Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 022 - S01E22 - Journey

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (6 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (4 głosów [66.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 66.67%

2. 9 (1 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

3. 8 (1 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.06.2010 - |14:51|

Odcinek 22 - "Journey".
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.06.2010 - |17:51|

Finał i nikt nie komentuje? Nawet napisy są od wczoraj. ;)

Wiem, że dużej liczbie osób druga część sezonu nie przypadła do gustu, ale finał powinien zadowolić chyba wszystkich (naprostujcie mnie jak się mylę).

Primo: Muzyka. Świetnie, głównie za sprawą Vocal Adrenalin, ale zawsze.
Secundo: Akcja. Poród z Bohemian Rapsody był genialny, miny Pucka kręcącego się w tle rozwalały. Ładne i proste rozwiązanie wątku Rachel i Finn, a także małej Beth. Nie rozwiązanie Emmy i Willa i słusznie. Niech on się teraz postara, z panią psycholog, której lekcje asertywności przyniosły chyba efekt.
Oczywiście odcinek skradła dla siebie i tak Sue, a decyzje członków jury rozbijały.
  • 0

#3 spawacz

spawacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.06.2010 - |20:33|

Najlepszy odcinek pod względem wokalu. Bardzo przyjemna atmosfera i dużo emocji. Świetne podsumowanie pierwszego sezonu tego wschodzącego serialu i bardzo wielki pozytyw za cały sezon.

Co do odcinka kilka nieścisłości które chciałem wyjaśnić.
Czy czasem April Rhodes nie wykupiła auli dla Glee? Glee mógł zostać zamknięty ale aula należała do nich.
Było 4 sędziów, w jaki sposób rozłożyły się głosy że Wokalna Adrenalina wygrała, a New Direction zajeli 3 miejsce? Pamiętając że Sue oddała głos na McKinley Glee.
I jak dobrze zrozumiałem to i tak przez Sue, New Direction przegrali, gdyż swoją obenością zniechęcila jury do głosowania na nich, a widać że Rod i Josh byli zachwyceni ND, taki paradoks :P

Użytkownik spawacz edytował ten post 10.06.2010 - |20:47|

• 0

#4 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.06.2010 - |20:52|

Nope, Rod był za Adrenaliną. Bo imprezował z Freddym i ludzie tak łatwo nie przylepiali etykietek jak teraz. ;)

A aulę może mieli, ale nadal jest kwestia ich małej salki, strojów i etc.

Użytkownik Nadia edytował ten post 10.06.2010 - |20:53|

• 0

#5 yaten

yaten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 10.06.2010 - |23:06|

Bardzo, bardzo podobało mi się zagranie z Sue. Wydaje mi się, że przedstawili to konsekwentnie i całkowicie "in character", co było imo sporym wyzwaniem.

Scena z porodem i Bohemian Rhapsody - absolutny majstersztyk filmowy! Taka bomba emocji, taki doskonały montaż i reżyseria. Dianna Agron, mimo że już wcześniej była całkiem niezła, tutaj przeszła samą siebie.

Czego mi zabrakło? Jeszcze jednej godziny. Cały finał wydawał się mocno "rushed" i pocięty. Mogliby domknąć wątek Burt/Carol - co w końcu z Finnem? Z chęcią zobaczyłbym występ Aural Intensity. Ostatnią rozmowę Jesse'ego i Rachel... Trochę brakło, by podomykać wątki. W Sectionals się jednak czuło, że to ważny dla nich konkurs - zajął prawie cały czas antenowy. Tutaj Regionals zaczęło się dopiero w dziesiątej minucie i na dobrą sprawę skończyło koło 25 - resztę zajęła akcja w szkole. To był zdecydowanie materiał na dłuższy finał.

Słowem podsumowania - w back 9 dużo bardziej rzucały się w oczy błędy w uniwersum Glee, niedopowiedzenia i zwykłe błędy. O ile ciąża Terri i Quinn (+ Sectionals) nadały before 13 jakąś linię fabularną, to back 9 było raczej połączonymi one-shotami skupionymi na "this week assingment". Mam nadzieję, że następny sezon będzie miał bardziej zwartą formę. Wątek Sue w jury - aż prosiło się, żeby pojawiło się to już w 21 odcinku, może nawet w 20. Podniosłoby to napięcie i budowało jakąś niepewność, jak akcja z materacami w b13, ale niestety...

Co do głosów, wg mnie rozłożyły się następująco: (3 oznacza pierwsze miejsce i trzy punkty - tak na "chłopski rozum" powinien działać ich system).

Sue
3 New Direction
2 Aural Intensity
1 Vocal Adrenaline

RR

3 VA
2 AI
1 ND

ONJ

3 AI
2 VA
1 ND

JG
3 VA
2 ND
1 AI

Ah, jeszcze jedno. Będzie nieprzyzwoicie. O ile "New Directions" wymawianie jako "Nude erections" było chyba z początku niezamierzonym żartem, to "Aural Intensity" zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy - uwielbiam dystans twórców do samych siebie.
  • 0

#6 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.06.2010 - |08:26|

yaten, te niedopowiedziane, to jest znak firmowy tych twórców. W Nip/Tuck też było tego pełno, także nie spodziewałbym się poprawy.

Chciałbym, aby do chóru dołączył chłopak z dynamitem w głosie. Dziewczyny są w porządku, zarówno Rachel jak i Mercedes mogą spokojnie pociągnąć, ale u facetów oprócz Willa, to nie bardzo.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 11.06.2010 - |08:27|

• 0

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.06.2010 - |10:55|

Final zdecydowanie najlepszym epizodem sezonu wiosennego. Muzycznie trudno wymagac wiecej/ Wiazanka piosenek Journey znakomia. Bohemian Raphsody zwala z nog. Dwie pozegnalne piosenki nie tylko pieknie wykonane to i wzrusajace. Mocnym punktem nieco przeslodzonego epizodu jest tyrada Sue.

Dla koneserow sporo cytatow ze starszych odcinkow, glownie sezonu jesiennego. Najwiekszym oczywiscie "Don't Stop beliving".

Czeka nas drugi sezon i wszytsko od nowa. mam nadzieje, ze tworcy nie uspi fenomenalne popularnosc i wyciagna wnioski z krytyki drugiej czesci sezony.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#8 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.06.2010 - |11:28|

Finał zdecydowanie in plus. Nieźle dobrane piosenki. No i co najważniejsze New Directions nie wygrali jednak zawodów. To że Sue jednak oddała na nich głos było przewidywalne po tym jak reszta jurorów ją potraktowała. Ale w rozmowie z Willem na końcu i tak nie dała tego po sobie poznać :). W sumie myślę że ten odcinek mógłby się zakończyć po zaśpiewaniu piosenki dla Willa. A sprawa z aulą mogłaby się rozwiązać dopiero na początku następnego sezonu. Fajny mógłby być wtedy początek następnego sezonu że byli członkowie chóry wracają do szkoły i klimaty z początku 1 sezonu, gdzie Rachel oblewano napojami, z innych się wyśmiewano itp.
No ale jednak postąpiono inaczej i cóż... końcowa piosenka dosyć mocno oklepana. W ilu to już serialach została wykorzystana trudno zliczyć.

Ale i tak 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#9 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.06.2010 - |11:30|

Czeka nas drugi sezon i wszytsko od nowa. mam nadzieje, ze tworcy nie uspi fenomenalne popularnosc i wyciagna wnioski z krytyki drugiej czesci sezony.

Jeśli krytyka ogranicza się do doboru muzyki, to wątpię. Wystarczy poczytać fora internetowe i można wyciągnąć wnioski jaki przedział grupowy ogląda Glee. Najwięcej osób 14-18, jak i nie młodsze roczniki jeszcze.
Płyta z muzyką Madonny długo trzymała się na #1 miejscu w sprzedaży. Serial robi biznes, normalka.
Już teraz jest pewne, że powstaną dwa odcinki w pełni poświęcone jakiemuś artyście. Mówili, że chcieliby
zrobić z muzyką Billy'ego Joela, ale nie byłbym do tego przekonany. Teraz pewnie inni artyści stoją w kolejce po Madonnie. A i podobno możliwe, że będzie drugi odcinek w pełni poświęcony Madonnie. Pewnie J.Lo itp. będą nacierać na Glee.

Jeśli ogólnie ci chodzi o scenariusz, to Glee jest harówa dla twórców. Wszystkie odcinki napisały 3 osoby tylko do tej pory. Do tego muszą zajmować się muzyką i kierować serialem. Jak dla mnie jest to wytłumaczalne spadkiem poziomu. Teraz znowu ruszają z emisją we wrześniu także czasu mało.
  • 0

#10 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 13.06.2010 - |02:03|

To było to co lubię czyli
Rock, Rock, Rock
w najlepszym wydaniu czyli Journey i Queen.

Może wzięli by się za coś mocniejszego, jakiś hard rock na początek.
Mogą być klasyki lub Jorn :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#11 Lowrey

Lowrey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2010 - |13:22|

Może wzięli by się za coś mocniejszego, jakiś hard rock na początek.
Mogą być klasyki lub Jorn :D

Taaa. Kid Rock - American BadAss :lol: Niedoczekanie. Nikt z obsady, nie byłby wstanie zaśpiewać Hard Rocka, o czym ty marzysz? Ale Offspring mile widziane w szczególności kawałki "Pretty Fly" i "Why don't you get a job" :P :)

Finał bezdyskusyjnie numerem jeden całego sezonu. Żadnych zastrzeżeń nie mam. Mogę tylko się podpisać pod tym, co napisał @Jonasz. Z małą poprawką, nie wiosennego, ale całego!10/10

Użytkownik Lowrey edytował ten post 14.06.2010 - |14:36|

• 0

#12 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 14.06.2010 - |21:53|

Lowrey tfu to co wymieniasz to ma być Hard Rock jak dla mnie to śmiech na sali, czy w ogóle wiesz co to Hard Rock.
  • 0

#13 Lowrey

Lowrey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2010 - |21:59|

Lowrey tfu to co wymieniasz to ma być Hard Rock jak dla mnie to śmiech na sali, czy w ogóle wiesz co to Hard Rock.

Nie załapałeś :) Wyżej wymienione zespoły przeze mnie, pewnie nigdy nie znajdą bytu w tym serialu, a co dopiero HR.

Użytkownik Lowrey edytował ten post 14.06.2010 - |22:13|

• 0

#14 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 14.06.2010 - |22:03|

To zwracam honor alr Kid Rock ma szansę bo gra Southern Rocka. 
  • 0

#15 Lowrey

Lowrey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.06.2010 - |22:13|

To zwracam honor alr Kid Rock ma szansę bo gra Southern Rocka. 

Bardziej w tym serialu liczyłbym na Billy Joel'a, czy też Quenn. Ale HR odpada, choć chciałbym być zaskoczony. A co do Kid Rocka, to połowa jego kawałków, to przekleństwa i dlatego wątpię, żeby coś zanucili od niego, a co dopiero zaśpiewać i efektownie to zaprezentować :P
  • 0

#16 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 01.03.2011 - |20:00|

Finał dobry. Stało się jak się stało. Większość już została wypowiedziana. No i teraz czas na 2 sezon. Oby był równie dobry!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych