Skocz do zawartości

Zdjęcie

Portale Książkowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 11.09.2010 - |15:10|

Poszukuję portali książkowych z mechanizmem rekomendacji podobnym do tego na filmweb lub last.fm.

Jak dotychczas byłem zarejestrowany na fantasta.pl ale strona jest wielce niepraktyczna i oceny nic nie dają bo nie ma algorytmu który by liczył nasz gust książkowy.

Ostatnio przerzuciłem się na lubimyczytac.pl ale ich algorytm to totalna pomyłka bo wywala najbardziej popularne książki nijak mające się praktycznie do tego co czytam.

Portal może być po angielsku bo polską literaturę fantasy/SciFi jeszcze zdołam przeczesywać własnymi siłami.

Powiem że w muzyce last,fm jest wprost niezastąpiony. Ostatnio jest opcja dodatkowo premiery płyt zespołów które słucham jak i rekomendowanych, nie mówiąc o świetnym algorytmie i bardzo czytelnym portalu.

Odkąd filmweb zaczął liczyć gusta ja zacząłem wstawiać oceny filmów i seriali. Obecnie mam ich 1700 jeśli chodzi o filmy i rekomendacje są naprawdę bardzo trafne.

Tego samego dobrodziejstwa chciałbym doświadczyć jeśli chodzi o książki bo szukanie pozycji które mi pasują na razie odbywa się wertując ręcznie kolejne rankingi, nagrody itp i często niestety trafia się jak kulą w płot.

Użytkownik Quendi edytował ten post 11.09.2010 - |15:11|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.09.2010 - |13:36|

www.shelfari.com
  • 0

#3 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.09.2010 - |15:29|

Korzystasz ?
Jak sprawny mają tam algorytm rekomendacji ?
Jakieś ciekawe przydatne opcje ?

Użytkownik Quendi edytował ten post 12.09.2010 - |15:29|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#4 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.09.2010 - |18:26|

Korzystasz ?
Jak sprawny mają tam algorytm rekomendacji ?
Jakieś ciekawe przydatne opcje ?

Kiedyś korzystałem aktywnie, teraz nie. Po wrzuceniu sporej części Herberta (Diuma+opowiadania) w rekomendacjach miałem np. Fundację i dokrętki, czyli nawet trafnie. Korzystać przestałem, gdyż swego czasu mieli drańsko niewygodny system dodawania przeczytanych książek - można było dodać do biblioteki tylko jedną książkę z wyszukiwarki, a ta nie zapamiętywała wyników... teraz być może to poprawili.
Do tej pory dostaję od nich maile, wydaje mi się, że to w jednym z maili był Simmons i dlatego przeczytałem Hyperiona.
Jeśli masz chwilę, to po prostu zarejestruj się tam i wypróbuj, bo przesadnie długo tam nie siedziałem.

Hmm... jeszcze mi się biblionetka.pl przypomniało. Ale czy tam w ogóle były rekomendacje, to nie wiem.
  • 0

#5 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.09.2010 - |22:37|

http://www.shelfari.com/

Albo ja przestałem rozumieć angielski albo nie mogę znaleźć rekomendacji do moich książek.

Nie mówię o podobnych jak się wejdzie w jakąś książkę ale o takich co liczą oceniane i podadzą pasujące do całości.

Książek władowałem już 75 więc aż nadto powinno wystarczyć.

Użytkownik Quendi edytował ten post 12.09.2010 - |22:45|

• 0

#6 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.09.2010 - |09:01|

Skoro powstał ten temat to się podłącze z innym pytaniem. Czy zna ktos może jakąś dobrą stronkę skąd można bezpośrednio pobrać albo czytać książki?
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.09.2010 - |12:44|

Właśnie rejestruję się na http://www.biblionetka.pl portal specjalnie dedykowany do oceniania i POLECANIA książek przez zaawansowany algorytm.

Bardzo dużo ocen książek co cieszy, czytelny, szybki a za chwilę jak właduję do niego całą moją bibliotekę zobaczymy jak trafnie poleca książki.

Ebooki zdecydowanie chomikuj
  • 0

#8 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.09.2010 - |16:24|

nakanapie.pl - społeczność miłośników książek

Serwis nakanapie.pl to jedna z największych w Polsce społeczności miłośników książek, skupiona wokół aktywności związanych z ich czytaniem i zakupem.

To także największa w Polsce baza książek (licząca blisko 400 tys. pozycji), umożliwiająca użytkownikom tworzenie swoich prywatnych kolekcji oraz ocenianie i komentowanie tytułów.

[rekomendacja] aktualnie opiera się na Waszych gwiazdkowych ocenach, niedługo dołączą inne czynniki - ulubione książki i przeczytane

... ale nie korzystam z ich systemu rekomendacji, więc ocenić go nie mogę. :rolleyes:
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.09.2010 - |17:46|

Mam już zdecydowanego zwycięzcę czyli

http://www.biblionetka.pl

Bardzo dużo użytkowników a co za tym idzie ocen.
Świetny, trafny, czytelny i opcjonalny mechanizm rekomendacji "poleć mi książki!"
Bardzo praktyczny system obsługi poprzez np cykle ustawione kolejnymi tomami.
Troszkę się czeka na rejestrację ale poza tym jestem nawet więcej niż zadowolony.
  • 0

#10 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 15.09.2010 - |18:53|

Właśnie spędziłem duuużo czasu na biblionetce, władowałem koło setki książek i zapodaje mi system naprawdę świetne rekomendacje. Od dziś będę tam stałym userem :)
Też bardzo mi się podoba ułatwienie w postaci dzielenia książek na cykle. Często książkom brakuje opisu, ale cóż, mało ludzi tam siedzi póki co. Może później będzie lepiej.

Użytkownik Grzebul edytował ten post 15.09.2010 - |18:53|

• 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.09.2010 - |19:14|

Polecam wpisać też komiksy bo i one są w księgozbiorze.

Bardzo przydatna jest mnogość opcji segregowania, np wyświetl tylko rosyjskie książki fantasy.

W porównaniu do innych polskich portali ilość ocen jest ogromna bo przewaga biblionetki jest od 10-50 razy większa nie mówiąc o tym że inne nie mają mniej znanych pozycji.
  • 0

#12 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.09.2010 - |12:34|

Właśnie rejestruję się na http://www.biblionetka.pl portal specjalnie dedykowany do oceniania i POLECANIA książek przez zaawansowany algorytm.

Bardzo dużo ocen książek co cieszy, czytelny, szybki a za chwilę jak właduję do niego całą moją bibliotekę zobaczymy jak trafnie poleca książki.

Ebooki zdecydowanie chomikuj

Miło było pomóc :)
  • 0

#13 aniakonda

aniakonda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.11.2014 - |13:44|

Trochę odkopuję, ale trochę się pozmieniało na "rynku" portali książkowych. Sprawdźcie Bookhunter , jest to dość młody portal, który prężnie się rozwija, nad rekomendacjami już pracują. Fajną opcją jest katalog adaptacji filmowych: Adaptacje filmowe. Może się zadomowicie?

• 0

Zapraszamy!  Bookhunter

Adaptacje filmowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych