Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Prisoner (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 07.10.2009 - |20:25|

"The Prisoner" to opowieść o mężczyźnie, zwanym "Numer Sześć" ( w tej roli James Caviezel), który pewnego dnia budzi się w nieznanym sobie miejscu, zwanym "The Village". Mężczyzna nic nie pamięta i chce wydostać się z pułapki, w której się znalazł. "Numer Sześć" poznaje nowe środowisko i dowiaduje się, że inni ludzie również mają numery zamiast imion, nie pamiętają również skąd wzięli się w tym tajemniczym miejscu, ani kim byli zanim się tam znaleźli. Wszyscy mieszkańcy "The Village" są pod stałą kontrolą mężczyzny, nazywającego się "Numer Dwa" (gra go nominowany do Oscara Ian McKellen). "Numer Sześć", chcąc wydostać się z matni, postanawia odkryć czym jest "The Village"...

http://www.youtube.com/watch?v=E_pusr8ZqjM

Obstawiam, że to będzie kolejny hit od tej stacji, która jak wiadomo stawia zdecydowanie na jakość, a nie ilość.

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:09|

• 0

#2 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 07.10.2009 - |20:51|

AMC chyba spłodziło kolejną perłę, chociaż lepiej nie krakać. Świetna obsada,6 odcinków jednogodzinnych, więc chyba bez zapychaczy będzie. Jeszcze z tej stacji czekam na The Walking Dead, to będzie coś niezłego.
  • 0

#3 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.10.2009 - |21:04|

Porządni aktorzy, fabuła również nie idzie w ilość odcinków więc trzeb będzie sprawdzić co też nam tam proponują.
Widzę, że oprócz już wymienionych zobaczymy również aktora który w Jericho grał Hawkinsa.

Choć sam serial jest oparty na starym angielskim serialu z lat 1967-68 pod tym samym tytułem "The Prisoner" to teraz lekko fabułę zmieniono.
Jak to nazwano jest to "reinterpretacja" tego klasyka i co fajne oryginalny serial można zobaczyć tutaj ---> amctv :)

Tyle, że trzeba poczekać do 15 listopada.

Użytkownik biku1 edytował ten post 07.10.2009 - |21:19|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#4 pnwc

pnwc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 07.10.2009 - |21:17|

Caviezel jest świetny więc będzie trzeba obejrzeć.
  • 0

#5 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.11.2009 - |16:39|

Tak po obejrzeniu większej części odcinka, zastanawiam się, czy gdyby ktoś dał mi możliwość życia w dzisiejszym świecie, bez dzisiejszych zmartwień (bez wojen, głodu, wyścigu szczurów), to czy chciałbym ten świat kwestionować? Czy za wszelką cenę starał bym się wrócić do "normalnego" życia?

Myślę, że nie....

#6 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 19.11.2009 - |14:31|

Może ktoś powiedzieć o co tam w końcu chodziło? Dwa ostatnie odcinki oglądałem z napisami angielskimi i nie do końca wszystko zrozumiałem chyba. O ile można to zrozumieć...
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.11.2009 - |21:02|

Po części 1 i 2 powiem że obsada bardzo dobra, jest to ciekawe i dobrze zrobione mimo że nie przepadam za udziwnionymi pomysłami.
Tutaj wiem jednak że to mini seria i od AMC więc idę za ciosem o oglądam do końca, który mam nadzieję wyjaśni mi tą dość schizofreniczną sytuację w jakiej znalazł się główny bohater.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#8 cLoNe_xx

cLoNe_xx

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 22.11.2009 - |15:07|

Ta seria była świetna więcej takich produkcji. W sumie nawet pewny nie jestem czy wszystko do końca dobrze zrozumiałem ale dobrze się oglądało, aktorzy świetnie się spisali a fabuła była wciągająca.
  • 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.11.2009 - |18:52|

Bardzo trudna i wymagająca mini seria dla wyrobionego, inteligentnego widza lubiącego psychologiczne, filozoficzne rozmyślania.

Obsada zasługuje na uznanie.
Oddzielny rozdział należy się jednej na najpiękniejszych obecnie aktorek Hayley Atwell, która tutaj grała Lucy/415 (laska z New York i niewidoma w wiosce).
Piękna, zmysłowa, naturalna z cudownym ciepłym uśmiechem i jeszcze piękniejszym ciałem ze wskazaniem na piersi.
Ma wszystko co powinna mieć kobieta czego nie można powiedzieć o reszcie zajmujących czołowe miejsca w różnych rankingach np sztuczna i tempa Megan Fox czy banda anorektyczek z Keirą Knightley i Angeliną na czele.

Do wad zaliczam rozwiązanie, które niestety przyszło mi na myśl już na początku i uznałem że jeśli się sprawdzi to będzie to niestety najstarszy, niezbyt oryginalny trik, którym wszystko można wytłumaczyć.

Użytkownik Quendi edytował ten post 22.11.2009 - |18:53|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#10 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 22.11.2009 - |21:57|

Tak film bardzo ciężki i bardzo psychologiczny - nie jest to to film ciągłej akcji jak np film Wyspa gdzie fabuła jest raczej oklepana. Tutaj mamy więcej gadania ale mi to kompletnie nie przeszkadza. Bywają drobne sceny nudne i monotonne ale ogólnie film wciąga. Jutro obejrzę 5 i 6 i wtedy dam ogólną ocenę. Tymczasowo daję słabą 8.
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#11 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 23.11.2009 - |16:25|

Pozytywne zaskoczenie. Po świetnym 1 odcinku, i bardzo dobrym drugim, 3 i 4 odcinek obniżył loty i nie podobały mi się, za to 5 i 6 również bardzo dobre. Rozwiązanie może i oklepane, ale jakoś nie wadziło mi się. Udana produkcja ze stacji, której polityka bardzo mi się podoba. Stawiają na dobry materiał z historia. W kolejnym roku oprócz powracających Mad Men i Breaking Bad, czekam na Rubicon, to może być również bardzo dobra pozycja.
Do tego jeszcze dochodzi ekranizacja The Walking Dead, serial o zombiakach. AMC twierdzi, że serial będzie gotowy na 2010, w co osobiście wątpię, ale jeśli ogłoszą obsadę do lutego to może...
  • 0

#12 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 28.11.2009 - |22:45|

Bardzo trudna i wymagająca mini seria dla wyrobionego, inteligentnego widza lubiącego psychologiczne, filozoficzne rozmyślania.

I nagle z najgłupiej zrobionego filmu robi się arcydzieło ;P Bo jakby tutaj nie uważać się za inteligentnego i wyrobionego widza? :D

Serial niezły... ale można to było zrobić inaczej. Przypomina mi takie "dzieło dla nadczłowieka", czyli coś co można obejrzeć, a ewentualne niezrozumiałe wątki uznać za niezbędne dla serialu. Za coś wspaniałego, pięknego i ogólnie rzecz biorąc [beeep]go. To bzdura.
Nie wiadomo co się dzieje, nie wiadomo dlaczego się dzieje (przynajmniej na początku), jakakolwiek linia czasu nie istnieje (przynajmniej pozornie), a dziwne latające (tudzież pływające) kulki w niczym nie pomagają. Może się wydawać, że stworzenie kulek to kolejny "pomysł dla inteligentnego, wyrobionego widza", ale moim zdaniem to pójście na łatwiznę. Istnieją dziury. Co się dzieje z ludźmi, którzy do nich wpadają? Prawdopodobnie żyją nadal w prawdziwym świecie. Ale czy ich problemy wracają? To dosyć istotne pytanie.
Jednakże nawet to najistotniejsze pozostaje bez odpowiedzi: "Jak do cholery?!"
Możecie twierdzić, że oczekuje hollywoodzkiego wyjaśnienia, ale to nie tak - jeśli wprowadza się coś spoza naszego rozumowania, to warto przynajmniej jakoś to zarysować. Tymczasem dowiadujemy się jedynie, że jeden śni i bez niego wszystko się rozpada. Nasuwa się więc pytanie, czy mieszkańcy wioski mają wolną wolę, czy robią to co im ktoś wyśni? Jeśli bowiem robią co chcą, to ten wiecznie śpiący (właściwie to śpiąca) jedyne co robi, to trzyma ten świat. Tylko dlaczego to musiałoby trwać ciągle (śnienie), aby nie pojawiały się dziury? Jeśli założymy, że świat istnieje tylko w głowie śniącej, to po jej przebudzeniu powinno stać się wielkie BUM. Tak się jednak nie dzieje... Zbyt wiele pytań... zbyt wiele.

Użytkownik Berith edytował ten post 28.11.2009 - |22:46|

• 3
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#13 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 03.12.2009 - |22:33|

Uff, ale się zmęczyłem oglądaniem tej miniserii, ale zrobiłem to w dwa dni. Było cięzko,bo nie ma tu wciągającej akcji, za to dużo jest śnienia, więc nic dziwnego, że pod koniec mnie też sen morzył :), aż pomyślałem, że zamiast Prisoner powinni zatytułować ten serial Dreamer, albo coś w tym guście :). Generalnie serii daję słabą czwórkę, czyli IMHO jest to pozycja nieobowiązkowa, do obejrzenia w wolnej chwili.
  • 0

#14 Nuitari

Nuitari

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 24.12.2009 - |10:26|

Właśnie jestem po ostatnim odcinku. Serial bardzo dobry, na początku bardzo zagadkowy, nie wiadomo co się dzieje. Wraz z kolejnymi odcinkami fabuła się rozwija jednak odpowiedzi nie przybywa na najbardziej nurtujące pytania. Wielki plus za role "2" graną przez Magneto zwanego Gandalfem ;-). Mnie osobiście bardzo odpowiadają seriale nakręcone w takim tajemniczym klimacie jak "The Prisoner" Polecam wszystkim i oby w nowym roku było tylko więcej podobnych produkcji.
  • 0

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 06.06.2010 - |13:32|

Bardzo dziwny serial, trudny do oceny.
1 odcinek naprawdę dobry, wprowadza wiele tajemniczości, pytań, jest ciekawy
2 odcinek podkręca tempo, zadaje kolejne pytania, robi się intrygująco.
3 i 4 akcja znacznie siadła, po 3 to już zupełna "sieczka" w głowie, o co biega? 4 trochę parę spraw
rozjaśnił, ale generalnie obydwa odcinki słabe i udziwnione...
5 - zbliżamy się do wyjaśnienia
6 - i wszystko? jasne? nie wiem mnie to jakoś nie zadowoliło, o wiele lepsze zabawy z podświadomością
były w "Zakochanym bez pamięci"... oceniam na 6,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#16 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.06.2010 - |12:34|

Podzielam zdanie poprzedników - serial dosyć ciężki i trudny w odbiorze. Aczkolwiek zakończenie dosyc banalne i oklepane. Momentami był też po prostu nudnawy.
Chciałbym również poprosić tych wszystkich inteligentnych widzów ;) , którzy piszą, że serial jest przeznaczony wyłącznie dla nich, o wyjasnienie mi, mniej inteligentnemu widzowi, o co w tej mini serii tak do końca chodziło. Bo dla mnie większość z tego jest niezrozumiała. Są w ogóle jakieś pomysły na rozgryzienie o co tam chodziło (pytam calkiem serio).
Co to były za przezroczyste kule, dziury w ziemii, co sie stało z ludźmi, którzy do nich wpadli i co to w ogóle była za wioska, gdzie sie znajdowała, we śnie tej kobiety? Dosyć mocno to wszystko zakręcili.

Co do otoczki serii to wszystko dosyć fajnie. Obsada i gra aktorska naprawdę na wysokim poziomie. Wioska i dekoracje też calkiem miłe dla oka (podobały mi się zwłaszcza te autka, fajnie wyglądały na tle pustyni).

Zastanawiam się czy bym to komuś polecił. Na pewno nie jest to seria dla tych co lubia akcję, nie ma też jakiejś większej intrygi. Jest za to zagadka, tajemnica, której do tej pory jeszcze nie rozgryzłem i nie wiem czy dam radę.
  • 0

#17 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.06.2010 - |08:35|

Chciałbym również poprosić tych wszystkich inteligentnych widzów , którzy piszą, że serial jest przeznaczony wyłącznie dla nich, o wyjasnienie mi, mniej inteligentnemu widzowi, o co w tej mini serii tak do końca chodziło. Bo dla mnie większość z tego jest niezrozumiała. Są w ogóle jakieś pomysły na rozgryzienie o co tam chodziło (pytam calkiem serio).
Co to były za przezroczyste kule, dziury w ziemii, co sie stało z ludźmi, którzy do nich wpadli i co to w ogóle była za wioska, gdzie sie znajdowała, we śnie tej kobiety? Dosyć mocno to wszystko zakręcili.

Obawiam się kolego że nikt do końca nie będzie wiedział o co chodziło autorom, wydaje się pozornie że ta wioska to była przenośnia, miała być ona alegorią próby oddziaływania na świadomość pracowników Summakoru (tak chyba się nazywała ta korporacja). Poprzez stosowane jakieś metody biochemiczne przez żonę prezesa mieli oni ukształtować się i pracować tylko i wyłącznie dla tej firmy.
Ale czy o to chodziło to sam szczerze mówiąc nie wiem.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#18 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 11.06.2010 - |09:31|

W przedostatnim odcinku wszystko było. Sam tego już nie pamiętam, więc nie będę próbował opisywać, żeby nie popełnić błędów - dawno to oglądałem - ale obejrzyjcie go sobie jeszcze raz. Gandalf ;) tam wszystko wyjaśnia, a resztę w ostatnim odcinku.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#19 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.06.2010 - |10:57|

W przedostatnim odcinku wszystko było. Sam tego już nie pamiętam, więc nie będę próbował opisywać, żeby nie popełnić błędów - dawno to oglądałem - ale obejrzyjcie go sobie jeszcze raz. Gandalf ;) tam wszystko wyjaśnia, a resztę w ostatnim odcinku.

Coś niby wyjasnili, ale i tak ogarnąć tego w całości nie mogę. Z tym że o tych dziurach w ziemii czy przezroczystych kulach nie było ani słowa.

Co do odpowiedzi Macmaxa na temat oddziaływania na świadomość pracowników Summakoru, to coś takiego też przeszło mi przez myśl, ale to chyba by było zbyt uproszczone. No chyba, że jednak tak miało faktycznie być. Ale wtedy serial z mega zakręconego stał się dosyć prosty, a tak chyba do końca nie miało być :blink: .
  • 0

#20 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 11.06.2010 - |14:36|

Dziury w ziemi i kule to były efekty załamywania się tej rzeczywistości ich wygląd i działanie nie miał związku z resztą, ot, ładnie wyglądały. ;)
Z tego co ja pamiętam:
- świat był tworzony w warstwie podświadomości uczestników,
- uczestnicy w normalnym świecie nawet o tym nie wiedzieli, działali sobie normalnie,
- ale dzięki wiosce mogli żyć normalnie - a nie na prochach w szpitalu psychiatrycznym,
- firma wybierała osoby z problemami, żeby ich w ten sposób uleczyć.
Nie pamiętam po co była ta śpiąca, bez niej świat się załamywał, więc była wymaga chyba do utrzymywania spójności świata potrzebna.
Ale oglądałem dawno, więc mogłem to pomieszać. :P Ogólnie tak - wyjaśnienie było dość proste i większość tych zaplątanych elementów (kule, dziury) były tylko dla klimatu, zmylenia tropu.

Użytkownik Magnes edytował ten post 11.06.2010 - |14:39|

• 0
http://magory.net - moja strona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych