Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 109 - S06E10 The package

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.03.2010 - |00:28|

6x10 The package (Sun i Jin)

Scenariusz: Paul Zbyszewski & Graham Roland

Reżyseria: Paul Edwards

Emisja ABC: 30.03.2010

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 31.03.2010 - |00:28|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#2 Palkers

Palkers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 31.03.2010 - |03:24|

Ciekawy odcinek :)

Miło było znowu zobaczyć Bakunina, jak również pod koniec - gościa specjalnego :) (choć pewnie już w połowie odcinka każdy się domyślał o kogo chodzi). Wątek rzeczywistości alternatywnej niezbyt porywający i wyjątkowo mało wiarygodny i naciągany; widać, że twórcy bardziej przykładają się do zagadnień związanych z wyspą. Co do misji, którą powierzono gościowi specjalnemu i tego, co powiedział Widmore - MiB skojarzył mi się jednoznacznie z personifikacją zawartości Puszki Pandory - teraz być może będą chcięli zamknąć go w niej na powrót :)

Jestem wielce ciekaw zakończenia sezonu, choć z każdym odcinkiem tracę wiarę w to, że będzie ono spektakularne - mam nadzieję, że tym razem przeczucie mnie zawiedzie :)
  • 0

#3 david copperfield

david copperfield

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 31.03.2010 - |07:42|

Jakże sie zdziwiłem ze za drzwiami nie bylo Walta ;-) oh jak sie zdziwilem :P a tak na powaznie, to sporo momentow naciaganych, ale szkoda ze rozmowa MiB z Widmore byla taka krótka :)
  • 0

#4 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 31.03.2010 - |10:02|

Ciekawy odcinek :)

Miło było znowu zobaczyć Bakunina, jak również pod koniec - gościa specjalnego :) (choć pewnie już w połowie odcinka każdy się domyślał o kogo chodzi). Wątek rzeczywistości alternatywnej niezbyt porywający i wyjątkowo mało wiarygodny i naciągany; widać, że twórcy bardziej przykładają się do zagadnień związanych z wyspą. Co do misji, którą powierzono gościowi specjalnemu i tego, co powiedział Widmore - MiB skojarzył mi się jednoznacznie z personifikacją zawartości Puszki Pandory - teraz być może będą chcięli zamknąć go w niej na powrót :)

Jestem wielce ciekaw zakończenia sezonu, choć z każdym odcinkiem tracę wiarę w to, że będzie ono spektakularne - mam nadzieję, że tym razem przeczucie mnie zawiedzie :)

Czemu naciągane? Teraz się zaczyna wyjaśniać, że ojciec Sun - Pan Paik współpracuje z Widmore. Widmore to największy sku.... w serialu i nawet gorszy od Dymka.

A powiedzcie mi po co Desmond do walki z Dymem? ;/
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#5 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 31.03.2010 - |10:06|

Jeśli chodzi o paczkę, to było to oczywiste od odcinka "Recon". O tym odcinku nie ma za dużo co pisać, ale następny zapowiada się ciekawie.
Pewnie wreszcie zostaną połączone dwie rzeczywistości. Wyobrażam sobie scenę, w której świadomość Desmonda z głównej linii czasowej skacze do ciała z alternatywnej linii. Zobaczymy pewnie jak zdziwiony Hume postrzega, że jest na pokładzie lotu 815, wstaje ze swojego miejsca, rozgląda się i widzi znajomych z wyspy nie rozpoznających go. W tym momencie wraca na swoje miejsce Jack i pyta się Rose gdzie poszedł jego współpasażer. Des gdzieś na tyłach samolotu traci przytomność i wraca do ciała w naszej rzeczywistości. Widmore dowiaduje się , gdzie przed chwilą trafił Des, więc zabiera go na wyspę ze sobą.
Jest szansa, że w przyszłym odcinku dowiemy się więc, czym jest ta alternatywna rzeczywistość i jak chce ją wykorzystać Widmore.
Koniec tych moich gdybań.
  • 0

#6 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 31.03.2010 - |10:21|

Dobry odcinek.

We flashach można dostrzec korelację z Wyspą, choć nie wciągneły mnie one za bardzo.

Na Wyspie działo się sporo - podobała mi się postawa Sun, powrót Desa - niestety, miałam nadzieję, że znów otrzyma wizję, a nie że będą go targać jak worek ziemniaków :angry: I co nieco się wyjaśniło - Flocke potzebuje wszystkich kandydatów do opuszczenia Wyspy, Widmore nie jest po jego stronie i interesuje się elektromagnetyzmem - może w tym jest jakiś sposób na pozbycie się Dymu? :)

Coś zaczyna się klarować w związku z finałem, czekam na kolejny ep.
  • 0

#7 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 31.03.2010 - |10:35|

Pewnie wreszcie zostaną połączone dwie rzeczywistości. Wyobrażam sobie scenę, w której świadomość Desmonda z głównej linii czasowej skacze do ciała z alternatywnej linii. Zobaczymy pewnie jak zdziwiony Hume postrzega, że jest na pokładzie lotu 815, wstaje ze swojego miejsca, rozgląda się i widzi znajomych z wyspy nie rozpoznających go. W tym momencie wraca na swoje miejsce Jack i pyta się Rose gdzie poszedł jego współpasażer. Des gdzieś na tyłach samolotu traci przytomność i wraca do ciała w naszej rzeczywistości. Widmore dowiaduje się , gdzie przed chwilą trafił Des, więc zabiera go na wyspę ze sobą.
Jest szansa, że w przyszłym odcinku dowiemy się więc, czym jest ta alternatywna rzeczywistość i jak chce ją wykorzystać Widmore.

Spoiler

Odcinek nawet fajny, fajnie bylo zobaczyc Room 23 znowu :) alternatywna rzeczywistosc tez niczego sobie, bo fajnie bylo zobaczyc Kimiego znowu :) Jin mial troche szczescia, ze mu kase zabrali inaczej bylby dead ;) Jezeli chodzi o wyspe to...myslalem ze richard bedzie mial jakis fajniejszy plan, cos typu idziemy na ta gore tam jest 'cos' co pomoze powstrzymac Flocke'a...a tutaj poprostu chce rozwalic samolot...

Użytkownik MorFeuS edytował ten post 31.03.2010 - |10:37|

• 0

#8 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 31.03.2010 - |10:42|

Jeśli chodzi o paczkę, to było to oczywiste od odcinka "Recon". O tym odcinku nie ma za dużo co pisać, ale następny zapowiada się ciekawie.
Koniec tych moich gdybań.

Co to za bzdury tu wypisujesz :P To co widzimy we flashbakach to to, co byłoby gdyby wylądowali nic z lotem 815 się nie stało ;) + czyli w sumie wychodzi na jedno, że będa to wydarzenia jak zakończy się finał.
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#9 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 31.03.2010 - |11:01|

Co to za bzdury tu wypisujesz To co widzimy we flashbakach to to, co byłoby gdyby wylądowali nic z lotem 815 się nie stało + czyli w sumie wychodzi na jedno, że będa to wydarzenia jak zakończy się finał.

Ależ nie, to nie są wydarzenia "co by było gdyby samolot 815 się nie rozbił"! W sideflashach zmiany sięgają głębiej, np. w samolocie leciał Desmond, nie było natomiast Shannon, Jin i Sun nie są małżeństwem, Jack miał operowany wyrostek w dzieciństwie, ma nastoletniego syna etc. :)
  • 0

#10 Kasia16

Kasia16

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 31.03.2010 - |11:49|

Odcinek bardzo nudny i praktycznie nic się nie wyjaśniło tylko pojawiły się kolejne pytania, czemu Desmond jest tytułową "paczką"? Po kiego Widmore'owi Jin, rozumiem że gdy skakali w czasie mógł coś podpisywać ale taką wiedzę a nawet i większą ma Ben więc czemu na niego się nie zasadzili? No i jeszcze to jak Sun zapomniała języka w gębie straaaasznie naciągane i czemu to miało służyć? może Jin zapomni koreańskiego i nie będą mogli się dogadac :D

a i jeszcze.... Pamiętacie, że jak Bakukin był na wyspie to nie miał oka? w tym odcinku widzimy, że w ''alternatywnej'' rzeczywistości też się go pozbył ;)...
  • 0

#11 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.03.2010 - |11:50|

Co to za bzdury tu wypisujesz To co widzimy we flashbakach to to, co byłoby gdyby wylądowali nic z lotem 815 się nie stało + czyli w sumie wychodzi na jedno, że będa to wydarzenia jak zakończy się finał.

Ależ nie, to nie są wydarzenia "co by było gdyby samolot 815 się nie rozbił"! W sideflashach zmiany sięgają głębiej, np. w samolocie leciał Desmond, nie było natomiast Shannon, Jin i Sun nie są małżeństwem, Jack miał operowany wyrostek w dzieciństwie, ma nastoletniego syna etc. :)

Dokładnie tak.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#12 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 31.03.2010 - |12:03|

Odcinek bardzo nudny i praktycznie nic się nie wyjaśniło tylko pojawiły się kolejne pytania, czemu Desmond jest tytułową "paczką"? Po kiego Widmore'owi Jin, rozumiem że gdy skakali w czasie mógł coś podpisywać ale taką wiedzę a nawet i większą ma Ben więc czemu na niego się nie zasadzili? No i jeszcze to jak Sun zapomniała języka w gębie straaaasznie naciągane i czemu to miało służyć? może Jin zapomni koreańskiego i nie będą mogli się dogadac :D

Jak to sie nie wyjasnilo - wyjasnilo sie kto jest paczka ;)

Ben nie posiada takiej wiedzy. Gdyby ja posiadal, posiadalby ja tez Widmore - w koncu byl przez wiele lat przywodca innych, dluzej niz Ben. A jak juz zauwazylismy, nawet Richard bedacy blizej Jacoba nie posiadal zbyt rozleglej wiedzy na tematy zwiazane z wyspa. Potrzebowali kogos z Dharmy, kto sie tym zajmowal - w obozie Flocka mamy z Dharmy Sawyera - byl szefem ochrony, ale raczej trudno byloby go przeciagnac na swoja strone. Kate - byla zaledwie kilka dni. No i wlasnie Jin, ktorego najlatwiej bylo przeciagnac na swoja strone, chocby pokazujac mu zdjecia.

Ciekawe czy to, ze Desmond jest "specjalna bronia", czy jakkolwiek to nazwac ma zwiazek wlasnie z elektromagnetyzmem. W koncu zostal napromieniowany podczas wybuchu Swana i wtedy zaczely sie jego skoki swiadomosci. A jak wiemy Zoe i Widmore szukaja czegos, co jest powiazane z elektromagnetyzmem, zeby pokonac Flocka (chyba). Moze przez napromieniowanie Flocke nie moze tknac Desmonda, tak jak nie moze przejsc przez bariere dzwiekowa?;)
  • 0

Dołączona grafika

#13 Kasia16

Kasia16

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 31.03.2010 - |12:11|

dlatego napisałam, że praktycznie nic ;)

W sumie masz rację z tym dlaczego akurat to Jin... po głębszym przemyśleniu mi też wydaje sie to dość oczywiste... Mimo wszystko, nie zmieniam zdania, że odcinek był kiepskawy po kilku naprawde niezłych epizodach dzisiaj troszkę powiało nudą, ktoś słusznie zwrócił uwagę, że dialog FLocka z Charlsem mogł trwać dłużej...

Użytkownik Kasia16 edytował ten post 31.03.2010 - |12:11|

• 0

#14 Malakai

Malakai

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 31.03.2010 - |12:21|

Jak to sie nie wyjasnilo - wyjasnilo sie kto jest paczka ;)

Ben nie posiada takiej wiedzy. Gdyby ja posiadal, posiadalby ja tez Widmore - w koncu byl przez wiele lat przywodca innych, dluzej niz Ben. A jak juz zauwazylismy, nawet Richard bedacy blizej Jacoba nie posiadal zbyt rozleglej wiedzy na tematy zwiazane z wyspa. Potrzebowali kogos z Dharmy, kto sie tym zajmowal - w obozie Flocka mamy z Dharmy Sawyera - byl szefem ochrony, ale raczej trudno byloby go przeciagnac na swoja strone. Kate - byla zaledwie kilka dni. No i wlasnie Jin, ktorego najlatwiej bylo przeciagnac na swoja strone, chocby pokazujac mu zdjecia.

Ciekawe czy to, ze Desmond jest "specjalna bronia", czy jakkolwiek to nazwac ma zwiazek wlasnie z elektromagnetyzmem. W koncu zostal napromieniowany podczas wybuchu Swana i wtedy zaczely sie jego skoki swiadomosci. A jak wiemy Zoe i Widmore szukaja czegos, co jest powiazane z elektromagnetyzmem, zeby pokonac Flocka (chyba). Moze przez napromieniowanie Flocke nie moze tknac Desmonda, tak jak nie moze przejsc przez bariere dzwiekowa?;)

Słusznie zauważyłeś. Prawdopodobnie Des dzieki swojej przygodzie z elektromagnetyzmem jest jedyną osobą która może unicestwić "czarny dym".
  • 0

#15 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.03.2010 - |13:09|

Co to za bzdury tu wypisujesz :P To co widzimy we flashbakach to to, co byłoby gdyby wylądowali nic z lotem 815 się nie stało ;) + czyli w sumie wychodzi na jedno, że będa to wydarzenia jak zakończy się finał.

Jeśli ktoś wypisuje bzdury, to jesteś to Ty. :)
To są dwie równoważne linie czasowe, widać to wyraźnie po konstrukcji pierwszego odcinka sezonu. Juliette wali w bombę, ekran robi się biały i widzimy naszych bohaterów na pokładzie lotu 815, który się nie rozbija - Wyspa znajduje się pod wodą. Potem znów wracamy do tego samego momentu, tuż przed "Incydentem". Juliette znów wali w bombę, ekran znów robi się biały i tym razem nie zmienia się nic stosunku do oryginalnej linii czasowej, jedynie nasi bohaterowie wracają do "swoich" czasów. Potrafisz w jakiś logiczny sposób udowodnić, iż linia czasowa pokazywana w sidebackach jest tylko wymysłem scenarzystów, skoro wprowadzono ją w DOKŁADNIE taki sam sposób?
I jak to już przedmówcy zauważyli - to wcale nie jest rzeczywistość, w której samolot się nie robił. Zmiany sięgają głebiej - jest to rzeczywistość, w której Jacob nigdy nie ingerował w życie naszych bohaterów.

Swoją drogą cieszę się, że pojawił się drobny wątek Dharmy i jej badań. Istnieje szansa, że wyjaśnienie nie będzie się opierało na walce dualistycznych "bóstw" ale sięgnie raczej do "technologii" ukrytych w podziemiach wyspy. Coraz mniej prawdopodobny staje się powrót współczesnej Dharmy na Wyspę, ale w takim razie mam nadzieję, że twórcy wyjaśnią nam przynajmniej co się z nią stało. W końcu była owa tajemnicza placówka w Ann Arbor. Niechby chociaż dali krótkiego flashbacka z eksterminacją jej załogi przez ekipę Widmore'a lub Bena. Nie żebym chciał takiego wyjaśnienia, ale lepsze to niż zakończenie serialu z pominięciem wątku Dharmy.

Użytkownik Atlantis edytował ten post 31.03.2010 - |13:15|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#16 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 31.03.2010 - |14:33|

Swoją drogą cieszę się, że pojawił się drobny wątek Dharmy i jej badań.

Właśnie. I w końcu kompletnie pomijany Jin ma szansę na swój mały wątek.

Prawdopodobnie Des dzieki swojej przygodzie z elektromagnetyzmem jest jedyną osobą która może unicestwić "czarny dym".

Może, ale skąd Widmore o tym wie? :o

No i jeszcze to jak Sun zapomniała języka w gębie straaaasznie naciągane i czemu to miało służyć?

To nie jest naciągane, coś takiego naprawdę może się zdarzyć - uszkodzenie ośrodka w mózgu odpowiedzialnego za dany język moze spowodować czasowy lub stały zanik tej umiejętności. Można wtedy myśleć w danym języku, ale nie umieć nic w nim powiedzieć.
Ja to odebrałam jako nawiązanie do I sezonu i do FS, gdzie nie zna angielskiego :)

Użytkownik Lakshmi edytował ten post 31.03.2010 - |14:38|

• 0

#17 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.03.2010 - |14:38|

Swoją drogą cieszę się, że pojawił się drobny wątek Dharmy i jej badań.

Właśnie. I w końcu kompletnie pomijany Jin ma szansę na swój mały wątek.

Prawdopodobnie Des dzieki swojej przygodzie z elektromagnetyzmem jest jedyną osobą która może unicestwić "czarny dym".

Może, ale skąd Widmore o tym wie? :o

Widmore wie wszystko. Może Locke mu nagadał jak skoczył do Tunezji? :D :D :D
  • 0

#18 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 31.03.2010 - |14:49|

[quote]No i jeszcze to jak Sun zapomniała języka w gębie straaaasznie naciągane i czemu to miało służyć? [/quote]
To nie jest naciągane, coś takiego naprawdę może się zdarzyć - uszkodzenie ośrodka w mózgu odpowiedzialnego za dany język moze spowodować czasowy lub stały zanik tej umiejętności. Można wtedy myśleć w danym języku, ale nie umieć nic w nim powiedzieć.
Ja to odebrałam jako nawiązanie do I sezonu i do FS, gdzie nie zna angielskiego :)
[/quote]

Jak dla mnie - to zabieg narracyjny, bardzo sprytny. Sun wiele wie, wiele widzi, ale nie może nikomu o tym powiedzieć, nikogo ostrzec... szczególnie, jeżeli pod ręką nie ma papieru do pisania. Prawdopodobnie ten motyw przyda się do czegoś w najbliższych odcinkach.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#19 Jarlig

Jarlig

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 31.03.2010 - |14:50|

A mnie zastanawia czemu Kate nie jest potrzebna FLocke do opuszczenia wyspy? Przecież jest kandydatką. Może ma to związek z tym, że jej numer (51) nie występuje wśród tych: 4, 8, 15, 16, 23, 42. Tu link do tabelki z numerami i odpowiadającymi im osobami http://www.zagubieni...?article_id=180 .
  • 0

#20 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 31.03.2010 - |15:29|

A mnie zastanawia czemu Kate nie jest potrzebna FLocke do opuszczenia wyspy? Przecież jest kandydatką. Może ma to związek z tym, że jej numer (51) nie występuje wśród tych: 4, 8, 15, 16, 23, 42. Tu link do tabelki z numerami i odpowiadającymi im osobami http://www.zagubieni...?article_id=180 .

To jest lista z latarni. Nie pamiętam dokładnie ale w grocie była skreślona albo w ogóle jej nie było.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych