Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sherlock

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shade

Shade

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 13.08.2010 - |13:09|

Dołączona grafika

Sherlock Holmes poraz kolejny, tyle ze tym razem w postaci wspolczesnej, wydanie brytyjskie.
Fabula mysle znana wszystkim bardzo dobrze, czyli genialny detektyw Sherlock Holmes i jego przyjaciel dr. Watson rozwiazuja najtrudniejsze zagadki kryminalne. Wszystko oczywiscie dzieki niesamowitym zdolnoscia dedukcji naszego tytułowego bohatera.

Jak narazie powstały 3 odcinki ktore emitowane były na BBC ONE i BBC HD i trwaja po 1 godz 30 min kazdy. Zakonczenie trzeciego odcinka daje jasno do zrozumienia ze beda kolejne, z tym ze nie znalazlem nigdzie informacji kiedy i w jakiej ilosci.

Mimo tego ze niecierpie seriali brytyjskich (poza Top Gear), filmow zreszta tez to Sherlock pozytywnie mnie zaskoczył.
Bohaterowie dobrani sa dosc dobrze i odrazu mozna ich polubic, szczegolnie Benedict Cumberbatch wypada swietnie. Sherlock Holmes w jego wykonaniu jest arogancki i opryskliwy jak nigdy a dodatkowo potrafi byc dosc zabawny.
Polecam.

TRAILER
TVRage
Popcorner
BBC

Użytkownik Shade edytował ten post 13.08.2010 - |14:29|

• 0

#2 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 13.08.2010 - |19:49|

Obejrzałem pierwszy odcinek i wszystko bym zniósł, gdyby tylko nasz genialny Sherlock Holmes i już mniej genialny Watson nie byli [beeep]mi.
Pominę wszystkie dedukcyjne zabawy uznając, że Holmes lubi się popisywać. Wiele z nich było po prostu bezproduktywnych.
Ale prawdziwy przebłysk geniuszu mieliśmy w kwestii taksówkarza. Kiedy ruszyli za tą taksówką byłem przekonany, że już ich olśniło (przynajmniej Sherlocka). Niestety Watson nie zorientował się o co chodzi nawet wtedy, gdy namierzył telefon w pobliżu nowego mieszkania, Sherlock wyszedł dziwnie się zachowując, a szacowna właścicielka mówiła o taksówce, której nikt nie zamawiał. Jak można być aż tak głupim?

Poza tym gadka o tym, że "porozmawiam z tobą, a ty zdecydujesz się zabić" była idiotyczna. Nie miała nic wspólnego ze sposobem zabijania. To było rozczarowujące; spodziewałem się jakiejś błyskotliwej psychogadki o tym jak żałosne jest życie, a dostałem jakieś dwie żałosne tableteczki, z których jedna zabijała (co zresztą nie miało wiele wspólnego ze sposobem ukazania tego w sposobach śmierci ofiar). Jakby tego było mało Holmes postanowił po prostu wyrzucić tabletkę, mimo iż był ciekawe tego, czy podjął dobrą decyzję. Na litość boską - nakarmiłbym nią szczura, gdybym nie chciał jej zbadać laboratoryjnie.

Najgłupszy geniusz jakiego kiedykolwiek przedstawiła telewizja.

Użytkownik Berith edytował ten post 13.08.2010 - |19:50|

• 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#3 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.08.2010 - |14:22|

Po pilocie powiem że Sherlock jest bardzo udaną lekką, nowoczesną wersją przygód tak dobrze znanego nam detektywa.

Wszystko zrobione z klimatem jak i też przy wykorzystaniu ciekawego montażu oraz wstawek graficznych.

Zdecydowanie bardziej odpowiada mi ten serialowy Holmes niż ostatnia wersja kinowa.

Genialność dedukcyjna, dziwaczność, arcy-wróg itp to ukłon w stronę pierwowzoru i jako że jest to zdecydowanie produkcja lekka, odprężająca pasuje zdecydowanie, potęgując jeszcze bardziej specyficzny klimat pracy, zachowania i spraw jakie rozwiązuje Sherlock przy asyście Dr. Watsona.
  • 1
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.08.2010 - |20:09|

Trzy 1,5 godzinne epizody minęły w bardzo miłej atmosferze i tylko szkoda że tak krótka jest ta mini seria.

Dobry humor, ciekawe zagadki bardzo dobra realizacja i obsada.

Pozostaje kibicować by ta produkcja była kontynuowana.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.08.2010 - |20:26|

Drugi sezon ma powstać, ale najszybciej za rok.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#6 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 17.08.2010 - |15:43|

Brytyjski akcent, brytyjski humor i już jest dobrze :D A jest jeszcze idealny dobór aktorów (Sherlock, Watson i Moriarty są świetni) i ciekawe sprawy do rozwiązania.

Zgadzam się z zarzutem odnośnie taksówki z pierwszego odcinka.
W drugim nie podobała mi się jedna rzecz pod koniec:
Spoiler

Ale mnie to akurat nie bardzo przeszkadzało i nie psuło frajdy z oglądania.

3 odcinki to zdecydowanie za mało!
  • 0

#7 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 31.08.2010 - |19:15|

Widziałam właśnie pierwotną wersję pilota i muszę napisać, że jestem pod wrażeniem. Pilot 1.0 był dobry, ale pilot 2.0 jest świetny. Podrasowany pod każdym względem i mniej teatralny. Jeśli ktoś się dokopie do danych o budżecie to bardzo proszę o podzielenie się informacją.

Ciekawe jakie są szanse na wydanie dvd w Polsce.
  • 0

#8 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 31.08.2010 - |19:42|

Sam pilot kosztował 800 000 funtów, co jest około 1.3 mln dolarów.
  • 0

#9 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 01.09.2010 - |15:43|

Dzięki.

Drugi 3-odcinkowy sezon według Wikipedii ma być pokazany jesienią 2011, ale chyba gdzieś czytałam o wiośnie 2011. W każdym razie trzeba będzie długo poczekać.
  • 0

#10 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 01.09.2010 - |15:52|

Może wiosną produkcja ruszy? Raczej na pewno na jesień będzie.
  • 0

#11 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 09.08.2011 - |18:07|

I.01
hmm, sam nie wiem, niby dobrze się oglądało, bardzo ciekawa i interesująca zagadka do rozwiązania, ale zarazem niezwykle irytujące postaci Watsona i Sherlocka, i nawet nie mówię, że to jakiś wielki minus, może tacy powinni być, mnie jednak zbyt często drażnił ich protekcjonalizm i "wszystkowiedźmizm".
Nie mogę się zbytnio przekonać do brytyjskich seriali, owszem Angolom fajnie udaje się stworzyć intrygujący klimat, by za chwilę go spłaszczyć zupełnie durnym i bezsensownym dowcipem czy też irracjonalnym podejściem do niektórych spraw.
Mimo tego oczywiście 2 kolejne odcinki też obejrzę:) - 7/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#12 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 10.08.2011 - |12:28|

Nie mogę się zbytnio przekonać do brytyjskich seriali, owszem Angolom fajnie udaje się stworzyć intrygujący klimat, by za chwilę go spłaszczyć zupełnie durnym i bezsensownym dowcipem czy też irracjonalnym podejściem do niektórych spraw.
(..)

No bo taki jest ten "Sherlock" i proszę nie rozciągać tej w sumie błędnej teorii na (w domyśle) wszystkie brytyjskie produkcje.

Proszę sięgnąć po: "The Shadow Line" (to jest dopiero wymiatacz!! - na co czekacie??), "Life on Mars" + "Ashes to Ashes", "Last Enemy", "Luther", "The Exile", "Criminal Justice", "Marchlands", "Jekyll", "Any Human Heart"..., a wtedy będziesz miał Waszmość odpowiedni materiał do wyciągania właściwych wniosków, bo póki co, z całym szacunkiem, ale niewiele widziałeś.

Użytkownik ASX76 edytował ten post 10.08.2011 - |12:29|

• 1
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#13 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.08.2011 - |12:51|

Z twojej listy widziałem tylko Life on Mars i nie podzielam zdania o tym, że jest to jakieś wybitne dzieło. Fakt pomysł ciekawy, klimat też, ale to typowy procedural każdy odcinek inne śledztwo przy czym niektóre strasznie nudne i ciągnęły się niemiłosiernie. W Ashes to Ashes już jest lepiej (po obejrzeniu połowy 1 sezonu), ale jego budowa mocno zbliżona do LoM. Widziałem wiele innych produkcji, które zostawiają wspomniane przeze mnie tytuły mocno w tyle. Aczkolwiek nie twierdzę, że brytyjskie seriale są kiepskie, mam w planach kilka seriali z wymienionej przez ciebie listy w tym m.in. Sherlocka i zobaczymy jak to wygląda.
  • 0

#14 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 12.08.2011 - |10:59|

I.02
drugi odcinek tylko pogorszył nienajlepsze moje wrażenia po pierwszym, historyjka tym razem słabsza, momentami strasznie naciągana i nieprawdziwa. Do tego zachowania Sherlocka i Watsona w typowym brytyjskim stylu, jedynie humor całkiem dobry, przeciętna produkcja, bez zachwytów, może 3 odcinek coś więcej i w lepszym stylu nam powie - 6,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 16.08.2011 - |14:54|

I.03
no i po finale krótkiej miniserii, zdecydowanie najlepszy odcinek, wreszcie było ciekawie i intrygująco, i mniej znacznie było durnowatości Holmesa, trochę szkoda, że wszystko skończyło się cliffem i nie wiadomo kiedy poznamy dalsze losy.
Ogólnie podsumowując to kolejne dość dziwne dzieło Brytyjczyków, nie można im odmówić, że są oryginalni i mają oryginalne pomysły tylko tak jakoś z wykończeniem tego są na bakier, mają fajnie zakrojoną akcję i fabułę, to ni stąd ni zowąd udziwniają i gmatwają proste sprawy - 7/10.
  • 0

#16 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 13.09.2011 - |16:34|

Od 2 października na kanale BBC Entertainment będzie można oglądać serial "Sherlock".
  • 0

#17 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 03.01.2012 - |16:42|

Nareszcie jest drugi sezon.

Podobny do pierwszego, tylko "bardziej". Serial wydaje się lepiej dopracowany. Sprawa do rozwiązania jest ciekawsza, mamy liczne smaczki i nawiązania do poprzedniego sezonu, nie zrezygnowano z tekstowych komentarzy (hurra), humor też zachowany, jest więcej Mycrofta (i dobrze!), pojawia się Irene Adler i jest świetna (o wiele lepsza niż filmowa z 2009). Podobało mi się też rozwiązanie cliffa i kontynuacja fabuły. Od razu mamy ciąg dalszy, bez sprzeczności i zapominania o tym co było, i wcale nie odczuwa się długiej przerwy.
Jedynie dziewczyna Watsona trochę nie pasuje, ale nie chce mi się bawić z ustalanie linii czasowej, bo to zupełnie nieistotne. I dziwię się, że Sherlock nie sprawdził adresu znacznie wcześniej.

Jeśli ktoś się waha to mimo wszystko zachęcam do dania ostatniej szansy i zobaczenia jeszcze jednego odcinka. W końcu to nie są bardzo długie sezony pożerające masę czasu. Ale jeśli komuś pierwszy sezon wcale nie przypadł do gustu, to nie ma co się męczyć.
Mnie się podobało.
  • 0

#18 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 12.01.2012 - |17:51|

Ja po 2x01 uważam, że jest tak jak w sezonie 1 ale wszystko jest jakby podkręcone. Akcja szybsza, więcej tekstów sms i innych treści widocznych tylko dla bohaterów na ekranie. Humor, zwłaszcza święta u Holmesa, bardzo trafny.

Cliffhanger rozwiązany został od razu w stylu True Blood, no ale jedyną niewiadomą przecież i tak było czy Moriarty przeżyje, a i tak mało prawdopodobne by się go pozbyli. Ale dawno nie widziałem tak śmiesznego ogłoszenia wyniki cliffhangera, telefon Moriartiego dzwonkiem Bee Gees praktycznie powiedział nam: "Sherlock is stayin' alive" Jakby ktoś miał wątpliwości ;)
  • 0

#19 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 16.01.2012 - |22:03|

1 Sezon był swietny ... ale to co pokazali w 201 to majstersztyk! Dawno się tak nie ubawiłem na serialu, były sceny śmieszne, były tragiczne, były momenty w którym nie widziałem co się dzieje i były tez momenty w których na usta samo się rzucało słynne sformułowanie 10-tego Doktora "what?!". Długo zwlekałem z obejrzeniem tego odcinka i moge sobie teraz mieć tylko na złe za to. Polecam każdemu!

10/10!!
  • 0

#20 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 17.01.2012 - |10:07|

Jak dla mnie drugi sezon sięgnął dna, ostatni odcinek to tragedia. :(
  • 0
http://magory.net - moja strona