Użytkownik biku1 edytował ten post 12.03.2010 - |18:53|
Odcinek 101 - S05E19 - Hammer of the Gods
Napisano 12.03.2010 - |18:45|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 23.04.2010 - |07:21|
Aż ciężko to opisać, ale ten odcinek powinien wygrać jakieś Hugo, czy co to tam teraz dają.
Spotkanie bogów i to jak nazwał ich Lucyfer - Poganie. Albo określenie apokalipsy przez tych Pogan - Żydowsko-Chrześcijańska Apokalipsa. Naprawdę świetne połączenie wątków.
Nawet finał odcinka i to jak można rozwiązać sprawę apokalipsy. Naprawdę Kripke i jego scenarzyści stworzyli doskonały serial. I jeszcze parę Ochów i Achów. A teraz idę spać, jak wstanę, to sobie ten odcinek z wielką przyjemnością powtórzę.
A i na końcu, jakby ktoś się pytał, to Zaraza.
Napisano 23.04.2010 - |10:01|
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 23.04.2010 - |10:01|
starsznie szkoda mi Gabriela, bo uwielbiałem tę postać
w ogole obsada jest jedwabiscie dobierana - aktor grający Zaraze - poezja
Napisano 23.04.2010 - |11:06|
Napisano 23.04.2010 - |13:31|
skoro pojawiło się rozwiązanie zakończenia apokalipsy to ciekawi mnie czy serial nas jeszcze zaskoczy czy skończy się zamknięciem Lucka w klatce ...
Napisano 23.04.2010 - |14:43|
Tak samo z wiarą w świat.
Jeden bóg wie że istnieje wielki żółw noszący świat na swojej skorupie, a drugi wie o istnieniu węża Jörmungandra.
Tak jakby wszystkie istoty mityczne istniały poniekąt we własnych światach będących jednocześnie naszym.
No i reprezentacja.
Ganesh, Odyn, Kali, Baron Samedi, Baldur, Merkury, zao chen i paru innych.
Po pierwsze - kim jest Zao chen?
Po drugie - Baldur na czele gromady? Skoro jest tam Odyn to domyślnie on powinien być wyżej, ponaddto Baldur nie żyje ( w mitologii zabiła go jemioła )
Po trzecie Baron Samedi nie jest bogiem. Równie dobrze mógłby pojawić się Budda który bogiem też nie jest.
A sam odcinek wgniótł w ziemie.
Zostają nam 2 odcinki z zabijaniem jeźdźców i ostatni na zrobienie półłapki na diabła.
Napisano 23.04.2010 - |15:10|
No przecież nawet Lucek w rozmowie z Merkurym twierdził, że nic dziwnego że odebrali im Tę Planetę, skoro bardziej się lubią w wyżynaniu siebie nawzajem... Więc jednak nie byli pierwsi.Kali stwierdziła "Są nas miliardy i to my byliśmy tu pierwsi." tymczasem wersja aniołów jest tak że oni byli jeszcze wcześniej.
Tam badaj Odyn nabijał się z jego mitologii, a nie że ta mitologia jest prawdziwa i słuszna. Bodaj chodziło o zmniejszenie znaczenia apokalipsy, na przykładzie ich "głupich" mitów. Przynajmniej tak odebrałem nabijanie się Odyna z końca świata i tego, że zje go wówczas wilk.Jeden bóg wie że istnieje wielki żółw noszący świat na swojej skorupie, a drugi wie o istnieniu węża Jörmungandra.
Bo sypiał z Kali, a to spotkanie to jej pomysł.Po drugie - Baldur na czele gromady?
Loki z tego co pamiętam też nie żyje, a jednak nie przeszkadzało go tu umieścić.ponaddto Baldur nie żyje ( w mitologii zabiła go jemioła )
Poza tym, śmierć w mitach, to dobry sposób na zniknięcie z życia publicznego.
Zao ShenZao chen
Ale czemu on tam był, to nie wiem, nie wygląda na brutalnego boga. Może Kripke miał nadzieję, że nie będziemy zbyt dociekliwi?
Baron Samedi (dosłownie: Baron Sobota) to w religii voodoo duch (loa)-przywódca i ojciec wszystkich duchów śmierci Guédé, pan podziemi, mistrz magii.Po trzecie Baron Samedi nie jest bogiem. Równie dobrze mógłby pojawić się Budda który bogiem też nie jest.
Moim zdaniem pasuje do zbieraninki. Myślę, że twórcom bardziej chodziło o przekrój przez planetę, niż dosłowność znaczenia BÓG. Poza tym, czy bogowie nie powinni być z definicji nieśmiertelni? A tu jednak padają jak muchy, że się tak wyrażę. Więc myślę, że bardziej chodzi o określenie niż możliwości.
Napisano 23.04.2010 - |15:41|
No przecież nawet Lucek w rozmowie z Merkurym twierdził, że nic dziwnego że odebrali im Tę Planetę, skoro bardziej się lubią w wyżynaniu siebie nawzajem... Więc jednak nie byli pierwsi.
Chodziło mi o to że było kiedyś powiedziane (chyba) że w tym świecie Lucek zbuntował się kiedy bóg stworzył ludzi.
Dlatego mi to nie pasuje.
Gdyby nie to, to bym się nie czepiał i został przy przeświadczeniu że wiara=moc. tzn. im więcej dany bóg/panteon ma wiernych tym większą mocą dysponuje.
Loki z tego co pamiętam też nie żyje, a jednak nie przeszkadzało go tu umieścić.
Loki miał umrzeć dopiero w trakcie ragnaroku, do tego czasu miał spędzać w łożu z żoną u boku i wężem w pobliżu.
mój błąd, dzięki za poprawkęZao Shen
Napisano 23.04.2010 - |18:58|
Napisano 23.04.2010 - |19:38|
Napisano 23.04.2010 - |21:45|
A i końcówka.
Widzę napisy, myśle że koniec ale informacja że wszyscy mieli powyżej 18 lat zaciekawiła i nie wyłączyłem.
I dobrze
Ja tam wiedziałem że to nie koniec bo zostało przynajmniej 8 minut oglądania ;p
Napisano 23.04.2010 - |23:45|
Użytkownik Krusty edytował ten post 24.04.2010 - |00:01|
Napisano 24.04.2010 - |11:58|
Ja też ;] ale np pare scen automatycznie przesuwałem do tyłu żeby jeszcze raz zobaczyć ^^ tak mi się podobałyNie wiem jak ty ale ja nie wpatrywałem się w pasek przewijania
Napisano 25.04.2010 - |10:38|
Nie moge się doczekać następnych odcinków
Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:
KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!
Napisano 28.04.2010 - |13:13|
Toudi, Hugo to masz w literaturze, tutaj to co najwyżej Emmy, ale CW ma za mało szmalcu i nie mają poustawianych głosującyh.
A odcinek miodzio + zabawne wstawki.
Napisano 28.04.2010 - |16:10|
Nie ma drugiego takiego serialu To jak prowadzą główny wątek przez tyle sezonów, doprawiając go wątkami pobocznymi i nawiązaniami, to coś pięknego.
Napisano 02.05.2010 - |04:54|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych