Skocz do zawartości

Zdjęcie

Salt (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.10.2010 - |10:46|

Angelina Jolie wciela się w postać oficera CIA - Evelyn Salt, która zostaje oskarżona o bycie uśpionym rosyjskim szpiegiem na terenie USA. Przełożeni myślą, że planuje zabić prezydenta. Agentka musi uciekać przed obławą oraz oczyścić się z zarzutów.

Obsada:
Angelina Jolie (tej pani chyba nikomu nie trzeba przedstawiać)
Liev Schreiber (X-Men Geneza: Wolverine, Opór)
Daniel Olbrychski (tego pana też chyba nikomu przedstawiać nie trzeba)
Chiwetel Ojiofor (2012, American gangster)

Świetny film akcji, dawno czegoś tak dobrego nie widziałem, jeśli chodzi o ten gatunek. Powrót do klasyki kina akcji z jakim mieliśmy do czynienia w latach 90-tych, a wtedy IMO robili najlepsze filmy akcji ever. Jak dla mnie jest to świetna mieszanka Ściganego, Szklanej pułapki, Mission Impossible i wielu jeszce innych dobrych filmów z tamtych czasów. Ogląda się naprawdę z zapartym tchem. Te 1,5 godziny zlatują nie wiadomo kiedy. Akcja nie zwalnia tam nawet na chwilę. Trochę tylko zakończenie dziwne, jakby po nim powinno jeszcze coś nastąpić, ale może to jest podłoże do jakiejś kontynuacj (jeśli będzie to jestem pierwszy do oglądania). Nie zmienia to faktu, ze kiedy lecą litery końcowe ma się ochotę krzyknąć "Ja chcę jeszcze!"
Nie ma tu miejsca na jakąś głebszą psychologię, brak jest też przegadanych fragmentów, które nic nie wnoszą. Ten film jest zbudowany na prostym schemacie - zabić wszystkich złych i ocalić własne życie, a także zemścić się na tych, którzy nas skrzywdzili. Nie ma tu zupełnie nic odkrywczego, wszystko już gdzieś bylo, ale to nie zmienia faktu, że film jest super, będę to podkreślał na każdym kroku. Tego mi brakowało już od ładnych kilku lat.
Film genialny chciałbym oglądać więcej takich, ale ostatnio z tym jest dosyć ubogo. Polecam wszystkim fanom prawdziwego kina akcji.
Dla mnie ocena 10/10.

Jeśli ktoś oglądał z ostatnich nowości coś równie dobrego i w podobnym klimacie to proszę o podanie tytułu, a na pewno obejrzę.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 04.11.2010 - |08:46|

• 0

#2 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 14.10.2010 - |21:15|

Moim zdaniem nic tego filmu zbytnio nie wyróżnia.

Ot, półtoragodzinne typowo wakacyjne patrzydło z fabułą bzdurną do sześcianu, pościgami, strzelaninami.

Największy atut? Angelina :P
  • 0

#3 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.10.2010 - |13:26|

Jak na kino akcji jest to bardzo dobry film, nie chodziło w nim o nic szczególnie rozbudowanego więc i fabuła jest prosta i nieskomplikowana. Osobiście nie lubię Olbrychskiego, docenić jednak trzeba jego całkiem przyzwoitą grę aktorską, i brawo - w końcu to Hollywood. A Angelina boska jak zawsze, biegała, walczyła i pięknie wyglądała:)
Sam film nie nudził, szybko czas minął, a o to w takich produkcjach chodzi - 8/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#4 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 03.11.2010 - |19:03|

Jako film akcji jest bardzo dobry, gorzej niestety z logiką...cóż nie można mieć wszystkiego. Miło było obejrzeć Olbrychskiego.
7/10
  • 0

#5 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 05.12.2010 - |21:25|

Film z serii "Ściągnij, obejrzyj i zapomnij". Z tego filmu taki thriller szpiegowski, jak Olbrychskiego akcent.
Chcecie obejrzeć dobry thriller, który nie wiem czemu dostawał słabe recenzje to obejrzyjcie Green Zone z Mattem Damonem.
  • 0

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.12.2010 - |02:31|

Popieram cliffhanger w 100%

Jak na razie w tym roku rządzi Green Zone 9/10

Za to Salt jest filmem dobrym, składnie zrobionym. Nie ma szału ale ląduje u mnie z oceną 7/10
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych