Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate Studios

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.12.2009 - |14:19|

Założone w 1989r Stargate Studios zajmują się tworzeniem wysokiej jakości obrazu do filmów i seriali. Świat ten czasem jest bardziej realny a prawdziwego. ;)

No ale co by nie przedłużać:
http://www.youtube.com/watch?v=gqwJ-xUPanM

Więcej można przeczytać tu: Stargate Studios Reel (ale po angielsku).

#2 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 18.12.2009 - |15:29|

Trochę mnie to przygięło. Jak poznać czy otoczenie w filmie jest prawdziwe czy nie? Jak często się stosuje taką technikę, a jak często kręci 'normalnie'.
Wydaje mi się, że np cały LOST jest kręcony w prawdziwej dżungli/prawdziwych scenerach/prawdziwych zbudowanych lokacjach. Zresztą czy to takie trudne kręcić na mieście, to nawet miasto trzeba w studio robić?
  • 1

#3 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.12.2009 - |15:53|

Lost? Chyba po prostu ci się wydaje. :) Na pewno mają kawałek prawdziwej plaży, ale poza tym nie byłbym niczego pewien. Mnie zaskoczyła scena z Heroes, nigdy bym nie pomyślał, że to robiono przez składanie dwóch filmów - z Hiro i bez niego. Pewnie nie opłacało się aktora przewozić do miasta, z którego pochodziło ujęcie (nie pamiętam, Nowy York to był?).

Użytkownik Magnes edytował ten post 18.12.2009 - |15:55|

• 0
http://magory.net - moja strona

#4 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.12.2009 - |20:12|

Świetny filmik! Dzisiaj oglądając film czy serial niczego nie można być pewnym.
Wszystko fajnie, ale jak dla mnie robienie w studio domków na przedmieściach to już przegięcie.
  • 0

#5 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.12.2009 - |20:40|

A człowiek potem się zastanawia jak to jest, że te amerykańskie filmy to takie kolorowe, a polskie to wiecznie szare ;].
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#6 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.12.2009 - |21:05|

Zresztą czy to takie trudne kręcić na mieście, to nawet miasto trzeba w studio robić?

Z jednej strony masz rację. Z drugiej wyobraź sobie dla przykładu taką scenkę z 24 kiedy Bauer rozmawia z Almeidą. Jedziesz w teren złażą się gapie musisz wynająć jakiegoś ochroniarza, nie wspomnę już że normalnie statyści też dostają jakiś grosz że przejdą gdzieś tam w tle. A tak, filmujesz ten widoczek na luzie, a aktorów sadzasz w studiu na zielonym ekranie i po problemie.

Swoją drogą to ciekawe jak człowiek nie jest świadomy tego że dana scenka była kręcona w studiu a nie w plenerze.

Twoje obawy co do Lost są chyba niepotrzebne. Z tego co słyszałem to jeżdżą kręcić na jakąś plażę. Chociaż nie zdziwiłbym się gdyby znalazły się jakieś doklejone elementy.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 18.12.2009 - |21:08|

• 0
don't try

#7 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.12.2009 - |21:12|

Losta kręcą na Hawajach i to jest pewnik. Była nawet akcja na lotnisku (prześwietlili im taśmy) i potem składali odcinek z niezbyt udanych cięć ;].
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#8 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.12.2009 - |00:05|

Czy ja wiem, czy takie trudne rozpoznać kiedy to efekt? Jak już wie się, czego szukać, to przychodzi to z łatwością. Ale nawet bez tego często człowiek po prostu czuje, że coś jest nie tak, wie że widzi coś nie tegez. Ale dzisiaj wszystko obrabia się cyfrowo i praktycznie nie ma takiego obrazu, który nie zostałby przetworzony i zmieniony.

Co do kolorów w naszych serialach a w zagranicznych-> celne :)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych