Skocz do zawartości

Zdjęcie

MacGyver

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 29.09.2010 - |22:36|

Co można zrobić mają scyzoryk, taśmę klejącą, paczkę zapałek i gumę do żucia? Mając ze sobą MacGyvera, no np helikopter. :)

Serial jest znany chyba każdemu. W rolę MacGyvera wciela się tu niesamowity Richard Dean Anderson. Jest to rola, za którą RDA będzie zapamiętany do końca świata i jeden dzień dłużej - co prawda O'Neill próbował przyćmić MacGyvera, ale tego nie da się zrobić. :)

W dniu dzisiejszym mija dokładnie 25 lat od premiery pierwszego odcinka. Wypadałoby więc napisać o nim choć kilka słów. Serial ten można było oglądać przez 7 lat oraz dwa filmy (MacGyver: Lost Treasure of Atlantis (1994) i MacGyver: Trail to Doomsday (1994)), a w późniejszych latach doczekał się niezliczonych odniesień w innych dziełach.

Poza Andersonem w serialu mogliśmy również oglądać Dana Elcara, wcielającego się w najlepszego przyjaciela Angusa. I powracających gościnnie Bruce'a McGill - grającego pilota i starego przyjaciela MacGyvera, który pojawiał się tylko po to, by ściągnąć kolejne kłopoty. Oraz grający największego antagonistę (przy okazji będący chyba nieśmiertelny ;) Michael Des Barres (Murdoc Cook). [Tak nawiasem mówiąc Des Barres stworzył chyba najlepszego złego bohatera, jakiego można zobaczyć w telewizji.]

Serial gorąco polecam każdemu.

Użytkownik Toudi edytował ten post 29.09.2010 - |22:37|

#2 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 30.09.2010 - |13:43|

Przypuszczam, że trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie widział chociaż jednego odcinka. Nie lubię nazywania każdego popularnego serialu "kultowym", ale do MacGyvera to określenie pasuje ;)
  • 0

#3 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.09.2010 - |13:50|

To już 25 lat! Aż się łza w oku kręci. Serial mojej wczesnej młodości, który bez wątpienia przeszedł już do kanonu. Chyba nie ma osoby, który nie słyszałaby o MacGyverze. Oglądam go za każdym razem jak leci w tv.
I faktycznie Richard Dean Anderson chyba na zawsze zostanie zapamiętany właśnie z tej roli.
  • 0

#4 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 30.09.2010 - |14:29|

Też byłem fanatycznym "oglądaczem" McGyvera. Po prostu klasyka gatunku, choć dzisiaj jak zna się wiele filmów i seriali mógłby razić swoją fabułą i infantylnymi pomysłami scenarzystów. 25 ostatnich lat to jest jednak spory kamień milowy w filmach, przede wszystkim jeśli chodzi o efekty i zastosowania techniczne.
Nie wiem czy dzisiaj chciałoby mi się oglądać McGyvera czy Drużynę A po raz kolejny.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#5 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.09.2010 - |14:44|

Jakieś 2-3 lata temu leciał na Pulsie albo czymś podobnym i wracając sobie po pracy oglądałem do obiadu. Miły przerywnik w ciągu dnia.
Faktycznie oglądając go po tylu latach wydawał się śmieszny i infantylny, ale będąc w wieku szkolnym i oglądając po raz pierwszy brałem wszystko na poważnie i nawet wspólnie z kolegami próbowaliśmy jego sposobami "wyprodukować" proch czy inne wynalazki. Zawsze sie to kończyło sporym zawodem :D
  • 0

#6 naiti

naiti

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 30.09.2010 - |20:58|

Wprawdzie kiedy MacGyver po raz pierwszy gościł na ekranach telewizorów nie było mnie nawet na świecie, ale dzięki telewizji polsat miałem tą przyjemność oglądania powtórki tego wspaniałego serialu kiedy to puszczany był po raz któryś. Miałem wtedy jakieś 9-10 lat i byłem nim zafascynowany. Teraz kiedy już podrosłem na szczęście nic się nie zmieniło i nadal z przyjemnością go oglądam. Jeśli jest ktoś kto nie oglądał MacGyver'a-polecam z całego serca.
  • 0

#7 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 05.03.2014 - |22:15|

Siedzę sobie dzisiaj na kanapie z pilotem w ręce i skaczę po kanałach. Dochodzę do CBS Action i co? Pierwszy odcinek MacGyvera!

Od razu mi się lepiej zrobiło i nawet wiosenne przesilenie jakby trochę mi odpuściło. :)  Po SG1 w Pulsie, teraz można przypomnieć sobie Richarda Deana Andersona w jeszcze młodszym wydaniu.

Z tego, co się zorientowałam, kolejne odcinki emitowane będą od poniedziałku do piątku o 20:00, powtórki następnego dnia o 8:00 i 15:00.

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych