Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hardwired (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 04.11.2009 - |18:08|

Jestem zszokowany, że nikt o tym filmie jeszcze nic nie napisał, oraz że przez świat przechodzi bez echa. Kiedy to w moim odczuciu jeden z najlepszych filmów SF w tym roku.

W skrócie fabuła przedstawia się następująco. Państwa na świecie zbankrutowały (a na pewno USA), z długu wyciągneły je korporacje. A na pewno jedna korporacja HOPE. Korporacja ta, jak to korporacja, chce zysku. Więc wprowadza na rynek nowe towary. No ale nowy towar trzeba wpierw przetestować. I tu zaczyna się akcja filmu.
Jednym ze szczęśliwych obiektów okazuje się Luke Gibson (w tej roli Cuba Gooding Jr.). Choć w jego przypadku coś poszło nie tak...

Eksperyment polega na wszczepieniu implantu do mózgu, a następnie przekazywanie mu w ten sposób treści reklamowych.

Na pomoc Lukowi przychodzi haker Keyboard (Michael Ironside) z synem, pomaga mu, wyłącząjąc mechanizm bezpieczeństwa.

Głównym złym filmu jest [tu nie pamiętam nazwiska bohatera, ale w domu poprawię] (Val Kilmer).

Czy uda się Lukowi odzyskać przeszłość? Pomścić żone i nienarodzone dziecko? To wyjaśnia film.

----
Dużym atutem filmu jest obsada, trzy główne postacie grają dobrzy aktorzy i naprawdę film utrzymuje wysoki poziom. Efekty specjalne są na przyzwoitym poziozmie, nie irytują, nie ma ich za dużo.

Fabuła trzyma w napięciu przez cały film.

Na duży plus również świat reklam na początku. Ale tego nie da się słowami opisać, tu trzeba screeny. :)
No i byłbym zapomniał, Mr. Randolph Hope, właściciel korporacji, pojawia sie tylko raz na ekranie, tylko po przez zdjęcie jego akt i "gra" go Lance Henriksen!

Dołączona grafikaDołączona grafika

Użytkownik johnass edytował ten post 28.05.2010 - |17:11|

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2009 - |17:03|

Zaktualizowałem pierwszy post o kilka zrzutów z filmu, może to kogoś zainsteresuje :)

#3 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 17.11.2009 - |21:01|

Let me get this straight: państwa bankrutują... w tym USA... i co z tego? Czy ktoś słyszał o komorniku zajmującym majątek państwowy czy wywożącym złoto z banku narodowego? i niby korporacje miały pomóc, bo są tak nadziane i w ogóle? Na jakim świecie? Owszem są nadziane jak ktoś jest obywatelem Gabonu, bo taki Microsoft to ma przychód w wysokości z 200 mld dolarów, a biedne państewka 50 razy mniej. Ale bez przesady, korporacja nie może zarabiać więcej niż państwo wysoko rozwinięte takie jak USA, bo państwo zarabia na tej korporacji, to raz, a dwa-korporacja musiałaby opodatkować wszystkich za wszystko a nie sprzedawać jakiś szmelc za psie pieniądze. No ale załóżmy, że nie powiedziałem tego. Let me get this straight (again): instalują implant w mózgu i jedyne co potrafią z nim zrobić to wysłać reklamy? Boże. Nie trzeba filmu z bohaterem szukającym sprawiedliwości by wiedzieć, że taka firma szybko zbankrutuje. Całkiem zasłużenie, bo chyba jakiś zabiurkowy [beeep] wpadł na takie wykorzystanie tego gadżetu. Kto to kupi? a nawet jeśli nie kupi, tylko wszyscy są zmuszeni z tym łazić-to co, będzie mnie denerwował pop-upami jak będę siedział na klopie. Wielkie mi coś, ooo! co za dystopia i makabra :rolleyes:

Aha, no i to: "(Val Kilmer)" działa na mnie lepiej niż gaz śmiechol. Swego czasu główną odzywką w mojej starej szkole było "Nie wiem kto tam grał...czekaj...Val Kilmer!". Z czasem Val Kilmer zastąpił nieśmiertelną "twoją starą". "Co robisz?-Twoj... <chwila namysłu, bo stare nawyki wciąż działają>Val Kilmer!"

Musisz się lepiej postarać jeśli chcesz ludzi do tej produkcji zachęcić :P

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 17.11.2009 - |21:06|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2009 - |21:32|

Sakramentos jak ty widzisz przejęcie tej wladzy niby? Że państwo nie ma pieniędzy na emerytury, czy na naboje dla wojska, więc oddaje bo ja wiem Fort Knox w zamian za kasę? Czy raczej w zamian za kasę tworzy prawo odpowiednio pod daną korporację?
Korporacja wspomaga państwo, przez co państwo nie widzi przestępstw popełnianych przez tą korporację. Zwalnią ją z podatków. Ale państwo nadal potrzebuję kasę i dochodzi do sytuacji, gdy państwo nadal istnieje, ale rządzi korporacja. Reszta (wybory, hasła, polityka) to ułuda dla mas, by nie wyszły na ulice...

instalują implant w mózgu i jedyne co potrafią z nim zrobić to wysłać reklamy? Boże. Nie trzeba filmu z bohaterem szukającym sprawiedliwości by wiedzieć, że taka firma szybko zbankrutuje.

Sakramentos zakładam, że film widziałeś. No to tam ewidentnie wynika, że implant był stworzony do celów militarnych - wystarczy zobaczyć w jaki sposób wykorzystują go "kolorowi". Tylko że ktoś, postanowił wykorzystać go do wywierania presji na ludziach - do kontroli. Obrał grupę testową, 660 osób, i oglądał jaką presję trzeba wybierać by zmusić dane jednostki do określonego działania.

A co do twojego opisu Vala, to pozostawię bez komentarza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych