Odcinek 002 - S01E02 - Rebirth
Napisano 02.11.2009 - |16:58|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 30.01.2010 - |16:16|
Dobry początek jak widzimy wszystko oczami Zoe i jej przebłyski wspomnień.
Dziwnie się to na razie ogląda, bo historia dopiero zaczyna się rozkręcać.
Większość odcinka niby spokojna, gadana ale są całkiem niezłe emocjonalne sceny.
Jak na przykład Lacy mówiąca Amandzie na ganku, że Zoe chciała uciec od swojej rodziny i na Gemenonie czekała na nią nowa rodzina.
Jako matkę musiało to ją zaboleć.
Albo jak Amanda zdała sobie sprawę, że nic nie wiedziała o życiu swojej córki nawet o tym, że miała chłopaka.
Każda scena w której pojawia się Zoe w ciele Cylona czy jak to oni mówią Robota jest niesamowita.
Podoba mi się szczególnie ten zabieg, że najpierw widzimy twarz robota a za chwilę z innego ujęcie Zoe.
Na mnie robi to niesamowite wrażenie i cały czas nie pozwala zapomnieć, że to faktycznie jest istota ludzka, w sumie bardziej świadomość, uwięziona w maszynie.
Mocna była scena jak jej matka, Amanda stoi przed nią w laboratorium domowym i mówi do Daniela nie mając pojęcia, że w maszynie jest słuchające jej córka - "Co za potwór. Jaki obrzydliwy."
A my widzimy Zoe która to słyszy, rozumie i patrzy na swoich rodziców.
To co jest fajne, że Zoe ma zadziorny charakterek co pokazała przy tych dwóch młodych naukowcach Nestorze i Philomonie.
Kiedy o mało co nie odcięła całej ręki Nestorowi bo ją źle traktował w przeciwieństwie do tego Philomona.
W ogóle dla mnie tu był absurd, że chyba tylko tych dwóch geeków laboratoryjnych odwoziło do domu Daniela taki, wartościowy i niebezpieczny "kawałek" technologi.
Zresztą ciekawe co Zoe chciała zrobić po tym jakby się już uwolniła z tej ciężarówki bo na pewno nie spacerować po ulicach.
I coś mi się wydaje, że Philomon jakoś odkryje, kim jest na prawdę ten robot i sądząc po tym jak ją już traktuje jak dziewczynę to jej pomoże.
W każdym razie sceny z Zoe są dla mnie bardzo dobre.
A na koniec ta jej pogadanka z Lacy i jak doszły do tego, że jest trzema osobami w jednym ciele - Zoe, jej avatar i robot czyli "trójca".
To się porobiło i jeszcze scena jak Lacy tuli się do robota.

Ciekawe kiedy Daniel się połapie dlaczego nie może skopiować "programu" i uruchomić pozostałych Cylonów.
Zresztą nieźle to zabrzmiało, jak powiedział, że ma kontrakt na wyprodukowanie 100 tyś. tych maszyn.
Całkiem mnie zaskoczyła rodzinka siostry Clarice Willow. Poligamia i to na całego.
Rozbawiło mnie to co powiedziała do odwiedzającej ich Lacy - "Spokojnie, nie wszyscy to moi mężowie i żony".
W każdym razie widać, że będą chyba ją chcieli wciągnąć głębiej w działalność "∞" i by pewnie stała się jednym z żołnierzy STO.
Zabawnie się oglądało młodego komandora Adamę który poszedł na wagary ze swoim wujkiem przestępcą.
A potem jeszcze razem z Samem został aresztowany po tym jak Sam musiał postraszyć jednego ze sklepikarzy bo coś się stawiał jego organizacji. (już dokładnie nie pamiętam)
Dodatkowo jeszcze kłamał swojemu ojcu, po tym jak ten się dowiedział, że wagarował. Nie ładnie komandorze, nie ładnie.
Nawet okazale wyglądały sceny z grą w Piramidę w Arenie Atlasa ale mogli by się bardziej przyłożyć w tych momentach do CGI bo jednak zbytnio je widać.
A na koniec zostawiłem sobie ostatnią scenę kiedy to Amanda Graystone przyznaje na uroczystości wspominkowej przed tłumem zrozpaczonych rodziców, że być może to jej córka jest jednym z terrorystów z STO którzy wysadzili kolejkę Maglev.
Oj to się dopiero będzie działo w kolejnym odcinku. Ciekawe jak rynek zareaguje na to i jak będą stały akcje firmy Daniela.
Na razie chyba tyle wystarczy potem może coś mi się jeszcze przypomni.
O mało co bym zapomniał, że mamy nową czołówkę i moim zdaniem prezentuje się całkiem ciekawie i klimatycznie.
Caprica: 1x03 - Reins of a Waterfall --->
Użytkownik biku1 edytował ten post 30.01.2010 - |16:59|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 30.01.2010 - |17:49|
Nie odcięła mu naumyślnie, zresztą potem sama nad tym się użalała. To by było zresztą zbyt tendencyjne "źle mnie traktowałeś więc utnę ci palec".Kiedy o mało co nie odcięła całej ręki Nestorowi bo ją źle traktował w przeciwieństwie do tego Philomona.
A jak mówił "gdzie się ukrywasz?" to nie oznacza to, że doskonale wie kim jest robot?I coś mi się wydaje, że Philomon jakoś odkryje, kim jest na prawdę ten robot
Napisano 30.01.2010 - |18:41|
To, że zastosował do robota personifikację (jak niektórzy do swojego auta) to nie znaczy, że ma świadomość o istnieniu na prawdę Zoe w środku.
Zresztą jak na razie nie pokazano nam aby Zoe ujawniła się przed kimś więcej niż Lacy więc to są spekulacje, że on wie.
A o jej "użalaniu się" to musiało mi uciec z głowy bo odcinek widziałem kilka godzin wcześniej zanim go opisałem.
Użytkownik biku1 edytował ten post 31.01.2010 - |09:14|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 30.01.2010 - |21:31|
Napisano 31.01.2010 - |00:16|
Ahh no i dlaczego jeźdzą normalne samochody jakie możemy spotkać na naszych drogach.. trochę to przeszkadza.
PS. Biku od kiedy jest publiczna ankieta zauważyłem, że nie głosujesz.. wstydzisz się czy co
Użytkownik Zetnktel edytował ten post 31.01.2010 - |00:20|
Napisano 31.01.2010 - |02:50|

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 31.01.2010 - |09:11|
To nie ma nic do tego, że jest publiczna bo np w Smallvillu zagłosowałem.PS. Biku od kiedy jest publiczna ankieta zauważyłem, że nie głosujesz.. wstydzisz się czy co
Nie we wszystkich Atlantisach czy BSG głosowałem.
Zresztą rzadko głosuję więc....
Zdaje się jeden z mężów Clarice, ten młody co to lekko smalił cholewki do Lacy gra w Piramidę.co mają z tym wspólnego rozgrywki w Piramidę itp.
No i fajnie, że starają się rozszerzyć spektrum postaci a nie sztywno trzymać dwóch rodzin a reszta jest anonimowa.
Tak odnośnie odcinka to mnie jedna sprawa zastanawia.
Ciekawe jak Lacy weszła do domu Zoe skoro z tego co pamiętam Daniel anulował jej przepustkę?
A Serge raczej od tak sobie nie zmienia zdania tylko wykonuje polecenia.
No chyba, że znowu coś zapomniałem.
Użytkownik biku1 edytował ten post 31.01.2010 - |09:17|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 31.01.2010 - |10:48|
Zdecydowanie wątki są za mało wyraźne. Za spokojnie prowadzona ta historia.
Każdy serial potrzebuje EMOCJI a tutaj wszystko wyciszone.
Robiąc dramat obyczajowy trzeba iść na całość jak robią to kablówki.
Stonowane, nijakie twory na pół gwizdka nie mają racji bytu.
Oglądam dalej lecz oczekuję że serial wejdzie na obroty.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 31.01.2010 - |15:28|
Dokładnie
Mnie jeszcze rozbawiło jak Zoe pytała się Lacy czy wygląda męsko a ona że no a ta kurde
Nie no , muszę powiedzieć że byłem bardzo sceptycznie do tego serialu nastawiony oj bardzo , nie rozumiałem rozgłosu jaki dajecie temu serialowi po pilocie który obejrzałem ale po tym odcinku całkowicie zmieniłem nastawienie
Napisano 31.01.2010 - |15:55|
Najbardziej zaciekawił mnie wątek młodego adamy i jego wuja.
Historia jest prowadzona w interesujący sposób. Trudno jeszcze określić jak „do końca” będzie wyglądał ten serial i bardzo dobrze, dlatego z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek..
PS Osoby, które nie widziały BSG mogą mieć kłopoty z odbiorem serialu, więc radze nadrobić zaległości. Naprawdę warto!!
Napisano 31.01.2010 - |21:21|
Napisano 01.02.2010 - |14:55|
Niestety mam dosyć podobne odczucia. Pilot był naprawdę ciekawy, miał super klimat. Odcinek drugi jednak strasznie mnie wynudził. Oglądałem i co chwila spoglądałem na zegarek z myślą "kiedy wreszcie koniec".Ja mam zgoła odmienne zdanie jak na razie... Gdyby nie BSG to kijem bym tego nie dotknął. W ogóle nie mam pojęcia o czym ten serial jest, o co chodzi z rodziną Adamy, co mają z tym wspólnego rozgrywki w Piramidę itp. Naprawdę nie wiem jak to może przyciągnąć nowych widzów (nie-fanów BSG).
Cóż, może kolejne odcinki będą lepsze, a ten był po prostu słabszym odcinkiem po dobrym pilocie.
Napisano 01.02.2010 - |20:01|
z tego co czytam opinie są podzielone, osobiście jestem sceptycznie nastawiony do wszystkich prequelów, ale z całą odpowiedzialnością muszę stwierdzić że CAPRICA akrat zaskakuje pozytywnie. wątki są ciekawe, może nie ma megaakcji, ale i w BSG pamiętam że był podział na ludzi którzy woleli akcje i na ludzi którzy delektowali się fabułą. więc wszystkim nie dogodzisz,
osobiście czekam z niecierpliwością na dalsze odcinki, i wydaje mi się że wbrew wcześniejszym zapowiedziom serial będzie miał jednak więcej wspólnego z BSG niż zapowiadano.
TERMINATOR 1 I 2, DUNE i długo, długo ... nic
Napisano 01.02.2010 - |21:11|
Napisano 02.02.2010 - |11:49|
... powinni pokazać choć jeden mecz piramidy, bo osoba która nie oglądała BSG nie kuma tego...
A po kiego grzyba Ci mecz piramidy?
Generalnie jestem ciekawy jak to się dalej rozwinie skoro jeden avatar = jeden myślący Cylon.
Blaszaki faktycznie gadały metalicznie (ale nie takie słowotoki jak Zoe Graystone), Tostery już milczały - ciekawe dlaczego?
Użytkownik Mdeem edytował ten post 02.02.2010 - |14:08|
Napisano 02.02.2010 - |11:53|
Napisano 02.02.2010 - |16:28|
Ech, miałem dziś ochotę sobie po czymś pojechać, żeby sobie poprawić humor po beznadziejnym egzaminie, a Caprica, dla mnie - nie-fana bsg (majstersztyk, no dajcie spokój...), wydawała się naturalnym i łatwym celem. No szkoda, nie dało się - 7/10
Ogólnie jest w miarę ok. Trudno na razie oceniać fabułę bo do jak do tej pory intryga na dobrą sprawę jeszcze się nie zawiązała. Mam taką cichą nadzieję, że pójdzie jakąś spiskową stronę. Inaczej może być trudno coś z tego wykrzesać, ale może się mylę.
Akcja też na razie nie powala tempem - tak na poziomie SGU. Uznaję to na razie za dbanie o detale a nie brak pomysłu na to co dalej.
Z rzeczy, które mnie podirytowały - dziwna ta mama "moja córka była terrorystką", jakieś to to nie racjonalne z mojego obserwacyjnego punktu widzenia. Tak wiem emocje, ale tak ludzie się nie zachowują (podobnie jak nie strzelają sobie w głowę ot tak - vide bsg) - szpecem nie jestem ale zajęcia z psychiatrii dają jako taki pogląd...
Napisano 02.02.2010 - |17:19|
eee, to ja myślałem że te dyskuzje coś my prowadzili to z punktu widzenia fana
TERMINATOR 1 I 2, DUNE i długo, długo ... nic
Napisano 02.02.2010 - |18:53|
A tu taka niesympatyczna niespodzianka... Świat jest okrutny, nieprawdaż?...eee, to ja myślałem że te dyskuzje coś my prowadzili to z punktu widzenia fana
) ?
Nie do końca szczęśliwie napisałem, że jestem nie-fanem, co może sugerować, że jestem przeciwnikiem. Powinienem był napisać, że nie jestem fanem i wszystko byłoby w porządku, bo fanem rzeczywiście nie jestem. Rozwijając, uważam bsg za przyzwoity serial, ale pod stwierdzeniem, że jest to genialny majstersztyk nigdy bym się nie podpisał - za dużo w nim sztuczności, emocji na siłę i zwykłych knotów fabularno-logicznych (ale który serial ich nie ma). Nie do końca też podchodzi mi uniwersum - zawsze (jeszcze w czasach starej bsg) uważałem, że czczenie starożytnych greckich bóstw to tandetny pomysł.
To że nie jestem fanem bsg daje mi przy najmniej "czyste" podejście do Caprici. Nie będę wypisywał rzeczy w stylu bsg pany, Caprica sedes... Albo traktował różnych niedoróbek z niemalże religijnym oburzeniem - patrz reakcja fanów na końcówkę bsg.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »