Skocz do zawartości

Co oglądać po Star Treku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 20.11.2004 - |14:23|

Witam serdecznie i zwracam sie tylko i wylacznie (sic!) do zagorzalych fanow ST, dla ktorych jest on bezapelacyjnym numero uno posrod sag sci-fiction, by raczyli podzielic sie ze mna i pozostalymi forumowiczami swoimi typami serialowymi godnymi polecenia jako uzupelnienie rozrywki z tego nurtu gatunkowego - ja sam jakos mam straszliwe opory przed innymi tytulami, gdyz wg mnie TNG i VOY sa niedoscignionymi wzorami doskonalosci science fi i pragnalbym m.in dla znaczniejszego poszerzenia osobistego zrodla fascynacji zapoznac sie takze z Waszym subiektywnym zdaniem na ten hobbistyczny temat... a noz wtedy bede mogl sie cieszyc jakas swiezsza i rownie udana kolekcja sci-fi w tym gwiezdnym klimacie :)

Użytkownik Sokar edytował ten post 23.11.2004 - |22:16|

• 0

#2 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 20.11.2004 - |15:22|

No, VOY może nie jest dla mnie numerem uno, ale bardzo go cenię...
Hmm... Farscape? Babilon V? Andromeda?
W tej ostatniej (Andromedzie) też istnieje motyw budowania Federacji i całość jest oparta na kanwie śp. Roddenberrego (serialem zajmuje się jego żona, Majel).
PS. Zmień awatar, Pradawny ma taki sam :)
  • 0
Dołączona grafika

#3 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 20.11.2004 - |15:44|

Numero uno odnosilo sie do calej sagi Star Treka poczynajac od TOSa, poprzez TNG i DS9, a skonczywszy na VOYu (niestety Entka wg mnie nie nalezy z racji szacunku do jego poprzednikow zaliczac do tej kolekcji, gdyz bardzo od niej odbiega nie tylko poziomem, ale co najwazniejsze klimatem).

Farek z B5 w istocie maja wielu fanow, jednak generalnie te seriale sa tj. i Star Gate z Andromeda niejako przeciwstawiane serii ST, bo zdecydowanie od niej rozniace sie swoim specyficznym nastrojem, a ja bym az tak bardzo nie chcial sie oddalac od moich faworytow :P - nie znacie moze czegos blizszego The Next Generation czy Voyagerowi ? (lubuje sie szczegolnie wlasnie w takiej wedrowce przez inne swiaty, a dosc szybko nudza mnie te same scenerie na planach statycznych, tzn. dziejece sie na ogol w tym samym miejscu) :mellow:

Cos jednak widze, ze z alternatywnymi serialami utrzymanymi w klimacie trekowym bedzie ciezko, wiec jakie byscie polecili filmy oddajace ducha hiciorow kinowych Star Treka poczanajac od Generations, poprzez First Contact i Insurrection, a na Nemesis skonczywszy - znacie wogole pelnometrazowki traktujace o podobnych wedrowkach przez bezkresny i niezbadany kosmos?! :huh:

P.S. Heh... no tos mnie niezle zalatwil z tym avatarem - ale taki mam tez na innych forach, wiec mam nadzieje ze Pradawny mi wybaczy (w koncu nigdzie nie jest powiedziane, ze nie moga sie powtarzac, a baza danych tutejszych emblematow moje stwierdzenie tu najdobitniej potwierdza) :>

Użytkownik cosmo edytował ten post 20.11.2004 - |20:01|

• 0

#4 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 21.11.2004 - |03:16|

Moje ulubione pomijajac oczywiscie ST za wyjatkiem TOSa, ktorego pomimo, ze obejrzalem calego nie moglem skumac klimatu gwiezdnego kowboja to zdecydowanie B5. Klimat, fabuła........... po prostu no. 1. Natepny w kolejce SG1 rowniez klimat, ciekawe podejscie do tematu itp. Gdzies posrodku listy Farscape, ktorego klimat jest dla mnie............ lekko nie taki. Caly ten muppetshow jakos do mnie nie przemawia. Andromeda raczej pod koniec listy. Ogladam sporadycznie odcinki na AXN i raczej rzuce sie na niego jak juz obejrze wszystko. Nietety jest jakis sztuczny, a moze to tylko wrazenie po kilku..............kilkunastu odcinkach. Nie chce tutaj poruszac upierdliwie wracajacego tematu Entka i tego jak to odbiega od kanonu ST, ale mnie jego klimat pasuje i zdecydowanie zaliczam go do sagi, a dzieki temu automatycznie laduje na 1 miejscu razem z innym Trekowymi serialami :D Ciezko cos polecic z seriali o takiej tematyce. Ciekawie zapowiada sie Battlestar Galactica. Mysle, ze zajmie dosc wysokie miejsce w moim rankingu, ale na to jeszcze za wczesnie. Zobaczymy co zaprezentuje dalej.
  • 0

#5 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 21.11.2004 - |16:01|

Hmmm... generalnie faktycznie bardzo malo seriali sci-fi kontynuuje tradycje klimatyczne zapoczatkowane przez sage Star Treka, a wrecz daje sie zaobserwowac silne odbicie pozostalych serii od niego na dalsze bieguny. Jak dotad jedynie TNG i VOY trzymaja mnie mocno w fotelu i na dobra sprawe tylko do tej klasyki jestem jeszcze w stanie powracac parokrotnie nawet z rzedu - brakuje mi wlasnie szczegolnie w innych produkcjach tego ladu i porzadku trekowego, gdzie moralnosc i godnosc zawsze byly przedkladane nad slabosci typowo ludzkie Posted Image

Jak dotad mialem nieudane podejscia m.in. do:
- SG-1 (jak i jego kontynuacyjnego wydania w formie Atlantis) - chociaz wersja kinowa Stargate bardzo mi sie podobala, to w przypadku serialu juz mnie niestety ostro znuzyla fabula przez ciagniecie tego samego watku gwiezdnych wrot na sile do konca. Tutaj wlasnie sie klania moje negatywne nastawienie do malo dynamicznych scenerii, ktore rasowym produkcja sci-fi wg mnie nie za bardzo przystoja, totez i DS9 tez wg mnie w tym wzgledzie zbyt mocno umoczyl (przynajmniej pod koniec sie nie co rozkrecil, ale jak dla mnie bylo to juz zdecydowanie za pozno),
- Farscape (jak rowniez Andromedy, czy tez TOS'a i Enterprise) z tego prozaicznego powodu, ze wlasnie loozacka westernowa klima jakos mi sie zle widzi w obrazach sci-fi, dlatego tez stare wydanie Star Wars tez do mnie specjalnie nie przemawia przez ta swoja trzpiotliwosc glownych bohaterow, ktorzy wiecej maja wspolnego z chaotycznoscia dzialan nizli z wywazona harmonijnoscia i spojnoscia mysli (tu wlasnie brava dla zalogantow TNG i VOY'a, ktorzy darzyli zawsze do pokoju i opanowania, a nie globalnej rozpie*duchy jak w tych powyzszych tytulach :> ),
- B5 (zarowno serialu, jak i uzupelnien filmowych) powiem szczerze, ze zniecheca mnie jedynie swoim mrocznym klimatem, bo preferuje jednak lzejsze gatunkowo kino (dlatego tez nigdy nie lubowalem sie w filmach tj. dramaty, thrillery, horrory, psychologiczne, telenowele itp. meczarnie :/ ) i gdyby nie nastroj pewnie do fabuly bym sie bez wiekszych problemow przekonal (analogiczna sytuacja jak z Battlestar Galactica - za ciezka klima mnie odstrasza),

Huuh... krucho te moje upodobania wygladaja w zestawieniu z tym, co proponuja Nam producenci amerykanscy i cos czuje, ze poki TNG i VOY nie zostana odswiezone przez swojego nastepce wywodzacego sie bezposrednio z nich, poty bede grymasil w tym dziale na calego ;]

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:23|

• 0

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.11.2004 - |19:31|

Cosmo - napisz jasno o co ci chodzi z tą top listą , bo z tego co widzę tylko wybrzydzasz (oczywiście po stwierdzeniu że TNG i VOY są najlepsze ).

Jeżeli tego nie zrobisz , to wątek niestety zostanie zamknięty .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 21.11.2004 - |20:48|

Sorry Obi... masz racje, ze za daleko odskoczylem ze swoimi typami od merituum watku, bo chodzi w nim nie tyle o moje subiektywne odczucia i noty, ale generalnie o sporzadzenie TOP LISTY fanow sagi ST i z tego co widze to na razie wyglada ona tak (pomijajac oczywiscie moj glos):

1 miejsce: VOY
2 miejsce: B5

Oczekuje na dalsze typowania swoich faworytow, ale jedynie zagorzalych fanow Star Treka :D

P.S.
Chyba zaczynam sie pomalu jednak do tego mrocznego klimatu Babylonu przekonywac po ponownym zapuszczeniu sobie "In the Beginning", bo wczesniej widzialem go tylko z grubsza na przyspieszeniu, kiedy juz mnie rozczarowaly poczatkowe odcinki z 1 sezonu i bylem odgornie negatywnie do niego nastawiony. Teraz dzieki tej mitologii wprowadzajacej wszystko elegancko zaczelo mi sie ukladac w jedna, spojna calosc i jak reszta pelnometrazowek wywrze na mnie podobne wrazenie, to tylko czekac az sie zabiore za ten serial :]
  • 0

#8 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 21.11.2004 - |22:38|

1. BABYLON 5;
2. DEEP SPACE NINE;

To sa dla mnie wiodace seriale pod kazdym wzgledem.
A Voyager jest imo syfiasty i plasuje sie na mojej liscie daleeeeeeeko nizej /nizej niz ENT nawet, choc i tak wyzej, niz taka Andromeda czy tego podobne syfy/.
Firefly jest jeszcze ciekawym serialem, choc klimatem on odbiega od chyba wsyzstkiego prawie, co widzialem - ot takie kowbojskie klimaty w polaczeniu z nowoczesna technologia umozliwiajaca podroze miedzyplanetarne i wplatana tu i owdzie chinska gadka, co tworzy naprawde fajny klimacior ;] Imo Farscape sie chowa przy Firefly. Niestety zamiast dalej wylozyc kase na serial sponsorzy postanowili zasilic ta kasa wielkie-i-nieskonczone-dno jakim jest Buffy ;((((
  • 0

#9 Pito

Pito

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 21.11.2004 - |23:27|

Umnie na pierwszym miejscu jest akurat Farscape :D
Dlamnie ten serial byl inny niz wszystkie, a klimat swoj mial.

2.Sg-1
3.Voy
4.tng
5.Ent.

B5 jeszcze niestety niewidzialem ale sie mam zamiar zabrac :D
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.11.2004 - |23:47|

Sorry Obi... masz racje, ze za daleko odskoczylem ze swoimi typami od merituum watku, bo chodzi w nim nie tyle o moje subiektywne odczucia i noty, ale generalnie o sporzadzenie TOP LISTY fanow sagi ST i z tego co widze to na razie wyglada ona tak (pomijajac oczywiscie moj glos):

To może uściślę moje pytanie - czym się różni lub ma różnić twój temat od Najlepszy serial sci-fi EVER!!! ??
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 22.11.2004 - |00:37|

Mój przypadek jest następujący :

1 - SG ATLANTIS
2 - ENTERPRISE
3 - SG1
4 - VOYAGER
5 - EARTH FINAL CONFLICT
6 - THE NEXT GENERATION
7 - SLIDERS
8 - BABYLON
9 - DEEP SPACE NINE
10 - FARSCAPE

Prawde powiedziawszy pierwszy serial S-F jaki zaczołem oglądać to był TNG a było to gdzieś w latach '90 napewno na TVP1 to puszczali. Co do roku to nie mam pewności bo było to już dawno i nie pamiętam :)
  • 0

#12 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 22.11.2004 - |00:38|

Okey... wiec pora zweryfikowac dane: trekkowcy poza wspolczesniejszym ST (TNG, VOY, DS9, Entek - niepotrzebne skreslic) odnajduja sie jeszcze znakomicie w Babylonie czy tez w Star Gate, gdyz akurat w tych tytulach sa jeszcze tylko miedzy soba zgodni - reszta juz miedzy nimi wywoluje wieksze lub mniejsze roznice pogladow, zatem jak rozumiem mam mimo wszystko dac jeszcze tym dwom produkcja szanse i wbrew oporom podejsc do nich juz z wylaczonym czerwonym swiatlem... postaram sie jakos zatem do nich przemoc (B5 juz zaczalem nawet ale tym razem od strony pelnometrazowek, bo serialowa droga u mnie juz pare razy zawiodla na samym starcie) :]

P.S. Obi - no wiec wlasnie roznica generalnie miala wynikac z tego, ze w tym wypowiadaliby sie jedynie zagorzali fani Star Treka, ktorzy stawiaja go jako punkt wyjscia do reszty alternatywnych seriali sci-fi, by w ten sposob poprzez swoje typy ich mniej zaznajomieni w roznorodnosci gatunkowej koledzy, ktorzy jeszcze nie wyszli poza trekowa sage (tacy wlasnie jak ja, gdyz moja przygoda praktycznie sprowadza sie jedynie do TNG i VOYa) mogli sie latwiej odnalezc w innych klimatach, jednakze ciagle zbieznych do ST - mam nadzieje, ze tym sposobem lepiej rozeznam sie w upodobaniach wychowankow gwiezdnej wedrowki i dzieki temu smielej wkrocze w alternatywne swiaty, co jak do tej pory idzie mi straszliwie opieszale ^_^

Użytkownik cosmo edytował ten post 22.11.2004 - |00:40|

• 0

#13 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 22.11.2004 - |14:06|

(B5 juz zaczalem nawet ale tym razem od strony pelnometrazowek, bo serialowa droga u mnie juz pare razy zawiodla na samym starcie)

Nie zaczyanj od kinowek ;/
Wszystko sobie popsujesz ;\
Zeby zrozumiec poprawnie serial i wszystkie watki Babylon 5 trzeba obejrzec od poczatku do konca.. tzn prawie, gdyz w 1 sezonie, najnudniejszym, jest kilka musisz-obejrzec odcinkow, a reszta jest raczej nie powiazana tak mocno.
W kazdym razie zaczynanie od kinowek, ktore rozgrywaja sie blizej konca serialu jest _bledem_ i pozniejsze obejrzenie samego serialu nie zrobi takiego wrazenia.
  • 0

#14 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 22.11.2004 - |17:34|

Heh... bez obaw - to mnie na pewno nie zniecheci, a wrecz przeciwnie zaciekawi co bylo w miedzy czasie. Zreszta ja juz tak przywyklem ogladac nawet divxy, ze najpierw daje na przyspieczeniu by obadac o czym to mniej wiecej jest z przystanieciem na samym poczatku i na samym koncu i z 4 razy w srodku i wtedy wiem czy warto tracic czas na tego avika czy tez sobie go odpuscic (juz tyle tych filmow widzialem, ze ta droga myle sie zaledwie w 10% przypadkow, wiec skutecznosc mam ponad przecietna) :>

Teraz koncze ogladac "Rzeke dusz" i pozostanie mi juz jedynie "Alarm dla ziemi", by zadecydowac czy chce w ta sage wchodzic glebiej :]

Użytkownik cosmo edytował ten post 22.11.2004 - |17:39|

• 0

#15 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 22.11.2004 - |18:09|

Cosmo jest lekko mowiac niereformowalny :D ;) Rozmawialismy wczoraj i rowniez odradzalem takie ogladanie poczatku i konca, ale nic nie wskoralem. Poza tym troche zle zinterpretowales moj glos jesli chodzi o ST. Na 1 miejscu zdecydowanie TNG, nastepnie DS9, a potem doipiero VOY. Entka jeszcze nie potrafie posadzic na konkretnym miejscu natomiast TOS tylko jako ciekawostka pozostaje poza wszelka klasyfikacja. Dalsze lokaty tak jak napisalem powyzej. Temat dosc ciekawy OBI. Tez chetnie poznam jakie zapatrywania na inne seriale maja fani Treka wiec chyba warto ciagnac temat dalej.
  • 0

#16 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 22.11.2004 - |21:58|

Hehehehe... nooo... moze troche jestem nonkonformistyczny wlasnie jesli chodzi o dzial kinomanii, ale to przez to, ze bardzo wczesnie utarly sie moje zwyczaje i teraz nie mam juz sily ich zmieniac. Dlatego ogladam najpierw fragmentarycznie, bo nie mam na tyle czasu by sie spokojnie oddawac emisji tj. w TV, skoro video do tego sluzy by sobie zycie ulatwiac a nie dodatkowo utrudniac :>

Doskonale Delphi wryly mi sie w pamiec juz poprzednio Twoje typy sagi ST, bo moje sa zgola odmienne (najpierw VOY. pozniej TNG, a dopiero na kolejnym miejscu DS9, bo TOSa i Entka juz niestety nie trawie) i przez to ta Nasza rozmowe zachowam na dluzej w makowce ;]
Przez te rozbieznosci posrod trekowcow musialem zrewidowac swoj ranking i od tej pory generalnie typ na TNG, VOYa, DS9 czy Entka okreslam jednym terminem jako wspolczesniejszy ST (wtedy sila rzeczy TOS zyskuje miano dawniejszego ;) ) i wszystko od teraz powinno lepiej grac ^_^

Oczekuje dalszych glosow fanow Star Treka w tym temacie, bo jestem ciekaw, w jakim zamienniku odnalezliscie przedluzenie Waszych fascynacji klimatami trekowymi (oprocz B5 i SG-1 cos Was jeszcze urzeklo?) B)

Użytkownik cosmo edytował ten post 22.11.2004 - |22:05|

• 0

#17 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 22.11.2004 - |22:54|

Jesli chodzi o moja osobe :D to jestem juz po sporej dawce seriali S-F, poczynajac od VOY-a, konczac na Crusade.
Moge tez stwierdzic ze najlepszymi sa VOY, Farscape i B5....kazdy wnosi cos innego do kanonu gatunku S-F.
Stwierdzam tez ze wsrod wszelkich Treków do gustu najbardziej przypadl mi VOY (co widac na TT :) ), nastepnie TNG, DS9....TOS-a i Entka nie klasyfikuje...bo nie jestem jeszcze zbyt gleboko w temacie.

Pozdrawiam wszystkich fanow Treka i nie tylko :)

#18 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 23.11.2004 - |02:00|

Heh... no prosze - jednak w koncu ktos mnie tu poparl w analogicznej kolejnosci typowania najlepszych trekow (czyli nie jestem juz w mniejszosci... uuuf... ) :D

I znowu widze, ze Babylon potwierdzil swoja wysoka pozycje jako zamiennik ST - hmmm... skoro tak, to musi cos w nim byc niebanalnego, jesli ma takie popracie w tym srodowisku (bedzie sie trzeba jednak osobiscie przekonac co w nim takiego jest porywajacego, ze nie z chodzi tu z ust zadnego trekmena) :]
  • 0

#19 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 23.11.2004 - |14:38|

Star trek to dla mnie prawie Biblia więc chyba się kwalifikuję :). Oto moje typy:

1. DS9
2. Farscape
3. Outer Limits
4. Earth: Final Conflict
5. Voager
6. TNG
7. SG-1 (tak do 5 sezonu...)
8. SG Atlantis
9. Roswell
10.X-Files

Tu mała uwaga: nie widziałem B5 (nie mam skąd wziąć, a ciągnąć mi się nie chce). Jak widać w kwestii Startreka nie jestem fundamentalistą i potrafię uznać wyższość innych seriali nad na przykład VOYem. Może się okazać, że w pierwszej trójce nastąpi zmiana bo BATTLESTAR GALACTICA zapowiada się rewelacyjnie (widziałem 6 odcinków i miniserię póki co). Co do ENTka, to jest to rzadkie [beeep] (choć Data w technikolorze był OK). Myślę, że podobałby Ci się Earth: Final Conflict (w końcu też Rodenberry) i Battlestar Galactica. Unikałbym jak diabeł swięconej wody Andromedy - serial jest bardzo słaby, do tego z Herculesem (Kevin Sorbo) w roli głównej (a fuj).
  • 0

#20 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 23.11.2004 - |14:48|

J auwżam się przede wszyskim za miłośniczkę treka, a moja lista ulubionych seriali, po kilku latach oglądania, porównań itp. ma się mniej więcej tak:

1. DS9 - zdecydowanie najlepszy serial trekowy i najlepszy z tych, które widziałam - świetna historia, ciekawe, wspaniale rozwijane postacie, klimat serialu... wszystko na najwyższym poziomie
2. B5 i Farscape - oba za niesamowity klimat; B5 dodatkowo za niezwykle spójną i wciągającą historię zaś Farek za odrobinę szaleństwa i nieprzewidywalności.
2a. Battlestar Galactica - ta nowa oczywiście, jak na razie wspaniały serial, ale jeszcze może zmienić swoje miejsce w hierarchii - zależy jak dalej potoczą się jego losy
3. TOS, TNG, SAAB, Futurama - dobre seriale, ale w przypadku TOSa czy TNG chwilami niezbyt ciekawe, choć oczywiście ze zdecydowaną przewagą dobrych odcinków i historii, no i oczywiście z ciekawymi postaciami, a do tego już klasyka, a Futurama za dużą dawkę humoru i wspaniałe nawiązania do innych scifi
4. Earth Final Conflict, Voyager, TAS - przy czym Voy jest na końcu w tej trójce za zmarnowanie szans na ciekawą historię zbudowana wokół Maquis i przerost formy nad treścią, EFC - kilka dobrych sezonów,a le potem już słabo niestety, a TAS - miło się ogląda, ale głównie dla fanów treka.
Entka nie wymieniam, bo jest na końcu listy i jak dla mnie za mało ma dobrych cech treka a za dużo w świecie ST niszczy.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych