Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 030 - S03E04 - Home

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (8 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

2. 9 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

3. 8 (4 głosów [50.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.00%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 03.09.2010 - |12:19|

:)
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.09.2010 - |23:23|

spostrzeżenia w trakcie:
- parkują motorki po drugiej stronie podwórka :P
- Tara jakby się trochę roztyła
- Jax mnie wk.... tymi swoimi gadkami
- kto wątpił w Tiga? nawet paczki nosi z dziurą na wylot hehe
- strzelanina w domku strasznie głupawa momentami, nawalają do siebie przez ściankę z gipsu, a nikt nic nie oberwał

ale ale końcówka mocna, bardzo mocna, jak piosenka się zaczęła spokojna to wiedziałem że zaraz się porobi coś na poważnie. ten sezon jakby trochę spokojniejszy się zdaje, mniej agresji (we are good guys :D) ale powoli zaczyna się robić ciasno, ciekawe czy chłopaki dowiedzą się o Abelu, a przynajmniej jak szybko
  • 1

#3 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 30.09.2010 - |07:44|

Wreszcie wyjaśnili czemu ten irlandzki ksiądz nie chce oddać Abla, ale strasznie to naciągane. Kiepskich opiekunów mu znalazł. Pytanie czy Jax w ogóle odzyska małego.

Gemma dzwoniąca do Stahl, no dajcie spokój, wydawała mi się mądrzejsza.
  • 0

#4 Lowrey

Lowrey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.09.2010 - |12:57|

Byłbym w szoku gdyby Sutter u[beeep]ł swoją partnerkę życiową w serialu (Ja ktoś nie wie, dlaczego to podpowiadam $$$). Jak zobaczyłem tą scenę, to pomyślałem "Sutter, co ty odpi?**”. Kajam się, że nazwałem kiedyś Kurta geniuszem, po jednym sezonie takiej etykiety mu jednak nie przykleję. Słabo, bez polotu i magnezu.

P.S

Tak, wiem historia jest rozpisana na cały sezon, tylko w tej historii na razie uczestniczą 2 osoby i ba nie zdziwię się, jeśli ktoś jeszcze zginie w tym sezonie, a dlaczego? To już sami sobie odpowiedzcie na to pytanie.
  • 0

#5 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 01.10.2010 - |07:28|

Na razie rozwiązania rodem z brazylijskiej telenoweli. Maureen dzwoni do Gemmy i telefon leży w szufladzie. Za drugim razem Gemma dostaje chyba zawału. Dzięki temu SONs nie dowiedzą się gdzie jest Abel.
Jedyny plus tego odcinka to zakończenie bezsensownego wątku ojca Gemmy. Akcja z dilerką leków też zbyteczna. Kolejny raz odcinek uratowany przez końcówkę. Ile można? Autentycznie przez 35 minut zastanawiałem się czy to SoA czy już Rubicon. Jakoś końca sezonu nie widzę. Niby SoA wpadną do Belfastu i wybiją IRA? Poprzednie sezony zaliczyłem w trzy dni. Trzeci oglądam i analizuję na spokojnie i serial ma dla mnie poważne dziury w logice.
  • 0

#6 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 01.10.2010 - |08:45|

Poprzednie sezony zaliczyłem w cztery dni.

Poprzednie sezony zaliczyłem w trzy dni.

A gdzie tu logika? ;)

Może poszukiwana Abla dłużą się i przez to jest mniej akcji, ale nie mogli znaleźć go w ciągu jednego odcinka. Na razie jest dobrze.

Użytkownik johnass edytował ten post 01.10.2010 - |09:00|

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.10.2010 - |09:34|

Dobry odcinek, nie jakaś rewelacja, ale oglądało się dobrze. Może akcja nie pędzi na łeb na szyję, ale jest nieźle.
Akcja z tą dilerką lekarstw była miłym przerywnikiem, a to że nikt nie oberwał w strzelaninie to już standard w SoA, tam przecież zawsze wszyscy wychodzą z wszelkiego rodzaju opresji bez szwanku.
Zastanawiam się czy ekipa trafi do pierdla, czy jednak najpierw wybiorą się do Belfastu. Czasu zostało niewiele - 2 dni.
Gemma pewnie przeżyje, ale wyląduje za kratkami bo Tara chyba domowymi metodami jej nie uleczy no chyba, że personel szpitalny zostanie zastraszony, a Unser, który chyba lubi Gemmę, przymknie na wszystko oko.
Całe szczęście, że zakończyli wątek tatusia Gemmy, tu było na prawdę nudno, chociaż jak dziadek odchodził na podwórko, kiedy przyjechała cała ekipa, to myślałem, że palnie sobie z tej strzelby i będzie po zawodach. Mam nadzieję, że wątek został definitywnie zakończony.
Coś zapomnieli o zajściu z pierwszego odcinka kiedy zostali ostrzelani. Wszystko odeszło na drugi plan najważniejszy jest Abel. Może konsekwencje zostaną wyciągnięte później bo szkoda by było pominąć ten wątek.
Ciekawe też co się dzieje z Zobellem? Pojawi się jeszcze czy temat zamknięty definitywnie?
Ocena odcinka 8/10. Nie jest źle, ale zawsze może być lepiej.
  • 0

#8 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 01.10.2010 - |09:49|

Coś zapomnieli o zajściu z pierwszego odcinka kiedy zostali ostrzelani. Wszystko odeszło na drugi plan najważniejszy jest Abel. Może konsekwencje zostaną wyciągnięte później bo szkoda by było pominąć ten wątek.
Ciekawe też co się dzieje z Zobellem? Pojawi się jeszcze czy temat zamknięty definitywnie?

Strzelanina, Zobell i wybory w Charming nagle zniknęły. Może SoA zamieni się w serial drogi. Gang wyruszy do Kanady w poszukiwania Abla a po powrocie okaże się że w mieście zaszły poważne zmiany a dla nich nie ma miejsca? Było by ciekawie.
Oby w czwartym sezonie nie pojawił się dziadek Claya.
Widzę podobieństwo SoA do Soprano's. Oba seriale nagle zostały ugrzecznione. Pierwszy sezon Soprano's był posądzony o gloryfikację przemocy. Krew się lała a kości łamały dosyć często. Podobnie w SoA. Gdzie akcje pokroju wypalania tatuażu?
  • 0

#9 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.10.2010 - |10:27|

Widzę podobieństwo SoA do Soprano's. Oba seriale nagle zostały ugrzecznione. Pierwszy sezon Soprano's był posądzony o gloryfikację przemocy. Krew się lała a kości łamały dosyć często. Podobnie w SoA. Gdzie akcje pokroju wypalania tatuażu?

Nie wiem kiedy oglądałeś Sopranos bo ja jestem na etapie S02, a S01 oglądałem zaledwie kilka tygodni temu po przeczytaniu jakiegoś opisu, że SoA to takie Sopranos na motorach. I powiem, że nie kojarzę żeby było tam jakoś strasznie dużo przemocy. Ktoś tam dostał oklep, komuś innemu połamali ręce, ale żeby faktycznie krew lała się strumieniami jak piszesz to chyba aż tak to nie było. Właściwie wyobrażałem sobie ten serial w ten sposób, czyli żebędzie dużo przemocy, a tu mamy jak dla mnie dramat obyczajowy z elemantami kryminału czy lekkiej sensacji czasami. Generalnie serial bardzo dobry tak samo jak SoA z tym, że w tym drugim akcji i przemocy trochę więcej, IMHO.
Przemocy trochę było jak chociażby masakra pod koniec 1 odcinka. Myślę, że jeszcze przyjdzie czas na akcję w tym sezonie.
  • 0

#10 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.10.2010 - |11:06|

też uważam że się rozkręci za 2-3 odcinki, ale nie da się ukryć że mamy więcej nudnych melodramatów i wątków obyczajowych, nie bardzo pasujących

ale co mnie drażnić zaczęło to ta niemoc SAMCRO w Charming, szefowie wszystkich szefów, mają n-gangów podległych, handlują z IRA, a za przeproszeniem [beeep] mogą, na czele z brakiem paru tys $ na pół tuzina automatów
  • 0

#11 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 01.10.2010 - |11:19|

Dobra, poczytałem wczoraj troszku i replay zrobiłem. Poukładałem sobie w głowie mniej więcej i już lepiej odbiera się odcinek.
W sumie najważniejsza nowina to, co sobie zaplanował ksiądz. Z tego co rozumiem, to Jimmy O ma w garści Sonsów w Irlandii (Cherry znajduje kasę w kamizelce Liama) i ogólnie Sonsi mają się zjawić w Belfaście i zrobić porządek z Jimmym.
Czyli to potencjalnie będzie oznaczało koniec z handlem broni dla Sons, tak? Do tego pewnie zajdą zmiany w Charming, co też może oznaczać dobre wątki na kolejny sezon.

wergora, wydaje mi się, że właśnie tak będzie, a mam nadzieję, że wycieczkę do Kanady nam oszczędzą i Gemma im powie w następnym odcinku.

Co, do ugrzecznienia to nie zgodzę się. Czy to, że serial jest bardziej brutalny świadczy o jakości? Decyzja scenarzystów, akurat tutaj na pewno stacja im nie przeszkadzała na pewno przy takiej oglądalności.
Co, do Sopranos to zdecydowanie decyzja twórców. HBO nie reklamuje produktów i mają gdzieś wszelkie protesty itd.
Z tego co pamiętam, to społeczność pochodzenia włoskiego w USA dużo protestowała o sposób przedstawienia ich w serialu, ale i tak sobie z tego nic stacja nie robiła.

Wydaje mi się, że po prostu Sutter chce uniknąć tego, co spotkało Shield w s3. Mimo, że Shield trzymało poziom cały czas, to jednak np. w trzecim sezonie popadli w rutynę. W czwartym już powiało trochę świeżością, a od 5-ego to już ciekawie ogólnie było. Kolejny zatarg z gangiem w Charming? To już by nudne było.
Twórca od początku twierdzi, że chce 7 sezonów i trzeba będzie zobaczyć co z tym zrobi.
  • 0

#12 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.10.2010 - |12:02|

Wydaje mi się, że po prostu Sutter chce uniknąć tego, co spotkało Shield w s3. Mimo, że Shield trzymało poziom cały czas, to jednak np. w trzecim sezonie popadli w rutynę. W czwartym już powiało trochę świeżością, a od 5-ego to już ciekawie ogólnie było.

Wiem, że lekki offtop, ale muszę to powiedzieć. Jestem świeżo po S03 The Shield i właśnie wczoraj zacząłem S04 i stwierdzam, że nie wiem jak jest dalej, ale dla mnie S03 najlepszy jak do tej pory i nie widzę tam żadnej rutyny. Akcja z money train ma swoje konsekwencje i gna caly czas do przodu. Wczoraj obejrzałęm 4 odcinki S04 i właśnie tu jest lekkie spowolnienie akcji i trochę rutyny.
Ok, to koniec tematu The Shield.

A co do zatargu z gangami w Charming to przecież nie puszczą tego ostrzału z 1 odcinka bez echa. Konsekwencje zostaną wyciągnięte na pewno i myślę, że nastąpi to jeszcze w tym sezonie.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 01.10.2010 - |12:03|

• 0

#13 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 01.10.2010 - |13:15|

Soprano oglądałem od samego początku na TVN i jak ówczesne standardy serial był bardzo brutalny.
Mafia bądź też gangi to nie druga Polska Akcja Humanitarna. Nie rozsądzają sporów u psychoanalityka. W filmie bądź serialu musi być brutalnie bo taka jest rzeczywistość. Dlatego Jax tłucze kolesia sprzedającego dragi jego żonie, wypalają tatuaż itp. Pamiętam że 24 bez tortur to nie było to samo. To serial o gangu motocyklowym a nie o gospodyniach z przedmieścia.
Dobrze że wyjaśnili o co biega księdzu. Nadal nie rozumiem jak chcą to rozwiązać logistycznie. SoA mają wsiąść na statek z motorami i płynąć pół sezonu do Irlandii?
Może wrócę ponownie do wątku handlu bronią. Gang motocyklowy kupuje broń od organizacji terrorystycznej a ani FBI nic z tym nie robi? Jakoś wątpię by terroryści, sami potrzebujący broni, handlowali nią. Al Kaida chyba tym się nie zajmuje.
  • 0

#14 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 17.11.2011 - |21:18|

No cóż mam mieszane uczucia - przez 35 minut działo się niewiele i było nudno (akcje z dziadkiem, akcje z apteką, dziwaczni Irlandczycy), ale końcówka nadrobiła prawie wszystko, świetna muzyka i finał z telefonem do Gemmy z Belfastu.
Śmiałem się ostatnio z The Walking Dead że szukają zagubionej dziewczynki już 5 odcinek, ale w SoA też są dobrzy - to już 4 epizod o poszukiwaniach Abla.
Zupełnie nie kumam tego starego ajrisza, o co chodzi z tym przechowywaniem Abla, co on chce ugrać? Jimmy O też coś chce załatwić po swojemu, bardzo niejasna ta sytuacja, mam nadzieję, że się wyjaśni.

P.S. Przy Soprano to SoA wypada blado.

Użytkownik Macmax edytował ten post 17.11.2011 - |21:19|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#15 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 18.11.2011 - |09:39|

P.S. Przy Soprano to SoA wypada blado.

Imo zupełnie różne seriale i nie ma co porównywać. Ja po obejrzeniu ciurkiem 3 sezonów przygód Tony'ego zrobiłem sobie przerwę, która trwa już prawie rok i nijak nie mogę się zabrać za kolejny sezon. Natomiast SoA mógłbym łykać w nieskończoność. Kwestia co kto lubi.
  • 0

#16 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.11.2011 - |09:53|

Jasne jest że @delta, że pewne seriale się po prostu uwielbia - dla postaci, dla klimatu, dla serialowego życia, ale takiego które jest bliskie prawdziwemu i dla wielu innych czynników.
Ja uważam Sons of Anarchy za świetny serial, ale jednak stawiam go niżej niż Soprano. Być może dlatego, że to właśnie Soprano "zaraził" mnie serialową chorobą, być może dlatego, że jak go oglądałem to był dla mnie powiewem świeżości, a być może dlatego że Tony to dla mnie numer 1 serialowych bohaterów (choć mocno zagrażają mu Don Draper i Walter White).
A Sonsi to bez dwóch zdań znakomity serial, choć jak już wspomnieli poprzednicy wyżej nie pozbawiony błędów i to takich dość irytujących, szczególnie początek 3 sezonu obfituje w różne irracjonalne zdarzenia. Może dalej będzie lepiej.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych