Boardwalk Empire
Napisano 19.08.2010 - |12:44|
Boardwalk Empire jest serialem stworzonym przez Terrence'a Wintera (The Sopranos) i Martina Scorsese (tutaj nie będę się wygłupiał), którego akcja dzieje się w Atlantic City 1920 roku na początku prohibicji, gdzie sprzedaż alkoholu stała się nielegalna w całych Stanach. Głównym bohaterem jest Enoch "Nucky" Thompson, który rządzi miastem będąc w połowie gangsterem i politykiem. Nucky czerpie pełne korzyści poprzez handel rumem. Razem ze swoim bratem Eliasem, który jest szeryfem oraz innymi gangsterami nie przepuszczą żadnej okazji jeśli chodzi o nielegalny handel. W serialu będzie można zobaczyć początki kariery takich postaci jak Arnold Rothstein, Big Jim Colosimo, Lucky Luciano i Al Capone. Okres ten uznaje się za narodziny mafii jeśli chodzi o Stany Zjednoczone.
Serial powstał w oparciu o książkę "Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City" Nelsona Johnsona.
Obsada: Steve Buscemi (Fargo, The Big Lebowski), Michael Stuhlbarg (A Serious Man), Michael Pitt (The Village), Michael Shannon (Revolutionary Road), Kelly Macdonald (No Country for Old Men), Michael Kenneth Williams (The Wire), Gretchen Mol (3:10 to Yuma) i Paz de la Huerta.
Premiera: 19 września
Zapowiedź:
http://www.youtube.com/watch?v=7KfUNiFlo4c
_______________________________________________________________________________________________________________________
Najbardziej czekam na ten serial tej jesieni. Większość krytyków zgadza się, że jest to najlepszy pilot i serial tej jesieni oraz ostatnich lat. Całkowicie spełnia pokładane w nim nadzieje i może okazać się wielkim hitem dla HBO.
Nazwiska stojące za serialem bardzo mocne, HBO i seriale historyczne to poezja i jeśli Scorsese się za to bierze, to musi być coś dobrego. Wiele osób również przyznaje, że jest duża szansa na to, że Boardwalk Empire zdominuje wszelkie nagrody i nominacje serialowe. Może być znakomite gangsterka z tego. Pilot kosztował $18 mln, gdzie wybudowano specjalną promenadę, tutaj macie link: http://www.youtube.c...?v=UlpFHcA98-E.
Napisano 19.08.2010 - |13:10|
Napisano 19.08.2010 - |14:01|
Podobnie rzecz ma się z HBO, oprócz świetnego kina, trafiają im się gnioty typu Hung czy John from Cincinnati.
Czekam z niecierpliwością.
Użytkownik Macmax edytował ten post 19.08.2010 - |14:03|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 19.08.2010 - |14:49|
Scenariusze Milcha są bardzo trudne w odbiorze i czasami nie wiadomo w ogóle o co mu chodzi. Sam stwierdził, że dopiero jakby się obejrzało całość, to by się wszystko ułożyło. Każdy mówił, że ten serial to gniot, a jak on im wytłumaczył po skasowaniu o co chodziło, to każdy klaskał uszami.
Poza tym jeśli Boardwalk byłoby gniotem, to krytycy nie zachwalali by produkcji.
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 19.08.2010 - |14:50|
Napisano 19.08.2010 - |21:58|
A co do Johna, masz rację przyznaję się nie zrozumiałem o co chodziło twórcy, szczególnie w ostatnich odcinkach, zresztą gdyby to miał być jakiś sensowny serial to dostałby przynajmniej II sezon.
Użytkownik Macmax edytował ten post 19.08.2010 - |22:00|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 19.08.2010 - |22:15|
Co do Johna From Cincinnati to jutro ci w skrócie napiszę o co dokładnie chodziło tylko znajdę ten artykuł.
Szczerze też nie miałem pojęcia o co dokładnie mu chodziło, ale oglądałem, to już po cancelu.
Ciekawy miał pomysł, jutro wyjaśnię.
Napisano 21.08.2010 - |01:03|
Trailer wielce obiecujący.
Hung to produkcja skierowana raczej do kobiet a John from Cincinnati mógłby być nadawany po chińsku z hebrajskimi napisami i tyle samo bym z niego rozumiał. Dokładnie z pilota bo dalej sobie odpuściłem.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 20.09.2010 - |13:50|
Jedynie oglądanie Buscemiego w normalnej roli zaskakuje.
Może i będzie to serial, dobrze pokazujące Stany lat 20-tych, ale na jakiś hit, gdzie z niecierpliwością oczekuje się kolejnych odcinków, to się nie zapowiada.
Napisano 20.09.2010 - |20:26|
Serial powinien się rozkręcić z odcinka na odcinek.
Pamiętam jak wszyscy bardzo negatywnie oceniali początek TB.
A jak jest każdy widzi ;]
5.5 - Californication, How I Met Your Mother, Sons of Anarchy, Dexter, Star Wars: Clone Wars, Fringe,
5.0 - Lost, Stargate SG1, Skins, House, Dark Blue, Warehouse 13, SG: Atlantis, Sons of Anarchy
4.0 - Prison Break, Vampire Diaries
Napisano 20.09.2010 - |20:38|
No właśnie widać, po 3 sezonie, jak ci co go wychwalili, teraz raczej obrzucają błotem...Pamiętam jak wszyscy bardzo negatywnie oceniali początek TB.
Napisano 20.09.2010 - |21:24|
A co do BE to jest to HBO i wydaje mi się, że trzeba poczekać do połowy sezony, żeby go ocenić.
Z resztą Ci co oglądali Mad Men, wiedzą, że i tam na początku było średniawo. Takie klimaty.
5.5 - Californication, How I Met Your Mother, Sons of Anarchy, Dexter, Star Wars: Clone Wars, Fringe,
5.0 - Lost, Stargate SG1, Skins, House, Dark Blue, Warehouse 13, SG: Atlantis, Sons of Anarchy
4.0 - Prison Break, Vampire Diaries
Napisano 23.09.2010 - |21:06|
W tym serialu jest wszystko w tym humor czego się nie spodziewałem.
Brutalny i realistyczny, bardzo dobrze kręcony.
Wielką zaletą jest to że serial pokaże prohibicję i eksplozję mafii, gangsterki od początku.
Ta mega produkcja miała być HITem i jest HITem.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
Napisano 23.09.2010 - |22:04|
Lata '20 oddane z najmniejszymi detalami.
Ciekawa i wciągająca historia.
Smaczki - jak ten z Alem Capone
Powiem tak - po obejrzeniu pilota "BE" nie mogę już narzekać na ten sezon serialowy i słabą jakość premier. Jedno "BE' nadrabia za dziesięć średniaków wielkiej czwórki.
Napisano 24.09.2010 - |14:48|
Toudi, może gangsterka nie bardzo ci podchodzi albo po prostu może pilot ci nie podszedł, bo było dużo wątków do przedstawienia.
Sama obsada robi wrażenie jak na serial. Czasy się zmieniają i już nie jest obciachem dla aktorów grać w serialach.
No i oczywiście duża kasa .
Napisano 25.09.2010 - |12:09|
Ktoś tam wspomniał o Mad Men, że też powoli się rozwijał, a mnie na przykład wciągnął od razu.
Szczerze mówiąc, ściągając odcinek BE nie wiedziałem, że Scorsese maczał w nim palce, a i tak nie zawiodłem się po pilocie. Poza tym nie było (chyba) jeszcze serialu, który opowiadałby o narodzinach mafii amerykańskiej czy prohibicji w latach 20' ubiegłego wieku. Jak dla mnie serial godny polecenia.
Napisano 25.09.2010 - |14:53|
Użytkownik rasdel edytował ten post 25.09.2010 - |14:54|
Napisano 25.09.2010 - |17:52|
Napisano 25.09.2010 - |20:40|
Trochę sobie posprawdzałęm na Wikipedii i widzę, że głowny bohater miał na nazwisko Johnson a nie Thompson, czyli niby historia oparta na faktach, postacie w jakimś stopniu historyczne, ale niektóre fakty pozmieniali.
Cała historia generalnie bardzo fajnie ukazana, świetna gra aktorska, dobre dialogi, ciekawi bohaterowie. Liczę na więcej Ala Capone'a bo to pstać praktycznie kultowa. Fajnie oglądać jego czasy młodzieńcze, to jak zaczynał przygodę z gangsterką.
Pilot ma u mnie 9/10.
Napisano 25.09.2010 - |23:24|
Liczę na więcej Ala Capone'a bo to pstać praktycznie kultowa.
Nie rozumiem. Jakim cudem dla ciebie morderca może jest postacią kultową?
Napisano 26.09.2010 - |01:26|
A co do morderców to proponuję najpierw pozamykać do więzień wszystkich z koszulkami z podobizną Che Guevary.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych