Nochnoy Dozor / Night Watch: Nochnoi Dozor (2004)
Napisano 11.10.2004 - |14:56|
Jedyne znane mi nazwisko , to sam Łukjanienko , który napisał też i scenariusz do filmu , prawdopodobnie niezłego , ponieważ kilka firm z Hollywoodu zdążyło się już pobić o prawa do nakręcenia prequelu. Data wydania w Polsce jest nieznana .
Napisano 11.10.2004 - |15:43|
Link do oficjalnej strony TU.
Napisano 11.10.2004 - |17:22|
Czy przypadkiem nie chodzi o ten amerykański prequel :]Jedyne znane mi nazwisko , to sam Łukjanienko , który napisał też i scenariusz do filmu , prawdopodobnie niezłego , ponieważ kilka firm z Hollywoodu zdążyło się już pobić o prawa do nakręcenia prequelu. Data wydania w Polsce jest nieznana .
http://film.onet.pl/7037,film.html
Napisano 11.10.2004 - |17:30|
Czy przypadkiem nie chodzi o ten amerykański prequel
Nie, to jest całkiem inny film. Nightwatch (1997). Na filmweb jest pod tytułem Nocna zmiana.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 11.10.2004 - |17:31|
Napisano 12.10.2004 - |10:38|
ta sceneria współczesnej Rosji, ten ich język i chaotyczna akcja. W Rosji jest to pewnie jeden z pierwszych tego typu filmów, w dodatku ekranizacja znanej książki. Z tego powodu chyba ten przesadzony zachwyt. Ja powiem tak: z gatunku fantastyki widziałem dziesiątki dużo lepszych filmów.
Można oglądnąć jako swego rodzaju ciekawostkę ale kto tego nie zrobi nic nie straci.
Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.
Napisano 11.02.2005 - |15:18|
...Można oglądnąć jako swego rodzaju ciekawostkę ale kto tego nie zrobi nic nie straci.
moim zdaniem film warto zobaczyć i to nie tylko jako ciekawostkę. film to chyba druga (prosze skorygować jeśli się pomyliłem) pozycja rosyjska w kanonie SF po Solaris, która jest godna polecenia.
Napisano 14.02.2005 - |13:02|
Nie należy zapominać o genialnym "Stalkerze", na motywach którego zresztą wychodzi gra fpp pod tym samym tytułem. Całkiem niedawno film można było zobaczyć w Ale Kino.film to chyba druga (prosze skorygować jeśli się pomyliłem) pozycja rosyjska w kanonie SF po Solaris, która jest godna polecenia.
A sama "Nocna Straż"... No cóż, film robi wrażenie przede wszystkim dlatego, że jest produkcji rosyjskiej. Jednak mi zachwyt minął po przejrzeniu listy płac, bo okazuje się, że zarówno efekty, jak i kolorystyka filmu zostały zrobione w USA. Tak więc rosyjska jest tylko fabuła, którą można było opowiedzieć na pewno lepiej, no i aktorzy (tutaj nic nie skomentuję bo się nie znam).
Napisano 18.02.2005 - |12:48|
Moja ocena to 9/10
Gość_jooboo_*
Napisano 09.05.2005 - |04:08|
Napisano 05.06.2005 - |23:25|
Ten niezły film rosyjski ma wejść na ekrany kin polskich koło 2 wrzesnia. Zakrawa to na lekką parodię - głupie filmy mamy od razu a dobre tak późno. Zresztą ten film moim zdaniem lepiej oglada się w domu.
Rayden
He is my Shield and my Force. "
Napisano 25.07.2005 - |14:11|
Z niecierpliwością czekam na następne części (również na wersję amerykańską, już sobie wyobrażam jak odmóżdżą ten film
Użytkownik Raven edytował ten post 25.07.2005 - |14:12|
Napisano 16.10.2005 - |13:47|
He is my Shield and my Force. "
Napisano 17.10.2005 - |06:52|
Troche z Blade'a, troche z Matrixa, troche z Lord of the Rings. Owszem. - Ale i sporo calkiem rosyjskiego kina, ktorego od lat mi brakuje na polskim rynku. No i rosyjski swiat, ktory juz zupelnie z durnych powodow jest w rusofibicznie stymulowanej medialnie Polsce nieobecny wylaczajac wojne w Czeczenii i parady na Placu Czerwonym. A jest troche rosyjskich 'smaczkow' jak np fragment koncertu disco "Brylant" i Zanny Friske, ktora nawet dostala mala role; latajace (rzecz jasna z problemami) samoloty Aeoroflotu, czy tez szarzyzna rosyjskich mieszkan, ktore sie od czasow Chruszczowa nie za bardzo zmienily :/ No i morze wodki lejacej sie tak samo w Rosji jak i w Polsce. Tyle ze tam bez obludy jest po prostu czescia krajobrazu. Nawet w filmach z pogranicza SF.
Pomysl na film rownowagi miedzy Dobrem a Zlem nie jest nowy, widzielismy cos w ten desen chociazby w filmie pt Constantine. Jednak fakt, ze film zrobili w Rosji Rosjanie powoduje ze zupelnie inaczej sie ten film oglada. I - staje sie on po prostu interesujacy. Trywializujac, to troche tak jak z obiadem: mozna cale zycie jesc hamburgery popijajac fantą. Ale mozna wybrac sie do Moskwy i na objad zjesc pielmienie popijajac kwasem chlebowym.
Dla komfortu psychicznego polecam film, aby chociazby zobaczyc, ze ten sam temat mozna zrobic na rozne sposoby i Rosjanie tez potrafia. Jesli - dopowiem zlosliwie jednak - materialy do filmu obrabia sie nie w studio Mosfilmu, a w Los Angeles, miescie dosc odleglym od Federacji Rosyjskiej.
A jesli juz koniecznie musialbym sie czegos w filmie uczepic, to tych matrixowych efektow. Film by nic nie stracil, gdyby ich zabraklo.
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 17.10.2005 - |23:10|
Napisano 25.10.2005 - |17:40|
Mało mnie obchodzi że zrobili to Rosjanie, nie będe dla nich obnizał wymagań.
Tu nawet nie ma co porównywać z Matrix, a nawet Blade który arcydziełem nie jest.
Zresztą ostatnio wiele filmów jest wprost niewyobrażalnie NUDNYCH z akcją która się ciągnie jak flaki z olejem.
Zgromadzenie, Głosy - tragedia. Tylko sobie palnąć w łeb.
A przecież da się to zrobić dobrze np Częstotliwość.
Za to seriale wspinają się na wyżyny możliwości np BSG, Prison Break, Over There, Rome, Medium itd
Użytkownik Quendi edytował ten post 25.10.2005 - |17:45|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 30.10.2005 - |14:57|
Moglbys rozwinac mysl? Dlaczego dno, tragedia, nedza itd? Ciekaw jestem bo mnie sie film dla odmiany podobal...Nędza jakiej swiat nie widział.
ps.
A przy okazji (tak offtopicowo troszke) ciekaw jestem na podstawie czego ustala sie wiek, od ktorego film jest dozwolony. Odnosze wrazenie ze jest to czyjes widzimisie.
Bo:
W Irlandii "NW" jest od 18 lat. Rzut beretem w Anglii juz od 15 lat. W Holandii od 16 lat, w Polsce od 15.
To w Polsce sa doroslejsi maloletni niz w Irlandii czy tez w Irlandii maloletni sa bardziej infantylni niz np w Polsce? :look:
Napisano 07.11.2005 - |07:39|
Czy filozoficzny czy efekciarski-film akcji.
Niestety dla nich postawili na to drugie, a efekt można było zobaczyć.
I jest to TRAGEDIA.
Natomiast aby było to kino filozoficzne potrzeba ŚWIETNEGO SCENARIUSZA i ŚWIETNYCH AKTORÓW oraz KLIMATU.
Niestety jedyny element który tu był to klimat i z winy autorów klimat PIJACKICH LUMPÓW.
P.S. Oglądałem ostatnio rosyjski film, który postawił na FILOZOFICZNOŚĆ.
Kukułka - film z 3 głównymi postaciami, dziejący się w Finlandii 1945 koniec wojny. Żołnierz rosyjski 45 lat, fiński 25 lat i laponka 20 lat. I mimo że był nudnawy, zwłaszcza początek to miał bardzo fajny motyw, każda z postaci gadała w swoim języku i nie rozumiała pozostasłych.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 19.11.2005 - |21:13|
No chyba że ktoś jest baaardzo zdesperowanym amatorem produkcji filmowych ze wschodu..........(dawne CCCP)
Dno i kompletna klapa jakiego dawno nie widziałem.........Jedynie zwiastuny są na tyle dobrze zrobione że mogą zachęcić do obejrzenia tej tandety.... mi się udało wytrzymać do połowy tego "FILMU" choć na takie "COŚ" powinni wymyślić oddzielną nazwę.... :hyhy:
Napisano 22.11.2005 - |02:10|
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »