Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - Ghosts in the Machine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (23 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (4 głosów [20.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 20.00%

2. 9 (7 głosów [35.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 35.00%

3. 8 (6 głosów [30.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 30.00%

4. 7 (3 głosów [15.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 15.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.02.2010 - |13:48|

Dołączona grafika

Odcinek 8 - "Ghosts in The Machine".

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.03.2010 - |08:45|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Fisher

Fisher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 20.03.2010 - |22:42|

Dobry odcinek, mocna ósemka. Zoe nie przyznała się i na końcu wyszło jakie z niej ziółko - była by w stanie zabić własnego ojca... Adama zadomawia się w VR :) Wątek Amandy nadal nudny/słaby. Czekam na napisy - jakiś ciężki język był teraz... ;p sporo dialogów było dla mnie niezrozumiałych :(

Użytkownik Fisher edytował ten post 20.03.2010 - |22:44|

• 0
Сделано в СССР

#3 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 21.03.2010 - |14:18|

7/10

Mroczny i klimatyczny odcinek. Ukuwanie się hartu ducha Zoe pokazane rewelacyjnie. Sceny w laboratorium bardzo mocne. Terror psychologiczny rodem z Freuda i wstępnych przesłuchań na Guantanamo. I jestem pewny,że doktor zapoda jeszcze znienacka taki teścik, że przechytrzy Zoe - inteligentny jest - stać go na to.

Słabiej wątki Adamy i Amandy.
Zawahanie się prawnika, Taurończyka, w grze - takie mało wiarygodne. Ratuje to postawa aktora, ale strasznie prosto jest prowadzone to jego przejście na mroczną stronę. Bo co to za przejście, przecież to mafijny prawnik kombinator. No i brat-dobra-rada, ojejjjjjj.
Wątki z Amandą i kwiatkiem Tamary rozumiem jako wprowadzające do dalszych odcinków i na razie takie mało zrozumiałe. Czyżby Zoe ma być tą złą, a Tamara jej przeciwwagą w NCC, ale to też jakieś uproszczenie? Mam nadzieję, że jakoś bardziej rozwiną tę nienawiść Zoe do ojca, bo chyba tu jeszcze jest chyba coś mroczniejszego w tym pożarze z przeszłości.

W sumie odcinek mi się podobał ale liczę, że w następnym będzie zdecydowane przesunięcie akcji do przodu.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#4 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 22.03.2010 - |18:33|

Jeśli mamy większą dawkę wątków z Zoe i holonetem, to od razu serial zyskuje i tak jest z tym odcinkiem. Jedynie matka nie daje rady, bo kobieta nie ma nic interesującego do przekazania. Zoe to jednak uparty robot, bo mnie biała gorączka dopadłaby już przy składaniu giwery i eksplodowałbym. Teraz czekam na jakiś przełom, który pociągnie ten serial na wyższy poziom akcji.
  • 0

#5 niQuaone

niQuaone

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.03.2010 - |00:03|

Ja jestem ciekawa jakie znaczenie ma wątek Amandy, te wszystkie wizje... ciekawe czy mają sens i będą mieć konkretny wpływ na fabułę?
Sama Zoe mnie denerwuje, jej odczłowieczenie i determinacja... brrr. Może dlatego, że całym sercem kibicuję Danielowi, który wpadł mi w oko.... ;p
Ogólnie rzecz biorąc - daję 7 z nadzieją, że fabuła z czasem się rozkręci bo jak na razie nic się nie dzieje... zbyt dużo wątków by można było akcję pchać szybko do przodu ;/ duuuży minus za to :(

Na jakimś forum przeczytałam, że to mało prawdopodobne by 16 latka robiła z komputerem takie rzeczy. Samej mi to przeszkadza. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, czasem rodzą cię geniusze, cudowne dzieciaki które w wieku parunastu lat kończą studia z wyróżnieniem. Pewnie Zoe do takich należy i tyle.
  • 0

#6 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.03.2010 - |09:51|

...
Sama Zoe mnie denerwuje, jej odczłowieczenie i determinacja... brrr.
...

Zgadzam się z "przedmówczynią". Przecierz to jej ojciec - chyba jej nie lał przez całe dzieciństwo żeby go teraz tak olać - chyba, że to totalnie "pokręcona rodzinka była".
A jakby zabiła swojego kochanego psa - tego bym nie kupił, też mam psa i jak się nad tym zastanowić to może nawet łatwiej byłoby zabić człowieka (nie mam na myśli członka rodziny) niż SWOJE zwierzę - no ale w takiej sytuacji trzeba się po prostu znaleźć żeby poznać wynik.

...to mało prawdopodobne by 16 latka robiła z komputerem takie rzeczy...

Mamy avatar "zagnieżdżony" w "nowiutkim" technologicznie procesorze, który wykonuje "czarną robotę" /przeliczenie wagi gnata i wniosek o ślepakach - jak stwierdza Zoe: robot wiedział/. Ona tylko zarządza - maszyna robi resztę - tak ja to sobie tłumaczę.
  • 0

#7 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 24.03.2010 - |14:42|

Od kilku odcinków serial ten zrobił się znacznie ciekawszy niż na początku.

W tym odcinku świetny motyw jak Graystone testuje robota, aby sprawdzić czy jest w nim awatar Zoe.
Nie przewidział tylko jednego. Że robot odkryje fakt iż w pistolecie są ślepaki.

Mocne 9/10.

Użytkownik Pawel edytował ten post 24.03.2010 - |14:42|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#8 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.03.2010 - |14:53|

Przecierz to jej ojciec - chyba jej nie lał przez całe dzieciństwo żeby go teraz tak olać

Nie zapominaj, że to nie jest jej ojciec. Zoe, którą teraz oglądamy jest tylko programem, kopią. Być może niedoskonałą. Poza tym, nie możemy przecież oglądać miłej i sympatycznej Zoe, bo przecież jakoś do wojny z Cylonami musiało dojść. :)

Odcinek posiada kilka mocnych scen jak np. ta z podpaleniem U87 oraz ta z psem. Szczerze mówiąc, myślałem że Zoe złamie się podczas akcji z Cezarem.

Mamy avatar "zagnieżdżony" w "nowiutkim" technologicznie procesorze, który wykonuje "czarną robotę" /przeliczenie wagi gnata i wniosek o ślepakach - jak stwierdza Zoe: robot wiedział/.

Koleżance chodziło chyba raczej o to jak Zoe w ogóle stworzyła awatara. Też mi to przeszkadza, bo choć czasem faktycznie rodzą się genialne dzieci to jednak nie prowadzą one raczej normalnego życia. Nie chodzą do zwykłej szkoły otoczeni gronem przyjaciół. Takie dzieci często są izolowane od swoich rówieśników i od razu widać w nich te nieprzeciętne umiejętności. A tutaj nagle widzimy ojca, który jest zaskoczony, że jego zmarła córka jest prawdziwym geniuszem od komputerów. Nie wierzę, żeby naukowiec tego wcześniej nie zauważył. To nie trzyma się za bardzo kupy.
  • 0

#9 valis

valis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoIwanowice

Napisano 24.03.2010 - |15:21|

dla mnie świetny odcinek, mocne 8 , ale ta sprawa adamy jak pyta brata o emocje podczas zabiajania ? , ech toż to VR, bez jaj, strasznie naciągany wątek ... generalnie wątek z zoe naciągnął do 8 :)

tak przy okazji, zauważyłem że w przypadku caprci ( w przeciewieństwie do bsg) nie ma że tak powiem "mocnych dyskusji" , czyżby serial się szystkim podobał , lub odwrotnie i basta ? :))
  • 0
BSG, BLADE RUNNER, TAJEMNICA SYRIUSZA
TERMINATOR 1 I 2, DUNE i długo, długo ... nic

#10 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.03.2010 - |16:14|

Mnie też wkurzało zachowanie Józka. Niby był taki zdeterminowany, żeby odnaleźć Tamarę a zachowywał się jak baba (nie urażając forumowiczek ;) ). Łaził po tym VR i bał się strzelać do ludzi, a to przecież tylko gra. Całe szczęście, że to pod koniec odcinka jednak znalazł swoje cojones.

A jeśli chodzi o mocne dyskusje, to nie ma tu takich bo generalnie komentujących nie ma zbyt wielu...
  • 0

#11 valis

valis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoIwanowice

Napisano 24.03.2010 - |17:19|

no ale co jest powodem ?
1) słaby serial
2) mało popularny
3) jakieś inne wysłumaczenie ?
  • 0

#12 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.03.2010 - |17:53|

Szczerze mówiąc nie wiem. Patrząc na popularność BSG spodziewałem się, że fani tego serialu rzucą się na Capricę i każdy odcinek będzie dogłębnie analizowany. Nie sądziłem, że oglądając odcinek 3 dni po premierze będę mógł napisać 3 posta w temacie :huh:
  • 0

#13 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 24.03.2010 - |18:32|

Może Biku1 ma rację i skupmy się na fakcie, że teraz na forum króluje jakość a nie ilość.

Co do wątku genialności Zoe, to ojciec mógł to przeoczyć. Jak to ujął córka miała wysoką poprzeczkę wychowawczą, więc na pewno umiała więcej niż przeciętna dziewczyna w jej wieku. Po drugie na pewno poziom edukacji na Caprice jest wysoki, i Zoe może już ze szkoły jest obeznana w zagadnieniach informatyczno-programistycznych.
Po trzecie zapracowany ojciec i matka mogli co nie co przeoczyć i tak zresztą się stało, nie tylko na kanwie obserwacji jej psychiki, ale także co do jej zdolności merytorycznych w kwestiach naukowo-technicznych.

Bo przecież miernikiem jej geniuszu raczej jest stworzenie tego programu, który zbierał te wszystkie zewnętrzne ślady obecności człowieka i rekombinował z nich osobowość (a nie współpraca z czujnikami robota). Bo jak mnie pamięć nie myli, ale dawno pilota nie oglądałem, to z tym programem chodziło nie o kopiowanie osobowości tylko jej nowe stworzenie na podstawie śladów ludzkich doświadczeń życiowych. I tak powstała elektroniczna Tamara. Zoe jest jednak troszkę więcej niż tym odwzorowaniem, bo ona miała relację ze swoim stworzonym awatarem. Spotkania, pogaduszki, zwierzenia. Zatem jej awatar wiedział więcej niż tylko wynika z tej po-śladach-życiowych rekonstrukcji.

I teraz awatar Zoe nadal przejawia ów geniusz z tą koncepcją "analogowych" drzew i stworzeń - jako indywidualnych ale i ewoluujących i różnorodnych bytów. Byłbym zatem skłonny rozumieć, że e-Zoe jest prawie naprawdę Zoe ale Tamara niekoniecznie jest dokładnie tą Tamarą, której szuka ojciec. Ciekawe czy tak ten wątek będzie w ten sposób rozwijany, ale byłoby to logiczne.

I na podbudowę tej tezy przypomina mi się ta kwestia, że Zoe jest jakby z trzech elementów: z Zoe, awatara i robota. I to chyba dlatego jest wyjątkowa.

Ale z drugiej strony Tamara też jest wyjątkowa, bo jej program nie siedzi na materialnym dysku tylko uwolnił się z komputera w laboratorium i umieścił się w holonecie. Obecna Zoe chyba nie ma zatem takich neo-matriksowych zdolności do manipulowania kodem holonetu jak Tamara.

Z Tamarą ciekawi mnie też czy jej "program" jest rozproszony w holonecie czy jednostkowo umieszczony. Chodzi mi o to, czy jak ja ktoś spróbuje przejąć jakimś wynalazkiem czy ma szanse. A mówiąc bardziej jeszcze obrazowo czy Tamara jest jak program w filmie Tron czy jest jak cylon tyle, że nie w normalnej przestrzeni tylko na razie w przestrzeni holonetu. Wtedy dla Tamary holonet byłby jak fala zasięgu resurrection ship.

Naszły mnie takie straszne dywagacje w oczekiwaniu na następny odcinek, który ma taki tytuł-cytat z hybryd w BSG - "End of line".

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 24.03.2010 - |18:52|

• 0

#14 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.03.2010 - |20:29|

Co do wątku genialności Zoe, to ojciec mógł to przeoczyć. Jak to ujął córka miała wysoką poprzeczkę wychowawczą, więc na pewno umiała więcej niż przeciętna dziewczyna w jej wieku. Po drugie na pewno poziom edukacji na Caprice jest wysoki, i Zoe może już ze szkoły jest obeznana w zagadnieniach informatyczno-programistycznych.

To, że miała wysoko postawioną poprzeczkę i zapracowanych rodziców nie tłumaczy przeoczenia jej geniuszu. Ludzie, którzy przejawiają jakieś nadprzeciętne zdolności mają często dysfunkcje w innych dziedzinach życia. Ktoś może być genialnym matematykiem, czy programistą, ale ma problemy w kontaktach międzyludzkich (a nie chodzi mi nawet o zespół Sawanta). Często młodzi geniusze mają niezwykłe początki, typu czytanie w wieku 3 lat, czy nauka obcych języków w piąte urodziny. Rodzice zauważają więc, że coś z ich dzieckiem jest nie tak i uważanie przyglądają się swojemu potomkowi. Skoro w przypadku Zoe tak nie było, a ją samą można określić jako "normalną nastolatkę" to wątpię, żeby miała czas i umiejętności na pisanie tak przełomowych algorytmów. Po prostu nie da się moim zdaniem połączyć buntu i nocowania u koleżanek z pisaniem programów, które doprowadzą do zagłady ludzkości. :)

Bo przecież miernikiem jej geniuszu raczej jest stworzenie tego programu, który zbierał te wszystkie zewnętrzne ślady obecności człowieka i rekombinował z nich osobowość

To kolejna wg mnie luka z scenariuszu. Nie da się z tego typu informacji stworzyć kopii człowieka. O ile jeszcze w przypadku Zoe - Zoe 2.0 występował jakiś tam rodzaj feedbacku, o tyle w przypadku Tamary to już kompletna bzdura. Ale o tym chyba dyskutowaliśmy przy pilocie.

Naszły mnie takie straszne dywagacje w oczekiwaniu na następny odcinek, który ma taki tytuł-cytat z hybryd w BSG - "End of line".

Też mnie ten tytuł intryguje, ale spoilerów unikam jak ognia.
  • 0

#15 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 25.03.2010 - |01:16|

no ale co jest powodem ?
1) słaby serial
2) mało popularny
3) jakieś inne wysłumaczenie ?

Nie ma tutaj kontrowersji, a to kontrowersje przecież prowokują największe dyskusje. Serial jest solidny, ciężko się do czegoś przyczepić oraz nie ma się jeszcze za bardzo nad czym rozwodzić.
W BSG przede wszystkim sprawa czy jest obecna jakaś siła wyższa była najbardziej kontrowersyjna. Co ciekawe dopiero tutaj mamy wyjaśniane skąd wzięła się wiara w jednego boga wśród Cylonów, co przecież jest istotne dla samego BSG. Może też się domyśleć co się właściwie stało z Karą - widzimy, że avatary Tamary ani Zoe nie wiedziały kim są na początku, to by wyjaśniało dlaczego Kara nie wiedziała kim jest i co się z nią dzieje.

Użytkownik Dinsdale edytował ten post 25.03.2010 - |01:20|

• 0

#16 KoombajnChaosu

KoombajnChaosu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 26.03.2010 - |16:19|

Mógłbyś jakoś rozwinąć tą myśl z karą ? Bo chyba nie za bardzo łapie o co ci chodzi. Chodzi ci o to że ta Karen co wróciła, to już był tylko jakby avatar tej prawdziwej która zginęła tam w tym myśliwcu?
  • 0

#17 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 26.03.2010 - |16:58|

Mógłbyś jakoś rozwinąć tą myśl z karą ? Bo chyba nie za bardzo łapie o co ci chodzi. Chodzi ci o to że ta Karen co wróciła, to już był tylko jakby avatar tej prawdziwej która zginęła tam w tym myśliwcu?

No tak, o to mi chodzi. To by pasowało do tej technologii "tworzenia awatarów" jaka jest obecnie prezentowana.
  • 0

#18 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 26.03.2010 - |16:59|

No ja też jestem ciekaw hipotezy Dinsdale.

Ale chyba jest na razie mało przesłanek stwierdzić, że Kara2 to avatar w sensie jakim avatarem jest Zoe2 i Tamara2.

Bo:
Dla Zoe i Tamary mamy przestrzeń holonetu i dane z rzeczywistych urządzeń rejestrujących: kamery, zapiski medyczne i takie tam.
Dla cylonów w BSG mamy zasięg statku zmartwychwstanie. Ale szczegółów technologii w BSG nie podano. Nie wiemy co ów statek odbiera i jak - że rekonstruuje osobowość cylona. Z BSG wiadomo, że ciało jest wyklonowane i syntetyczne i że skuteczne ładowanie wymagało wiedzy FF.

Dla aniołów z BSG jest podwójny problem - nic nie wiadomo z BSG o tym jak się materializują cieleśnie ani umysłowo, wiadomo tylko że "istnieją" od bardzo dawna i w rozmowie w finale używają określenia "Bóg", a o nim wiemy, że nie lubi jak się go tak nazywa.

Kara2, faktycznie była zdezorientowana po pojawieniu się jej, ale jak się zorientowała jaka jest luka czasowa. Wiemy z BSG, że testy wykazały że to ona, taki sam wynik był dla testów ciała Kary1. No i wiemy, że Kara2 miała przeczucie, że zaraz zniknie i znikła w finałowym odcinku.

Ja bym zatem powiedział, że Karze2 bliżej do aniołów z BSG niż do Zoe w Caprice. Bo Zoe to jeszcze daleko do poziomu technologicznego cylonów w BSG w kwestii używania tajemniczych fal zasięgu ze statku odrodzenie.

Ale używając meta wiedzy coś w tym jest. Bo na etapie tworzenia scenariusza do finału BSG raczej już były mocne podwaliny pod koncepcję dalszych odcinków Capriki. Zatem jest szansa, że w Caprice poznamy szczegóły technologii Kary2 i aniołów. Bo coś czuję, że w finale Capriki będzie jakaś demitologizacja boskiego wątku BSG. Może zresztą to parcie na wyjaśnienie wszystkiego w tym uniwersum odstręcza od niego wielu fanów BSG. Ale to tylko dywagacje.
  • 0

#19 valis

valis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoIwanowice

Napisano 26.03.2010 - |19:24|

a mnie się wydaje że dyskusja o avatarch zoe czy też tamary i porównywanie ich do kary z bsg jest jałowa, bo z tego co pamiętam to większość (raczej słusznie) doszła do wniosku że z tą karą , a właściwie jej powrotem to moore popełnił błąd, albo może inaczej, nie umiał wybrnąć z sytuacji, więc zrobił z niej ... anioła :)
a tutaj mamy do czynienia z VR, co raczej nie ma nic wspólnego z religią. nie chciał bym tylko żeby twórcy serialu wszelkiego rodzaju nieścisłości tłumaczyli rzecami nadprzyrodzonymi, nie chcę powtórki z rozrywki :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych