Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Mummy (1999)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 15.10.2004 - |19:31|

Nigdzie nie zauważyłem aby był poruszony temat tego (dosyć ciekawego) filmu (1999r.). A zatem...
Cała historia toczy się wokół postaci Imhotepa - kapłana w starożytnym Egipcie (i jak wiadomo, Goa'ulda :D) , który dopuścił się największej ówcześnie zbrodni - zdrady i moderstwa faraona. Wszystko to oczywiście z miłości do kobiety.
Ceną za to, jest najstraszliwsza kara - pogrzebanie żywcem wraz ze śmiertelnie niebezpiecznymi skarabeuszami. Pogrzebany miał być do końca świata, ale oczywiście na wskutek głupoty ludzkiej zostaje uwolniony i rozpoczyna swoją zemstę, oraz próbę ożywienia zmarłej ukochanej..

Klimat filmu przypomina nieco film Gwiezdne Wrota. Mowa tutaj o poczuciu spektakularności i wielkości dawnego państwa egipskiego; w drugiej części "Mumii" przesyt efektów specjalnych niestety już przysłonił owo poczucie "starożytności".
Co jeszcze? Sporo dobrego humoru, niezgorszych efektów specjalnych i akcji...

W filmie mamy sympatyczny akcent z SG-1 - pojawia się Kasuf :D
  • 0

#2 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 15.10.2004 - |19:57|

I bodajże w przyszłym tygodniu leci na TVP 1 :)
Fajny film, ale nieco naciągany.
Ulubiony fragment - zakończenie - jak zdrajcy gaśnie pochodnia koło skarabeuszy :)
  • 0
Dołączona grafika

#3 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.10.2004 - |20:49|

I bodajże w przyszłym tygodniu leci na TVP 1 :)
Fajny film, ale nieco naciągany.
Ulubiony fragment - zakończenie - jak zdrajcy gaśnie pochodnia koło skarabeuszy :)

Leci dzisiaj na TVN, wlasciewie to juz sie konczy ;]
  • www.gwrota.com

#4 Herosista

Herosista

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 15.10.2004 - |22:21|

oglądałęm po raz 2.... No i calkiem fajne... Jednak Stargate the movie jest Duuuuzo lepsze :)
  • 0
Z wódka nie wygrasz. Ty lejesz ją w morde a ona ciebie na ziemię

Pozdrawiam Herosista

#5 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 21.10.2004 - |20:23|

Też go lubię. Może nie do szaleństwa, ale lubię. :lol: Imhotep to całkiem ładny kawałek faceta...
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#6 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 21.10.2004 - |21:10|

...ten z bandażami czy bez?? :D :P

I tak, i tak. Ale jako człowiek bardzo, bardzo mniam.
Jako Mumia znakomicie i klasycznie koszmarny... Ładnie wrzeszczy.

Stawiałabym Mumię na jednym poziomie z Belphegorem. Można się pośmiać, czasem zaswędzi pod łopatką z... no nie, nie ze strachu. Ale jak sobie człowiek to czy owo wyobrazi... no to ciarki!
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#7 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 21.10.2004 - |21:38|

No raczej to film Sci-Fi nie jest :) Jeżeli już to przygodowy,ale co tam ;) Film dosyć ciekawy zwłaszcza 2 część,która wg mnie była zdecydowanie lepsza od 1 :) Może dlatego,że 1 ogłądałem w kiepskiej jakości ze stadionowym lektorem :D Do tego rosyjski,arabski i kto go tam wie jeszcze lektorem w tle :) Fajne efekty z banalnym scenariuszem.Jednak ja kocham takie filmy,gdzie się ucieka z piramidy,a w szystko się zapada i uruchamiają się pułapki :P
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#8 Aeth

Aeth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • Miastoz krakowskich czeluści

Napisano 22.10.2004 - |08:21|

Imhotep to całkiem ładny kawałek faceta...

Zwłaszcza, jak się tak podle śmieje ;]

Bardzo lubię te filmy - obie "Mumie" i jeszcze "Króla Skorpiona". Z szerokim uśmiechem na twarzy zasiadłam wtedy w piątek przed telewizorem, bo od dawna miałam ochotę obejrzeć sobie "The Mummy", a tu okazja nagle z nieba spadła. To nie jest film na miarę "Indiany Jonesa", ale ogląda się świetnie. Do takich produkcji nie powinno podchodzić się poważnie, bo wiadomo, że efekty i akcje są przesadzone, ale jest śmiesznie, jest na czym oko zaczepić, akcja dzieje się szybko i sprawnie, ładne widoczki itd. Słowem - uwielbiam takie filmy :D

Moja ulubiona chyba scena: "Hey Benni! Looks to me like you're on the wrong side of the river!" :D

Użytkownik Aeth edytował ten post 22.10.2004 - |08:41|

• 0
“And I've been kicked by the wind, robbed by the sleet
Had my head stove in but I'm still on my feet
And I'm still willin'”

#9 Remigiusz23

Remigiusz23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 20.03.2005 - |22:24|

Obejrzałem druga cześc tego filmu i co można napisać, ano tylko, że słabiutka fabułka, takie sobie efekty specjalne, ogólnie nic ciekawego. Porównując do części pierwszej wypada bardzo blado. Z tego wynika, że kolejne części już nie są tak dobre jak pierwowzory, zresztą wielokrotnie to się sprawdziło.

pozdro <_<
  • 0

#10 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.03.2005 - |06:27|

Obejrzałem druga cześc tego filmu i co można napisać, ano tylko, że słabiutka fabułka, takie sobie efekty specjalne

Stary obejżałeś teraz dopiero ten film. To gratulacje masz niezłe tempo w oglądaniu nowości, po pierwsze to chyba tylko ty uważasz że efekty były cieniutkie, bo jakby nie było ten film ma już kilka dobrych latek, a efekty były rewelacyjne i chyba zgodzi się ze mną wiele osób że obie części Mumii to klasyka gatunku.

No ale szanuję twoję doznania Remigiusz23, masz prawo do swoich odczuć, ale gdybyś napisał że blade 3 jest do kitu to bym się z tobą zgodził, bo faktycznie to co się dzieje w blade 3 to nie jest warte funta kłaków, a ty tu piszesz takie żeczy o Mumii, aż mi się włos na głowie zjeżył
  • 0

#11 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 21.03.2005 - |12:30|

filmik taki do obejrzenia nic specjalnego ale jak sie nudzi to zajmuje czas.
  • 0

#12 Alfa

Alfa

Szeregowy

• VIP
  • 71 postów
  • MiastoWągrowiec

Napisano 10.04.2006 - |18:54|

Film Mumia i Powrót Mumi są świetne w miarę dobre efekty specjalne.
Podoba mi się akcja filmu i klimat, aż się chce oglądać ten film :)
Jednak nie ma on porównania z Stargate czy Star Trek :)

------------------
Pozdro "Alfa"
  • 0

#13 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 11.04.2006 - |14:18|

Zresztą jakby nie patrzył - to Mumia jest kolejnym filmem, który odświeża dawno zapomniane tematy filmowe - czyli mamy powtórkę z lat 30-tych i bodajże 50-tych XX wieku (kurcze - to już mamy kolejny wiek za sobą :clap: ). Na moje oko wychodzi, że to 3 raz jest nakręcana Mumia. W każdym razie. Nie można przyczepić się do efektów, ani teżakcji - wszystko jest. Nawet i aktorzy całkiem całkiem (z naciskiem na aktorki :P ). Dobra rozrywka na wieczór po całym dniu ganiania.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.04.2006 - |15:28|

Pierwsza częsc Mumii jest świetna po prostu CZYSTA ROZRYWKA z odpowiednią dozą humoru i efektów, druga znowu dla mnie to już troche tak jakby wykorzystanie pomysłów które nie weszły do częsci pierwszej i co do efektów to co zapamietałem [oglądałem czas jakis temu] to ogólnie dobrze gdyby nie koszmarnie komputerowo zrobiony król skorpion w scenach pojedynku i jak schodzi chyba ze sciany.Wyglądał tak jakby grafikom sie spieszyło\ zabrakło funduszy i nie dorobili mu jeszcze paru tekstur i innych dodatków-ewidentny produkt komputerowy.Wczesniej przynajmniej inne efekty sprawiały wrażenie prawdziwych czyli tak jak miało być.To taka dla mnie głowna niedoróbka tego filmu niemniej była to fajna zabawa.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#15 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 16.04.2006 - |00:12|

Słaba podróba Indiany Jonesa - tylko ze Indy ma fabułę, a w Munii jej brak :)
Poza tym Brendan Fraser jakos bardziej pasuje mi do komedyjek romantycznych niz do filmow akcji. Film raczej słaby, choć efekty fajowe - mozna obejrzec dla relaksu, ale zbyt wiele od filmu wymagac nie mozna.
  • 0

#16 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 13.01.2007 - |00:07|

Lubię filmy z serii "Mumia"
Dają odprężenie i dawkę rozrywki bez wysilania umysłu i takie tam
Sympatyczna przygoda dla każdego gatunku widza
Osadzone w fajnym tle, z mało znanymi aktorami, dobre efekty i najważniejsze: POCZUCIE HUMORU
  • 0
Bursztyn & Perła

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych