Skocz do zawartości

Zdjęcie

Law Abiding Citizen (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 03.12.2009 - |20:37|

Clyde Shelton (Gerard Butler) jest przykładnym mężem i ojcem oraz uczciwym człowiekiem, którego żona i córka zostają brutalnie zamordowane podczas włamania do ich domu. Kiedy zabójcy zostają schwytani, sprawę dostaje głodny sukcesu prokurator z Filadelfii, Nick Rice (Jamie Foxx). Nick proponuje jednemu z podejrzanych złagodzenie wyroku w zamian za zeznania przeciwko wspólnikowi. Mija 10 lat...

filmweb.pl

Opis na filmwebie zdradza bardzo dużo z fabuły, więc nie chcąc nikomu psuć oglądania postanowiłem skopiować tylko pierwszy akapit.

Ode mnie, krótko, na temat. Takie filmy kocham, produkcja typowo amerykańska, których już kilka oglądaliśmy w ostatnich latach. Fabuła i sama akcja przypomina nieco "Taken" z Nessonem. Dużo brutalności, dużo krwi, ale wszystko bardzo dobrze wyjaśnione. Być może to wszystko na końcu było trochę naiwne i zakończyło się przewidywalnie, co nie zmienia faktu, że odbiór filmu jest jak najbardziej pozytywny.

Niewiele jest takich filmów, kiedy cały seans w kinie przesiedziałem nie patrząc na telefon (próbując sprawdzić godzinę). Dla przykładu oglądane tydzień temu "2012" dłużyło się. "Law Abiding Citizen" to kompletne przeciwieństwo. Kawał dobrego kina, pod warunkiem, że nie będzie się wymagać od niego zbyt wiele.

Użytkownik johnass edytował ten post 28.05.2010 - |16:54|

• 0

#2 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 07.12.2009 - |23:00|

Również bardzo mi się podobał. Spodziewałem się właśnie typowej zemsty w stylu Taken, ale zostałem mile zaskoczony. Zakończenie może i nie rewelacyjne, ale inne by po prostu nie pasowało. Niejednoznaczny charakter działań Clyde'a dodawał jakąś głębię jego działaniom.

Dla mnie 8/10.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#3 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 10.12.2009 - |11:48|

Film rzeczywiście dobry z wyjątkiem słabej i przewidywalnej końcówki.
Chyba lepiej by było gdyby zakończenie było inne.
7/10
  • 0

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.01.2010 - |18:56|

Wreszcie porządny thriller, trzymający w napięciu, skomplikowany lecz nie przekombinowany.

Oglądało się to wybornie od początku do końca.

POLECAM.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 slon123

slon123

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05.02.2010 - |13:36|

Zgadzam się z wami film fajny, ale ma ogromne błędy:

1. Ugoda. Jak mając naocznego świadka prokurator poszedł na układ z tym co naprawdę zabił. To jest straszne przegięcie. W tym momencie chciałem wyłączyć tv.

2. Pierwsze przesłuchanie. Jak tak doświadczony prokuratur nabrał się na rzekome przyznanie do winy. Tez dla mnie niepojęte, chociaż to ten sam prokurator co zawarł układ, więc może on po prostu głupi był, tylko że wtedy by tak wiele nie osiągnął.

3. Zakończenie. Najpierw mówią, żeby nie włączać alarmu bo on patrzy, a potem biorą walizkę i jadą z nią do więzienia, no chyba, że wiedzieli, na co on patrzy. Założyli, że na pewno nie na walizkę, ja bym sobie jednak na walizkę popatrzył, obrady i tak w tv były. Do tego, ciekawe jak dotarli do więzienia przed nim. Chłopak nie zauważył śmigłowca?

Poza tymi trzema błędami film znakomicie się oglądało.

Pozdrawiam

Użytkownik slon123 edytował ten post 05.02.2010 - |13:39|

• 0

#6 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 05.02.2010 - |13:47|

Pierwsza połowa filmu jest bardzo dobra, później zaczynają się jakieś udziwnienia i film siada strasznie z poziomem, a do tego końcówka... 6/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych