam na propozycje seriali do ankiety
  • 0

Dołączona grafika

#19 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 28.11.2004 - |13:52|

Moje typy seriali do ankiety to:
Babylon 5 (the best of the best of the best of the best of the best :) )
Farscape
Stargate SG-1
Stargate Atlantis
Battlestar Glactica
Star Trek (tylko nie wiem czy jako ogólny tytuł czy jako pojedyńcze serie, tych jest całkiem sporo)
SAAB
I chyba tyle przychodzi mi do głowy. Seriali jest dużo, dużo więcej ale jeśli byśmy mieli wpisać wszystkie seriale to lista do wyboru byłaby baaaaaaaaardzo długa a wyniki byłyby również bardzo rozrzucone.

Pozdrowionka.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#20 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 28.11.2004 - |14:20|

Jak bys mmisiek nie zauwazyl forme ankiety juz dawno skladnie ustalil psjodko i z przyczyn praktycznych nie ma w niej miejsca na atomatyzacje glosowania, a ze wszystko i tak da sie znakomicie podliczac recznie bez niepotrzebnych ograniczen wynikajacych z limitow pozycji na twojej liscie typow, totez przejdzmy juz do tego glosowania a nie przeciagajmy w nieskonczonosc tego idiotycznego tworzenia wykazu, bo i roku Nam zabraknie na sporzadzenie TOP LISTY <_<
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych