Skocz do zawartości

Zdjęcie

Człowiek w obliczu spotkania z obcą cywilizacją - proszę o pomoc!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kaczy

kaczy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21.09.2009 - |17:46|

Witam!
Jestem nowym członkiem tego forum.
Zarejestrowałem się gdyż w tym roku piszę maturę. Mam tak więc do Was prośbę moi drodzy forumowicze.
Mianowicie czy możecie mi polecić konkretne tytuły lektur które warto przeczytać? Temat brzmi:
"Człowiek w obliczu spotkania z obcą cywilizacją. Omów na podstawie dzieł Stanisława Lema."
Jedynym tytułem w/w autory jest "Solaris". Czy warto od niego zacząć? Czy może jako któraś książka z kolei (mowa o cyklu zdarzeń - jak już czytam to chcę fabułę z sensem poznać). A może w ogóle nie tykać tej pozycji?

Czekam na odpowiedź
Kaczy
  • 0

#2 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.09.2009 - |18:14|

Stanislaw Lem - Fiasko. Chyba najbardziej skrajna koncepcja "niemozliwosci porozumienia".
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#3 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.09.2009 - |18:31|

Solaris nie jest najprostszą książką i nie opowiada o spotkaniu z obcą cywilizacja, a raczej z pojedynczym, bardzo potężnym bytem - Lem nawet raz sugeruje, że to może być wczesna forma jakiegoś "boga". Raczej bym od tego nie zaczynał.

Jeśli chodzi o spotkanie z obcą cywilizacją, to można zacząć od Niezwycięzonego. Jest to typowe hard SF.

Myślę że warto by zapoznać się z Powrotem z Gwiazd. Gdzie nie ma obcych cywilizacji, jest raczej szok zmian na ziemię. Choć ta Ziemia jest nam dosyć obca.

Z obcymi cywilizacjami często spotyka się Ijon Tichy. Np Dzienniki gwiazdowe. Jest tam sporo spotkań z "obcymi cywilizacjami" Choć te spotkania prawie zawsze wyglądają jak w krzywym zwierciadle.

#4 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.09.2009 - |18:48|

Po pierwsze "Astronauci" - jeszcze prymitywne, komunistyczne widzenie obcych cywilizacji utożsamianych z imperializmem, który się sam zniszczył swoimi broniami,a jako kontra pokazana wspaniała komunistyczna ludzkość.

Po drugie - "Eden" - spotkanie z kompletnie niezrozumiałą dla człowieka obcą cywilizacją, problemy ze zrozumieniem innej moralności i obyczajowości. Fiasko jakiegokolwiek kontaktu.

Po trzecie - "Niezwyciężony" - również problem z kontaktem - tym razem z cywilizacją cybernetyczną (wg mnie najlepsza powieść Stanisława Lema)

Po czwarte "Solaris" - tu już tyle napisano, że to będzie najłatwiejsze.

Do tego (ostrzegam, bardzo trudne!!) traktujący o tym samym Głos Pana, Pamiętnik znaleziony w wannie, Powrót z gwiazd.
Oraz niektóre z opowiadań z cyklu o pilocie Pirxie (np. Opowiadanie Pirxa) oraz Dzienników gwiazdowych Ijona Tichego (np. Kongres futurologiczny).

Generalnie Lem twierdzi, że kontakt z obcą cywilizacją będzie praktycznie niemożliwy.
Nie będziemy w stanie zrozumieć ich zasad postępowania i ich moralności.
Oczywiście ze wzajemnością :)

::. GRUPA TARDIS .::

#5 kaczy

kaczy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21.09.2009 - |18:58|

Myślę sobie "co mi szkodzi zobaczę jak tam mój wątek, niemożliwym będzie jak już będę miał jakieś odpowiedzi ale co mi tam" - i co? Nieźle się zdziwiłem (pozytywnie rzecz jasna). Dziękuję wszystkim za pomoc i liczę na kolejne wypowiedzi.

Co do mojego wyboru to wybrałem to gdyż jest to najbliższy temat książkom jakie ja czytam (chodzi o motyw fantasy/sci fi) gdyż ja zaczytuje się w książkach o wampirach, magach itp. Lecz przyznam że kosmos nigdy mnie nie interesował, czas dotknąć gwiazd i poznać swój błąd.

Pozdrawiam
  • 0

#6 jaxcromwell

jaxcromwell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 27.02.2010 - |17:28|

Eden jest bardzo fajny, ale też już trochę 'out of date'. Trochę śmiesznie się to czyta. Fiasko polecam zdecydowanie - dla mnie najlepszy Lem. Książka napisana w ogóle na zamówienie, więc jest łatwiejsza niż pozostałe, filozoficznie lżejsza, a jednocześnie fantastycznie wciągająca. Przynajmniej dla mnie.
  • 0
zagraj już dziś: quiz internetowy

#7 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.04.2010 - |12:38|

Po drugie - "Eden" - spotkanie z kompletnie niezrozumiałą dla człowieka obcą cywilizacją, problemy ze zrozumieniem innej moralności i obyczajowości. Fiasko jakiegokolwiek kontaktu.

Na płaszczyźnie cywiizacyjnej tak... ale twarzą w twarz jak najbardziej, doktorki dogadali się z przedstawicielem obcych, nawet od biedy doszli do tego jak się sprawy na planecie mają...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych