Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 05x07 Amy's Choice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek (12 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (3 głosów [27.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 27.27%

3. 8 (2 głosów [18.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.18%

4. 7 (3 głosów [27.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 27.27%

5. 6 (2 głosów [18.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 18.18%

6. 5 (1 głosów [9.09%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.09%

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.04.2010 - |12:41|

Amy's Choice

::. GRUPA TARDIS .::

#2 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 16.05.2010 - |16:03|

Nic szczególnego.
Chyba najsłabszy z dotychczasowych odcinków, dodatkowy minus za ponowną próbę łączenia doktora z towarzyszką
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#3 OmniSzron

OmniSzron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.05.2010 - |01:11|

CO? Według mnie to chyba najlepszy odcinek z tej serii.

1) Zaskakujące zawiązanie fabuły (ciężarna Amy, po ślubie z Rorym)
2) Bardzo ciekawy motyw z przeskakiwaniem pomiędzy dwoma snami/rzeczywistościami
3) Świetny adwersarz (dodatkowy plus za ciągłą zmianę odzienia)
4) Bardzo sensowne i ciekawe rozwiązanie.

To wszystko tworzyło naprawdę fajny pojedynczy odcinek Doctor Who, ale to co sprawia, że jest wybitny to wypełnienie kilku luk fabularnych z poprzednich odcinków. Chodzi mi przede wszystkim o rozwinięcie relacji pomiędzy Amy i Rorym oraz Rorym i Doktorem. Do tej pory, relacje pomiędzy Amy i Rorym w żaden sposób nie pokazywały, że ta dwójka ma brać "jutro" ślub. IMO, nawet pomimo fascynacji Doktorem, Amy powinna okazywać mu więcej czułości, a ona traktowała go dotąd jak kumpla. Z kolei Rory powinien być na nią bardziej wkurzony za to, że uciekła z Doktorem na noc przed ich ślubem (wiem... nie można jej winić, ale można być wkurzonym). Teraz przynajmniej ich związek nabrał bardziej przekonywującego kształtu. No i Amy wreszcie chyba podjęła decyzję, że jednak chce być z Rorym.

Z kolei relacje pomiędzy Doktorem a Rorym były do tej pory w powijakach. Facet porywa mu narzeczoną, a potem pojawia się na jego wieczorze kawalerskim, oznajmiając, że się z nią całował i zabiera go do średniowiecznej Wenecji, którą ratują przed wampirami/kosmitami. W tym czasie zamienili ze sobą ledwie kilka zdań, z których wiele nie wynikało. Teraz okazuje się, że chyba jednak lubią się nawzajem i że Rory raczej niepotrzebnie traktował go na początku jako rywala.

Ogólnie, naprawdę fajny odcinek.
  • 0

#4 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.05.2010 - |03:05|

Moim zdaniem średni. Fajny Doktor, fajna Amy - ale niewiele poza tym.
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

#5 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 17.05.2010 - |08:09|

Ja sobie obejrzałem najnowszy odcinek Doktora i najlepszy jak dla mnie w tej piątej serii (bo anioły mnie trochę zawiodły, jedynie chyba pierwszy odcinek był porównywalny).
Tutaj w końcu Amy musiała wybrać i to zrobiła. Rory powinien poczuć się pewniej i chyba nie będzie już rywalizował z Doktorem.
Doktor - no właśnie, w końcu zobaczyliśmy też ciemną stronę Doktora, zawsze był wspaniały, mężny itd.. Podobały mi się szczególnie rozmówki Doktora z Władcą Snów rozliczające i podsumowujące Doktora, jego postępowanie, podejście do towarzyszy.

Byli też obcy, których nie widzieliśmy wcześniej. Niezbyt lubię "powroty" przeciwników Doktora, wiem że Cybermani i Dalekowi to są "etatowi wrogowie" i oni niech sobie będą, ale w pozostałych odcinkach powinni być wymyślani nowi i niepowtarzalni (dlatego m.in. anioły w tych dwóch odcinkach nie były zbyt tajemnicze i było wiadomo mniej więcej, czego się spodziewać)
  • 0

#6 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 17.05.2010 - |10:08|

Ale po tej "zimnej gwieździe" to się Doktor powinien domyślić, że obie rzeczywistości to sen, bo nawet w uniwersum tego serialu był to bardzo głupi pomysł. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#7 OmniSzron

OmniSzron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.05.2010 - |15:19|

Ale po tej "zimnej gwieździe" to się Doktor powinien domyślić, że obie rzeczywistości to sen, bo nawet w uniwersum tego serialu był to bardzo głupi pomysł. :)

Ok, więc alternatywą byłaby zwykła - "gorąca" gwiazda. Byłoby to zbyt oczywiste. Poprzez wprowadzenie zimnej gwiazdy doszedł element gry psychologicznej. Takie gwiazdy nie istnieją, więc na 100% to jest sen. No i wtedy się zastanawiasz - przecież nikt nie dałby Ci tak oczywistej odpowiedzi. Raczej bardziej prawdopodobne jest, że twój przeciwnik znalazł jedyną, wyjątkową, zimną gwiazdę we wszechświecie i świadomie spycha TARDIS w jej kierunku, żebyś cię zmylić.

Poza tym, przecież w końcu się domyślił. ;)
  • 0

#8 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 17.05.2010 - |19:29|

Zastanawia mnie coś.
Podczas nawet dziwnego snu wszystko wydaje się realne ale mi coś nie pasuje.
W świecie "5 lat później" nie myślą o najprostszym rozwiązaniu. Mianowicie o retrospekcji wydarzeń, czy doktor odstawił ich kiedyś na ziemię i co się działo od tego czasu. Czyżby razem ze światami mieli też dorobione wspomnienia wydarzeń z tych światów?
No i chyba pierwszy odcinek bez wyrwy.

A co do zimnej gwiazdy to sam pomysł jest tak dziwny że nierealny. Ale dla świata doktora możliwy.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#9 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 24.05.2010 - |00:11|

z tym nawalaniem dechą w staruszkę, to był ogień... :lol:
  • 0