Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykl Niecni Dżentelmeni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 27.09.2010 - |18:33|

Lynch Scott jest objawieniem ostatnich lat w fantasy za sprawą cyklu Niecni Dżentelmeni, którego 2 tomy ukazały się już w Polsce.

Powiem od razu jest to absolutne mistrzostwo intryg, zwrotów akcji, świetnie skonstruowanych postaci i niebanalnej fabuły.

Kłamstwa Locke'a Lamory (tom: 1) pokazują nam powstanie i szkolenie dzieciaków które staną się Niecnymi Dżentelmenami czyli złodziejami z klasą, którzy wykorzystują swoją szeroką wiedzę do przekrętów. Powiedzmy otwarcie nie byle jakich przekrętów.

Książka przeplata ze sobą dwie linie czasowe, obecną (przekręt) jak i młodzieńcze lata.
Także w ramach wątku może nastąpić mix czasowy ala Pulp Fiction.
Mimo tak ryzykownej konstrukcji wychodzi to książce na dobre.
Obie zbiegają się gdzieś w połowie i dalej leci już czas obecny.

Należy dodać że świat jest dość brutalny i realistycznie przedstawiony. Postacie nie przebierają w słowach i środkach.
Fabuła jest tak znakomicie poprowadzona tak że możemy zapomnieć o tym że wszystko idzie naszym pupilkom jak spłatka.

Wreszcie magowie (a właściwie Więzi Magowie) to nie jakieś siedzące nad księgami pierdzące w stołki stare dziadygi tylko ekstremalnie bezwzględna i krwawa gildia, która wie że nikt nie ma siły jej podskoczyć.

Aktualnie jestem w połowie "Na szkarłatnych morzach" tom 2. Czyli piraci plus przekręt w kasynie. Tutaj Prawa Murphy'ego działają dość często.

Tom 3 Republika Złodziei zapowiadany na luty 2011

Prawa do ekranizacji wykupił już WB

Użytkownik Quendi edytował ten post 27.09.2010 - |18:35|

• 1
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 28.09.2010 - |21:57|

Szkoda tylko, że ze względu na depresje autora (sam się przyznał do niej jakiś czas temu) pisanie idzie mu tak wolno...
  • 1

#3 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.10.2010 - |18:27|

Na szkarłatnych morzach, świetna kontynuacja z jeszcze większą ilością zwrotów akcji niż w części 1.

Czekam z niecierpliwością na kolejne części cyklu jak i też na ekranizacje, choć niestety myślę że wytwórnie mogą spłycić te znakomite książki.
  • 1
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#4 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 25.01.2011 - |21:16|

Dziękuję Wam za zachęcenie mnie do lektury! Nie sądziłam, że jestem w stanie powrócić do formy i przeczytać takie tomiska! Przygoda doprawdy przednia.
Chociaż akcja przypomina nasze -naste wieki, kobiety są silne i niepodległe, czy to piratki :P , czy luksusowe prostytutki-Lilijki.
Przekleństwa są, ale nie rażą (daleko do True Blood), wręcz bawią.
Barwność opisów aż prosi się o ekranizację.
Bohaterowie, chociaż ich moralność przypomina bardziej tęczę niż szachownicę, od razu zdobywają naszą sympatię.
Irytuje mnie tylko skłonność autora do
Spoiler

Polecam z czystym sercem każdemu, czy lubi fantasy, czy nie. Żadnych gadających stworów tu nie uświadczycie :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych