Skocz do zawartości

Zdjęcie

Predators (2010)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.10.2010 - |07:41|

Robert Rodriguez prezentuje „Predators” – kolejny rozdział sagi o tajemniczym łowcy z innej planety. Film wyreżyserował Nimrod Antal, a główną rolę zagrał Adrien Brody – wcielił się w Royce’a, najemnika dowodzącego elitarną grupą żołnierzy, którzy uświadamiają sobie, że zostali zesłani na obcą planetę na żer. W jej skład wchodzą najemnicy, członkowie jakuzy, skazańcy, członkowie szwadronów śmierci. Ludzie, którzy byli agresorami stają się ofiarami wystawionymi na pastwę Predatorów…

W filmie zobaczymy m.in. Laurence’a Fishburne’a („Matrix”), Tophera Grace’a („Spider-Man 3”), Alice Bragę („Jestem legendą”),Waltona Gogginsa (serial „Świat gliniarzy”), Danny’ego Trejo (będzie można go zobaczyć w najnowszym filmie Rodrigueza, „Machete”), Olega Taktarova („Skarb narodów”), Mahershalalhashbaza Alego („Ciekawy przypadek Benjamina Buttona”) i Louisa Ozawę Changchiena („Fair Game”).

Film „Predator” z 1987 roku zapoznał widzów z postacią, która stała się kultową – tytułowym Predatorem. Drapieżca z kosmosu ukrywał się w dżungli,a do walki z nim stanęli żołnierze niewielkiego oddziału wspomagani przez agenta CIA. Historia tak spodobała się widzom, że niecierpliwie wyczekiwali sequela, który nakręcono trzy lata później. W 1994 roku zwrócono się do Roberta Rodrigueza („El Mariachi”), który miał unowocześnić historię o Predatorze. (stopklatka.pl)

Dołączona grafika

http://www.youtube.com/watch?v=NCZ-m6iSr2M

Jako fan sci-fi powiedziałem sobie, że coś takiego jak film o "bohaterze" z dzieciństwa muszę zobaczyć. Wiadomo, że prawie każda kolejna część przygód każdego filmu jest coraz gorsza. Pomyślałem sobie, może nie tym razem...Może będzie coś fajnego. Niestety to co można zobaczyć to jest jakiś żart. Nie spodziewałem się skąplikowanej fabuły ale łudziłem się, że chociaż odrobinę film będzie tajemniczy i zmusi mnie do użycia chociaż jednej szarej komórki. Jedyne co można dostać to strzelaninę do wszystkiego co się rusza, pseudo bohaterów. Żaden z wątków (hmm a był jakiś :D ?) nie został rozwiązany. W zasadzie zamiast predatora można by tam wstawić jakiekolwiek dziwne stworzenie z byle jakiego filmu i było by to samo tylko, że tytuł inny.
Jeżeli ktoś tego nie oglądał to niech nie ogląda. Szkoda czasu i prądu ;) lepiej włączyć sobie 100 razy oglądanego Predatora i zapewniam, że będziecie bardziej zaskoczeni niż po tym pseudo filmie :)
  • www.gwrota.com

#2 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.10.2010 - |08:22|

Ten film to porażka. Dalej mi się nawet nie chce go recenzować.
  • 0

#3 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 11.10.2010 - |11:03|

Ja się dobrze bawiłem. O wiele lepszy od Predzia 2 nie mówiąc o AVPkach.

Jedyne co można dostać to strzelaninę do wszystkiego co się rusza, pseudo bohaterów.

A no tak, bo w Predatorze pierwszym było inaczej :P

Zasadniczo film nosi na sobie wiele znamion odgrzewanego kotleta ale zupełnie mi to nie przeszkadzało. I nawet jeśli zrobią kolejnego predzia znowu w tej samej dżungli i z podobną fabułą to i tak se obejrzę bo na brak czasu nie narzekam :P
  • 0

#4 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.10.2010 - |12:41|

Owszem, w jedynce też tylko strzelanina ;) ale.... klimat jest inny, jest tajemniczo i z pomysłem. Tutaj brakowało pomysłu na wszystko. Jakieś biegające zwierzęta nie wiadomo skąd, dobrani ludzie nie wiadomo po co. Jak napisałem wcześniej, mogli tam dać Godzillę albo Bukę z muninków - efekt był by podobny :D
  • www.gwrota.com

#5 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.10.2010 - |12:54|

Pomyślałem sobie, może nie tym razem...Może będzie coś fajnego. Niestety to co można zobaczyć to jest jakiś żart. Nie spodziewałem się skąplikowanej fabuły ale łudziłem się, że chociaż odrobinę film będzie tajemniczy i zmusi mnie do użycia chociaż jednej szarej komórki.

Grinch i to błąd, niepotrzebnie się tak nastawiłeś, że będzie to coś fajnego. Ja akurat odwrotnie, nastawiłem się na parodię Predatora i się nie zawiodłem:) Antal był dobrym reżyserem, ale jak nie pracował w Hollywood. Nazwiska aktorów jak Brody (Pianista) czy Grace (różowe lata 70-te) też nie dodawały zbytniej powagi.
Przy takim nastawieniu dobrą zabawę mamy gwarantowaną - chaos, jakieś dziwne kreatury, irracjonalne zachowania naszych "komandosów" itd
Kalka Predatora, tyle że bez tamtego klimatu zagrożenia i strachu, co było tak naprawdę esencją. No i wtedy to były kasety wideo, tej atmosfery oglądania nie da się dzisiaj odtworzyć:)
Dla mnie 4,5/10 - niski poziom stanów średnich.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.10.2010 - |19:35|

A mi tam się bardzo podobało.
W zalewie niewyobrażalnego badziewia dla małolatów (Iron Man 2) ta może prosta lecz krwista produkcja z kategorią R trafia w mój gust.

Wiadomo że do Predatora z Arnoldem, jednego z moich ulubionych filmów nie ma startu ale oglądało się bardzo przyjemnie.

Podobne do Centuriona, czyli kino akcji z prostą fabułą dla dorosłego widza, bez tego całego pierdzenia i durnych gadek.

Zawsze lepiej jeśli film ma fabułę i klimat bardziej dopracowany ale jeśli studia zapowiadają np nowego Obcego z kategorią PG-13 to ręce opadają.

Użytkownik Quendi edytował ten post 11.10.2010 - |20:13|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#7 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 12.10.2010 - |18:08|

O nie rozumiem jak się może nie podobać według mnie film to dobra 6/10 było to czego oczekiwałem po kontynuacji;
Była legenda mówiąca o nadejściu potworów wspomniana ale była, był survival, był super hero uber bohater który skopie tyłek kosmicie i przeżyje, a i nie zabrakło walenia przed siebie cała zawartością magazynka... jedyne co mogło się nie podobać to postacie większość była mało sympatyczna ( poza tym Czeczenem)i nie budziła jakiś pozytywnych emocji u mnie, ale co według mnie było najlepsze to nowy gatunek obcych te psy/lwy czy co to tam było całkiem żywotne. Ten super komandos amerykański był za boski jak on od razu wszystkich rozgryzł, ta "on wie co tu robią bo on by tak zrobił" nie no super. A świetne wykonane pułapki to było coś, ostateczna walka z Predatorem tez w miarę dobrze im wyszła, no tylko to że dwójka przeżyła jest dość nie spotykane jak na "predatora"
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#8 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 14.11.2010 - |00:55|

Ja byłem nastawiony do tego filmu mocno negatywnie po przeczytaniu opisu filmu. Sądząc, że chcą zrobić tylko powtórkę pierwszej części i w sumie zrobili, lecz filmem jestem pozytywnie zaskoczony, fajnie spędziłem czas go oglądając, chodź do paru rzeczy można się przyczepić. Począwszy od samych bohaterów, że byli za mało takimi ludźmi jakich się spodziewaliśmy, kończąc na wielu pytaniach. Skąd się znaleźli na planecie, który jest rok, co to za psiaki tam były i jeszcze taka inna forma krocząca na dwóch kończynach, którą zastrzelił Morfeusz w przebraniu Predatora.
Ja tam film polecam.
  • 0

#9 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 14.11.2010 - |00:59|

Dało się obejrzeć, bo w sumie nie oczekiwałem arcydzieła tylko, to o co chodziło, czyli polowanie Predatorów na ludzką zwierzynę. Obejrzałem i poszedłem spać, żadne koszmary mi się nie śniły. Reszta jest milczeniem.
  • 0

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.11.2010 - |23:17|

Dawno już miałem tu coś napisać, ale ciągle coś mnie odciągało (na szczęście dla tego tematu), ale w końcu nastapił ten zły dzień. :)

Po serii AvP, Predators wypada całkiem przyzwoicie, zarówno wizualnie jak i fabularnie. Ale bądźmy szczerzy nie jest to specjalnie trudne. ;) Jeśli jednak porównamy Predators do kina akcji do jakiego na pewno należał Predator (pierwszy jak i drugi), film wypada blado, a dziury w nim takie...
Po pierwsze w filmie główne skrzypce grało dwóch aktorów który nie lubię, lub wręcz nie cierpie (bardziej z powodów subiektywnych niż ich gry). Mówię tu o Brodym, który jak na złość ostatnio lubi grać w SF, oraz Grace (jego tylko nie lubię ;)).
Po drugie, rola Trejo, co to w ogóle było. Zresztą wszyscy dalszoplanowi aktorzy mogli by zostać zastąpieni przez manekiny. Tylko Fishburne miał ciekawą rolę, ale fabularnie w sumie ją zjechano.

Potem broń. Znaczy się tu poza tą niekończącą się amunicją, nie zbieranień broni z zabitych, oraz czasem dziwnym doborem broni. To kto u licha wymyślił AA12 dla Brody'iego? Broń wygląda tak beznadziejnie. Jaki zawodowy żołnierz wybierze do walki? Ja rozumiem że mają problem ze zbytem. Ale ile musieli zapłacić za to, by została główną bronią filmu wolę nie wiedzieć. Biorąc pod uwagę wiek ten broni, to aż przeraża jak ją teraz promują...

A wracając do dziur w fabule, niby Fishburne coś mówi o sezonowości łowów, a tu ledwo wybili kilku predatorów, a już jest kolejny zrzut. To sezon ile tam trwa? Tydzień?

Predators w filmie z predatorami klasyfikuje się jak narazie idealnie po środku. Ale to nie jest specjalna rekomendacji, bo mam nadzieję, że niżej niż AvP nic się nie ustawi. :)

#11 Caravashi

Caravashi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 24.12.2010 - |04:51|

Film obejrzałem po angielsku, chyba nawet bez napisów, więc skupiłem się na formie a nie treści.
Za każdym razem gdy Brody cedził coś charakterystycznym głosem i do bólu sztucznie wywoływał uśmiech na mojej twarzy, film wydawał się przez to niemal komedią. :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych