Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 29.09.2004 - |21:49|

W sumie niewiele narazie napiszę , ale szczeże polecam . Coś wiecej dodam jak obejże go 2 lub 3 raz i przemyślę niektóre rzeczy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 Rednecker

Rednecker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 15.10.2004 - |01:25|

Hmm... Ciężko powiedzieć, wg. mnie Innocence jest o wiele bardziej mroczna w odbiorze niż część pierwsza. W pierwszym fimie akcja była zbyt mocno nagmatwana żeby po pierwszym obejrzeniu móc jednoznacznie powiedzieć czy to dobry film, czy zły. Innocence oglądałem też tylko raz, ale uderzyła mnie taka smutna strona tego filmu ; sekcja do walki z przestępczością cybernetyczną, dotąd tak nietykalna okazała sie łatwym kąskiem dla korporacji wprowadzającej nowy typ droidów. Przynajmniej mieli z tym niezły problem. Duże wrażenie zrobiło na mnie to, że wszystkie informacje przechowywane przez mózg (wspomnienia), można zastąpić w taki sposób że człowiek nie jest w stanie rozróżnić, co jest Virtual Reality, a co jawą.
Co urzeklo mnie w filmie? Graficznie jest wprost prześliczny, to po pierwsze. Po drugie, jak zwykle niezniszczalny Batou, po trzecie Togasa, któremu uświadomoiono, że rodzina może równie dobrze być realną rodziną , jak i równie dobrze Virtual Reality i że tak naprawdę on nie potrafi tego rozróżnić. Po czwarte? Tak naprawdę nie ma granicy pomiędzy byciem człowiekiem a byciem androidem, zwłaszcza, jeśli do tych ostatnich kopiuje się tytułowego Ghosta. Każdy czlowiek to w pewnym sensie wzór nie do naśladowania i żeby choćby w drobnym procencie droid przypominał człowieka, musi posiadać coś z ludzkiej jaźni.
Podsumowywując - jak dla mnie to dosyć smutny film obrazujący to, co może nas czekać w całkiem niedalekiej przyszłości. Ogląda sie go nieco trudniej niż pierwszą część - w odbiorze jest znacznie bardziej skomplikowany i po zakończeniu oglądania pozostaje tylko taka sentencja; w tak zaawasowanym trybie cyborgizacji może okazać się że będziemy potrzebowali czyjejś pomocy, żeby wyjść z tego cybernetycznego galimatiasu cało. Oby ci co nam pomogą mogli w pełni powiedzieć o sobie, że są ludźmi.
  • 0
Pamiętajmy że układy elektroniczne
to też JAKIEŚ "UKŁADY"

#3 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 11.02.2005 - |00:01|

No cóż... co moge powiedzieć... nie podoba mi sie. Tak jak bardzo pierwsza część podobała mi się, tak bardzo druga nie podoba mi sie. Oprócz tego, że był śliczny z graficznego punktu widzenia i było kilka ciekawych motywów, to zupełnie nie przemawiał do mnie ten film. Zwyczajnie był nudny i gadanie, że jest trudny w odbiorze - zwyczajnie jest zagmatwany. Tak jakby nie można było przedstawić swoich przemyśleń i wizji przyszłości w prosty sposób. Drażniło mnie też, że robot i jakiś tam glina non stop gadali aforyzmami...
JA GORĄCO NIE POLECAM TEGO FILMU
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#4 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 11.02.2005 - |06:48|

No to mamy 2:1. Widziałem jedynkę, która bardzo mi się podobała. Część druga grzeje się u mnie na dysku cały, czas bo kumpel mnie męczy, żebyśmy poczekali, aż się pojawi w kinach. Ale nie wiem czy film tego typu pojawi się Polsce. W końcu u nas dalej, jak animowane to dla dzieci, a jak nie dla dzieci i animowane to bzdura.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#5 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.02.2005 - |18:42|

Część druga grzeje się u mnie na dysku cały, czas bo kumpel mnie męczy, żebyśmy poczekali, aż się pojawi w kinach. Ale nie wiem czy film tego typu pojawi się Polsce.

Możesz go już oglądać , nie będzie go u nas w kinach .

No cóż... co moge powiedzieć... nie podoba mi sie. Tak jak bardzo pierwsza część podobała mi się, tak bardzo druga nie podoba mi sie.

A co ci się podobało w pierwszej cześci ?

Zwyczajnie był nudny i gadanie, że jest trudny w odbiorze - zwyczajnie jest zagmatwany.

Zgadza się , jest TRUDNY i to bardzo . Nie jest to film który oglądasz raz , trzeba go obejżeć kilka razy , a za każdym razem znajdziesz wiele rzeczy które umkneły wcześniej .

Drażniło mnie też, że robot i jakiś tam glina non stop gadali aforyzmami...

Ja to nazywam niezrozumieniem filmu . Robot i jakiś glina .......... Dam ci Radę , sprubuj obejżęć film raz jeszcze ,ale dopiero za jakieś 5 lat .

No to mamy 2:1.

Twój wybór . Na twojim miejscu sam bym jednak go obejżał , aby się przekonać kto miał rację .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 11.02.2005 - |18:48|

Pierwszy Ghost był opowieścią o uczuciach i człowieczeństwie maszyn. Druga część także porusza ten temat, tyle że z innej strony. Co mogę powiedzieć o filmie? Od strony wizualnej jest cudowny, nastrojowa muzyka, itd. Tyle, że mam wrażenie, że chcieli upchać w ten film zbyt wiele. Nie zrozumcie mnie źle, uważam Ghosta2 za bardzo dobrą produkcję, ale mimo wszystko w niektórych momentach zbyt ciężką w odbiorze. Moim zdaniem ten film jest zgoła inny od pierwszego Ghosta i nie ma sensu ich porównywać. Ale brakowało mi Major... :P
  • 0

#7 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 11.02.2005 - |21:39|

Wybacz mi Obi, ale ten film mi sie nie podobal. I nie dlatego ze go nie zrozumialem, bo go zrozumialem (a moj wiek nie ma nic do tego). Mimo calej swojej glebi i przeslania (temu nie przecze), film ma kiepska fabule. To tak, jakby zjesc pozywne danie (ladnie przyzadzone i podane) w toalecie na dworcu kolejowym. Obi przepraszam cie najmocniej, ale mam inne zdanie na temat tego filmu niz ty i nie zmieni tego fakt, ze obejrze go po raz drugi, czy pietnasty.
Co do gliny i robota.... nie wydaje mi sie, zeby kryterium przyjmowania do policji byl iloraz inteligencji. Z calym szacunkiem do polskich policjantow, ale jeszcze nigdy przy kontroli drogowej nie uslyszalem nawet jednego zyciowego aforyzmu. A panowie z Ghosta wplatali je w co drugie zdanie i to mnie draznilo...

Użytkownik Loki edytował ten post 11.02.2005 - |21:42|

• 0
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i

#8 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 12.02.2005 - |12:07|

Dwójka jest według mnie lepsza niż część pierwsza.
I chyba nie ma co przesadzać z trudnością w odbiorze, po prostu ten film to nie jest amerykańska papka i trzyma swój klimat.
A zestawienie postaci policjanta z robotem było (IMO) świetnym zabiegiem.
Co do jednego mogę się tylko zgodzić z kolegami (niektórymi), część druga jest dużo dojrzalsza niż pierwsza ale czy to naprawdę jest wada?
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#9 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 12.02.2005 - |20:34|

część druga jest dużo dojrzalsza niż pierwsza ale czy to naprawdę jest wada?

Wyświetl post

Nikt tutaj nie mówił, że to wada, ale wadą jest nudna fabuła i tego nic nie zmieni. Dla mnie to, że film jest ambitny nie jest równoznaczne z tym, że film jest dobry
  • 0
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i

#10 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 18.03.2005 - |13:03|

Napewno ciężki ale uważam że świetny i te animacje naprawde genialne w porównaniu do jedynki choc nie chce tu obu części porównywać bo każda ma coś w sobie,powiem tylko że brakowało mi pani Major (bo tylko na końcu) no ale trudno nie można mieć wszystkiego polecam każdemu miłośnikowi Anime i nietylko.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych