Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 13 - S01E13 - Hot Zone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (95 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [8.99%])

Procent z głosów: 8.99%

2. 9.5 (6 głosów [6.74%])

Procent z głosów: 6.74%

3. 9 (21 głosów [23.60%])

Procent z głosów: 23.60%

4. 8.5 (12 głosów [13.48%])

Procent z głosów: 13.48%

5. 8 (14 głosów [15.73%])

Procent z głosów: 15.73%

6. 7.5 (6 głosów [6.74%])

Procent z głosów: 6.74%

7. 7 (10 głosów [11.24%])

Procent z głosów: 11.24%

8. 6.5 (2 głosów [2.25%])

Procent z głosów: 2.25%

9. 6 (5 głosów [5.62%])

Procent z głosów: 5.62%

10. 5.5 (1 głosów [1.12%])

Procent z głosów: 1.12%

11. 5 (1 głosów [1.12%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [1.12%])

15. 3 (1 głosów [1.12%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.12%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 13.10.2004 - |15:19|

SPOILER

Kilka osób zamieszkujących Atlantis zostaje zarażonych nanowirusem, miasto zostaje poddane kwarantannie. (szersze informacje nie są dostępne)

Zdjęcia: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19.
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 Aces

Aces

Organizator

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 23.11.2004 - |10:54|

No bardzo podobał mi sie ten odcinek ma niepowtarzalny klimat i nietuzinkową fabułę zachęcam wszystkich do obejrzenia
  • 0

#3 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 23.11.2004 - |11:26|

Drugi :/

Dobry odcinek i pomysl. Daje odcinkowi 8 bo wiadomo było, że skończy się Happy Endem ale nie wiadomo było w jaki sposób i w to bardzo nie przewidywalny sposób.
Po raz pierwszy można wysnuć wniosek, że Pradawnych wcale nie zabili Wraith mogła to być jakaś inna rasa która stworzyła tego nano-wirusa. Wiem, wiem on Pradawnych nie zabijał, ale rasa mogła zabić w jakiś inny sposób jeszcze nie przedstawiony w serialu :P
Taki mały Bug sie trafił w tym odcinku niestety :(
Skoro EPM unieszdliwia wszystkie urządzenia elektryczne ziemskie to dlaczego nie wyłaczali radia na czas impulsu :blink: Przecież nie korzystają z technologii Pradawych do komunikacji.

Jeszcze pewnie coś dopisze to tyle tak na szybko :)

PEACE :P
  • 0

#4 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 23.11.2004 - |11:57|

Odcinek ciekawy nawet bardzo. Dowiadujemy się że może być jeszcze jedna wroga rasa.
Mam nadzieje że rozwiną ten wątek/
  • 0

#5 jesteMTu

jesteMTu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 23.11.2004 - |16:17|

Najlepszy odcinek jak dotychczs. No mam nadzieje że poziom utrzymają do końca sezonu bo na razie to ciekawe odcinki przeplatają się takimi że aż żle się je ogląda. Dobra ale dość narzekań. Pomysł z nową rasą wrogów (?) (chyba wrogów ) przedni, bo ci cali Wraith to się wydają trochę za głupi jak na rasę która zniszczyła pradawnych. I może do takiergo wniosku doszli scenarzyści ( albo od początku to planowali ) i wprowadzili wątek rasy która kto wie moze w większym stopniu niż Wraith przyczyniła się do upadku Pradawnych.
Podsumowując 10 ( trochę na wyrost ale to przez to że moje oczekiwania z odcinka na odcinek malały a tu taki rodzynek )
  • 0

#6 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 23.11.2004 - |18:40|

Ostatnio mam zero czasu :(
Ale w końcu i ja odcinek obejrzełem, 8.5 mogę dać, w sumie naprawdę niezły był, trzymał ciekawy klimat. Na początku obawiałem się, że może za bardzo będzie zapożyczony czy coś, ale jednak ładnie się obronił.
Samo laboratorium jest dość ciekawe, sugeruje, że Pradawni pracowali nad bronią biologiczną, czy też techno-biologiczną, możliwe też, że nie tylko poznawali to co im zagrażało, ale też zajmowali się rozwiązaniami ofensywnymi.
Do tego mamy terning Teyli i majora, oj jak miło było popatrzeć, mogli by cały odcinek o tym zrobić, tylko może zmiana broni itp, albo coś w stylu tej walki z Animatrixa :hyhy:
Wracając jednak do odcinka, to niezłąteż była akcja z Sheppard'em i dr Weir, konflikt na szczeblu dowodzenia, niech się w końcu Elizabeth rezkręci, ma być z nami przez minimum 6 sezonów...
Sam sposób rozwiązania preblemu tez był dobry, Rodney kombinował i kombinował, a tu major bum i gotowe i to bum w dosłownym tego słowa znaczeniu i to spore bum, ciekawe ile megaton :hyhy:
Co do tej broni, to może nie koniecznie byli (są) to wrogowie Pradawnych, może bardziej Wraith, tylko że bywrali dość nietypowy sposób walki, pozbawić przeciwnika "żywności", tak więc może nie chcieli zniszczyć Pradawnych, ale poniewaz Ci nie dawali sobie rady wybrali dość radykalny sposób rozwiązania problemu, jak widać albo nie skuteczny, albo Pradawni im uniemożliwili wdrożenie takiego planu na galaktyczną skalę. Tak czy inaczej może się nowy ciekawy wątek pojawić...
Super inteligentne miasto też było niezłe :)

PS
@ujemny, mam wrażenie, że Aces jednak nie widział tego odcinka :lol:
  • 0
Master of possimpible ;)

#7 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.11.2004 - |19:09|

Dałem 9 za napiecie i walkę Teyli:) Pomysł naprawdę ciekawy, realizacja też. Po raz pierwszy Ford okazał tyle uczuć, ten gość zawsze był zdystansowany. Atlantis rozkręca się, to dobrze...

Ujemny - skoro używali wojskowego sprzetu łączności, to radia mogłyby być ekranowane przed EMP.
  • 0
Peace through superior firepower

#8 stona

stona

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoPoznan

Napisano 24.11.2004 - |02:51|

moja ocena to 8.

in plus:

+ McKay wzial sie w garsc i jest bardziej dzielny , na poczatku odcinka dzielnie dryguje i prowadzi grupke jak bohater jakis

+ randka pana majora z teyla, gdyby nie wredny wirus to moze by sie rozkrecilo i ich "stosunki" by sie zaciesnily, niby cwicza ale tu jakies objecia cos, widac iskierki miedzy nimi :)

+ akcja caly czas, zadnych zbednych bzdur, tylko napiecie i klimat

minusy:

- wirus nie zjadl pani Weir :/

- przewidywalnosc, wirus dopadl glownego bohatera - on przezyje, wirusa unieszkodliwia....

- te blond szalenstwo co zamkneli w klatce pewnie glodne, nikt nie nakarmi, nie przytuli......

- te EMP to chyba przesadzili :(

O ile dobrze zrozumialem to ogolnie nie wirus tylko masa zyjatek-maszynek, w skali nano. Mysle, ze przy tak rozwinietej technologii pradawnych, ten niby wirusik moglby byc przez nich stworzony i uzywany. Wytlumacze o co mi chodzi: pradawny biega skacze po niezliczonych planetach i łapie choróbsko. Wraca do domu, a tam nano-maszynki chwytaja bakteryjki i usuwaja je :) albo moga leczyc rany, jak chocby dzieki nano-masz. zwiekszaja predkosc i ladownosc cialek krwi w wyniku czego rana goi sie natychmiast, albo w przypadku utraty konczyny odbudowac ja, albo sam nie wiem co.
Z drugiej strony ten nano-wirus moglby byc takim nano-szpiegiem. Lezy i go nie widac i inwigiluje co tam pradawni robia, moglby dac rade bo w koncu pradawni zgineli..... a co do miasta A. to pewnie nano-szpieg nie umial plywac :)
  • 0

#9 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 24.11.2004 - |15:45|

Jak dla mnie odcinek jest OK dałem mu 9 pkt.
Teraz właśnie zdałem sobie sprawę dlaczego w drugim sezonie ma być połączenie z Ziemią – no po to, że jak tak dalej pójdzie to zostanie 5 osób w ATLANTIS. W stratach w ludziach to teraz nie przebierali. Średnio na jeża w każdym odcinku ostatnio ginie 2 ludzi czyli rachunek prosty 10*2=20 ludzi szlak trafi przed rozpoczęciem 2 sezonu więc Weir musi się zaopatrzeć w nowe postacie :)
No to jest jeden i tylko jeden minus jaki daję temu odcinkowi. :(
Oczywiście cała reszta to same plusy:
+ akcja
+ napięcie
+ spięcie między Sheppard’em a Weir
+ ciekawa fabuła

Ogólnie Odcinek is The Best. :clap:
  • 0

#10 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 24.11.2004 - |17:56|

Średnio na jeża w każdym odcinku ostatnio ginie 2 ludzi czyli rachunek prosty 10*2=20 ludzi szlak trafi przed rozpoczęciem 2 sezonu więc Weir musi się zaopatrzeć w nowe postacie :)

No i o to chodzi.
Zadzwonią po Jonasa Quinna i pojdzie jako mądry człowiek na Atlantis w ten sposób wprowadzą nową postać (jakby nową) beda fajne nowe pomysly nowe problemy i jego ciekawy pkt widzienia wszytkiego.
I wtedy mozna w powiedziec z czystym sumieniem ze Atlantis przebił Stargate :D

PEACE :P
  • 0

#11 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 24.11.2004 - |18:29|

Zadzwonią po Jonasa Quinna i pojdzie jako mądry człowiek na Atlantis w ten sposób wprowadzą nową postać.

Hymm... jeśli chodzi o tę postać to ja jej nie trawie :(
Poprostu nie widze tej postaci w SGA, ale z drugiej strony może coś z tego wyjdzie. Tylko co ?
Hymm.... może... Jonas Quinn :)
No póki co to nie będę sie starał tego zbyt dogłębnie komentować. Zobaczę 2 sezon i wtedy ocenie póki co się wstrzymam :)
  • 0

#12 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 24.11.2004 - |20:17|

Plusiki:
+ Teyla vs. Sheppard. Walka niezła, a Teyla wyglądała... apetycznie :hyhy:
+ dramtyzm McKaya w obliczu śmierci
+ za to, że Sheppard się postawił Lizie
+ za poruszenie motywu plagi
+ szanse na prawdziwego przeciwnika

Minusiki:
- akcja raczej dosyć przewidywalna
- hm, dosyć nietypowe rozwiązanie - złożenie notebooków w pełni zabezpieczyło je przed impulsem elektromagnetycznym <_<
- kiedy w końcu pojawią się jakieś wątki kilkuodcinkowe??

Moja ocena: 8. Oby było wkrótce lepiej.

Uwagi:
- Weir czuje, że traci autorytet. Zdaje sobie sprawę, że jeśli utraci swoją pozycję, jej misja dowodzącej wyprawy zostanie zaprzepaszczona. Podejrzewam, że ten wątek zostanie wkrótce znów poruszony
- moja koncepcja jaką nieśmiało wysunąłem w uwagach do poprzedniego odcinka, ta o innej rasie, która mogła posłużyć się Wraithami jako mięsem armatnim, może być jednak słuszna :P Trekowicze mnie zaraz zjedzą, ale ostatnio cisną mi się na usta porównania Wraith - Jem Hadar (??? - zmiennokształtni)
  • 0

#13 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 24.11.2004 - |20:41|

- moja koncepcja jaką nieśmiało wysunąłem w uwagach do poprzedniego odcinka, ta o innej rasie, która mogła posłużyć się Wraithami jako mięsem armatnim, może być jednak słuszna :P Trekowicze mnie zaraz zjedzą, ale ostatnio cisną mi się na usta porównania Wraith - Jem Hadar (??? - zmiennokształtni)

Hymm... jeśli chodzi o tę inną rasę to coś w tym jest.
Niestety matka natura nie obdarzyła Wraith zbytnią inteligencją o czym świadczą ich zachowania w ostatnich odcinkach. Więc jak mógł by taki gatunek pokonać Pradawnych, no jest to mało prawdopodobne ale nie wiadomo co ludziom piszącym ten scenariusz chodziło po głowie (tu zostawiam miejsce do interpretacji :P dla każdego )
A powracając do tej inteligencji Wraith to przecież w SG-1 typowym bardzo podobnym gatunkiem są Gould'owie też niezbyt łaskawie potraktowani przez ewolucje. Nie wykluczone że Wraith mogą być nosicielami jakiegoś pasożyta Ala-Gould :). Ale niestety odcinek 1x13 wiele nam w tej dziedzinie nie mówi, a pozatym jedna kwestia mnie męczy dlaczego Pradawni wraz z ATLANTYDĄ przenieśli się z Ziemi do galaktyki PEGAZA ? Że tak powiem po jaką cholerę skoro Wraith nic nie wiedzieli o naszej galaktyce.
Przecież mogli wszyscy Pradawni użądzić się w naszej galaktyce, ciężko to zrozumieć.

A co do porównania Wraith z Jem Hadar no to nie widze jakiegos większego podobieństwa. Poza UŚMIECHEM :D
  • 0

#14 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 24.11.2004 - |21:10|

co do porównania Wraith z Jem Hadar no to nie widze jakiegos większego podobieństwa. Poza UŚMIECHEM :D

Porównanie w sensie - tamci służyli o wiele potężniejszej rasie jako żołnierze i Wraithowie MOGĄ dokładnie taką samą rolę odgrywać. To moje czyste, niczym nie poparte przemyślenia :D
  • 0

#15 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.11.2004 - |21:48|

No, nie powiem. Odcinek był całkiem, całkiem :) Dlatego dałem 9. A jeden z punktów należy do Teyli. Cóż za wspaniały dres do ćwiczeń :hyhy:
McKay zaczyna szaleć. Coraz więcej go w tych odcinkach. I coraz lepiej jest tam wpasowany. Scena "przedśmiertna" była świetna :)
Więcej miasta, czyli to czego tak wszyscy pragną - eksploracji. Z czasem na pewno zobaczymy więcej i więcej.
No i na koniec wisienka z tortu, czyli "ktoś tu jeszcze jest". Nanowirusy z czymś mi się skojarzyły i jakoś nikt nie wspomniał o tym. Replikatory. Może to trochę niemożliwe, ale kto wie. W końcu poziom technologiczny mógł spowodować podobną ewolucję maszyn.
Jedna rzecz mnie drażniła. Teyla i Sheppard chodzili w NIESZCZELNYCH kombinezonach! Widać to było jak zakładali kombinezony i potem niebieskie światło pod kapturem (scena w mesie). Coś to inteligentne miasto słabo rozpoznaje te hazmaty :)
Ale generalnie jest dobrze. Oby nie zjechało na dól.
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#16 Jarek

Jarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 25.11.2004 - |11:04|

Odcinek nawet dobry zasługuje na 8. Na plus zasługuje walka Teyli z Sheppardem i jej strój podczas tej walki kłótnia Shepparda z Weir, McKay i jego strach przed śmiercią w końcu w jednym odcinku umiera więcej ludzi niż w poprzednich oby tak dalej, zjawy, które widział McKay ekstra były. A minus tylko jeden za to, że w scenie, w której pokazani byli ludzie z jadalni stali i nic nie robili po eksplozji tej bombki, choć wcześniej świrowali, co w przeciągu kilku sekund polepszyło im się.
  • 0

#17 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 25.11.2004 - |11:18|

- te blond szalenstwo co zamkneli w klatce pewnie glodne, nikt nie nakarmi, nie przytuli......

Yyyy.... o kim mowa? Bo jeśli o złapanym Wraithu, to on dobrych kilka odcinków temu zakończył swoje przygody :D
  • 0

#18 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 25.11.2004 - |12:46|

Yyyy.... o kim mowa? Bo jeśli o złapanym Wraithu, to on dobrych kilka odcinków temu zakończył swoje przygody :D

Chodzi o Sore. Ojj blond szalenstwo blond :hyhy:
  • 0

#19 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 25.11.2004 - |14:03|

Odcinek mi się podobał dałem 8
Stwierdzenie majora "Gdyby to była prawdziwa walka już dawno bym cię zastrzelił" ubawłem się
Zaczyna się też rysować wątek konfliktu militarno cywilnego moim zdaniem pani doktor na końcu zachowała się tragicznie cała ta scena była tragiczna.
Zastanawiam się czy jak bedzie możliwe połączenie z ziemią to przyślą kogoś wyrzszego rangą.
Co do nowego wroga to moim zdaniem dość za duże spekulacje za mało wiemy i jeśli tą broń stworzył ktoś inny to czemu była w mieście, ale w.ątek zapowiada się ciekawie.
  • 0

#20 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 25.11.2004 - |20:33|

odcinek niebyl rewelacyjny ale niebyl zly znowu wraca watek malutkich znajomych pokazywany juz w SG1 mialem nadzieje ze nowy serjalek bedzie rozwijal nowe ciekawe watki chociasz powrot i rozwiniecie juz znanych moze byc ciekawe byle niezaczesto nio ale koncowka calkiem calkiem
wiedz kto stworzyl te malenstwa ??
ja daje 7
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych