Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 011 - S01E11 - Space

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (134 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (18 głosów [14.06%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.06%

2. 9 (49 głosów [38.28%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.28%

3. 8 (34 głosów [26.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.56%

4. 7 (8 głosów [6.25%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.25%

5. 6 (7 głosów [5.47%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.47%

6. 5 (7 głosów [5.47%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.47%

7. 4 (1 głosów [0.78%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.78%

8. 3 (2 głosów [1.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.56%

9. 2 (1 głosów [0.78%] - Zobacz)

10. 1 (1 głosów [0.78%] - Zobacz)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 01.11.2009 - |18:10|

Odcinek 11 - "Space".

Użytkownik biku1 edytował ten post 27.12.2009 - |14:23|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 03.04.2010 - |07:18|

W końcu coś zaczyna się dziać w tym serialu, oby tak dalej.
To jest chyba najlepszy odcinek od początku sezonu.

Ocena 9/10 w skali SGU
Ocena 8/10 w skali Stargate
Ocena 7/10 w skali SciFi

Nie wiem czy wystawiłem taką wysoką notę jakiemukolwiek odcinkowi SGU do tej pory.

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 03.04.2010 - |07:21|

• 0

#3 Faja

Faja

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 03.04.2010 - |08:02|

Odcinek niesamowity, od początku zaczyna się dużo dziać. Ładne przejście z pierwszej części sezonu do drugiej(przynajmniej teraz widać co będzie tematem przewodnim i na czym akcja się skupi). Ostatnie 5 minut było trochę w stylu starego SGU ale widać że starają się to jakoś pogodzić.

Akcja w kosmosie - powiedzmy że jeden jeden statek robi niezłe zamieszanie a ta technologia pradawnych jest dość przestarzała , ci obcy chyba przez cały ten czas nie zrobili postępu technologicznego chociaż też ich statek nie wygląda jak z pierwszej ręki.
  • 0
"Everybody lies"

#4 robom85

robom85

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03.04.2010 - |08:28|

Bardzo dobry odcinek, daje solidne 9. Jedynie do czego można się przyczepić to sposób działania obcych, według mnie spokojnie mogli dostać się na Destiny i go przejąć. W sumie jeszcze ta bitwa zaspecjalnie nie wyglądała, wydaje mi się, że ten wahadłowiec poruszał się jak jakaś ociężała krowa. Ale to tylko takie moje czepianie, odcinek na prawdę warty oglądnięcia.

Obcy na prawdę świetnie wyglądali, ich statek też ciekawy, nie przypominam sobie, żeby coś podobnego było w SG.

Jeszcze na plus zachowanie Younga,gdy chciał zestrzelić okręt obcych z Rushem na pokładzie, nie spodziewałem się tego.

Użytkownik robom85 edytował ten post 03.04.2010 - |08:34|

• 0

#5 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 03.04.2010 - |08:34|

Odcinek dobry , fabula dobra wszystko pieknie i wspaniale ale jest pare rzeczy co az razilo w oczy :

-Fatalna walka w kosmosie i jej przebieg , beznadziejna animacja , nawet najstarsze animacje z sg-1 bily to na glowe , bez urazy.
-Super obcy po 1 przejeciu ciala przez pulkownika nie nauczyli sie ze taka sytuacja moze sie zdarzyc 2 raz...

8/10

Użytkownik Dellirium edytował ten post 03.04.2010 - |08:36|

• 0

#6 SunTzu

SunTzu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 03.04.2010 - |09:37|

Nie no... tak nie można. Efekty były bardzo dobre. W pierwszych SG1 wybuch w kosmosie wyglądał wielkie boom i obiekt znikał w połowie wybuchu... Sam wybuch był zwykle 2d. Tutaj mamy odrywające się kawałki latające fragmenty... wszystko na wysokim poziomie.

Efekty były dobre więc nie gadajcie. Kosmici też byli super. Więc efekty jako całość świetnie.

Minus -1 za fabułę, które przestała mi się podobać. Brak napięcia z poprzednich odcinków (zwłaszcza ostatniego) tylko wszędzie boom, boom, boom i iskry, spięcia... Jakby nie mieli żadnych układów, które mogły zapobiegać czemuś takiemu.

Na jak bardzo poszły efekty do przodu wystarczy porównać sobie Ha'Tak z SG1 i tego w pilocie SGU.

Użytkownik SunTzu edytował ten post 03.04.2010 - |09:41|

• 0

#7 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 03.04.2010 - |09:49|

Ale mi chodzi o przebieg walki , o jej bezsensowna strategie , i beznadziejne ujecia jak ktos to ladnie podsumowal latajacych krow w kosmosie , i nawet jak sg-1 mialo 2d animacje to byla 10ciokroc fajniejsza i bardziej ekscytujaca.

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.04.2010 - |10:07|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0

#8 Faja

Faja

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 03.04.2010 - |09:50|

Jakby nie mieli żadnych układów, które mogły zapobiegać czemuś takiemu.

Właśnie dobrze że tego nie ma bo widać że taka technologia jest stara zresztą w SG1 i SGA podczas walk w kosmosie też nieźle iskry leciały.

Na jak bardzo poszły efekty do przodu wystarczy porównać sobie Ha'Tak z SG1 i tego w pilocie SGU.

Różnica 13 lat więc wiadomo że będzie wyglądać lepiej.
  • 0
"Everybody lies"

#9 robom85

robom85

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03.04.2010 - |09:54|

-Super obcy po 1 przejeciu ciala przez pulkownika nie nauczyli sie ze taka sytuacja moze sie zdarzyc 2 raz...

Podejrzewam że ten obcy gdzieś znalazł kamień i nosi go przy sobie bez wiedzy jak działa i do czego służy. Na początku w SG też nie wiedzieli co i jak. A z tym, że kosmici na drugi raz nie byli przygotowani na wizytę Younga, to ten obcy może myślał że ma jakieś halucynacje albo nie chciał się przyznać.

A co do efektów to nie mam zarzutów jedynie to, że walka byłą mało dynamiczna.

Użytkownik robom85 edytował ten post 03.04.2010 - |09:55|

• 0

#10 pacw

pacw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoLimanowa

Napisano 03.04.2010 - |10:09|

Dobry odcinek, gdyby nie przerwa i jakieś duże oczekiwania to pewnie podobałby mi się jeszcze bardziej, a tak to 8/10

O co chodzi z tymi kamieniami? Niby czemu po tym gdy obcy umarł nie przekierowało Younga, do ciała jakiegoś gostka na ziemi? No i druga sprawa to nie widziałem, żeby ten duży statek obcych strzelał (tylko te małe) a Destiny i tak ledwo wytrzymało. W ogóle jak energia zacznie na nim spadać to statek powinien polecieć przecież do słońca i się naładować.

Użytkownik pacw edytował ten post 03.04.2010 - |10:10|

• 0

#11 uszatypl2

uszatypl2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoRadom

Napisano 03.04.2010 - |11:04|

O co chodzi z tymi kamieniami? Niby czemu po tym gdy obcy umarł nie przekierowało Younga, do ciała jakiegoś gostka na ziemi? No i druga sprawa to nie widziałem, żeby ten duży statek obcych strzelał (tylko te małe) a Destiny i tak ledwo wytrzymało. W ogóle jak energia zacznie na nim spadać to statek powinien polecieć przecież do słońca i się naładować.

Po 1. Young został odłączony, a dopiero potem Rush kosmitę udusił. Po 2. mieli problemy z zasilaniem( jak zawsze :) ), musieli dużą część energii z osłon przekierować do broni. Po 3. statek obliczał, więc może dlatego nie poleciał do słońca, bo mógłby nie zabrać ludzi na planecie jakby jacyś tam byli.

Ogólnie odcinek świetny. Daje 9/10.

P.S. A doktorek znów coś kombinuje :/
  • 0

#12 bolek

bolek

Kapral

• Użytkownik
  • 193 postów

Napisano 03.04.2010 - |12:44|

P.S. A doktorek znów coś kombinuje :/

No i ma rację, że coś kombinuje, Young zostawił go na planecie nie zwróciwszy uwagi na resztę załogi, która go potrzebuje, a właśnie była taka chwila jak ta
Spoiler
podczas której nawet Eli się wkurzył na Younga jak ten mu kazał robić co nie potrafił.
Spoiler

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.04.2010 - |17:14|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0

#13 marcusdavidus

marcusdavidus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • Miastowwa

Napisano 03.04.2010 - |12:49|

Odcinek calkiem dobry, nie liczac kilku bledow logicznych , a takze dosyc chaotycznej akcji.
Wreszcie cos sie dzieje , nie mowie tutaj o walce kosmicznej , a raczej o "dzianiu" w sensie przestali nudzic i robic z sg dynastie . Pierwsza czesc sezonu ( nie liczac kilku momentow) byla poprostu nudna, nawet nie w sensie sf ale nawet w sensie serialu obyczajowego.W space wreszcie pojawilo sie to co najbardziej lubie w sf : tajemnice . nowe technologie, cala otoczka "sience".
Kilka bledow logicznych : Obcy przecieli kadlub destiny ale nie weszli na poklad, i nie probowali zajac destiny, pomimo ze destiny nie ma wlaczonych zadnych systemow obrony wewnetrznej a zaloga zdolna do obrony to zaledwie kilk slabo wyposazonych marines. (Slabo wyposazonych w porownaniu do zaawansowanych obcych)Rush stwierdzil ze Niebieskoludki ( oficjalna nazwa dla nowych obcych dopoki nie pojawi sie w serialu aktualna nazwa) chca technologi z destiny.
Kolejnym bledem logicznym bylo zachowanie chloe , kazda istota ludzka z iq przynajmniej 80 by uciekla jak tylko by zobaczyla ze niebieskoludki robia dziure w poszyciu statku ,( z wyjatkiem marines ale oni musieli by walczyc z kosmitami) a ta debilka stala i patrzyla w dziure , ja rozumiem ze jest tepa ale az tak ?
Najwiekszym bledem logicznym bylo zbicie pjemnika w ktorym byl rush.Young nie mogl znac skladu atmosfery na statku obcych, gdyby to bylo w swiecie realnym, rush mialby 99% szans na to ze sie udusi po zdjeciu maski i jakis 1 % szans na to ze mieszanka gazow jest odpowiednia dla czlowieka.Nawet mala roznica w skladzie gazow ktorymi czlowiek oddycha na ogromne znaczenie dla jego funkcjonowania.Zreszta ten blad jest bardzo czesto w sf filmach i serialach. ( tutaj duzy plus dla Avatar'a za nie popelnienie tego idiotycznego bledu). Pozatym pozostaje kwestia cisnienia. Young nie mogl znac aktualnego cisnienia na statku obcych, rush rownie dobrze mogl explo albo implo -dowac, bo obcy mogli pochodzic z planety z duza wiekszym cisnieniem albo duzo mniejszym niz ziemskie. Wskazywac na to ze cisnienie jest inne niz ziemskie mogl fakt ze trzymali rusha w cieczy; najlepszy sposob na utrzymanie odpowiedniego cisnienia Jak zabojcze moze byc nizsze cisnienie niz optymalne moznaq sprawdzic patrzac jak zachowuja sie ziemskie organizmy glebinowe po wyjeciu ich na powierzchnie oceanu.Dalej grawitacja : rownierz mogla byc zupelnie inna niz ziemskla co moglo by poprostu doprowadzic w najlepszym wypadku do przymurowania rusha do ziemi a w najgorzym do slicznej plamy z rusha na podlodze. Wnerwia mnie w SF ze tworcy zakladaja ze kazda istota inteligetna w kosmosie musi automatycznie byc humanoidem i byc przystosowana do skladu atmosfery,cisnienia i grawitacji ziemskiej .
  • 0
choc z cienia zem jest zrodzonym to prawosci sluze, szlachetnosci czyna leza w mej naturze, niegodziwcy zla sluzalcy strzezcie sie mego imienia , jam rycerzem jest milosci, jam jst smokiem cienia..."

#14 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.04.2010 - |12:50|

SGU powróciło w dobrym stylu. Zawiodłem się jednak kosmitami. Moje obawy sprawdziły się i pierwszy kontakt to 'surrender' i atak na Destiny. Trochę szkoda. Miałem nadzieję na jakieś głębsze rozwiązanie sprawy kosmitów. Tego, że kosmici nie przygotowali się na to że Young ponownie przejmie ciało obcego bym się nie czepiał. Niby jak mogli się na to przygotować. Poza tym jak ktoś pisał obcy mógł się nie pochwalić kolegom o tym zajściu. Poza tym wygląd statku obcych trochę mnie zawiódł. Porównanie do krowy było całkiem na miejscu. Chociaż po samym statku i jego wnętrzach można by stwierdzić, że nie są oni specjalnie rozwinięci technologicznie. No ale zobaczymy co będzie dalej.
  • 0
don't try

#15 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 03.04.2010 - |13:04|

No, wreszcie jest w miarę dobrze. Naści 9/10... Serial w końcu nabiera jakiejś takiej "wewnętrznej kohezji" - do tej pory miałem nieodparte wrażenie sztuczności.
Dellirium, stuknij się w łepetynę - lepsza animacja w scenach walki w SG-1? Kiedy ostatni raz oglądałeś SG-1? Wiem, że z biegiem czasu, to co stare i omszałe wydaje się coraz lepsze, ale wypada się chwilę zastanowić zanim powypisuje się oczywiste herezje.
"Niezgrabna" walka w kosmosie? WRESZCIE! Tak, dzieci BSG, taki wahadłowiec ma swoją masę i musi być mało zwrotny. Wiem, że to bije na początku po nie przyzwyczajonych do takich widoków oczach, ale taka jest smutna prawda...
Co to bezładnej taktyki walki - zgoda. Nie będę twierdził, że to z premedytacją, bo jakoś tak się utarło, że w różnorakich filmach i serialach kosmiczne bitwy, to w większości działalność niemalże spontaniczna. Na obronę powiem tylko, że jest bardzo prawdopodobne, że przy najmniej mniej więcej tak to mogłoby wyglądać. Jaką inną strategię można wymyślić jeśli kompletnie nie wie się czego można się spodziewać po wrogu. Poza tym Young po powrocie z ufockiego statku stracił zupełnie zimną krew, a wtedy jakakolwiek taktyka idzie się paść.
Z innych dobrych rzeczy w tym odcinku - po raz pierwszy od nie wiem jak długiego czasu podczas oglądania jakiegokolwiek SG, akcja trzymała w napięciu, tzn. nie byłem w stanie przewidzieć jak skończy się odcinek i widać było, że załoga rzeczywiście się boi, a nie robi sobie jaja.
Obcy obcy, to też niewątpliwie plus. Minus taki, że nie wyglądają na razie na zbyt powernych, ale może urosną w siłę. To byłby fenomen na miarę całego SGwesrum, bo jak do tej pory, wszyscy przeciwnicy byli mocni na początku, a później słabizna wychodziła z nich każdym otworem ciała. No może poza replikatorami, ale to pewnie dlatego, że nie mieli żadnych otworów ciała.

Nie wszystkim bynajmniej jestem zachwycony:
1. O kiepskich obcy już wspominałem. Jedyny ratunek dla ich chuderlawej rasy jest taki, że they will return with greater numbers... Oby zwiodła mnie zbytnia pewność siebie... ;)
2. Rush z powrotem na pokładzie. Mogłoby go nie być przez jeden. Podobnie Chloe - krótki miała ten pobyt na wyalienowanym statku. Gdyby nie knucie wśród wierchuszki na końcu, to powiedziałbym, że z odcinek zamiast być porządnym granatem, był jedynie małą petardą urwiłapką...
3. Chloe jest pozbawiona instynktu samozachowaczego. Żeby tak po prostu wyjść sobie z pokoju i podejść pod właz do ufockiego statku... Bez komentarza... No ale, może ma jakiego alienowskiego gena i poczuła zew... To byłoby takie stargejtoweskie...
4. Jak zobaczyłem reanimację w wykonaniu TJ, to coś we mnie w środku zaczęło się przewracać. Tragedia.

Użytkownik graffi edytował ten post 03.04.2010 - |13:12|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#16 Faja

Faja

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 03.04.2010 - |13:09|

Obcy przecieli kadlub destiny ale nie weszli na poklad, i nie probowali zajac destiny, pomimo ze destiny nie ma wlaczonych zadnych systemow obrony wewnetrznej a zaloga zdolna do obrony to zaledwie kilk slabo wyposazonych marines.

No tak ale po co mieli się pchać na statek skoro mogli porwać jedną osobę i sondować jej umysł w celu uzyskania istotnych informacji jak bardzo są uzbrojeni. Zresztą Rush zabił jednego gołymi rękoma.

Rush stwierdzil ze Niebieskoludki chca technologi z destiny.

Nie do końca bo w odcinku było jasne powiedziane czego szukali w umyśle Rush'a.

Kolejnym bledem logicznym bylo zachowanie chloe , kazda istota ludzka z iq przynajmniej 80 by uciekla jak tylko by zobaczyla ze niebieskoludki robia dziure w poszyciu statku

Chloe jest pozbawiona instynktu samozachowaczego. Żeby tak po prostu wyjść sobie z pokoju i podejść pod właz do ufockiego statku... Bez komentarza... No ale, może ma jakiego alienowskiego gena i poczuła zew... To byłoby takie stargejtoweskie...

Generalnie to ona wyszła sobie z pokoju i najpierw zobaczyła tą panią marine(nie pamiętam jak się nazywa) i pewnie poczuła się zbyt pewnie

Użytkownik Faja edytował ten post 03.04.2010 - |13:17|

• 0
"Everybody lies"

#17 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 03.04.2010 - |13:21|

W końcu zaczęło się coś dziać
Obcy dziwnie wyglądają jak ryby ogólne wrażenie pozytywne
Dziwne jest tylko to że ktoś nagle chce przejąc statek jak ktoś na nim jest ....
SGU podoba mi się pod względem poprowadzenia wątków na razie bardzo fajnie to wygląda
  • 0

#18 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.04.2010 - |13:26|

No tak ale po co mieli się pchać na statek skoro mogli porwać jedną osobę i sondować jej umysł w celu uzyskania istotnych informacji jak bardzo są uzbrojeni. Zresztą Rush zabił jednego gołymi rękoma.

No to sobie wybrali obiekt idealny. Po przesondowaniu jej umysłu pewnie popatrzyli na siebie i stwierdzili WTF ;)

A tak serio to Ci kosmici też nie są specjalnie rozgarnięci. Spotykają obcą rasę na statku którego chcą i pierwsze co robią to atakują. Wydaje mi się że w miarę myśląca logicznie rasa spróbowałaby najpierw kontaktu. Ale jak dla mnie nie ma to znaczenie bo Rush się myli. Na końcu Air part 2 widać, że od statku odłącza się statek więc obcy mieli już szanse dostać się na pokład i przejąć statek.
  • 3
don't try

#19 fiction

fiction

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 03.04.2010 - |13:39|

A odcinek 9/10, rzeczywiście lepszy niż te 10 poprzednich, oby tak dalej!

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.04.2010 - |17:15|
offtop

• 0

#20 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 03.04.2010 - |14:07|

Lepsze pod względem akcji to na pewno. Poprzednie też były dobre ale tego im brakowało. No tak, to fakt Chloe zachowała się nie zbyt inteligentnie, aż mnie to zdziwiło. No i właśnie o co tu teraz chodzi z obcymi? Niby chcą zdobyć tą technologie, a jednak mieli do niej wcześniej dostęp. Możliwe ze chodzi im by tą wiedzę wydobyć z ich głów. Walka, jak i animacja naprawdę świetna. Ospałość promu też była świetna, trudno tu wymagać od nich jakiś rewelacyjnych szybkości czy zwrotności, skoro to stara technologia. No i jak ktoś wspomniał, statki obcych są naprawdę niezgrabne co też wskazuje na to ze ta cywilizacja, nie dawno opanowała loty.
Co mnie ciekawi to to, jak zamierzają naprawić poszycie, bo inaczej będą znów mieli problem z ilością powietrza.
Ten odcinek można już spokojnie ściągnąć z internetu, nie podam tutaj nazwy strony by jej nie reklamować ;]

No i jak myślicie, co zrobią z tym poszyciem?

EDIT: zapomniałem dodać, że zauważyłem ze przenieśli automat do kawy na balkon xD

Użytkownik Logon edytował ten post 03.04.2010 - |14:10|

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych