Witam
Mnie intrygował doktorek. Taki jest nieodgadniony. Widać, że wyprzedza wszystkich swoją dedukcją ale się z tym nie sprzedaje. Ma to dla siebie (bo będzie takim trochę negatywnym bohaterem ?, rządza władzy itp), albo ma cechy pradawnych? i z pospólstwem nie musi dyskutować, bo to go mierzi.
Zaskakująca była dla mnie scena w pilocie jak doktor rozmawia z córką zmarłego senatora.
Zagrana jest tak dobrze, że w summie nie wiem czy doktor jest szczery czy daje pokaz PR dla gawiedzi w sali. Doktor jest w swej wypowiedzi bezwzględnie logiczny i bezemocjonalny. Prawie jak Spock, gdy tłumaczy dziewczynie, że wybór senatora (poświęcenie się dla załogi) nie był jego wyborem. PRowsko kuca w rozmowie. Nawet dodał, że cała ta sytuacja, że są na Przeznaczeniu też jest zewnętrzna. Tak to było zagrane, że można uwierzyć, że doktor wierzy w to, że podczes ewakuacji z Ikara:
1. Nie wolno było łączyć się z Ziemią (groźba transferu wybuchu rozpadającej się planety przez wrota)
2. Wybór adresu z dodatkowym szewronem był bardziej logiczny od innego (normalnego adresu), ponieważ z racji rozpadu planety i wyjątkowości wrót w bazie Ikar, jest to jedyna szansa realizacji projektu plus w razie transferu energii unicestwi się jakies nie znane nikomu miejsce. (Stąd nie jest jego winą, że nie mogą wrócić z Przeznaczenia, bo to nie było do logicznego przewidzenia, że wywieje ich z 50 galaktyk dalej).
Im bardziej się nad tym zastanawiam tym bardziej jestem skłonny porównywać charakter dr Rusha nie do Baltara ale do Spocka. Ale to wyjdzie w praniu. Podoba mi się jego pewność siebie. Jak coś jest niemożliwe to takie jest, a nie jak w SGA wpinka usb, laptopik albo tablecik, plus geniusz, i po problemie. Taka cecha bohatera, że odpuszcza jak jest przekonany że się nie da, dodaje innym postaciom skrzydeł i będą się mogli wykazywać genialnymi rozwiązaniami.
Co do postaci, które na razie nie zachwycają (po pilocie), to wszystkie kobiety oprócz córki senatora. Jednak nie miały się jak wykazać, bo sytuacja była typowa na adrenalinę a nie estrogen
Pozdrawiam