Skocz do zawartości

Zdjęcie

Iron Sky (2012)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 15.05.2010 - |12:08|

Iron Sky
Dołączona grafika
Reżyseria: Timo Vuorensola
Scenariusz: Antti Hukkanen, Jarmo Puskala, Johanna Sinisalo
Zdjęcia: Mika Orasmaa

Obsada:
Udo Kier jako Wolfgang Höss
Julia Dietze jako Renate Richter
Götz Otto jako Klaus Adler
Tilo Prückner jako Doktor Richter

Rok produkcji: 2010
Tytuł oryginalny: Iron Sky
Zagraniczna strona filmu: http://www.ironsky.net
Produkcja: Finlandia, Niemcy, Wielka Brytania
Gatunek: science-fiction

Pod koniec II Wojny Światowej naziści prowadzili eksperymenty z technologią anty-grawitacyjną, które okazały się tak wielkim sukcesem, że po opuszczeniu tajnej bazy na Antarktydzie spora grupa popleczników Hitlera osiedliła się po ciemnej stronie Księżyca. Przez dziesięciolecia przygotowywali się do inwazji na Ziemię, która zbliża się wielkimi krokami - IV Rzesza ma zapanować już w 2018 roku!
Poniżej 2 trailery tego filmu
http://www.youtube.com/watch?v=DeAfoiN5SDw&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=4KEueJnsu80&feature=player_embedded
Żródła: http://www.film.gild.../filmy/iron-sky
: http://www.ironsky.net/site/
: http://www.filmweb.p...8/Iron Sky,2011
Zapowiada się ciekawie w tak modnym ostatnio stylu Steampunkowym )

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:35|

• 0
Dołączona grafika

#2 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 15.05.2010 - |14:37|

Heh, wygląda super, w końcu jakiś oryginalny scenariusz :)
  • 0

#3 hasselblad

hasselblad

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 21.05.2010 - |22:16|

Wunderwaffen to jest to :)

Ale do jasnej ciasnej , na Księżycu ??
Skąd przez 60 lat pobytu tam brali żarcie, o wodzie i tlenie nie wspominając ? Tyle konserw ze sobą zabrali ? A teraz się kończą zapasy, więc wskoczyli w swoje stateczki i jadą na promocję do Tesco ?

Już mogli zostawić tą Antaktydę jako nową III Rzeszę. Dajmy na to, znaleźli by tam jakąś oazę tętniącą życiem dzięki źródłom geotermalnym , i do tego pobliska Argentyna , która w czasie wojny przychylnie patrzyła na nazistowskie Niemcy, no z tego można by coś sensownego sklecić.

Ogólnie to ciekawy pomysł , ale tego Księżyca chyba nie da się strawić...
  • 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.05.2010 - |22:30|

Ale do jasnej ciasnej , na Księżycu ??

Wydaje mi się, że czytałem gdzieś iż robią to ci sami twórcy co Star Wreck, więc z jednej strony zapowiada się dobrze, z drugiej, nie dla wszystkich. :)

Skąd przez 60 lat pobytu tam brali żarcie, o wodzie i tlenie nie wspominając ? Tyle konserw ze sobą zabrali ? A teraz się kończą zapasy, więc wskoczyli w swoje stateczki i jadą na promocję do Tesco ?

Oczywiście wiesz, że chodzi o SF?

Użytkownik Toudi edytował ten post 21.05.2010 - |22:31|

#5 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 22.05.2010 - |12:11|

Z tą woda to spoczko-akurat jej na Księżycu sporo jest. Jeszcze 5 lat temu sądzono że jest on suchy jak pieprz-ale jednak nie.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#6 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.05.2010 - |12:28|

Skąd przez 60 lat pobytu tam brali żarcie, o wodzie i tlenie nie wspominając ? Tyle konserw ze sobą zabrali ?

Przecież to ma być komedia. Nie ma co tego tak dogłębnie analizować.
  • 0

#7 hasselblad

hasselblad

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 22.05.2010 - |19:05|

No jeśli ten film to komedia w stylu "Mars Attack" to nie ma sprawy.
W takim razie sam z ciekawością to obejrzę , o tak : ;)
  • 0

#8 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.05.2010 - |19:34|

Szkoda że to ma być komedia, bardzo ciekawy pomysł, który mógłby na poważnie opowiadzieć alternatywną historię zakończenia 2 wojny światowej. A tutaj komedia i w dodatku jeszcze niemiecka. A wszyscy znamy niemieckie poczucie humoru, myślę że to może być straszny gniot.

Użytkownik Macmax edytował ten post 22.05.2010 - |19:36|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#9 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.05.2010 - |13:10|

Szkoda że to ma być komedia, bardzo ciekawy pomysł, który mógłby na poważnie opowiadzieć alternatywną historię zakończenia 2 wojny światowej.

Chyba robisz sobie jaja na miękko.

A tutaj komedia i w dodatku jeszcze niemiecka. A wszyscy znamy niemieckie poczucie humoru, myślę że to może być straszny gniot.

??? Przecież to jacyś finowie chyba są. Na 100% nie mają nic wspólnego z Niemcami nawet jakby chcieli.

Jedna rzecz nie daje mi spokoju-dlaczego na drugim teaserze głos lektora ma akcent rosyjski, nie niemiecki?

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 23.05.2010 - |13:13|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#10 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 23.05.2010 - |16:53|

Produkcja: Finlandia, Niemcy, Wielka Brytania

Wyrażnie jest napisane że udział w produkcji biorą również Niemcy, obsada jest niemiecka więc w dużej mierze będzie to film niemiecki, reżyser i scenarzyści to rzeczywiście finowie, ale to też mnie nie przekonuje że to będzie udana produkcja.
Masz rację @Sakramentos, przesadziłem z tym alternatywnym zakończeniem II wojny światowej i to na poważnie:)

Użytkownik Macmax edytował ten post 23.05.2010 - |16:57|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#11 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.05.2010 - |18:16|

W jednym się zgodzę-to, że to robią Finowie nie gwarantuje, że to będzie śmieszne.
  • 0
Winchell Chung

#12 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 23.05.2010 - |22:51|

A tutaj komedia i w dodatku jeszcze niemiecka. A wszyscy znamy niemieckie poczucie humoru, myślę że to może być straszny gniot.

??? Przecież to jacyś finowie chyba są. Na 100% nie mają nic wspólnego z Niemcami nawet jakby chcieli.

Eh, tak trudno zajrzeć sobie na oficjalną stronę i się upewnić zamiast spekulować? :>
http://www.ironsky.net/site/press/
"The film is Finnish-German co-production with a budget of 6.5 million euros. "

Ja się nie mogę doczekać. Komedia? Złe słowo, toż to będzie jedna wielka szydera. :D

Użytkownik Dinsdale edytował ten post 23.05.2010 - |22:52|

• 0

#13 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 06.06.2010 - |10:42|

Pojawił się nowy trailer z planu filmowego "Iron Sky "
znajdujący się poniżej:
Przypominam że dzięki funkcji CC jaką oferuje youtube,
możemy mieć napisy PL w tym trailerze ,
to dla tych co mają kłopoty z językiem angielskim.
tłumaczenie może pozostawia wiele do życzenia
ale lepsze takie niż w ogóle żadne.

Użytkownik mario537 edytował ten post 06.06.2010 - |10:55|

• 0
Dołączona grafika

#14 hasselblad

hasselblad

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 13.07.2010 - |20:58|

Tak a pro po , sowieci też nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa ;)

Użytkownik hasselblad edytował ten post 13.07.2010 - |20:59|

• 0

#15 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.07.2010 - |08:50|

Zapowiada się ciekawie w tak modnym ostatnio stylu Steampunkowym )

To NIE jest Steampunk! Nie przypomina go ani trochę. Osobiście drażni mnie takie nadużywanie tej nazwy. Steampunk oznacza produkcje nawiązujące do czasów wiktoriańskich, albo jak mówią - "wieku paru i elektryczności". Technologia w SP opiera się na napędzie parowym, maszyny liczące działają na zasadzie mechanicznej, wygląd zewnętrzny urządzeń też jest dość specyficzny - dużo mosiądzu, kości słoniowej i tak dalej.

Ten film nawiązuje do zupełnie innej stylizacji, znanej pod nazwą diesel punk w tym przypadku mamy do czynienia z latami trzydziestymi i czterdziestymi (niektórzy rozciągają to na całe dwudziestolecie i czasy drugiej wojny światowej). Mamy więc masywne, pancerne maszyny, żarzące się lampy elektronowe, bakelitowe obudowy urządzeń, wskaźniki wychyłowe itp.

Użytkownik Atlantis edytował ten post 15.07.2010 - |08:51|

• 1
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#16 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.07.2010 - |11:12|

A w "comunist punk" bakelitowe są sedesy :P
Wojna o nazwę przypomina mi naparzanki z fanami różnych odmian metalu-godzinami będą się kłócić co jest "trash metalem" a co "epic metalem" w co "symphonic metalem", a co "symphnoic epic power metalem".
  • 0
Winchell Chung

#17 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 15.07.2010 - |13:08|

Atlantis przyznaje ci racje to "diesel punk" w sumie to wiedzialem od poczatku,
bo to ja zaproponowalem ze to "steampunk",
nie sadzilem jednak ze ktos zwroci uwage na takie szczegoly, Juz ci wyjasniam dlaczego.
Dla mnie to bedzie "steampunk" a to dlatego ze steampunk kojarzy mi sie z
ksiazkami Juliusza Vernea tam tez byl ukazany taki klimat jak w Iron sky ,
dlatego bardziej mi pasuje steampunk, niz diesel punk ,
ale to tylko moj osobisty punkt widzenia z ktorym nie musisz sie zgadzac,
dla ciebie niech to bedzie "diesel punkt" a dla mnie to bedzie "steampunk"
wlasnie przez wzglad na ksiazki Vernea.Ale dla poprawnosci politycznej przyznaje ci racje :)

hasselbland No no tez daja rade moze graficznie nie jest to dzielo sztuki, ale widac ze chlopaki sie staraja, jedynie z tym samochodem Lada to juz przesada juz lepiej mogli dac jakiegos Uaza , Ta Lada jest zbyt sci-fi jak na gatunek sci-fi hehe . W Iron sky tez jest ukazane jak jedzie po ksiezycu motorem, ale w Iron sky jest to bardziej dopieszczone, nie tylko graficznie, przez co bardziej wiarygodne i przyjemniejsze dla oka .

Sakramentos Ja juz lepiej nie wnikam za bardzo w podgatunki, bo mozna by sie przerzucac argumentami tak bez konca , w sumie to tez jakis dialogo-monolog ; ale po co ,dlaczego, dla kogo.
I to wszystko tylko po to zeby podbic swoje wlasne poczucie wartosci , nie to nie dla mnie;)

Użytkownik mario537 edytował ten post 15.07.2010 - |13:53|

• 0
Dołączona grafika

#18 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.07.2010 - |19:21|

Wiecie, jak diesel i steam ja rozumiem, ale co do tego wszystkiego ma PUNK?

#19 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.07.2010 - |19:35|

alternatywa brzmiałaby Toudi jakoś tak: steamskin, dieselskin... no nie wiem :P
  • 0
Winchell Chung

#20 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 16.07.2010 - |11:31|

Wiecie, jak diesel i steam ja rozumiem, ale co do tego wszystkiego ma PUNK?

Nazwa wzięła się od cyberpunku. Stąd się człon "punk" wziął. A że nie ma nic wspólnego z tematem, to trudno. Podobnie jest z pracoholizmem.

Użytkownik Magnes edytował ten post 16.07.2010 - |11:31|

• 0
http://magory.net - moja strona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych