Odcinek 088 - S05E06 - I Believe the Children Are Our Future
Napisano 29.09.2009 - |20:34|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 16.10.2009 - |07:08|
Użytkownik inwe edytował ten post 16.10.2009 - |07:09|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 16.10.2009 - |12:13|
bardzo dobry odcinek; daje 9/10; zastanawiam mnie jednak skąd dzieciak ma taką siłę?; jest w końcu tylko półdemonem, a wygląda na to, że jak mówił Dean, mógłby "nuke the heaven"; uważam to za niepasujące do siebie;
Bo ta mieszanka daje mu nadzwyczajne umiejetnosci, tak jak w DB pol-sayanie byli bardzo mocni
Tylko jezeli taka mieszanka oznacza az takiego mocnego typa, to dlaczego wiecej demonow nie ma 'swoich' dzieci? Moze sie boja ich Wkoncu synus odegnal swego tatusia xd
btw. co oni mowia na konca odcinka? "why was dad lie to us?" "yeah, me too" Nie moge dobrze uslyszec tej pierwszej kwesti :/
Napisano 16.10.2009 - |12:17|
Jak to w SN bywa, pewnie musiał być poczęty o pełni księżyca, z dziewicy będącej szóstą córką szóstej córki z szóstej córki. Najpewniej przy pomocy szatańskiego dildo itd.zastanawiam mnie jednak skąd dzieciak ma taką siłę?; jest w końcu tylko półdemonem, a wygląda na to, że jak mówił Dean, mógłby "nuke the heaven"; uważam to za niepasujące do siebie;
Odcinek niezły, a dzieciak z niemal boską mocą.
Przypominał troche tę studnie z życzeniami sprzed chyba 2 sezonów.
Zastanawia mnie tylko czy to był 100% filler czy też dzieciak pojawi sie jeszcze kiedyś.
Na minus dam niekonsekwencje, skoro dzieciak taki potężny to po co on demonom?
Zbyt duża potęga, nawet jeśli po ich stronie to ciężko by było go kontrolować. Skoro mógłby rozwalić niebiosa to Lucek i jego świta też mieli by na dłuższą metę problem.
Użytkownik LunatiK edytował ten post 16.10.2009 - |12:22|
Napisano 16.10.2009 - |12:29|
Napisano 16.10.2009 - |12:38|
Tam jest nie why was, tylko "I wish".btw. co oni mowia na konca odcinka? "why was dad lie to us?" "yeah, me too" Nie moge dobrze uslyszec tej pierwszej kwesti :/
A rozmowa przebiega mniej więcej tak:
-Teraz rozumiem dlaczego rodzicie oszukują dzieci.
Myślę, że najlepiej mieć złudzenie, że najgorsze co może cię spotkać, to wymieszanie pop rocks (nie wiem jak to się po polsku nazywało, takie cukierki, które strzelają w zetknięciu z wodą/śliną) z colą.
a potem Dean ma chwilę zadumy i
- Chciałbym by nasz ojciec też nas okłamywał.
- Ja też. - Sam.
A odcinek bardzo dobry, choć moce dzieciaka trochę przerażające. Jak u Sama na sterydach (po wypiciu krwi)... No ciut mocniejsze, ale nie specjalnie. W sumie to połączenie wszystkich dzieci Żółtookiego. W sumie to nawet dosyć logiczne. Skoro kilka kropel dawało dzieciakom jakąś część mocy, to pół demona, dawało całość...
Ale i tak najlepsza scena, to jak Dean elektryzuje Sama a i wpieprza tą szynkę cały odcinek. Inwe, dobrze że wasza zabawka nie miała takiej mocy.
Napisano 16.10.2009 - |12:49|
No to z elektryzacja Sama bylo fajne, gdyby pomysl Deana nie wypalil to Sam by sie usmazyl
Napisano 16.10.2009 - |19:13|
A odcinek bardzo dobry, choć moce dzieciaka trochę przerażające. Jak u Sama na sterydach (po wypiciu krwi)... No ciut mocniejsze, ale nie specjalnie. W sumie to połączenie wszystkich dzieci Żółtookiego. W sumie to nawet dosyć logiczne. Skoro kilka kropel dawało dzieciakom jakąś część mocy, to pół demona, dawało całość...
Ale i tak najlepsza scena, to jak Dean elektryzuje Sama a i wpieprza tą szynkę cały odcinek. Inwe, dobrze że wasza zabawka nie miała takiej mocy.
a ja żałuje przynajmniej mięso, bym sobie upiekł;
wracając do odcinka to masz racje, że moce dziecka przerażające; LunatiK postawił ciekawe pytanie; skoro dziecko wywodziło się od demonów to czy dałoby radę Luckowi albo Michasiowi?; no bo ok, pół-demon pół-człowiek jest potężny, ale czy w takim razie sam demon nie powinien być jeszcze bardziej wypakowany; ewidentnie tak nie jest, ale czy moc dziecka zadziałałaby na demony kalibru Azazela czy Lilith; Sam musiał się nieźle nachłeptać krwi, by załatwić Lilith; myślicie, że dzieciak dałby radę?;
Użytkownik inwe edytował ten post 16.10.2009 - |19:14|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 16.10.2009 - |20:09|
Ja myślę, że demony próbowałyby kontrolować małego przez mącenie mu w głowie tak jak widać było w odcinku: oni są źli i cię okłamują, trzeba ich zniszczyć i takie tam bla bla. Typowo demoniczne myślenie, a la skrzywdzony Lucyfer
Z jednej strony racja, że to trochę dziurawa logika, bo jak Jesse się rozłościł, to demon nie miał nic do gadania. Istnieje poważne ryzyko, że mały mógłby w każdej chwili "nuke the hell". Z drugiej strony gdyby demony były potężne i nieomylne, a ich pomysły tworzenia armii super skuteczne, to załatwiłyby sobie zwycięstwo już dawno temu.
Dochodzi jeszcze kwestia wolnej woli i wyboru, ale filozofię zostawiam innym. Pewnie jeszcze nie raz do tego wrócą w SN.
(Sorry za tamtego posta nie na temat. Dopiero tutaj zobaczyłam zmianę w ankiecie.)
Napisano 16.10.2009 - |21:00|
R.I.P. StarGate
TauriCon still alive
Napisano 16.10.2009 - |22:04|
Poza tym jak zawsze masa świetnego humoru z brzęczkiem w roli głównej.
Użytkownik Quendi edytował ten post 16.10.2009 - |22:04|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 16.10.2009 - |22:25|
A skoro nie ma, no to jedziemy:
1. Kamera - to tak wyglądało już wcześniej? Zbliżenia twarzy na 95% ekranu? Jakieś dziwne kąty? Kojarzy to mi się z surrealistyczną wizją, bądź snem, ale zdecydowanie nie z rzeczywistością. Możliwe, że to przez oglądanie Six Feet Under... no ale za to zdecydowany minus.
2. Muzyka - jak się bierze taki tytuł, to ma się obowiązki. A jak się ich nie wypełnia, to kolejny minus.
3. Fabuła - kilkuletni antychryst podejmujący całkiem przemyślane i dojrzałe decyzje. Minusa za to nie będzie, ale dla mnie to zbyt naciągane. Jednakże za to błyskotliwe zakończenie i wyciągnięcie jakże wspaniałych i oryginalnych wniosków będzie minus.
Ocena 6/10.
Cóż... Okłamywali. O niszczeniu nikt nie mówił (jeszcze).Ja myślę, że demony próbowałyby kontrolować małego przez mącenie mu w głowie tak jak widać było w odcinku: oni są źli i cię okłamują, trzeba ich zniszczyć i takie tam bla bla.
Tak właściwie to Lucyfer był skrzywdzony.Typowo demoniczne myślenie, a la skrzywdzony Lucyfer
Z tego co mówił Cass wynika też, że mógłby w każdej chwili "nuke the heaven". Każdy kij ma dwa końce.Z jednej strony racja, że to trochę dziurawa logika, bo jak Jesse się rozłościł, to demon nie miał nic do gadania. Istnieje poważne ryzyko, że mały mógłby w każdej chwili "nuke the hell".
Przed pojawieniem się Lucyfera nie mieli nawet jakiegokolwiek łańcucha dowodzenia. Bez tego nie da się myśleć o super armii.Z drugiej strony gdyby demony były potężne i nieomylne, a ich pomysły tworzenia armii super skuteczne, to załatwiłyby sobie zwycięstwo już dawno temu.
Akurat w tym serialu wolna wola jest dosyć dyskusyjna. Póki co wygląda na to, że cokolwiek nie zrobisz i tak będzie jak ma być.Dochodzi jeszcze kwestia wolnej woli i wyboru, ale filozofię zostawiam innym. Pewnie jeszcze nie raz do tego wrócą w SN.
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 17.10.2009 - |00:41|
Jeśli chcesz kogoś przekonać do skrajności to najpierw musisz sprawić by albo chwilowo oszalał, albo stopniowo kierować we właściwą stronę.Cóż... Okłamywali. O niszczeniu nikt nie mówił (jeszcze).
Jeśli dzieciak nie miałby skrzywionej psychiki to metoda na "oni cie okłamali, zniszcz świat" nie miałaby sensu
Lucek to taki zbyt stary i zbyt inteligentny dzieciak.Tak właściwie to Lucyfer był skrzywdzony.
Wie jak pociągać za sznurki, ale jest cholernie rozkapryszony.
Pomysł z "nuke the hell" pojawił sie właśnie jako odwrotność tego cytatu. Który zresztą wyszedł od Deana. Cas go tylko potwierdził. Jak już wspomniałem za duży power, zbyt trudny do kontroliZ tego co mówił Cass wynika też, że mógłby w każdej chwili "nuke the heaven". Każdy kij ma dwa końce.
Całe twierdzenie o jego mocy wywodzi mi sie właśnie z jego (niby) możliwości do rozwalenia nieba. Jak podejrzewam to cała reszta demonów razem wzięta miałaby z tym spory problem, sam Lucek bez wsparcia wątpie by chośby spróbował.skoro dziecko wywodziło się od demonów to czy dałoby radę Luckowi albo Michasiowi?; no bo ok, pół-demon pół-człowiek jest potężny, ale czy w takim razie sam demon nie powinien być jeszcze bardziej wypakowany; ewidentnie tak nie jest, ale czy moc dziecka zadziałałaby na demony kalibru Azazela czy Lilith; Sam musiał się nieźle nachłeptać krwi, by załatwić Lilith; myślicie, że dzieciak dałby radę?;
Stąd wynika mi że dzieciak jest zbyt niebezpieczny dla obu stron. Wątpie by lucek który sie zbuntował z powodu ludzi miał ochote być podkomendnym mieszańca, a tak to by sie skończyło.
Napisano 17.10.2009 - |09:32|
hajlajt odcinka: castiel i pierdząca poduszka. nie sądziłam, że aktorzy będą w stanie utrzymać tak grobową powagę - genialne ;D.
8.0 z braku laku, denerwował mnie ten odcinek.
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 17.10.2009 - |11:14|
A przy okazji, to czy ktoś jeszcze uważa że może się okazać że nasz znajomy Trickster jest Bogiem w tym serialu?
Napisano 17.10.2009 - |11:24|
Co do całego wątku hybrydy demona i człowieka co niektórych tak boli to wyjaśniam że demony i anioły nie posiadają dusz w przeciwieństwie do człowieka w mitologii chrześcijańskiej/hebrajskiej przyjęło się że dusza ma wielką moc i jest najcenniejszym darem Boga, uważa się też że osoba poczęta z człowieka i demon/anioła posiada bardzo wielką moc lub też jest zdeformowana fizyczne typy zalążki skrzydeł lub rogi w zależności od przekazu. Twórcy po prostu wybrali to co ima najlepiej pasuje do serialu.
Użytkownik Krusty edytował ten post 17.10.2009 - |11:25|
Napisano 18.10.2009 - |21:28|
Co do dyskusji o potędze dzieciaka. Ja bym widział to trochę inaczej. Demon czy anioł który przejmuje kontrolę nad człowiekiem zostaje znacznie osłabiony bo jak zauważył kolega Krusty musi radzić sobie z duszą człowieka. Chłopiec który jest pół demonem i pół człowiekiem nie jest w żaden sposób ograniczony i nie obejmują go zasady. Dodatkowo zdaje mi się że jego ojciec do elity nie należał i był podrzędnym żołnierzem. Może myślał że będzie w stanie sam kontrolować syna dopóki Lucyfer nie zostanie uwolniony.
Co do Lucyfera to też mam trochę inny pogląd. Moim zdaniem przed tym jak został uwięziony był archaniołem co świadczy że po upadku zachował swoje anielskie moce i jest na tyle potężny że jest w stanie zwodzić chłopaka i mówić mu co ma robić.
Napisano 14.08.2010 - |22:52|
hajlajt odcinka: castiel i pierdząca poduszka. nie sądziłam, że aktorzy będą w stanie utrzymać tak grobową powagę - genialne ;D.
Zacznę od tego bo to najlepsza scena tego odcinka, właściwie za ten mój piękny, naturalny śmiech już powinna być najwyższa ocena, i ta ich powaga faktycznie - boska scena, niestety trochę minusów też było - szczególnie ta nisamowita moc chłopaka, skoro taki mocny to czego się obawia, w tym wielu już powinien zrozumieć że jest praktycznie niezniszcalny, początek odcinka też był słaby, juz znowu myślałem że jakiś taki MOTF się pojawił, ale mimo to 8,5/10.
Użytkownik Macmax edytował ten post 14.08.2010 - |22:52|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych