Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze statki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.02.2010 - |19:51|

Mam pytanie, może już było ale szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie chodzi o to czy wszystkie statki(bc-304) są wyposażone w broń asgardów i te inne bajery do powielania rożnych rzeczy i takie tam czy tylko Odysseja? Bo jeśli tak to czemu w ark of truth tak się boją 7 statków Ori atakujących Ziemie? Jeżeli założymy, że 4 nasze krążowniki będą wspomagane przez placówkę na Antarktydzie i jeszcze przez Atlantydę(ona działa?) to pewnie stracilibyśmy jeden czy 2 statki ale powinniśmy odeprzeć wroga?
  • 0

#2 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 19.02.2010 - |21:30|

W ARK OF TRUTH jeszcze niebyła Atlantyda na ziemi -.-
2. wtedy placówka na ziemi miała braki w zasilaniu
3. tylko odyseja była Wtedy uzbrojona w bronie Asgardu ,
reszta statków chyba po roku(?) została w nie uzbrojona .
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#3 bobek28

bobek28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.02.2010 - |21:52|

Dzięki za odpowiedź. Wszystko przez AXN Sci-fi bo tam pokazali najpierw 5 sezon SGA a potem ostatni odcinek SG1. No ale właśnie nie wiedziałem kiedy do zbroili te pozostałe statki.
  • 0

#4 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 29.01.2011 - |13:59|

Regenatory kadłuba. Właśnie takie zdanie usłyszałem w 9 sezonie odcinka 15. Co ono oznacza.
  • 0

#5 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 29.01.2011 - |17:09|

Nie przypominam sobie by w "Ethon" padlo takie sformulowanie. Regeneratory kadluba natomiast to technologia Wraith, o ktorej pierwszy raz dowiedzielismy sie w "Be all my sins remembered" , 4 sezon SGA. Pozwalaja one na naprawe pancerza w czasie rzeczywistym, i spelniaja u Wraith role oslon. Zreszta w pierwotnej wersji skryptu do tego odcinka Wriath mieli oslony-potem sobie przypomniano, ze przeciez rasa ta nie ma tej technologii i jest to jedna z ich cech charakterystycznych, i zmieniono dwa slowa na jedno. W ten sposob narodzilo sie "hull regeneration", swoja droga pasujace do Wraith ale tez tworzace wiele pytan na ktore nigdy nie odpowiedziano. Mozna spekulowac ze to jakas forma ultrawydajnej nanotechnologii/replikatora przy czym ja stawiam na to drugie. Pancerz jest po prostu odtwarzany na bierzaco i tylko od sprawnowsci replikatorow i dostepnej energii zalezy jak dlugo i jak efektywnie mozna to robic. No ale to akurat domysly. Teoretycznie jednak to mozliwe, w koncu Wraith sprawiali wrazenie ze sa gdzies nieco za Asgardem jesli chodzi o niektore technologie. Mieli transportery, wiec mozliwe ze potrafili takze replikowac*. Zreszta, w kolejnym odcinku w ktorym za pomoca skradzionych ZPM klonowana jest armia Wraith padaja sformulowania, ktore IMO jednoznacznie okreslaja ze Wraith maja zdolnosc wytwarzania materii z energii.

*ale osobiscie i niekanonicznie twierdze ze transportery Wraith nie maja wiele wspolnego z urzadzeniami Asgardu, sprawialy wrazenie ze materia i energia sa jakos "zwijane" wewnatrz nich w jakies podplanckowe dziwactwa czy cos, podczas gdy transporter asgardu to po prostu wariacja na temat transportera startrekowego, opartego na efektach kwantowych. Ale to nie podparte niczym szczerze mowiac, nigdy cos takiego nie padlo na ekranie, wrecz przeciwnie-mozna odniesc wrazenie ze obie technologie sa bardzo podobne u swych korzeni. Poza tym Wratih bajecznie szybko dopasowali sie do prob penetrowania ich statkow transporterem Asgardu, zajelo im to kilka sekund. Co jest logiczne, skoro sami maja ta sama technologie u siebie. Ale nalezy wziasc poprawke na to, ze w sumie ziemianie tez cos takiego maja, wystarczy pobiezna znajomosc transporterow i tego jak dzialaja. Wydaje sie wiec prawdopodobne, ze zaawansowana technicznie rasa taka jak Wraith moglaby odpowiednie remedium wymyslic na kolanie z uzyciem juz dostepnych narzedzi w czasie bitwy.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 29.01.2011 - |17:10|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#6 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 30.01.2011 - |09:59|

Sakramentos, problem w tym że padło (~17:30 min.):D Sam się zdziwiłem i aż przewinąłem.

Okręty wraith były organiczne(odcinek gdy z Keller- jak mnie pamięć nie myli-zaczął rosnąć okręt, wysysając przy tym energię z Atlantydy ), więc regenerowały się jak tkanka, a jak wiadomo do wyzdrowienia potrzebna jest energia.

Może to złe tłumaczenie po prostu.

PS: Pamiętasz może jak się nazywał ten efekt, że duże urządzenia można, można rozłożyć na dużej płaskiej powierzchni?

Użytkownik Logon edytował ten post 30.01.2011 - |10:03|

• 0

#7 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 30.01.2011 - |21:54|

Demontaż? :rolleyes: Nie mam najmniejszego pojecia o co ci chodzi...
A co do odcinka to blad w tlumaczeniu, bo tekst byl o przekierowaniu energii do odpowiedniej czesci oslon, chyba ze ogluchlem.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#8 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 30.01.2011 - |21:57|

była mowa w jakimś temacie, bodajże o Destiny ale za nic nie pamiętam w jakim. NO z tego co pamiętam to była mowa że można silnik umieścić na płaskiej powierzchni. Tzn. silnik będzie praktycznie płaski ;]
  • 0

#9 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 31.01.2011 - |02:56|

No ale w sensie ze co, bo nadal nie rozumiem? Silnik moze byc plaski, czemu nie, moze byc okragly, moze byc szescienny-jakikolwiek. Sprecyzuj o co ci chodzi bo za zadne skarby nie moge zrozumiec o co chodzi.
  • 0
Winchell Chung

#10 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 31.01.2011 - |22:43|

No cóż nie ważne :) Dzięki za pomoc :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych