Skocz do zawartości

Zdjęcie

Harry Harrison

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.10.2009 - |09:59|

Harry Harrison a dokładnie Harry Maxwell Harrison w czasie swojej długiej działalności pisarskiej napisał kilka ciekawych , pasjonujących i wysoce humorystycznych cykli SF .
Jednym z nich , z który chciałbym was zapoznać jest "Bill,Bohater Galaktyki" .
Najprościej mówiąc jest to polemika z Robertem Heinleinem ( o nim kiedy indziej).
Bill, jest satyryczną odpowiedzią na militaryzm ,imperializm i szowinizm, na typ edukacji, który - zdaniem Harrisona - produkuje nie supermenów, ale odmóżdżone roboty. O ile Heinlein igra z ideą nadczłowieka, a jego nieśmiertelni lub superinteligentni manipulatorzy są przedstawiani z sympatią, o tyle Harrison nie ma wątpliwości, że superman jest szkodliwy.

1 Bill bohater Galaktyki (wydane 1965, w Polsce w 1994 )
2 Bill bohater Galaktyki. Planeta robotów ( w Polsce w 1994 )
3 Bill bohater Galaktyki. Na planecie zabutelkowanych mózgów (wraz z Robertem Sheckleyem - w Polsce w 1994 )
4 Bill bohater Galaktyki. Na planecie niesmacznej przyjemności (wraz z Davidem Bischoffem – w Polsce w 1995 )
5 Bill the Galactic Hero On the Planet of Zombie Vampires (1991) t. 4 z Jackiem Haldemanem
6 Bill the Galactic Hero On the Planet of Ten Thousand Bars (1991)wraz z Davidem Bischoffem (wydany także jako Bill, the Galactic Hero on the Planet of the Hippies from Hell)
7 Bill the Galactic Hero: The Final Incoherent Adventure (1991)wraz z Davidem Harrisem
8 Bill, the Galactic Hero's Happy Holiday (1994) – opowiadanie, które wyszło w Galactic Dream

Użytkownik Obi edytował ten post 01.10.2009 - |10:01|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.08.2012 - |12:22|

Dołączona grafika

W dniu dzisiejszym zmarł Harry Harrison.

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.08.2012 - |17:29|

Auć. To był w zasadzie mój pierwszy autor sf, jakiego kiedykolwiek czytałem. Pierwszy raz wypożyczyłem stalowego w szkolnej bibliotece mając zaledwie 9 lat (bo fajną okładkę miał)! Bibliotekarka nic nie świadoma nie mogła się potem opędzić od moich pytań o kolejne jego książki i chwaliła mnie za aktywność :D. Żeby ona wiedziała, co ja czytałem :D.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 15.08.2012 - |17:30|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#4 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 15.08.2012 - |20:00|

Właśnie, ma ktoś namiary na całość Stalowego Szczura w MOBI?
  • 0

->1019<-

#5 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.08.2012 - |09:55|

Neoo, zajrzyj tutaj: http://www.ebooks4you.pl/ spora liczba ebooków do pobrania za free, a najwięcej jest chyba w dziale z s-f. Ale żeby cokolwiek pobrać musisz się zarejestrować.
Widzę, że Planeta śmierci jest w mobi, co do Szczura to musisz sobie poszukać ręcznie w całym dziale, bo chyba wyszukiwarka im szwankuje więc nie chce mi się ;).
A jak nie ma tu czegoś, to jest tam dział, w którym możesz poprosić o dodanie i w ciągu kilku dni na pewno ktoś wrzuci. Nawet jeśli nie w mobi to w innym formacie, który łatwo możesz sobie przerobić na kindle'a w programie calibre.
  • 0

#6 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 16.08.2012 - |14:51|

bila czytałem jeszcze ze starej fantastyki, ale nie wiedziałem, że jest więcej części. Będę musiał się im przyjrzeć :)

Co do samej książki "Bill bohater Galaktyki" to humorystyczna podróż po można powiedzieć dość szalonym świecie(wszechświecie). Świecie gdzie wojna i biurokracja jest jak wielka machina, gdzie ludzie czy chcą czy nie chcą są jej częścią i są przez nią po równo przemieliwani.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych